Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

FIMÓZA OPERACE

OBSAH

Kdy je vhodné udělat obřízku

Fimóza je stav, kdy je předkožka natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud a nepomohlo ani její uvolnění pomocí kortikoidních mastí. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout z žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidních mastí, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.

O parafimóze se hovoří, když předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Tento nebezpečný stav, není-li řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Mužská obřízka

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

muze muz mit pohlavni styk,kdyz ma phimosis,a je plodny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Muž s fimózou samozřejmě mít pohlavní styk může. Má to ale svá úskalí. Tím, jak je žalud neustále zakrytý předkožkou, se těžko dosáhne vyvrcholení a pohlavní styk může tak trvat velmi dlouho. Pak je zde nebezpečí zanesení infekce do pochvy, protože není možné provést důkladnou hygienu žaludu. Pokud je fimóza v akutním stádiu, to znamená, že probíhá zánět na tkáních žaludu a předkožky, tak bych vůbec pohlavní styk nedoporučoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Mast na fimózu

Fimóza se léčí v první řadě mastí. Lékař by vám měl nabídnout takovou léčbu, která není bolestivá a nevyvolává ve vás strach nebo úzkost. Při léčbě se používají kortikoidní masti, například Triamcinolon. Vůbec se nelekněte, když vám lékař předepíše nějakou estrogenovou mast, tedy mast obsahující ženské hormony. Přestože jsou tyto masti původně určeny pro ženy nebo dívky, mohou také dobře účinkovat při problémech s předkožkou. Předepsané masti používejte pravidelně, 2x až 3x denně po dobu přibližně 4 až 6 týdnů. Podrobnosti vám určitě sdělí váš lékař. Všechny uvedené masti jsou na lékařský předpis, tudíž v lékárnách nejsou volně prodejné. Úspěch této léčby se dostavuje přibližně v 60–70 % případů.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Podle mé zkušenosti operace očí nebyla bolestivá a to jak se mi zlepšil život po operaci bych přála každému kdo chce být bez brýlí nebo čoček.

Zdroj: diskuze Oční operace

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva lilkova.

5.zaři byl muj termin operace lekařka mi dala furolin na přelečeni močovych cest,podvou tabletach alergie svěděni,krev vmoči vysoky zanět.operace odložena,4mněsice po podanifurolinu stale vysoke hodnoty a operace koleniho kloubu zamitnuta .

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Fotografie a video

Zdroj: Obřízka penisu

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
na Vaši otázku by měl odpovědět odborník. Já osobně jsem po operaci aneuryzmatu mozku a operace trvala cca4hod. Skutečně záleží na velikosti a hlavně na umístění a dále na způsobu operace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Děkuji za odpověď, operace se týkala mé manželky, velikost výdutě činila 8 x 12 mm, operace trvala skutečně 4 h, proběhla 7.6.2017 v pořádku, bez komplikací, propuštěna dne 16.6. 2017 domů. Děkuji lékařům za profesionální zákrok, jako i za příkladnou následnou péči celému personálu neurochirugie FN Ostrava.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Pozor!

Dalším nepříjemným stavem je parafimóza. Na rozdíl od obyčejné fimózy je parafimóza velmi nebezpečný stav, při kterém předkožka uvázne za žaludem a už se nedá vrátit dopředu. To velmi bolí, protože penis je nad žaludem zaškrcen a do žaludu nemůže proudit krev. Navíc při nedostatečném prokrvení není žalud zásobován kyslíkem a může i odumřít. Proto je nutné při parafimóze co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc. V tomto případě neexistuje žádná jiná možnost. Parafimóza může vzniknout tak, že předkožka se už dá sice stáhnout, ale je stále příliš úzká, takže se za žaludem zaškrtí a nelze ji stáhnout zpět. Občas se to stane při pohlavním styku nebo při neopatrné masturbaci. Předkožka se zaškrtí jako gumička za okrajem žaludu a tam zůstane.

Fimóza předkožky se musí léčit jedině v případě, že zúžená předkožka vadí při močení, objevují se časté záněty předkožky nebo předkožka nejde stáhnout ani v pubertě.

Skupinou pacientů jsou dospívající chlapci, kteří zjistí, že mají problém při sexu, a pacienti z řad starších mužů, u nichž při snížené hygieně dochází k rozvoji fimózy a zúžení zevního ústí. Fimóza bývá u této skupiny častou komplikací cukrovky.

Zdroj: Fimóza u dospělých

Diskuze

V diskuzi OPERACE MOZKU PRASKLÁ CEVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den mam kamarádku praskla jí cevka v mozku v uterý ji čeká operace bojím se o ni nevím jaké nebezpečí muže operace přinést.Chtěla bych se zeptat jestli je někdo koho potkalo něco takového.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marková Hana.

Jaké nebezpečí hrozí kdyz praskne čeká v hlavě? Jak se to léčí děkují

Zdroj: diskuze Operace mozku prasklá cevka

Operace

Pokud je fibroadenom malý, může se odstranit v lokální anestezii. U větších fibroadenomů se provádí operace v celkové anestezii a tento stav vyžaduje hospitalizaci.

Zdroj: Co je fibroadenom

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Dušková.

Operace mi moc pomohla, konečně vidím v jakékoli situaci a oči mám poměrně dlouho od operace a žádná změna, vidím stále dobře.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Operace štítné žlázy v Motole

Více o této problematice se dozvíte zde.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ CCA OPERACE ANEURYZMA MOZKU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gajdziok,JUDr..

Prosím o informaci, viz. nadpis, děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Moje operace trvala 7 hodin

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá cca operace aneuryzma mozku?

Operace žilního systému

Nejběžnějším zákrokem na žilách je operace křečových žil. Provádí se jak z kosmetických důvodů, tak zejména u pacientů s hrozícím vznikem bércového vředu, v neposlední řadě i u pacientů s již otevřeným bércovým vředem. Provádí se nejen klasická chirurgie varixů, ale také radiofrekvenční ablace. Katétr pro radiofrekvenční ablaci není hrazen zdravotními pojišťovnami a pacient jeho použití musí uhradit předem.

Zdroj: Operace ucpaných cév

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukáš.

Takhle jsem nad tím nepřemýšlel, chtěl jsem sportovat bez brýlí a operace byla jako jediné řešení. Kliniku v Počernicích mi doporučila mamka, která tam léta dochází na přeměření očí. Doktor doporučil relex smile pro a šlo se na to. Za pár dní od operace jsem perfektně viděl a teď už sportuji bez brýlí a jakýchkoliv omezení.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Laser a rizika operace

Rizika laserových operací jsou třeba v tom, že se operované místo nehojí nebo pacient může mít po zákroku bolesti. Pacienti by měli počítat s tím, že zákrok nemusí vyřešit všechny jejich problémy s viděním. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi OPERACE ARTEROSKLEROZY DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sasínková Jiřina.

Mám 64 let,160 cm měřím a 70 kg vážím / nadváha /.Poslední 2 roky mě bolí při chůzi i v klidu
nohy / lýtka,nárty,kotníky... / Ještě mám příčně plochou nohu, vložky nosím
Po vyšetření mě byla určena diagnoza arteroskleroza dolních končetin. Pan doktor mě doporučil operaci.Zatím užívám claudienne 100 mg.
Rozhodla jsem se na operaci jít, ale pro mě je důležité znát všechny okolnosti např. jak dlouho
operace trvá jak probíhá a pooperaci pobyt v nemocnici je jak dlouho
Omlouvám se za dotaz, ale když budu vědět do čeho jdu tak budu mnohem klidnější.
,

Mnohokrát děkuji za pochopení

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Sasínková.

Jak probíhá /zhruba / operace ucpaných cév dolních končetin a s jakými výsledky

Zdroj: diskuze Operace arterosklerozy dolních končetin

Operace prostaty robotem versus klasický řez

Celosvětová tendence v poměru odoperovaných karcinomů prostaty roboticky nebo klasicky je ve prospěch robotických operací. Dá se říci, že klasické operace karcinomu prostaty provádějí již jen starší generace lékařů, kteří to s robotem neumějí. Ti mladší se adaptovali a využívají výhradně robotické léčby. Robotická operace karcinomu prostaty vyjde v České republice v dnešní době na 130.000 Kč a zatím je v plné výši hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdroj: Léčba rakoviny prostaty

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Keratokonus operace

ICRS (intrastromální rohovkový segment) je protéza složená ze dvou polokruhových segmentů o průměru 5 mm různé tloušťky. Jsou vyrobeny z Perspex CQ akrylátu, což je materiál používaný již přes 50 let k výrobě umělých nitroočních čoček. Jsou nejmodernější a bezpečnou léčbou keratokonu. Zpočátku byly operace prováděny manuálně. Od roku 2009 se implantuje ICRS pomocí femtosekundového laseru. V první fázi operace vytvoří tunely pro rohovkové prstence automaticky femtosekundový laser, v druhé fázi operace vsune zkušený rohovkový chirurg do vytvořených tunelů rohovkové prstence. Tento zcela unikátní typ operace zvýšil komfort pacientů a zkrátil délku operace. Navíc je implantace ICRS za pomocí femtosekudového laseru bezkonkurenční, co se týče centrace rohovkových prstenců a hloubky implantace rohovkových prstenců. Tyto pak zásadně ovlivňují výsledek operace, to je kvantitu i kvalitu vidění.

Zdroj: Keratokonus

Historie obřízky

V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty říkají, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka je sama o sobě vysoce senzitivní tkáň, a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější příležitost k provedení tohoto zákroku.

  • Fimóza – předkožka je natolik zúžená, že ji nelze přetáhnout přes žalud, a nepomohlo ani uvolnění pomocí kortikoidních mastí nebo mastí obsahujících steroidy. Rozlišujeme jednoduchou a relativní fimózu. Za relativní fimózu označujeme stav, kdy předkožku v erekci nelze volně stáhnout s žaludu. Relativní fimóza je častým důsledkem léčby steroidními mastmi, kdy se předkožku podaří díky masti přetáhnout, ale při erekci fimóza zůstává.
  • Parafimóza – předkožku sice lze přetáhnout přes žalud, ale je natolik úzká, že ho zaškrtí, což zamezí jeho zásobování krví. Tento stav je nutné okamžitě odstranit, jinak může dojít k velmi vážným zdravotním problémům, vedoucím až k odumření tkání. Parafimózový stav vzniká i jako vedlejší důsledek léčby steroidní mastí, a to zejména u chlapců v pubertě. Mast uvolní předkožku jen natolik, že ji lze stáhnout za žalud, ale jen na neztopořeném penisu. Obnažení žaludu však často způsobí erekci a úzká předkožka pak začne žalud zaškrcovat. Jde tedy v podstatě o následek násilného přetažení předkožky. Není-li tento nebezpečný stav řešen během několika hodin, může vyústit v amputaci žaludu nebo penisu.

Zdroj: Obřízka penisu

Hydrocortison na fimózu

Fimóza neboli zúžení předkožky je stav, který brání jejímu přetažení přes glans penis a vyskytuje se jak v dětském, tak v dospělém věku. O fyziologické či vrozené fimóze hovoříme do 2 let věku dítěte. V dospělosti jde pak především o fimózy získané. Projevy fimózy mohou být různé, od recidivujících balanopostitid až po parafimózu. Terapeutickým řešením je semicirkumcize či cirkumcize neboli obřízka. Nezjizvené fimózy a teoreticky i krátké uzdičky lze zkusit léčit kortikoidními mastmi: Hydrocortison, Triamcinolon. Pokud při fimóze nezabere Hydrokortison, je nutné chirurgické řešení. Při fimóze nepomůže obkroužení sondičkou, to se dělá pouze u přilepené předkožky, což je rychlý ambulantní zákrok.

Zdroj: Kortikoidová mast Hydrocortison

Operace krkavic

Krkavice jsou hlavní tepny pro zásobení mozku. U pacientů s významným zúžením karotické tepny je možné provést chirurgické zprůchodnění. Tento zákrok je prováděn u nemocných, kteří prodělali mozkovou příhodu a mají zúžení krkavice větší než 50 %. Výkon se provádí také z preventivních důvodů u pacientů, kteří mozkovou příhodu neprodělali, v takovém případě musí být tepna zúžena minimálně o 70 %. Nejčastěji se provádí v místním umrtvení, operace není příliš zatěžující pro organismus a hospitalizace trvá jen několik dní.

Zdroj: Operace ucpaných cév


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP