Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

DOMÁCÍ MASKA NA ČERNÉ TEČKY

OBSAH

Recept

Ingredience: 1 vejce, obličejové tampony nebo kapesníky, malá miska, čistý ručník, kosmetický štětec

Postup: V první řadě si připravte ingredience a oddělte žloutky od bílků. Na odlíčený a vyčištěný obličej naneste tenkou vrstvu vaječných bílků pomocí kosmetického štětce. Jakmile nanesete na část obličeje vajíčko, vezměte do ruky čistý kapesník a ten přilepte pomocí vajíčka na pleť. Postupně tímto způsobem zakryjte celý obličej. Počkejte pár minut, dokud maska úplně nezaschne. Poté pomalými a jemnými tahy masku odspoda slupujte. Odstraňte všechny zbytky masky a obličej omyjte pouze čistou vodou. Po usušení naneste krém, který běžně používáte.

Bílek a žloutek v sobě skrývají mnoho vitamínů, minerálů, stopových prvků a bílkovin. Proto je vajíčko doslova elixírem pro pleť. Konkrétně ale bílek nepůsobí tak výživně, protože se skoro všechny účinné látky schovávají ve žloutku. Dokáže však doslova zázrak v boji proti černým tečkám. Vaječné bílky totiž dočasně stahují póry a snižují tak pravděpodobnost vzniku nových černých teček. Současně také odstraňují tečky nynější a částečně vyživují vaši pleť. Oproti jiným domácím prostředkům, které se používají proti černým tečkám, mají tu výhodu, že pokožku nevysušují v tak velké míře. I v tomto případě se doporučuje masku používat maximálně 2–3krát týdně.

Máte i vy typ na slupovací domácí masku proti černým tečkám?

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky

Diskuze

V diskuzi AKNÉ A ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Mám velký problém s pletí, trápí mne na čele, nose a bradě černé tečky a pupínky (nejvíce jich mám na čele). Chtěla bych poradit co mám udělat, aby akné a černé tečky zmizely. Nejlépe, pokud by to nebylo moc drahé. A jak akné a černé tečky správně zamaskovat? Vyzkoušela jsem mnoho přípravku od vichy, garnier, loreal a La-roche. Ale žádné pozitivní výsledky nevidím. Děkuji předem, I.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Dobrý den, Ivano,

Je vidět, že své pleti se snažíte dopřát kvalitní péči, avšak ani výrobky z lékárny nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Je důležité vyzkoušet víc typů kosmetiky a najit tu, která vám bude opravdu vyhovovat. Bohužel otázka ceny je vždy až ta poslední, protože pleti zkrátka nevysvětlíte, aby jí stačila i levnější péče z běžných drogerií.
Ve vašem případě se jedná o klasickou T-zonu, kterou je potřeba pravidelně čistit. Čištění pleti je základ a pokud je tento úkon proveden špatně, pleť se během dne uzavře včetně nečistot, které jsou na ní usazené. Proto vznikají černé tečky a pupínky. Zaměřte se tedy na pravidelné čištění – nejlépe pleťovým mlékem smývatelným vodou, poté aplikujte tonikum na uzavření pórů a čistící krém. Osobně máme velmi dobré zkušenosti s přírodní kosmetikou Dr. Hauschka anebo Nouri Fusion. Jak správně pleť čistit, kdy a jak často Vám poradí kosmetická poradkyně Zuzana Hájková, zhajkova@seznam.cz , obraťte se prosím přímo na ní...

Zdroj: diskuze Akné a černé tečky

Domácí slupovací maska

Na trhu je celá řada komerčních slupovacích masek. Za zmínku stojí masky z mořských řas. Vždyť řasy se používají i v léčbě chronických ran ve vlhké terapii. Řasy k výrobě francouzských masek a zábalů rostou v Bretani v oblasti vod Natura 2000, které jsou přísně chráněny ekology. Příroda nám dává možnost čerpat ze svého bohatství. Mnoho druhů řas má fantastické léčivé vlastnosti, jichž využívá i kosmetické odvětví. Řasy a mořské trávy se používají v lázeňských a kosmetických salonech v podobě čistého mikronizovaného produktu v maskách na obličej, zábalech a maskách na obličej a tělo. Masky obsahují velké množství účinných látek, které zaručují perfektní výsledek po ošetření. Tyto masky dlouho tuhnou a tato vlastnost zajišťuje velké pohodlí během přípravy a vykonávání ošetření pokožky. Není třeba pospíchat jako u většiny masek tohoto typu. Jsou velmi účinné, některé se odkládají na několik minut, aby se důkladně propojily s vodou a zvětšily svůj objem. Maska připravená k použití má dokonale hladkou konzistenci, skvěle se nanáší špachtličkou nebo štětečkem. Většinu masek můžete připravit se studenou nebo teplou vodou. Rozhodnutí, zda ošetření pokožky vykonáte za tepla, nebo za studena, je jen na vás. Pokožka po odstranění masky typu za studena nevyžaduje dočištění. Stahuje se jedním pohybem, nenechává bílé stopy na pokožce. Účinnost působení všech masek je velmi vysoká a často předčí i vaše očekávání.

Slupovací masku si můžete vytvořit i z vlastních ingrediencí.

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky

Okurková maska na bělení pih

Okurková maska bělí a zvláčňuje pokožku. Umístěte na obličej tenké plátky okurky a díky tomu vám vyblednou pihy. Maska by měla být na obličeji 15 až 20 minut. Následně vymačkáte šťávu z okurek a uděláte si při tom jemnou masáž obličeje.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA RAJČATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den,

na balkoně pěstujeme rajčata, ale objevili se nám na listech černé tečky - viz foto. Prosím o radu, co by to mohlo být a jak s tím bojovat. Našli jsme, že by to mohla být septoriová skvrnitost, ale nejsme si jisti.

Předem děkuji za odpovědi.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na fotografii není septoriová skvrnitost, spíše to vypadá jako příznak nerovnováhy ve výživě. Bude zřejmě třeba snížit dávky dusíku a zvýšit fosfor a draslík. Rostlinám by prospěl postřik na list hnojivem s vyšším obsahem fosforu. Zároveň bude třeba zamyslet se nad hnojivem v zálivce a zkusit použít Kristalon zdravé rajče a paprika.

Zdroj: diskuze Černé tečky na rajčatech

Hydratační maska z ovoce

Ovocná maska je pro všechny typy pleti. Kdo má rád masku z ovoce, potřebuje jen kousek zralého ananasu nebo papáji. Dřeňovou směs z tohoto ovoce aplikujete na obličej. Po opláchnutí stačí, když použijete své obvyklé denní krémy na obličej. Pokud je tato maska pro vás příliš ovocná, tak můžete vyzkoušet alternativní masku z mandlí.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ TEČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

dobrý den,mám 7 měsíčního syna a všimla sem si že se mu dělají černé tečky hlavně na líčkách a taky rozšířené póry to přece není normální ne?prosím o radu z čeho by to mohlo být a co s tím nechci aby měl ve starším věku pleť s kterou nepůjde už nic udělat děkuju moc za rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PH15.

Dobrý den,

zkoušela jste výrobky jako www.bioderma-cz.com/… ?

Zdroj: diskuze Černé tečky

Regenerační maska z avokáda

Maska z avokáda je dobrá pro zvláště suchou a zralou pleť. Recept na avokádovou masku: polovina pyré z avokáda, 1 lžička medu a 1 lžíce tvarohu či smetany. Přidáním několika kapek citronové šťávy docílíte světlejšího tónu masky.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem WWW PADANI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Chtěla bych se prosím zeptat jak se vyrábí taková domácí maska na vlasy z konopí? Koupené šampony atd. mi také nepomáhají, a vlasy stále padají...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Lucie, po konopí to nebude s padáním tvých vlasů lepší! Zajdi raději do nějakého vlasového centra, například HairCentrum Praha. Tam ti vlasy prohlédnou, prozkoumají také vlasovou pokožku a jen tak se dozvíš, proč ti padají vlasy. Držím palce!

Zdroj: diskuze Www padani vlasu

Mrkvová maska se žloutkem

Mrkvová maska je ideální na suchou pleť. Trochu mrkvové šťávy smícháte se žloutkem a přidáte 2 kapky oleje. Masku nanesete na obličej a nechte působit. Následně opláchněte obličej.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem JAHODOVÁ MASKA NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,
používá jahodová maska na vlasy jako šampon nebo jako kondicioner?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jahodová maska se používá jako oboje. Jahodová maska vlasy pěkně umyje a zároveň jim dodá vitalitu jako kondicionér. Pokud chcete i tak aplikovat dodatečnou péči, tak zkuste neoplachovací balzám na vlasy.

Zdroj: diskuze Jahodová maska na vlasy

Osvěžující maska z okurek

Tato maska je určena mastné a problémové kůži. Okurky jsou ideální pro velké póry na kůži, protože jejich složení stáhne kůži a minimalizuje tak rozšířené póry. Stačí buď jen plátky okurky přímo na obličeji, nebo jako intenzivní maska s jogurtem. Recept na okurkovou masku: 2 lžíce okurkové šťávy se smíchají se 2 až 4 polévkovými lžícemi přírodního jogurtu nebo tvarohu. Natřete masku na kůži a necháte ji 20 minut působit.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ MASKA Z RÝŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Vyhlazující pleťová maska z rýže a s japonským saké se jmenuje Planet Spa a je od Avonu.
Tato vyhlazující rýžová pleťová maska pro vyčištění, osvěžení, vyživení a pro hebkost pleti. Maska z rýže je vhodná pro všechny typy pleti.

Složení masky z rýže:
extrakt z rýže: vyživuje a zjemňuje pleť a vyhlazuje vrásky.
japonské saké: zanechává sametově hebkou pokožku bez vrásek.

Použití:
Aplikuje se na odlíčenou, čistou pleť jenom tenká vrstva vyhlazující masky. Nechá se působit po dobu cca 20 minut, až do úplného zaschnutí. Potom se opatrně sloupne. V případě potřeby dočistěte pleť čistícím tonikem, které běžně používáte. Poté naneste denní nebo noční krém. Používejte dle potřeby 1x týdně.

Obsah balení je 75 ml, stojí kolem 90 Kč a k dostání je běžně v internetových obchodech.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí maska z rýže

Babské rady na černé tečky

Na černé tečky je účinná maska z vaječných bílků, medu a mléka či medu se skořicí. Všechny tyto ingredience kromě odstraňování černých teček dodávají pokožce i potřebné živiny.

Je také možné použít 1 polévkovou lžíci soli, 2 lžíce mátové zubní pasty, 1 kostku ledu. Smíchejte sůl se zubní pastou do konzistence homogenní pasty. Pastu naneste na postižená místa a nechte ji působit po dobu 5 minut. Pak si vezměte do ruky kostku ledu a kůži krouživými pohyby masírujte. Sůl je při defoliaci kůže užitečná a máta ze zubní pasty otevírá póry a zabíjí bakterie. Společně jsou tak proti černým tečkám mocnou zbraní.

Dalším způsobem, který by měl pomoci se černých teček zbavit, ale především jim předcházet, je úprava jídelníčku a péče o pokožku. Tím nejdoporučovanějším v boji s tečkami i akné je správný pitný režim, aby byla pokožka dostatečně hydratovaná.

Zdroj: Babské rady - krása

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ TEČKY NA HROZNECH, CO TO MŮŽE BÝT ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Hrozny můžete klidně konzumovat. Jde jen o kosmetickou vadu, která snižuje jakost plodů, ale na zdraví člověka nemá žádný vliv.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Děkuji mockrát.

Zdroj: diskuze Černé tečky na hroznech, co to může být ?

Medová maska na vrásky

Medová maska je dobrá proti vráskám a jemným linkám. Smíchejte jednu lžičku medu s vaječným bílkem a asi 50 gramů ječné mouky. Bílky musí být rozmíchány do sněhu. Masku naneste na obličej a nechte ji působit asi 20 minut. Poté masku omyjte teplou vodou.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Zpevňující maska z mandlí

Recept na mandlovou masku: hrst sladkých mandlí, 3 jahody, ½ okurky, 1 lžička medu, 1 lžička jogurtu. Vše zamíchejte, až z toho vznikne hladký krém. Nechte masku několik minut působit a následně smyjte masku z obličeje. Poté naneste obvyklý denní krém. Hydratační maska z mandlí nevysušuje kůži a může být bezpečně použita i v okolí očí. Kromě toho, že má tato maska silné zpevnění je důležité, aby oči zůstali stále volné.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEK, CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Kolikrát za týten se pužívá tahle maska???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na pleť z bílku a citronu se používá maximálně 2 krát do týdne. Maska z bílku a citrónu má spíše obnovovací účinky na pleť, trochu ji vybělí a zbaví jí odumřelých kožních buněk a pokožku vypne. Tato maska by se měla ve zbylých dnech týdne vystřídat s nějakou pěstící mastnou maskou z avokáda nebo olivového leje.

Zdroj: diskuze Bílek, citron

Domácí přírodní recept proti roztřepeným konečkům

Domácí recept - přírodní medová maska na suché vlasy a konečky: Smíchejte 1 lžíci medu s 1 žloutkem a 1 lžíci olivového panenského oleje a naneste na vlasy, nechejte působit 15 minut, poté opláchněte. Tato domácí přírodní maska je vhodná jak na suché vlasy, tak i na roztřepené konečky.

Olivový olej je přírodním zdrojem důležitých vitaminů a minerálů. Je známé, že pokud každý den udržíte lžíci kvalitního oleje v puse alespoň 4 - 5 minut, zlepší se vám kvalita vlasů, budou pevnější, zdravější, získají lesk a nebudou vypadávat a to všechno přirozenou přírodní cestou.

Zdroj: Poškozené vlasy a roztřepené konečky

Domácí maska na suché ruce

Pokožka na rukou i samotné nehty jsou každý den velmi namáhané, proto jim dopřejte aspoň jednou za týden omlazující rituál a minimálně půl hodiny je hýčkejte. Připravte si výbavu správných pomůcek, velký měkký ručník a pohodlně se usaďte do křesla a pusťte se do toho. S touhle pravidelnou půlhodinkou byste už navždy měla počítat.

Zdroj: Domácí zábal na ruce

Čistící maska z droždí

Chcete-li vytvořit kvasnicovou čistící masku, tak potřebujete čajovou lžičku citronové šťávy, 3 lžíce mléka a balení kvasinek. Všechno promíchejte dohromady a následně aplikujte na obličej. Tuto masku nechte působit asi 20 minut a pak umyjte masku teplou vodou.

Zdroj: Domácí masky na pleť

Péče o pleť

Nikdy si nevymačkávejte černé tečky. Používání prstů k odstranění černých teček ve skutečnosti přidává pórům více nečistot a bakterií, a zhoršuje to stav kůže plné černých teček. Jakkoliv těžké to může být, vždy se vyvarujte dotýkání kůže a odstraňování černých teček silou.

Nepoužívejte přístroje na odstraňování černých teček. Obchody dnes nabízejí přístroje na odstraňování černých teček, abyste si mohli pleť ošetřovat sami doma. Nicméně tyto pomůcky mohou být po špatné dezinfekci plné bakterií a mohou kůži zjizvit. Nechte tedy používání ocelových nástrojů profesionálům a držte se používání čističů a peelingů.

Pokud máte citlivou pokožku, nepoužívejte hrubý peeling, který ji může podráždit a zhoršit černé tečky. Pokud vás pokožka při použití peelingu bolí, přestaňte ho používat a nahraďte jej jemnějším čističem. Pokud máte s hrubšími peelingy problém, zkuste používat ovesné vločky, ty jsou nejlepším peelingem.

I když si černé tečky nevymačkáváte, běžné dotýkání se obličeje přenáší bakterie z rukou na pleť. Ruce jsou nejšpinavější část těla a častá příčina mnoha černých teček. Vyvarujte se tedy pokládání obličeje na ruce nebo zbytečného dotýkání se pleti. Také pravidelně měňte ložní prádlo, které je zdrojem odumřelých buněk. Perte jej nejméně jednou týdně, abyste z látky odstranili nánosy nečistot a pomohli tak udržet tvář bez černých teček.

Žádná z metod pro odstranění černých teček a peeling nepřináší výsledky okamžitě. Ošetřujte pleť vhodnou metodou každý den po dobu několika měsíců, abyste ji úplně zbavili černých teček. Pokud po několika měsících černé tečky nezmizí, měla by následovat návštěva dermatologa. Dermatolog vám může předepsat určité léky a krémy na odstranění tohoto problému. Pokud navštívíte drogerii, můžete si koupit výrobky určené pro čištění pleti obličeje. Kosmetické přípravky na odstranění černých teček používejte dvakrát denně. Pomáhá to udržet pleť čistou. I když je to lákavé, nesahejte si na obličej. Vlasy noste stažené z tváře. Zkuste třeba i tento tip: Nahřejte žínku namočenou v teplé vodě v mikrovlnné troubě. Až trochu zchladne, přiložte ji na obličej. Otevřou se vám póry a ošetření pleti bude účinnější. Poté, co jste pleť ošetřili, opláchněte obličej studenou vodou, aby se póry znovu uzavřely.

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky

Acylpyrín jako levná maska na akné a na vrásky

Kyselina salicylová je k dispozici v celé řadě profesionálních výrobků určených k péči o pleť. Patří sem speciálně upravené exfoliační krémy a pleťové peelingy na profesionální úrovni, po kterých se kůže sloupne. Kyselina salicylová je také dostupná v mnohem jednodušší, a pravděpodobně i levnější formě. Aspirin nebo Acylpyrin je volně prodejný levný lék proti bolesti a na horečku a co je pro nás na tomto léku významné, je fakt, že z velké části tvořen právě kyselinou salicylovou, která se dá podle našeho receptu použít na pleť jako levná domácí exfoliační maska.
Ačkoli je Acylpyrín primárně určen pro vnitřní použití, tak jeho lokální aplikace dokáže přinést omlazující účinky podobné těm, které dosahujeme při profesionální péči v kosmetickém studiu. Jak na to? Jednoduše, zde je recept na výrobu domácí exfoliační masky z acylpyrinu.

Zdroj: Domácí salicylová mast recept

Co jsou černé tečky na pleti

Černé tečky, označované též jako komedony, vznikají, když se maz ze žláz hromadí v pórech pod povrchem pleti a ucpává je. K tomu může dojít, pokud vaše pleť produkuje velké množství nadbytečného mazu. Nadprodukce mazu může být podpořena některými hormony (androgeny), které se vytvářejí a vylučují především během puberty. Pokud je mazu příliš, dochází k ucpání žlázového kanálku a na jeho konci se vytvoří zátka, která brání přirozenému odtékání mazu. Zůstane-li maz pod povrchem pleti, bývá tento komedon díky své světlé barvě označován jako bílý komedon. Pokud se maz i nadále hromadí, vytváří pod povrchem stále vyšší tlak. Jeho působením je zátka vytlačena z vlasového kanálku a proniká na povrch. V tomto případě se používají termíny otevřený černý komedon nebo černá tečka.

Příčinou vzniku černých teček je lidově řečeno ucpaná pokožka. Mytím obličeje ráno i večer zajistíte, že pokožka bude čistá. Před mytím pokožky vždy odstraňte veškerý make-up (pokud ho používáte). Po umytí obličeje pokračujte nanesením jemného hydratačního krému, abyste zabránili pokožce v produkci nadbytečného mazu, který způsobuje černé tečky.

Devět kroků proti černým tečkám:

  • 1. Čištění obličeje by mělo být součástí každodenní péče. Nikdy se nezapomeňte odlíčit a použít čisticí výrobek, který je vhodný pro váš typ pleti.
  • 2. Pleťové masky pomohou zbavit se černých teček. S jejich pomocí zbavíte pleť přebytečných olejů, ale také mastnoty a zrohovatělých odumřelých kožních buněk.
  • 3. Používejte čisticí pleťové náplasti. Tyto lepicí pásky se používají na příslušné oblasti pleti, kde uvolňují mazové zátky a odstraňují černé tečky. Můžete je snadno nalepit v takzvané T-zóně (čelo, nos, brada) a tímto způsobem odstranit nepříjemné černé tečky.
  • 4. Objednejte se na kosmetiku. Po několika dnech budete překvapeni, jak se vzhled pleti zlepšuje.
  • 5. Používejte masti s vysokým obsahem oxidu zinečnatého. Oxid zinečnatý aktivuje vlastní obranné mechanismy a hojivé procesy pleti. Můžete jej sehnat v lékárně.
  • 6. Využívejte přípravky s účinnou látkou benzoylperoxid (BPO). Masti a gely, které obsahují BPO působí proti poruchám keratinizace mazových žláz. Vzhledem k tomu, že tyto přípravky bývají pouze na předpis, doporučuje se poradit se s dermatologem nebo praktickým lékařem.
  • 7. Nedotýkejte se obličeje. Ruce jsou zdrojem bacilů a bakterií. Pokud se neustále dotýkáte obličeje, zvyšujete riziko infekce.
  • 8. Používejte antibakteriální korekční tyčinky.
  • 9. Změňte životní styl a stravu. Vzhled pleti může ovlivnit také nezdravá strava s nedostatečným množstvím vitamínů a stopových prvků, stejně jako škodlivé návyky – kouření a stres. Dbejte na to, abyste se stravovali zdravě a pili dostatek tekutin. Vyhýbejte se konzumaci toxických látek, především alkoholu.

Zdroj: Domácí slupovací maska na černé tečky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP