Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

DALACIN A CITRUSY

OBSAH

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem užívala Amoksiklav taky a jedla jsem citrusy normálně a nic mi nebylo.

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Co se nesmí jíst na Klacid

Antibiotika Klacid lze podávat nezávisle na jídle. Tedy je jedno jestli s, po či spolu s jídlem. Nevadí mu minerály, kyselé, mléčné výrobky, teoreticky ani alkohol. Při užívání léku Klacid se po celou dobu léčby nesmí konzumovat citrusy.

Zdroj: Klacid a alkohol

Nevhodné potraviny při Astmatu

  1. mléčné výrobky,
  2. vejce,
  3. čokoláda,
  4. pšenice,
  5. citrusy,
  6. ryby.

Zdroj: Astma bronchiale

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO PŮSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie Běhůnková.

Beru Dalacin C 300 mg. Clindamycinum . 16 tobolek.Za jak dlouho se mohu naočkovat proti chřipce?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Očkování proti chřipce vždy zváží příslušný lékař, který vás bude očkovat. Měl by znát váš zdravotní stav a vědět o všech lécích, které užíváte.
Obecně se může očkovat, i když užíváte antibiotika. Rozhodující je váš aktuální stav - jestli se cítíte dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Citrusy

Antioxidanty i vitamin C představují dobrou volbu pro udržení zdravých tepen. A citrusové plody mají spoustu obojího. Vitamin C hraje významnou roli při snižování rizika srdečních chorob. Flavonoidy, které se v plodech nacházejí, zase pomáhají chránit tepenné stěny. Přidejte si proto citrusy do svého jídelníčku. Pijte hodně citronové vody po celý den nebo začněte ráno sklenicí čerstvě vymačkané pomerančové či grapefruitové šťávy. Dávejte však pozor na bergamotové ovoce. Bylo prokázáno, že bergamotové ovoce snižuje hladinu cholesterolu stejně účinně jako statinový lék.

Zdroj: Potraviny na pročištění tepen a cév

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY RET V KOUTKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, udělal se mi aft v horní části rtu v koutku. ...zapomněla jsem ho mazat AZ se drobet zvetsil a zezloutnul. Tak jsem ho začala natírat fialovou vodickou na afty. Ale pote mi začal strasne natykat v koutku dolní a horní ret. Co to prosim muže byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Asi to nebude aft, ale spíše folikulitidní puchýřek. Na ten nejlépe zabírá antibiotický roztok Dalacin T. Ten je k dostání v lékárně na lékařský předpis, takže bude nejvhodnější, když se zastavíte na kožním a požádáte je tam o vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otekly ret v koutku

Jak získat extrakt z rýmovníku

Ingredience: 25 až 35 lístků rýmovníku, 1 kg cukru, 1 l vody a 3 citrony

Postup: Citrony pořádně vydrhněte pod horkou vodou a nakrájejte i s kůrou na plátky. Citrusy i lístky rýmovníku vložte do hrnce a zalijte převařenou vodou, která je ještě horká. Lístky a kolečka ve vodě zatěžkejte třeba pomocí menší pokličky a celý odvar nechte stát do druhého dne. Za 24 hodin nálev přeceďte – citrusy se nebojte vymačkat, byla by škoda je vyhodit. Do tekutiny přisypte cukr a na mírném ohni vařte jednu až dvě hodiny, aby se voda odpařovala a sirup houstl. Sirup nezapomínejte často míchat, ale pozor na popálení (postříkání horkým cukrem totiž hodně bolí). Hotový sirup přelijte do lahví.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vám nic nebylo... ?! Jen jste si tím ničila ledviny. To jste opravdu poznat nemohla. Příště si zjistěte víc.

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Vařený sirup z rýmovníku

Ingredience:

  • 30 středně velkých listů

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Stejně jako u studené varianty je třeba si nejprve lístky rýmovníku pořádně očistit a nakrájet citrusy na plátky (opět nemusí být bio kvalita, ale citrusy by neměly být chemicky ošetřené). Nakrájené citrusy s natrhanými listy rýmovníků je potřeba nasypat do hrnce a zalít je horkou vodou. Tuto směs je potřeba nechat odstát alespoň do druhého dne. Druhý den je potřeba směs nejprve scedit a vzniklou tekutinu začít vařit. Do vařené tekutiny je třeba začít postupně vmíchávat cukr. Sirup je třeba přivést postupně k varu na mírném ohni. Odpověď na otázku jak dlouho se vaří je, že vařit se musí, dokud nezačne houstnout a nezíská měděnou barvu. Po vychladnutí sirup ještě více zhoustne. Ještě za tepla je potřeba sirup nalít do připravených (vyčištěných, vyvařených a vysušených) skleniček. Ty je potřeba pořádně uzavřít a otočit víčkem dolů. Sirup je třeba uchovávat na temném a chladném místě.

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa gajarska.

Dobrý deň chcela by som sa opýtať či môžem jesť vajcka a kolko citrusy a jogurt ďakujem gajarska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst všechno, jen u některých potravin je třeba hlídat množství. Vajíčka, jogurt a citrusy mimo grapefruitu můžete jíst bez omezení. Hlídat je třeba zelené potraviny, jako je kapusta, zelí (i to červené), okurky, brokolice. Zelené potraviny je možné konzumovat, ale jen v malém množství a každý den stejně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Rizika

Lidé trpící cukrovkou by měli konzumovat ovoce, jehož index nepřekračuje hodnotu 60. Pomelo patří mezi citrusy, to znamená, že je pro diabetiky zcela bezpečné. Šťáva z pomela snižuje obsah cukru v krvi. Ovšem i zde platí, že pomelo se smí konzumovat pouze v rozumném množství. Denní příjem by neměl překročit 100 g. Tudíž je důležité vážení a počítání - jako u všech potravin.

Zdroj: Pomelo a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem BOULIČKA NA CHRUPAVCE NA TRAGUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,před 3 dny jsem si sáhla na levé ucho a cítila jsem že mě bolí,myslela jsem si že se mi dělá bedar.Druhý den jsem už jsem měla na chrupavce před vstupem do ucha (tragus) bouličku a místo nateklé a na dotek bolestivé.V uchu mě nic nebolí.Nedalo mi to a zkoušela jsem to mačkat.Nic z toho neteklo.Jenže jsem si na té chrupavce od toho mačkání udělala bolák.Dnes to mám už nateklé pouze na té chrupavce v okolí už nikoliv.Chci se zeptat,co to mohlo způsobit a za jak dlouho se taková chrupavka s bolákem zahojí.Děkuji Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to byla folikulitida a nejčastěji ji způsobí bakterie. Hojení je závislé na typu původce a trvá přibližně 10 dní. V případě opakování zkuste použít roztok Dalacin k potírání. Jsou to antibiotika na předpis a výrazně zkrátí hojení a zmírní bouřlivý průběh.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boulička na chrupavce na Tragus

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Proč vzniká

Alergie na citrusy vzniká na základě přehnané, nepřiměřené reakce imunitního systému organismu na určité látky. Je způsobena nesprávnou aktivací protilátek ze skupiny imunoglobulinu E (IgE) vlivem daného alergenu. Spektrum projevů alergických reakcí je velmi široké, od banální rýmy až po anafylaktický šok, který může končit i smrtí. Konzumace některých potravin v průběhu těhotenství může vést k ekzémům, což platí zvláště u konzumace citrusů.

Zdroj: Alergie na citron

Diskuze

V diskuzi KLEBSIELLA V POCHVE LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Mám v pochvě bakterii Klebsiellu Beru Cifloxinal 500mg.Beru už třetí balení zatím bez efektu.Předtím jsem brala Dalacin zaváděla ovestin večer a ráno k tomu Cicatridinu asi 5dní. Nyní jsem začala brát Wobenzzm 3x po 5 tabl deně a k tomu 1xprobiotikum. Bohužečl už je to 3.měsíc já už to nezvládám hlavně nespím Děkuji za radu popř.pomoc

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Klebsiella v pochve lecba

Bylinky na zadní rýmu

Základem léčby je naředění rýmy, aby bylo možné hlen vysmrkat. Proto je vhodné podávat dostatek tekutin, zvlhčovat vzduch, proplachovat nos, používat éterické oleje do aromalampy (například eukalypt, tymián, smrk, borovici, citrusy) a v neposlední řadě i vhodné homeopatické léky.

Na zadní rýmu je dobré rovněž popíjet čaj z bylinek, zkuste například:

40 g natě zlatobýlu, 20 g natě třezalky, 20 g listů kopřivy, 10 g oddenků puškvorce, 10 g kořene nátržníku. Nálev se pije 4× denně před jídlem. Čaj používejte dle potřeby. Dětem je možné čaj osladit včelím medem (ne žádnou náhražku). Také je vhodný mateřídouškový sirup.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Diskuze

V diskuzi PARODONTÁLNÍ ABSCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Kalábková.

Dobrý den, včera jsem navštívila zubní lékařku pro velkou bolest zubů. Rentgenem mi byl zjištěn chobot, který propláchla. Dnes mi začala z nosu vytékat žlutá tekutina a také trochu při smrkání.
Je to v pořádku, nebo se mám něčeho obávat. Bylo mi sděleno, že pokud bolesti ustoupí, nemám brát předepsaná ATB / Dalacin C CPS DUR 300MG 16/.
Bolesti ustoupily a ATB jsem brát nezačala.
děkuji za odpověď
M. Kalábková, Brno

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Parodontální absces

Jak se projevuje

Příznaky alergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.

Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznaky alergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznaky alergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.

Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.

Další příznaky potravinové alergie:

  • bolesti hlavy;
  • hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
  • nespavost;
  • srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
  • pomočování se;
  • bolesti v oblasti pohlavních orgánů.

Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.

Zdroj: Alergie na citron

DALACIN C

Přípravek DALACIN C patří do skupiny antibiotik a je ve velké míře využíván stomatology jako antibiotikum na zuby.

Tyto léky se užívají k léčbě bakteriálních, případně i jiných infekcí. Přípravek DALACIN C obsahuje léčivou látku klindamycin. Ta zastavuje růst určitých typů bakterií nebo je usmrcuje. Přípravek mohou užívat i pacienti přecitlivělí na jiná antibiotika, například peniciliny a cefalosporiny. Přípravek DALACIN C se používá u dětí a dospělých k léčbě infekcí postihujících horní a dolní cesty dýchací (například zánět vedlejších nosních dutin nebo středního ucha, angína, spála, zápaly plic či zánět průdušek), infekcí kůže a měkkých tkání (například akné nebo jiné záněty kůže projevující se vznikem hnisavých puchýřků a nebo záněty podkoží), infekcí kostí a kloubů, krve, srdce, zubů a ústní dutiny, gynekologických infekcí v oblasti malé pánve (například zánět vejcovodů či vaječníků či děložní sliznice), břišních infekcí (například zánět pobřišnice).

Tento léčivý přípravek obsahuje laktózu. Sdělil-li vám někdy lékař, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, kontaktujte před užitím přípravku DALACIN C svého lékaře.

Přípravek DALACIN C s jídlem a pitím

DALACIN C tobolky se užívají s jídlem nebo se zapíjejí plnou sklenicí vody (250 ml), aby se zabránilo podráždění jícnu.

Těhotenství, kojení a fertilita

Pokud jste těhotná nebo kojíte, domníváte se, že můžete být těhotná, nebo plánujete otěhotnět, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Účinky klindamycinu na schopnost řídit a obsluhovat stroje nebyly systematicky hodnoceny.

Jak se přípravek DALACIN C užívá

Vždy užívejte tento přípravek přesně podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. Užívejte pouze dávky předepsané lékařem. Níže je uvedeno běžné dávkování, které se však může lišit podle závažnosti a typu infekce.

Dospělí: obvyklá dávka je 600 až 1 800 mg/den rozdělená do 2, 3 nebo 4 stejných dávek.

Děti (od 1 měsíce věku): 8–25 mg/kg/den ve 3 nebo 4 stejných dávkách.

Novorozenci (do 1 měsíce věku): pro tuto věkovou skupinu pacientů je určena injekční forma přípravku DALACIN C.

Jestliže jste užili více přípravku, než jste měli

Pokud náhodně užijete příliš mnoho tobolek, informujte o tom svého lékaře. Jestliže jste zapomněli užít přípravek DALACIN C, nezdvojnásobujte následující dávku, abyste nahradili vynechanou dávku.

Možné nežádoucí účinky

Podobně jako všechny léky může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.

Časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů ze 100: bolest břicha, průjem, abnormality jaterních testů.

Méně časté nežádoucí účinky, které se vyskytly u 1 až 10 pacientů z 1 000: nevolnost, zvracení, vyrážka ve formě skvrn a pupínků, kopřivka.

Četnost není známa (z dostupných údajů nelze určit): snížení počtu určitého typu bílých krvinek (agranulocytóza), snížení počtu krevních destiček (trombocytopenie), zvýšení počtu určitého typu bílých krvinek v krvi (eosinofilie), přechodné snížení počtu neutrofilů (druh bílých krvinek), leukocytů (druh bílých krvinek), alergické reakce (anafylaktoidní reakce), porucha chuti, vřed jícnu, zánět jícnu, žloutenka, závažné kožní reakce (známé jako Stevens-Johnsonův syndrom, toxická epidermální nekrolýza, multiformní erytém), při kterých dochází k tvorbě vyrážky, výsevu puchýřů, cárovitému odlučováním svrchní vrstvy kůže, v ještě závažnějších případech s horečkou a současným postižením sliznic, kožní puchýře, svědění, odlučování povrchových vrstev pokožky (příznaky exfoliativní dermatitidy), vyrážka podobná spalničkám, svědění, zánět poševní sliznice, tvorba puchýřků na kůži (vezikulobulózní dermatitida).

Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, sdělte to prosím svému lékaři nebo lékárníkovi.

Jak přípravek DALACIN C uchovávat

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Nepoužívejte tento přípravek po uplynutí doby použitelnosti uvedené na obalu. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Nevyhazujte žádné léčivé přípravky do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí. Uchovávejte při teplotě do 25 °C v původním obalu, aby byl léčivý přípravek chráněn před vlhkostí.

Obsah balení a další informace

DALACIN C obsahuje léčivou látku clindamycin. Dalšími složkami jsou kukuřičný škrob, monohydrát laktózy, mastek, magnesium-stearát, oxid titaničitý, želatina.

Popis přípravku

  • DALACIN C 150 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 150“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • DALACIN C 300 mg: bílé tvrdé želatinové tobolky označené „Clin 300“ a „Pfizer“, obsahující bílý prášek.
  • Velikost balení: 16 a 100 tvrdých tobolek, PVC/Al blistr, krabička.
  • Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Držitel rozhodnutí o registraci

Pfizer spol. s r.o., Praha, Česká republika

Výrobce

Pfizer PGM, Pocé-sur-Cisse, Francie

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Domácí opravné prostředky

  • Doporučuje se nošení volného bavlněného oblečení a také bavlněného spodního prádla. Toto prádlo totiž pohlcuje pot. Nedoporučuje se užívání syntetických materiálů a těsného oblečení.
  • Měli byste se vyhnout častému holení ochlupení a používání krémů v oblasti přirození. Krémy obsahují chemikálie, které způsobují tmavnutí stydké oblasti.
  • Velmi vhodné je užívání citronové šťávy, která je přírodním bělidlem. Recept je jednoduchý, stačí pouze vymačkat jeden citron nebo limetku a touto šťávou masírovat ohanbí. Aplikace by měla probíhat po dobu jednoho až dvou měsíců. Po uplynutí této doby by mělo dojít k viditelnému zlepšení.
  • Jogurt je dalším účinným domácím lékem. Stačí pouze potřít ohanbí a nechat po dobu 10 minut zaschnout. Poté důkladně opláchnout. Při denní aplikaci jogurtu stačí pouze měsíční léčba, která přinese opětovné zesvětlení kůže ve stydké oblasti.
  • Dermatologové doporučují užívání prášku santalového dřeva smíchaného s růžovou vodou. Směs by měla být vytvořena z jedné lžíce prášku santalového dřeva a deseti kapek růžové vody. Tato směs by měla být aplikována na přirození zejména po koupeli. Nechat působit 30 minut a pak opláchnout.
  • Mandlový olej a med jsou dalším používaným lékem ke zmírnění tmavých skvrna na kůži. Smíchejte lžičku mandlového oleje se lžičkou medu. Tato směs se nanese na přirození a vmasíruje. Po 20 až 30 minutách můžete opláchnout.
  • Odlupování kůže (peeling) je velmi vhodným opatřením, protože dochází k odstranění odumřelých buněk a k efektivnější nápravě kůže. Peeling by se měl provádět dvakrát týdně. Vhodné je použít přírodní produkty jako gel z aloe vera, citrusy a olej s obsahem vitamínu E. Aloe vera má uklidňující účinky, citrusy jsou bělidlem a vitamín E hydratuje a vyživuje pokožku. Tyto produkty nebo jejich směsi lze uchovávat v lednici a měly by být používány alespoň po dobu 15 dní, aby došlo k vynikajícím výsledkům.

Zdroj: Tmavá kůže na přirození

Recept na tradiční vánoční punč

Suroviny:

  • 350 ml vody
  • 60 ml rumu
  • 250 ml bílého nebo červeného vína
  • 150 g cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč

Postup: V hrnci svaříme vodu, cukr a vymačkanou šťávu z pomeranče a půlky citronu. Poté přidáme rum a víno. Punč přivedeme k bodu varu, ale nevaříme, protože by se vyvařil alkohol. Víno můžeme použít jak bílé, tak červené, záleží na tom, které máme radši. Vánoční punč nalijeme do silných sklenic nebo hrnků, které nám udrží teplo, ozdobíme plátkem citronu a můžeme ihned podávat.

Recept na tradiční vánoční punč ještě jinak

Suroviny:

  • 1 l červeného vína
  • 400 ml černého čaje
  • 150 ml rumu nebo griotky
  • citron
  • skořice
  • kousky hřebíčku
  • ovoce dle chuti (jablka, citrusy, ananas, jahody, borůvky, atd.)
  • cukr

Postup: V kastrůlku pomalu ohřejeme víno a čaj. Přidáme plátky citronu, skořici a hřebíček, aby se nám stihly uvolňovat vůně a lahodná chuť nápoje. Mezitím si do nahřátých skleniček nebo hrnečků nalijeme rum a vložíme nakrájené kousky ovoce. Když se tekutina ohřeje, pozor nevaří, protože by se z vína odpařil alkohol, nalijeme ji do připravené skleničky nebo hrnku s ovocem. Ozdobíme plátkem citronu nebo jiným ovocem a můžeme podávat.

Zdroj: Punč krásně zpříjemní vánoční atmosféru

Sirup z rýmovníku bez vaření

Ingredience:

  • 50 velkých listů rýmovníku (čím víc listí, tím silnější účinky sirupu)

  • 1 l vody

  • 1 kg cukru krupice

  • 1 citrón / limetka

  • 1 pomeranč

Postup přípravy:

Na začátku je třeba zdůraznit, že nevařený sirup trvá při výrobě déle, než jeho vařená varianta. Lístky rýmovníku je třeba nejprve pořádně očistit. Připravený citrón a pomeranč (řada receptů doporučuje bio citrusy, ale nejsou podmínkou, stačí, aby nebyly chemicky ošetřené) je třeba si nakrájet na plátky. I listy rýmovníku je vhodné si pokrájet, nebo natrhat (není třeba, aby byly kusy listů stejně velké). Pro přípravu sirupu z rýmovníku za studena je potřeba si připravit dostatečně velkou sklenici (vhodná je velká sklenice od okurek), v níž se bude "směs" skladovat. Sklenice musí být pořádně vymytá a hlavně i vysušená. Ve sklenici se postupně střídají vrstvy cukru, rýmovníku a citrónu / pomeranče. U vrstvení je důležité to, že úplně poslední musí být vrstva cukru, ten totiž slouží jako konzervant. Nádoba se musí také pořádně uzavřít a skladovat na nějakém chladnějším místě (někdo doporučuje sirup umístit za okno, jiný raději na temné místo, třeba do sklepa). Hlavní ale je na sirup nezapomenout a chodit ho kontrolovat, jestli neplesnivý na povrchu. Dobré je občas také sirup promíchat. Za několik týdnů by se měl obsah sklenice zcela rozpustit. Poté se musí obsah sklenice přecedit přes nějaké plátýnko a pak se opět uskladnit ve sklenici (ideálně v chladu a temnu).

Zdroj: Sirup z rýmovníku

Červené fleky na tváři

Červené fleky na tváři dítěte mohou signalizovat formu atopického ekzému. Zhoršení projevů může způsobovat i kojení, pokud tedy kojíte. Záleží na tom, co jíte. Vynechte džusy, čokolády, dráždivá jídla, citrusy a podobně. Na ložiska se aplikují krémy s obsahem kortikoidů, nebojte se, jsou na trhu i velmi slabé a většinou stačí jen 2–3 aplikace. Kůži pravidelně promazávejte například žlutou vazelínou, pokud jsou ložiska suchá. Ke zklidnění projevů se dá zakoupit takzvaná Holthova mast, ale ta by měla být aplikována na noc, protože místo po namazání nesmí být vystaveno sluníčku. Při projevech na těle dělá dětem dobře odvar z dubové kůry, ale poté je nutné kůži opět promazat.

Rovněž po požití alkoholu se mohou na obličeji objevovat červené fleky. Reakce na alkoholické nápoje mohou mít charakter kopřivky, ale také mohou zhoršovat různé jiné kožní choroby – rosaceu, ekzémy a další, může vzniknout reakce podobná antabusové (po antabusu a následném požití alkoholu se také objeví rudé skvrny na kůži). Žádná specifická konkrétní kožní choroba či reakce vázaná na alkohol ale neexistuje. Kožní reakce může vyvolat jak samotný alkohol, tak různá aditiva a vasoaktivní látky v nich obsažené (například histamin). Jediné, co funguje, je nepít alkohol, především tvrdý, víno jen takové, které nevadí, a pivo v menší míře.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP