Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

DOXYBENE NA BORELIÓZU

OBSAH

Přírodní antibiotika na boreliózu

Mezi přírodní antibiotika na boreliózu patří: eleuterokok ostnitý, topol.

Zdroj: Přírodní antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem BORELIÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Albi.

Mám už delší dobu bolesti svalů a kloubů,prodělal jsem sarkoidózu,pásový opar a teď mně přibyl pozitivní nález nalez v krvi boreliózy,užívám Doxybene 100mg 2*denně myslíte si že jako doplnující léčbu by mohl být použít Wobenzym .Byl jsem do vánoc léčen Prendisonem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Wobenzym ve Vašem případě určitě neuškodí, když ho budete dávkovat 3 krát denně 7 tablet. Taktéž by bylo vhodné užívat i nějaká probiotika a až skončíte léčbu s Doxybene, tak do jídelníčku zařadit na měsíc jogurty Activia.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Borelióza

TETRACYKLINY

Účinná antibiotická látka: DOXYCYKLIN

Obchodní název antibiotik: Deoxymykoin, Doxybene, Doxyhexal, Vybramycin

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu borélie, chlamydií a mykoplasmaty.

Dávkování antibiotik: Deoxymykoin: perorálně 100 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Doxybene + Doxyhexal: perorálně 100 – 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: fotosenzibilace, nevolnost, průjem, zbarvení skloviny, zvracení

Do této skupiny antibiotických látek se řadí také DEMEKLOCYKLIN, CHLORTETRACYKLIN, METACYKLIN, MINOCYKLIN (obchodní název antibiotika Minocin), OXYTETRACYKLIN, TETRACYKLIN (obchodní název antibiotika Tetracycline K), THIACYKLIN. Většina těchto antibiotik působí na léčbu infekcí způsobených grampozitivními a gramnegativními bakteriemi, dále také léčí riketsie, chlamydie a mykoplasmata. Tetracykliny mohou u lidí vyvolat nevolnosti, průjmy, zvracení, fotosenzibilitu a zbarvení skloviny.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi BORELIÓZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav malík.

Dobrý den, můj praktický lékař dle příznaků, /bolest svalů. kloubů, celková únava, neuropatie dolních končetin, časté močení i v noci po max. 2 hodinách/, konstatoval, že jsem přechodil boreliózu a předepsal lék doxycyklin 2x denně. Tyto příznaky pociťuji asi 1/2 roku a nikdy jsem neměl na těle žádnou červenou skvrnu. Jsem ročník 1946 a dále se léčím na cukrovku a vysoký tlak - dlouhodobě. Je možné že jsem boreliózu přechodil a je moje léčba dostačující?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Borelióza příznaky

Očkování

Vynalézt vakcinaci na boreliózu je předmětem zkoumání vědců a specialistů několika farmaceutických firem a univerzitních týmů. Zatím však žádná vakcinace neexistuje.

Zdroj: Borelióza

Rosacea - moderní léky

  • Deoxymykoin - doxycyklin hyklát,
  • Doxybene - doxycyklin hyklát.

Dávkování: 1 až 2 tablety ráno, zapít velkým množstvím vody.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Poradna

V naší poradně s názvem FOTO PO ŠTÍPNUTÍ HMYZEM NA BORELIOZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Dostálová.

Dobrý den,poštípala mě nějaká potvora mám na noze červený flek a je to i tvrdé a hodně to svědí,můžete mi poslat prosím foto jak vypadá štípanec na kterém se poznají příznaky že by to mohla být borelioza?Děkuji za odpověď s přáním pěkného zbytku dne Marie Dostálová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Na těchto fotografiích je vidět reakce na kůži při borelióze:
www.google.cz/search…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Foto po štípnutí hmyzem na boreliozu

Azitromycin a antikoncepce

Při antibiotické léčbě se má žena chránit po dobu užívání antibiotik a ještě následujících 7 dní po poslední tabletě. Účinek antibiotik na snížení vlivu kontracepčního účinku hormonálních tablet je hodně přeceňován. Nemusíte se ničeno obávat. Pokud hormonální antikoncepční tablety užíváte pravidelně, nic se nestane.

Problém by mohl vzniknout v případě, že by se při léčbě antibiotikem vyskytl průjem či zvracení a antikoncepční tableta by se řádně nevstřebala.

Účinnost antikoncepce mohou snižovat penicilinová antibiotika (Ospen, Augmentin, V-PNC, Curam...), některá cefalosporinová antibiotika (Zinnat, Xorimax...), přípravky s obsahem doxycyklinu (Doxybene, Deoxymykoin, Doxyhexal...). Zde je při léčbě vhodné použít i nehormonální kontracepční metody.

Sumamed, Azitromycin Actavis, Azitromycin Mylan, Azitromycin Sandoz, což jsou totožné léky, účinnost při správném dávkování a užívání hormonální antikoncepce neovlivňují.

Zdroj: Lék Azitromycin

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den , dostala jsem dnes od doktora Xarelto 20mg. Ale beru ještě léky antibiotika doxybene 100mg, diclofenac al 50 mg 3x denně, kašel Prothazin 25 mg,
bolesti po reoperaci bederní páteře Palexia 50mg 2x denně a pragiola 75 mg 3x denně. Můžu na všechny tyto prášky užívat Xarelto ? Jsem z toho nějak nesvá. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Informovat předepisujícího lékaře o všech lécích, které užíváte, je opakované klišé, které se často přehlíží. Řekla jste svému lékaři, který vám předepsal lék Xarelto, že užíváte všechny tyto vyjmenované léky? Pokud ano, tak lékař zvážil veškerá rizika a upravil vám dávkování tak, aby vyhovovalo vašemu lékovému mixu a vše je v pořádku. Pokud jste mu to ale neřekla, tak zde existuje interakce, která by mohla být potenciálně nebezpečná. Jde o kombinaci Xarelto a diclofenac, která může zvýšit riziko nebezpečného krvácení. Poraďte se se svým lékařem, jak dále pokračovat v léčbě diclofenacem a pokud o diclofenacu váš lékař neví, tak ho přechodně přestaňte užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Bolest ruky

Ruka se skládá z 27 kostí, několika svalů, šlach a vazů a tisíců nervových zakončení. Bolest rukou může postihnout prsty, ruce a zápěstí a je často způsobena zraněním, nadměrným používáním, artritidou nebo zánětem. Nebezpečné je to, když je bolest intenzivní a trvá déle než několik dní, nebo pokud je slyšet prasknutí, zhoršuje se pohyblivost nebo dojde k silnému otoku.

Pokud ale jsou všechna vyšetření negativní (například včetně toho na boreliózu), je na místě zkusit nutriční terapii, která na základě rozboru stravovacích návyků, může odhalit metabolické pozadí vašich potíží, které v mnohých případech lze korigovat dietními opatřeními a vhodnou kůrou bionutričními přípravky.

Zdroj: 10 přírodních léků na bolest rukou a zápěstí

Poradna

V naší poradně s názvem NAHLY CERVENY FLEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mgr. Hana Foltová.

Vloni se mi na břiše objevil naprosto stejný červený flek. Po několika dnech sám zmizel. Po roce mám velké problémy s bolestí kloubů, brněním rukou i nohou. Napadá mě, zda ten flek nemohla být borelioza. Neměla jsem ale klíště, tedy aspoň o tom nevím. Měla jsem však štípance od jiného různého hmyzu a to s velkými alergickými reakcemi ve formě fleků a otoků kolem štípanců.
Děkuji za odpověď, s pozdravem Hana

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte-li podezření na boreliozu, tak není nic jednoduššího, než si udělat test, který ji prokáže. Test uděláte doma za pár minut a hned budete vědět výsledek. Test se dá objednat tady www.prozdravi.cz/tes…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nahly cerveny flek

Proč je klíště nebezpečné

Nebezpečí klíšťat spočívá v přenosu nebezpečných nemocí, z nichž nejčastější jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

Lymskou boreliózu způsobuje bakterie, příznakem onemocnění je typický zvětšující se a uprostřed blednoucí červená skvrna (erythema migrans). V pozdějších stadiích se projevuje postižením nervového a kardiovaskulárního systému. Léčba se provádí podáním antibiotik.

Klíšťová encefalitida je nemoc virového původu a kromě přisátého klíštěte se jí lze nakazit i konzumací nepasterizovaného mléka a mléčných výrobků. Nemoc zasahuje centrální nervovou soustavu a těžší případy mohou mít za následek i ochrnutí, poruchy motorické koordinace a soustředění či snížení intelektuálního výkonu. Proti klíšťové encefalitidě existuje účinné očkování.

Další onemocnění přenášená klíštětem jsou ehrlichióza, babezióza, bartonelóza, rickettsióza.

Zdroj: Klíště

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ NEMOCI U LIDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Stašková.

Dobrý den, na pravé ruce z boku se mi vytvořil jakýsi útvar, kruhového tvaru. Okraje tvoří puchýřky, které se začaly tvořit až později, tak 2. - 4. den po té, co jsem si útvar uvědomila. Trochu to svědí, nebolí, ale stále se zvětšuje. Ptala jsem se nezávisle ve dvou lékárnách, jestli by mi něco nedoporučili, ale v žádné nevěděli, co by to mohlo být. Ani na internetu jsem nenašla něco podobného. Zkraje to připomínalo spíš ekzém, nyní opaření.
Nyní mám tento útvar asi 8. den
Prosím o radu, pokud jsem Vám moje potíže popsala aspoň trochu přesně.
Děkuji a přeji pěkný den, Daniela Stašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležité je vyloučit lymeskou boreliózu, ta vypadá takto: www.google.cz/search…
Kruhové útvary s pupínky po okraji způsobují také plísně a kvasinky. Účinné léky jsou většinou na lékařský předpis, takže
pro přesné určení nemoci a její účinnou léčbu doporučuji navštívit kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní nemoci u lidí

Antibiotika a alkohol

Všeobecně platí, že by se antibiotika neměla kombinovat s alkoholem. Řada lidí se domnívá, že je to proto, že alkohol snižuje účinek antibiotik, nebo že alkohol může u antibiotik vyvolat vedlejší účinky. Tak to ale ve skutečnosti vždy není. U některých antibiotik opravdu může alkohol oslabit jejich účinek, ale jsou i další důvody, které hovoří proto, aby byl alkohol při braní antibiotik vynechán. Vždy platí, že je nutné číst příbalový leták léků a ujistit se, jestli je třeba se alkoholu na daný lék vyvarovat. Proč se tedy nesmí na antibiotika pít alkohol ve skutečnosti? Hlavním důvodem je, že antibiotika oslabují lidský organismus a všechny orgány tak dostávají řádně zabrat, antibiotické látky zatěžují hlavně játra a stejně tak i alkohol. V okamžiku kdy tedy pacient bere antibiotika a zároveň i pije alkoholický nápoj, tak jeho játra dostávají velmi zabrat a může u nich hrozit selhání. Následkem tohoto nezodpovědného chování pak mohou být zničená játra.

  • Penicilin a alkohol – Na Penicilin není vhodné požívat alkoholické nápoje.

  • Klacid a alkohol – U léku Klacid se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Amoksiklav a alkohol - U léku Amoksiklav se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Augmentin a alkohol – U Augmentinu doporučují lékaři omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli zvýšené zátěži jater.

  • Zinnat a alkohol – U Zinnatu doporučují lékaři v průběhu braní léků alkohol omezit (ideálně zcela vynechat).

  • Penbene a alkohol – Na lék Penbene se konzumace alkoholu nedoporučuje.

  • Doxybene a alkohol – Během léčby antibiotikem Doxybene se nesmí pít alkoholické nápoje

  • Ospen a alkohol – Lékaři nedoporučují konzumaci alkoholu na lék Ospen.

  • Formilid a alkohol - Na lék Formilid je možné požít velmi malé množství alkoholu.

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi MRAVENČENÍ KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svobodová Eva.

Děkuji Vám za krásný článek, také jsem si koupila od LR aloe Vera Siveru ale
jsem po operaci srdce /výměna 2 chlopní a nevím zda ji mohu užívat. Poraďte mi
prosím. Děkuji Vám. Svobodová
Mám problém brnění plošek na nohou. Vyloučila lékařka boreliózu a nyní čekám
na neurologické vyšetření.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Skulinová.

Dobrý den. Pokud se léčíte s jakýmkoliv onemocněním, měla byste vždy konzumaci potravinových doplňků a bylin konzultovat s lékařem. V tomto případě s firemním lékařem LR, který je proškolen účinky aloe vera sivera. Na stránkách společnosti LR je kontakt na lékaře, kteří provádějí online konzultace nebo Vám odpoví mailem. Zavolejte na centrálu a poradí Vám, jak postupovat. Hodně zdraví přeje Miluše Skulinová

Zdroj: diskuze Mravenčení končetin.

CEFALOSPORINY III. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFIXIME

Obchodní název antibiotik: Cefixim, Suprax

Indikace antibiotik: Používají se na léčbu bronchitidy a na infekci močových cest.

Dávkování antibiotik: Cefixim + Suprax: perorálně 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFOPERAZON

Obchodní název antibiotik: Acefa, Cefobid

Indikace antibiotik: Používají se na vážné infekce dýchacích a močových cest; sepse; gynekologické infekce. Je účinný i na infekce různých meningitid a Lymskou boreliózu.

Dávkování antibiotik: Acefa + Cefobid: nitrožilně 2 – 4 gramy za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFOPERAZON + SULBAKTAM

Obchodní název antibiotik: Sulperazon

Indikace antibiotik: Používá se na těžké respirační a močové infekce, na léčbu cholangitidy, břišního tyfu, sepsí a infekci měkkých tkání.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 2 – 4 g za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFOTAXIM

Obchodní název antibiotik: Cefotaxime, Claforan, Sefotak

Indikace antibiotik: Používají se na léčení sepsí, hnisavých meningitid, závažných pneumonií a vážných močových infekcí.

Dávkování antibiotik: Cefotaxime + Sefotak: záleží na závažnosti onemocnění. Při lehčí infekci se nitrožilně používá 1 g za 12 hodin pro dospělou osobu, u těžké infekce je dávkování také nitrožilně ale 2 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu.

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFPODOXIM

Obchodní název antibiotik: Forexo

Indikace antibiotik: Používá se na infekce dýchacích a močových cest.

Dávkování antibiotik: perorálně 100 – 200 mg za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFTAZIDIM

Obchodní název antibiotik: Ceftazidim, Fortum,

Indikace antibiotik: Používají se u vážných respiračních infekcí, hnisavých infekcí, peritonitidy a u těžké infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Ceftazidim + Forum: nitrožilně 1 – 2 g za 8 – 12 hodin pro dospělou osobu. Ale u léčby meningitid je dávkování pro dospělou osobu 2 g za 8 hodin nitrožilně.

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Účinná antibiotická látka: CEFTRIAXON

Obchodní název antibiotik: Ceftriaxon, Lendacin, Samixon

Indikace antibiotik: Používají se při infekcích měkkých tkáních, při sepsích, peritonitidě, meningitidě a při infekci dýchacích a močových cest.

Dávkování antibiotik: Ceftriaxon + Samixon: nitrožilně 1 – 4 g za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotik patří také CEFDNIR, CEFDITOREN,CEFTIBUTEN, CEFTIZOXIM (obchodní název antibiotika Cefizox). Tyto antibiotické látky patří do skupiny širokospektrých antibiotik, která se užívají proti grampozitivním i gramnegativním bakteriím. Těmito antibiotiky se léčí těžší infekce, meningitidy, Lymeská borelióza s neurologickými symptomy. Vedlejšími účinky těchto antibiotik jsou alergické reakce, nevolnosti, průjmy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Léčba

Pro lokální terapii jsou vhodné gely nebo krémy s lokálními antibiotiky, zejména metronidazolem (přípravek Rosalox a Rozex) a makrolidy erytromycinem a clindamycinem. Účinná jsou i lokální antimykotika (ketokonazol) a kyselina azelaiová. Antibiotika a antimykotika ničí nebo potlačují množení mikrobiálního osídlení kůže. Současně mají protizánětlivý účinek.

U mírnějších forem a pro udržovací léčbu se volí pasta s 1–2% sírou a ichtyolem, který má protizánětlivý účinek a potlačuje množení osídlení kůže. Stejným způsobem funguje i Lindan, který se používá při průkazu Demodex folliculorum.

Zevní aplikace kortikoidových přípravků se nedoporučuje kvůli podpoře začervenání a zmnožení kožních cév. Po vysazení kortikoidů navíc následuje silné a terapeuticky těžce ovlivnitelné zhoršení projevů růžovky. Dalším nežádoucím účinkem je zeslabení kůže.

V místní léčbě je nutné vyloučit působení všech lokálních dráždivých látek, jako jsou mýdla a kosmetika obsahující alkohol, protože mohou provokovat nebo zhoršovat zarudnutí. Ochranu před UV zářením zajistí krémy s UVA a UVB filtrem.

U těžších případů se musí přistoupit k celkové léčbě antibiotiky. Opět se volí metronidazol (Entizol) nebo tetracyklin (Doxybene, Deoxymykoin, Doxyhexal). Podobně jako při akné se po dobu několika týdnů podávají nízké dávky antibiotik a podle odezvy lze postupně snižovat jejich dávku. Mechanismus účinku antibiotik není zcela jasný, nejspíše jde o protizánětlivý účinek.

Terapie celkovými retinoidy (deriváty vitaminu A) se volí u nejzávažnějších případů či neúčinnosti celkové léčby. Po dobu 3–4 měsíců se podává izotretinoin (Roaccutane). Retinoidy mají protizánětlivé účinky, pomáhají k normální obnově kůže.

U květákovitého zduření nosu připadá v úvahu chirurgická terapie. Při dermabrazi se pomocí vysokoobrátkové frézy vyhladí kožní povrch zbroušením. Povrchové kožní výrůstky se dají odstranit i pomocí CO2 laseru nebo běžným skalpelem. Před operačním zásahem a po něm se doporučuje podávání celkových retinoidů.

Různých typů laseru se využívá i při odstraňování rozšířených kožních cévek (teleangiektázií). Tyto kosmetické projevy je možné také odstranit elektrokoagulací pomocí tepelné elektřiny produkované platinovou kličkou.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla Schlosserová.

Dobrý den,
mám 74letého tatínky a ze dne na den přestal slyšet na levé ucho,byl hospitalizovaný v nemocnici kde mu davali kapačky ale nepomohlo to,
mimo jine mu v hlavě příšerně hučí,moc ráda bych mu pomohla,děkuji za každou radu
a pomoc Pavla

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta Přikrylová.

Prosím o radu,zda by mi pomohly bylinky a které.Měla jsem boreliózu,přeléčení atb,a objevují se problémy jaké jsem měla,když mě byla zjištěna,a to jeúporná bolest prstů u nohou,nepomáhá nic.Nejhůře navečer.Jsou nějaké vhodné bylinky,které mi pomohou? Děkuji za odpověď. Od

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Borelióza u dospělých

Borelióza u dospělých je způsobena bakteriální infekcí, která se léčí antibiotiky. Existuje několik kmenových typů bakterií boreliózy, proto je u tohoto onemocnění nutné a velice důležité včas nasadit antibiotika, dodnes stále nejsou plnohodnotná antibiotika přímo na boreliózu. K nákaze boreliózou dochází buď přisátím infikovaného klíštěte, nebo vškrábáním jeho výkalů nebo kousků rozdrceného těla. Toto onemocnění bývá poměrně zdlouhavé. Může trvat několik týdnů až let.

Příznaky u boreliózy mohou být různé. U některých se projevy tohoto onemocnění neukážou vůbec, u jiných jsou tak mírné, že se jim nepřikládá pozornost. Nemoc se dělí do tří stadií, ne však každý pacient prodělá všechna tato stadia. Onemocnění se zpočátku projevuje červenou skvrnou, která se šíří. Je to onemocnění postihující více systémů, především kůži, nervovou soustavu (mozek, mozkové blány), klouby a srdce. Pokud si skvrny nebudete všímat, začas sama zmizí. Borelie se mezitím mohou rozšířit krevním oběhem nebo lymfou, případně podél nervových vláken dál do těla. K velké smůle asi poloviny nakažených se u nich tento varovný příznak vůbec neobjeví a infekce se šíří od počátku skrytě.

Při chronické borelióze se tělo nedokáže bránit běžným nákazám, aktivují se herpetické viry, nabalují se další chronická onemocnění. Mohou se rozjet autoimunitní choroby, zejména u lidí s dědičnými dispozicemi (HLA B-27). Trvalým postižením nervů vznikají bolestivé neuropatie, chronický zánět mozku nakonec vede k nefunkční krátkodobé paměti, poruchám soustředění či orientace v prostoru. Příznaky mohou být podobné (zaměnitelné) s roztroušenou sklerózou. Borelióza se také pokládá za jeden z možných vyvolávajících činitelů této autoimunitní nemoci. Málokdo by spojoval podivnou skvrnu na kůži dávno před lety s nynějšími bolestmi hlavy, únavou, výpadky paměti nebo častými chřipkami a bolestmi kloubů. Chronické potíže s močovým měchýřem, dráždivé střevo, srdeční arytmie – to mohou být rozmanité příznaky stárnutí. Anebo chronické infekce. Borelie nad vámi stále ještě nemusejí vyhrát, v této fázi nemoci je lze dlouhodobou léčbou přinejmenším potlačit a přinést úlevu od symptomů, a to nikoliv léky proti bolesti a na uklidnění, ale léčbou infekce.

Nebylo-li onemocnění léčeno včas, může přejít do stadií s rozvinutím dlouhodobých následků. Mezi nejčastější patří chronický zánět kolenního kloubu, poruchy periferních nervů a lícního nervu. Také dochází k poruchám rytmu srdeční činnosti a následkům z postižení centrálního nervového systému, projevujícím se zejména poruchami paměti, až jejími výpadky, dále zmenšením schopnosti koncentrace a udržení pozornosti, změnami nálad a také změnami spánku. Borelie může také přímo krví z matky napadnout ještě nenarozené dítě. Borelie nepoškozuje ještě nenarozené dítě jako třeba virus zarděnek a účinná antibiotika zneškodní případnou borelii v těle matky i plodu.

Zdroj: Borelióza

Účinky a zdraví

Červená řepa (latinsky Beta vulgaris) je druh dvouleté kořenové zeleniny původem ze Středomoří. Do dnešních dní bylo vyšlechtěno mnoho různých kultivarů, které se od sebe liší velikostí, tvarem bulvy, a dokonce i barvou. Používá se především v kuchyni k přípravě jídel a nápojů, a to celá včetně listů. Své využití má ale i v medicíně a potravinářství (je z ní získáváno přírodní barvivo betanin).

Červená řepa obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium. A to uvádíme jen ty nejzajímavější. Podstatný ovšem není výčet prospěšných látek jako takový, ale to, jak našemu tělu všechny tyto látky prospějí.

Pozitiva:

  • Urychluje a zkvalitňuje zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu.
  • Zlepšuje činnost jater, ledvin, žlučníku a žaludku.
  • Napomáhá tvorbě a růstu buněk a regeneruje buněčná jádra.
  • Zvyšuje celkovou imunitu a funguje jako profylaxe proti celé řadě onemocnění, jako je například nachlazení nebo chřipka.
  • Je vhodná při problémech s houbovými, plísňovými a kvasinkovými nemocemi.
  • Pozitivně působí na nervový systém a vyživuje nervy.
  • Reguluje hladinu cukru v krvi.
  • Má antimalarické a antirevmatické účinky, vliv na zlepšení průběhu alergií a pozitivní účinky na zrak.

Negativa:

  • Konzumace červené řepy může mít pro některé jedince jisté méně či více závažné negativní účinky. Nelze proto jednoznačně říci, že by tuto zeleninu měl jíst každý, respektive, že bychom ji měli konzumovat v nadměrném množství a bez jakéhokoliv rozmyslu.
  • Osoby mající problémy s ledvinami a játry a ti, u nichž existuje zvýšené riziko vzniku ledvinových kamenů, by to s ní neměli ani trochu přehánět.
  • Obecně se informujte o potravinách, které tuto látku obsahují. Může se stát, že samotnou červenou řepu jíte v přiměřeném množství, ale reálně jíte velké množství různých potravin, které ji obsahují. To se týká především osob majících v oblibě stravu s vysokým podílem zelené zeleniny.
  • Byť jste naprosto zdraví, mějte na paměti, že všeho s mírou. Červené řepy se rozhodně nemusíte bát, ale nejezte (nepijte) ji velké množství najednou a často. I ta nejzdravější potravina na světě (ať už je to jakákoliv) má svoje pro a proti, neměla by tedy tvořit jakkoli významný podíl ve vašem jídelníčku. Pestrá strava je základ!

Jen pro zajímavost. Při ateroskleróze se doporučuje tato léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50–100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Šťáva z červené řepy podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.

Zdroj: Recepty na červenou řepu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP