Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

EKZÉM VE VLASECH

OBSAH

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem EKZÉM VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Jirková.

Dobrý den ,
mám několik let ve vlasech ekzem a dříve mě to netrápilo,tak jako nyní.Ukrutně to svědí a musím to rozdrápat až do krve.
Dříve jsem používala mast Gelargin a ta už se nevyrábí,tak nevím čím to nahradit,hlavně to nesmí být mastná mastička.
Praďte prosím někdo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mast Gelargin se normálně dál vyrábí a pokud vám na ten exém pomohla, tak si požádejte svého praktického lékaře o předpis na ni. Účinnou látkou masti Gelargin je fluocinolonacetonid, což je kortikosteroidní hormon vhodný pro místní použití na kůži i ve vlasech. Gelargin působí silně protizánětlivě. Tlumí též nepřiměřeně silnou reakci z přecitlivělosti při alergii na nějakou alergizující látku. Účinek této masti se ale soustředí JEN na příznaky zánětu a neléčí samotnou příčinu nemoci. Zánětlivé příznaky jako jsou zarudnutí, otok a hromadění zánětlivých buněk i působků v zanícené kůži, tvorba puchýřků až puchýřů a mokvání, svědění, pálení a pocit nepříjemného napětí nebo bolest, v několika hodinách po použití gelu ustupují. Ke skutečnému zhojení však může dojít, jen když se současně vyloučí původce nebo příčina vašeho onemocnění. Proto je třeba, abyste dále hledala původce svého ekzému a to s pomocí lékařů na kožním oddělení. Rozpoznání příčiny ekzému bývá často těžké a proto se nenechte odradit, když to některý lékař nedokáže. Hned zkuste dalšího. Pravděpodobnost úspěchu se bude zvyšovat s mírou zkušeností kožního lékaře a dalo by se říci, že starší lékař ve velkém městě bude mít více zkušeností s ekzémy. Držím palce a těším se na výsledek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ekzém ve vlasech

Psoriáza ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět psoriázu ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Jak se pozná lupénka ve vlasech?

Někteří pacienti mají různě těžké projevy svědění, a u většiny z nich lupénka ve vlasech může způsobit různé nepříjemné pocity, jako je sucho, napětí nebo bolesti. Někdy pacienti pociťují vypadávání vlasů kolem postiženého místa. Diagnóza je obvykle snadná. Často se objevují červené skvrny s ostrými okraji a prominentními stříbrnými šupinami, které jsou poměrně charakteristické. Podobně jako lupénka se projevují také lupy, šupinatý ekzém a na vlasové pokožce plísňová infekce, která se může zdát laickému oku podobná lupénce. Tyto nemoci lze snadno vyloučit pomocí lékařského posudku a vyšetření.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOSNÍ EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Dobrý den,chtěla jsem požádat o radu,jak zmírnit či vylečit varikozní ekzem.Lekar mi predepsal kortikodní mast,achvili to zabíralo,ale nyní je ekzem zpět.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Varikózní dermatitida, latinsky dermatitis varicosa, je chronické zánětlivé postižení kůže podmíněné poruchou žilního oběhu. Typicky bývá patrné dříve než samotné varixy. Příznaky varikózní dermatitidy jsou načervenalá mokvající nebo šupinatá ložiska s hemosiderovými pigmentacemi, opakovaná drobná krvácení, později s atrofií kůže nebo naopak její hypertrofií na bradavičnaté, „mechovité“ výrůstky. Důležité pro vaši léčbu je fakt, že na varikózním povrchu kromě dermatitidy často vzniká rovněž i pravý ekzém mikrobiální nebo kontaktní. Mezi další průvodní projevy, které se objevují společně s venózní dermatitidou patří stasis dermatitis, eczema varicosum, dermoepidermitida a venózní insuficience.
Při takovém rozsahu možných příčin vašeho ekzému není možné určit správnou léčbu takto po internetu. Doporučuji obrátit se na kožní oddělení, kde vám ekzém posoudí lékař a vyzkouší vhodnou léčbu. Úmyslně uvádím slovo vyzkouší, protože na léčbu reaguje každý jedinec jinak a co pomůže jednomu nemusí pomoci druhému. Pokud nebudete s lékařem spokojená, tak vyzkoušejte jiné kožní oddělení v nějakém větším městě. Nebo zkuste návštěvu kardiologa. Nezapomeňte také, že ekzém může souviset s vaším psychickým stavem a také s kvalitou vašeho životního stylu. Proto se zamyslete i nad těmito okolnostmi, které znáte nejlépe vy sama.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikosní ekzem

Fotogalerie svrabu ve vlasech

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá svrab ve vlasech.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Pokud máte zkušenosti s přírodní léčbou dyshidrotického ekzému, podělte se o ně s našimi čtenáři.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Diskuze

V diskuzi MOKVAJÍCÍ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Hamplova.

prosim o radu ,co pouzivat na mokvajici ekzem v podkoleni,dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvající ekzém

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži nebo ve vlasech pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Příznaky ekzému

Dermatitida, také nazývána ekzém, je kožní problém, který se vyznačuje zčervenalou kůží, která je při dotyku hrubá a svědí, vytváří suché, skvrnité šupiny a loupe se.

Zdroj: Domácí léky na ekzém

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ LÉČITEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Dvořáček.

Dobrý den pane otče Pleskač,
syn má 37r,a od raného mládí ho trápí prudké změny počasí.Jedná se o prudké ataky s bolestmi v hlavě a zvracení.Proto Vás prosíme o radu
,jak v tomto případě sedalo čelit těmto problémům.
Rádi se zájmem posloucháme Vaše rady v pořadu "Apetit",ale je pro nás problém dovolat se dotazem.

Děkujeme
S přáním pěkného dne
Dvořáčkovi
Lipůvka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vrbovská.

Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o radu: vnučka má ekzém v ohybu loktů, pod koleny a na přední části krku. Od lékařů má spoustu mastiček, ale nic nezabírá. Byla by nějaká možnost léčby?
Děkuji.

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčitel

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem DYSHIDROTICKÝ EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý je to ekzém ?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět rozsáhlá infekce kůže. Tento stav se nazývá "atletická noha" (tinea pedis). Většina těchto infekcí je způsobena jedním ze tří druhů hub zvaných dermatofyty. Často bývá doprovázena plísní nehtů nebo meziprstí. Co s tím dělat? Užitečné jsou koupele v roztoku epsomské soli (volně prodejná sůl v lékárně). Další pomocníci jsou topické protiplísňové léky, například Clotrymazol (volně prodejný v lékárně).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dyshidrotický ekzém?

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Léčba ekzému ve vlasech

Léčení je dlouhodobé a vyžaduje pravidelnost a trpělivost. Je nutné pacientovi a jeho rodině vysvětlit podstatu onemocnění, její dědičný charakter a dlouhodobý či trvalý charakter onemocnění. Je nutné pomoci pacientovi s onemocněním žít a prostřednictvím moderních léčiv udržet atopický ekzém ve stabilizovaném stavu.

Základem léčby jsou promazávací (indiferatní) masti, krémy a tělová mléka. Používají se denně a pomáhají nemocné kůži udržet ochranný povrchový plášť, vnitřní stabilitu a srovnávají narušené hodnoty tuků v oblasti pokožky. Další důležitou součástí je neodmašťující čištění (olejové koupele). Pro každodenní hygienu se doporučují též speciální čisticí přípravky bez dráždivých látek typu klasického mýdla.

Léčba zhoršení ekzému spočívá v časné a krátkodobé aplikaci kortikosteroidních preparátů, po zlepšení pak nesteroidních preparátů (například s obsahem močoviny nebo dehtu). Celkově je prospěšné aplikovat léky proti svědění a alergii, takzvaná antihistaminika. Pro udržení stabilního stavu je doporučena i světloléčba a klimatoterapie, tedy pobyt u moře nebo v horách.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Fotografie lupénky ve vlasech

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět lupénka ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kvasinky ve vlasech.

Zdroj: Kvasinky ve vlasech

Příznaky kvasinkové infekce ve vlasech

  • padání vlasů
  • tvorba lupů
  • suchá nebo naopak mastná pokožka hlavy

Zdroj: Kvasinky ve vlasech


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP