Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

CO NA SUCHÉ A KREPATÉ VLASY

OBSAH

Střihy pro krepaté vlasy

U krepatých vlasů je zpravidla nejlepší volbou takzvaný tupý střih. V každém případě by se profesionální kadeřník, kterému svěříte své vlasy, měl vyhnout efilačním nůžkám na prostříhávání vlasů a břitvám holicích strojků. Efilační nůžky a břity holicího strojku totiž drtí konce vlasů, které pak mají tendenci třepit se a také krepatět.

Zde můžete vidět střihy pro krepaté vlasy.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ A ROZTŘEPENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris..

Ten reccept na vlasy mam nanést na suché nebo mokré vlasy?
Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na suché vlasy a na roztřepené konečky se dá aplikovat jak na úplně suché čisté vlasy, tak i na právě umyté a vysušené ručníkem.

Zdroj: diskuze Suché a roztřepené vlasy

Maska na krepaté vlasy

Doporučuje se používat intenzivní regenerační vlasovou masku Edelstein Young curly, vytvořenou speciálně pro vlnité a krepaté vlasy. Velmi důležité je masku nechat působit několik minut před jejím opláchnutím. Čas od času je dobré zabalit vlasy s maskou do horkého ručníku a nechat působit 5 až 10 minut. Horký ručník ještě účinněji aktivuje účinné látky v masce a hydratuje vlasové vlákno do větší hloubky. Po opláchnutí opatrně vysajte přebytečnou vodu ručníkem. Nikdy netřete mokré vlasy o ručník. Mokré vlasy se drsným třením o ručník nenávratně poškozují.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VLASOVÉ ZÁBALY PRO POŠKOZENÉ VLAS DOMÁCÍ RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Ahoj...Mám úplně hrozné vlasy. Strašně husté, suché, polámané konečky, nepoddajné, trochu krepaté. Teď sháním nějaké dobré přírodní domácí recepty na vlasové zábaly. Tak se chci zeptat jaké jsou pro tyto vlasy nejlepší. Nemáte někdo zkušenosti třeba s medem???? Děkuji moc za reakce a odpovědi. ;-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší vlasové zábaly pro poškozené vlas domácí recepty

Účinný přípravek na krepaté vlasy

Na eliminaci krepatých vlasů je vhodné použit takzvanou Anti-Frizzy vlasovou kosmetiku, která zabraňuje krepatění a zacuchávání vlasů. V tomto případě se nejedná o šampony nebo kondicionéry, ale o speciálně vyvinutá séra a gely na vlasy. Například Evolution Finish Beauty Frizzy sprej od fy Edelstein svým speciálním složením obohaceným o lněná semínka zabraňuje krepatění vlasů.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Příčina krepatění vlasů

Mezi hlavní příčiny suchých vlasů patří teplý suchý vzduch v létě a studený vzduch v zimě. Dále pak vlasy vysušuje i příliš horké fénování a používání žehličky, stejně jako časté mytí šamponem a barvení vlasů. To všechno vlasy připravuje o velké množství vlhkosti. Výsledkem je, že jsou vlasy zplihlé, bez objemu a už na dotek nezdravé. Zejména vlnité vlasy bývají často suché a krepaté (suché krepaté vlasy), a to nejen v zimě. Nepoddajné vlasy pak vypadají neupraveně.

Pokud není problém řešen pomocí správných výrobků, může mít vysušování vlasů závažné důsledky. Proto byste měli první příznaky v každém případě brát vážně a začít je řešit. Není-li suchá vlasová pokožka léčena, může vést k roztřepeným konečkům, lupům a v nejhorším případě i k vypadávání vlasů.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidka.

pěkný den,
mám strašně zničené vlasy, šíleně suché lámavé a roztřepené, vlasy mám horší než nějaky chemlon.
Poradte mi prosím co stím dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Erika.

Tak já bych určitě zkusila nějaké přírodní zábaly (pro suché vlasy asi nějaké oleje, medy, žloutky atd...) ale určitě bych nešla do nějakých drogerkových šuntůů. Mám taky takové vlasy, ale tyto přípravkdy moje vlasy spíše ještě ničí nežli by jim pomáhaly.. Takže zkoušej, na netu je plno receptů..... anebo zajít ke kadeřnici kde ti poradí, ale tam si myslím, že ti dají nějaké drahé přípravky a já na tyto věci moc nejsem.mnohem radši si něco vyrobím a napatlám si to na vlasy a myslím, že to býá často účinnější než ty kosmetické chemikálie na vlasy. Mnoho štěstí :-)

Zdroj: diskuze Poškozené vlasy

Suché vlasy – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět suché vlasy.

Zdroj: Suché vlasy

Diskuze

V diskuzi CO NA KREPATÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

já bych použila na vlasy něco, co obsahuje olivový a avokádový olej, hydrolyzovaný keratin, hedvábné aminokyseliny, vitamin B5, esenciální mastné kyseliny. tyto látky zlepšují stav vlasů doplněním ztracených proteinů a napravením poškozených míst. Vytváří hladké a silnější vlasové vlákno. Na trhu je dnes řada výrobků. Já vyzkoušela masky a šampony od Aloxxi. Vlasy se změnily k nepoznání.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co na krepaté vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Mytím vlasů jedlou sodou se údajně stav krepatých vlasů výrazně zlepší. Vysoká zásaditost jedlé sody napomáhá otevírat kutikulu vlasu. Vlasy se vzpřímenými šupinkami kutikuly působí krepatým, suchým a křehkým dojmem. Vlasy se také zacuchávají a jsou náchylnější na mechanické poškození. K neutralizaci jedlé sody a k uzavření kutikuly vlasu se vlasy následně musí opláchnout jablečným octem na kyselé bázi. Po umytí vlasů jedlou sodou jsou vlasy měkké, poddajné a snadno upravitelné. Vlivem vysoké zásaditosti dochází ke změně vnitřní struktury. Dlouhodobé a okamžité výkyvy kyselého a zásaditého prostředí oslabují vlasy a činí je trvale zranitelnými. Extrémně zásadité roztoky způsobují rozklad disulfidových vazeb keratinu. Po čase dochází k úplnému rozpadu proteinů. Proto se doporučuje tuto kúru používat pouze nárazově za účelem odstranění nahromaděných stylingových přípravků a k revitalizaci velmi mastných vlasů. Jedlá soda je výborná pro svou abrazivitu a přirozený peeling vlasů a vlasové pokožky. Čas od času není na škodu řádně a důkladně vlasy a vlasovou pokožku umýt a odstranit veškeré zbytky odumřelých buněk a nečistot. Jedlá soda mimo účinných mycích účinků však také absorbuje přirozenou vlhkost z vlasu a může je tak nadměrně vysušovat.

Více informací, jak zregenerovat suché a krepaté vlasy, naleznete zde.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý deň,
mám dotaz k vajíčkovému šampónu pre lámavé vlasy. Koľko ide do zmesy tej minerálnej vody?
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Zdroj: diskuze Domácí šampon na suché vlasy

Kondicionér na suché vlasy

Máte-li suché vlasy, využijte kondicionér regenerační, hydratační či s keratinem. Vhodné je alespoň jedenkrát za jeden až dva týdny doplnit ke kondicionéru vyživující masku, která vlasy zregeneruje i uvnitř, ne jen na povrchu. Současně bývá kondicionér pro suché vlasy určen také pro vlasy barvené nebo poškozené častým používáním fénu či žehličky, nebo dlouhodobým vystavováním slunci.

Zdroj: Kondicionér

Jak udělat krepaté vlasy

Krepaté účesy jsou zpět, trend z 80. let opět dobývá módní salony. Krepaté účesy se v poslední době stále častěji objevovaly i na přehlídkových molech.

A co potřebujete k tomu, abyste si vytvořili takový účes? Obecně se ví, že žehličky nejsou pro naše vlasy právě tím nejšetrnějším stylingovým nástrojem. Ale krepaticí žehličky nebyly v 80. letech tak technicky sofistikované, jako jsou dnes. Iontové, keramické nebo titanem potažené pláty a kontrolky teploty vlasy už tak neničí. Populární metoda z 80. let zaplést vlasy do mnoha maličkých copánků a nechat je tak přes noc (která však nikdy nedosahuje stejného efektu jako krepaticí žehlička) je jemnou alternativou, ale dnes si můžete bez starostí pořídit profesionální „crimper“. Pokud si zapamatujete následující postup, pak není třeba se znepokojovat a můžete své vlasy v klidu nechat podlehnout trendu.

Postup:

  • Krepaticí žehličku vždy používejte na zcela suché vlasy, nejlépe poté, kdy jsou čerstvě umyté.
  • Rozhodně nezapomeňte před použitím přístroje použít sprej na ochranu před teplem.
  • Nejdříve nechte sprej ve vlasech zaschnout a pak začněte s krepatěním.
  • Vaše vlastní vlasy určují nastavení teploty: 120–140 stupňů Celsia postačí na jemné, barvené nebo namáhané vlasy, na normální vlasy nastavte 140–170 stupňů Celsia a silné a vlnité vlasy potřebují ještě více: 170–190 °C.
  • Aplikujte na část pramenu, nechte působit, uvolněte a krok za krokem postupujte ke konci každého pramenu. Nikdy nepoužívejte „crimper“ jako žehličku a netáhněte jej po pramenu dolů.
  • Po použití krepaticí žehličky dejte vlasům vždy několik dní pauzu.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Diskuze

V diskuzi SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva K.

Já jsem dostala od kamarádky drahý šampon na vlasy k narozkám. Esenciální šampon od Aloxxi. Vždy jsem musela s běžným šamponem po třech měsících ke kadeřnici, protože mi vlasy hned začaly krepatět. Tento dražší šampon mě ovšem velmi překvapil, vlasy se nekrepatí, jsou krásně zdravé a lesklé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suché vlasy

Pomoc proti krepatění vlasů

Krepatění vlasů ve vlhku znají především ženy s vlnitými vlasy, pro tento typ vlasů jsou účinné přípravky se silikony. Silikony vlas obalují a brání tak příjmu přirozené vlhkosti z okolního prostředí. Krepaté a suché vlasy je nutné hloubkově a pravidelně hydratovat. Šampony jsou určené převážně k odstranění nečistot a jejich hydratační účinek je minimální. Pro důkladnou hydrataci vlasů je vhodná pravidelná aplikace hydratačního balzámu či masky na vlasy. Vhodnou volbou je například Cotril CW Honey&Milk hydratační balzám pro suché vlasy. Balzám obsahuje olivový olej, aloe vera, med a mléčné proteiny a má silné hydratační účinky. Také maska Salerm Keratin Shot Deep Impact Plus je vhodná pro hydrataci a vyhlazení vlasů.

Pokud chcete sáhnout po vlasové kosmetice bez obsahu silikonů, vyzkoušejte šampon a masku MedaVita Lissublime pro vyhlazení vlasů. Přírodní výtažky uvolňují napětí vlasového stonku a podporují jeho rovnovážnou vlhkost. Navíc šampon ani maska neobsahují silikony ani parabeny.

Dále se striktně doporučuje používat pouze nové moderní vysoušeče vlasů. Moderní keramické vysoušeče vlasů vytvářejí záporné ionty, které zabraňují krepatění vlasů, eliminují statickou elektřinu, uhlazují kutikulu vlasů a prodlužují trvanlivost účesu.

Zdroj: Suché a krepaté vlasy

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

na suché vlasy jedině Clinical hair care, nic jiného už nepoužívám, Naprostá spokojenost :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vlasy

Olivový olej na suché vlasy

Suché vlasy po něm budou silné a zdravé.

Potřebujeme:

  • 1 dcl panenského olivového oleje

V mikrovlnce nahřejeme olivový olej, aby byl teplý, ale ne horký! Pak jej vetřeme do suchých vlasů, hlavně na konečky. Poté zabalíme vlasy do ručníku a půl hodiny necháme působit. Nakonec umyjeme vlasy jemným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy

Diskuze

V diskuzi ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry

po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Herbateka.

Dobrý den,
možná po umytí ještě vlasy propláchnout. Obecně si myslím, že recept je určen spíše pro velmi suché a poškozené vlasy. Nevím, ale nesedí mi kombinace meduňka/dubová kůra.

Zdroj: diskuze Zkouška č. 1

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Výhody silikonu na vlasy

Silikon pomáhá k lesklejšímu vzhledu vlasů a může zamaskovat i některé vady, které jsou viditelné u suchých vlasů. Suché vlasy jsou náchylné k lámání a třepení a silikon se používá k vyplnění jejich prasklin, aby vlasy vypadaly přirozeněji. Výsledkem používání silikonu jsou zdravější vlasy, navzdory jejich původnímu poškození a suchosti.
 

Zdroj: Silikon na suché vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Tady jsou ty nejčastější:

  • Nepoužívejte horké fény, žehličky a kulmy. Koncentrované horko vlasy vysušuje a vlasy jsou pak křehké, protože je přirozená kutikula vlasů rychle narušena.
  • Co nejčastěji nechte vlasy schnout přirozeně a používejte výrobky s tepelnou ochranou.
  • Používejte stylingové výrobky bez alkoholu, ten vlasy vysušuje.
  • Snažte se vlasy nemýt příliš často. Časté mytí vysušuje pokožku a podporuje tvorbu lupů. Kromě toho pak může vlasová pokožka silně svědit a být podrážděná.
  • Vlasy myjte vlažnou vodou, horká voda vlasy vysušuje.
  • Při česání použijte kartáč s přírodními, nikoli kovovými štětinami. Přírodní štětiny napomáhají k lepšímu rozprostření mazu do vlasů a jsou šetrnější ke kutikule.
  • Vlasovou pokožku pravidelně masírujte – to napomáhá prokrvení a stimuluje tvorbu mazu.
  • Dejte si také pozor, aby vaše vlasy dostávaly potřebnou hydrataci, a to zejména v zimě. Vlasovou masku si můžete snadno vyrobit doma pomocí běžných kuchyňských zásob. Díky těmto účinným přírodním produktům budou vaše vlasy nejen nádherně hebké, ale také chráněné před dehydratací.
  • Kromě vajec, medu, jogurtu, jojobového oleje a oleje z pšeničných klíčků pomáhá proti suchým vlasům také tea tree olej, který obnovuje jejich zdraví tím, že reguluje aktivitu mazových žláz. Stačí přidat 2 nebo 3 kapky oleje k vašemu tradičnímu šamponu a umýt vlasy běžným způsobem.
  • Olivový olej je také osvědčeným domácím lékem pro suché vlasy. Po umytí sčešte vlasy ke straně. Olej opatrně vetřete do vlasů odshora dolů. Pak vlasy zabalte do ručníku a nechte olej působit nejméně tři hodiny. Poté olej opláchněte jemným šamponem.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Jak na suché vlasy po umytí

Mokré vlasy jsou velmi citlivé a měli byste se proto vyvarovat nadměrnému vysoušení nebo tření ručníkem do sucha. Místo toho jednoduše vodu z vlasů ručníkem vymačkejte. Ručník přebytečnou vodu nasákne, aniž by ji vrátil zpět, a vlasy zůstanou nepoškozené. Rozčešte své stále mokré či vlhké vlasy jemně, bez použití jakékoliv síly. Jinak čerstvě umyté a stále citlivé vlasy poškodíte.

Zdroj: Suché vlasy

Příčiny suchých vlasů

Vlasy špatně snáší suché prostředí, například letní sluníčko, fénování, chlorovanou vodu nebo chemické, kadeřnické úpravy. Tím vším klesá vlhkost ve vlasu a ten ztrácí pružnost a lesk. Další příčinou suchých vlasů může být i nedostatečná produkce mazových žláz.

Zdroj: Péče o suché vlasy

Zábal na suché vlasy

Výživný zábal pro suché vlasy

Smíchejte žloutek s trochou teplého olivového oleje a medu, naneste na mokré vlasy, vetřete, zabalte hlavu do fólie a nechte dvacet minut působit. Poté vlasy důkladně umyjte šampónem na mastné vlasy. Skvělé odmašťovací účinky má také citrón.

Zábal pro odvážné – majonéza

Tento zábal má skvělé účinky v případě, že jsou vaše vlasy skutečně hodně vysušené a lámavé. Postup je následovný: vlasy si umyjte, vysušte a naneste na ně majonézu. Důkladně promněte a vmasírujte, převažte igelitem a navrch ještě ručníkem, aby byla hlava pěkně v teple. Nechte působit klidně i hodinu, pokud máte vlasy hodně suché. Pak hlavu umyjte šetrným šampónem.

Zdroj: Suché vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP