Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

CO NA BOLEST ZUBU

OBSAH

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CITLIVOST ZUBU NA STUDENE A TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LEITNER JAN.

Dobrej den prosim o radu jsem lesni delnik a pri dychani studeneho vzduchu a piti studeho i tepleho napoje mam bolest jednoho zubu prosim jak doma vylecit zacal sjem brat ibalgin 600 za jak dlouho bolest ustopi dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zubu sama od sebe neustoupí. Léky, které užíváte bolest zmírní, ale zub neuzdraví. Zub může vyléčit jedině stomatolog pečlivým vyšetřením a odborným zásahem. Neodkládejte návštěvu zubaře, protože hrozí zhoršení stavu, zánět nervu a ukrutné bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citlivost zubu na studene a teple

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Já beru Paralen a ibobrufen a nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Silnější léky proti bolesti jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO VYTRŽENÍ ZUBU.BOLEST VEDLEJSIHO ZUBU.JAK DLOUHO MUZE BOLET?DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla vankova.

Prosim jak dlouho muze bolet vedlejsi zub po etrakci.?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest po vytržení zubu.bolest vedlejsiho zubu.jak dlouho muze bolet?dekuji

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU MOUDROSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mara.

Dobry den ja sem se chtel zeptat co pomuze na bolest zubu moudrosti ten zub je uz trohu prorizli ven jenom tak z pulky a druha pulka jeste ne a jeste mam na teklou dasen okolo zubu a boli me i ucho stoho ja mel jit na trhani ale ja byl nemocny a obednali me az za naky tri mesice tak nevim co stym mam ted delat...dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zuby moudrosti rostou pomalu a ve vlnách. Vždycky, když trošku povyroste, tak nadzvedne dáseň nad ním a ta se pak vlivem kousání naruší a zanítí. Nejúčinnější pomocí je odříznutí této dásně zubařem. Sám si můžete pomoci aplikací spreje Tantum Verde nebo Jox a vyčištěním zubů po každém jídle a počkat, než se dostanete na objednané trhání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu moudrosti

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Linhard.

Dobry den.Nemam zdravotni pojisteni pouze zdravotni kartu Evropske Unie z Nemecka AOK:Chci se zeptat kolik stoji vytrzeniZubu.Jsem tady v Cechach na prechodne adrese.Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduché vytržení zubu stojí 1000 Kč. Komplikované vytržení stojí 2 až 8 tisíc. Pokud očekáváte komplikace, tak doporučuji před zákrokem uzavřít krátkodobé zdravotní pojištění pro cizince. Podrobnosti jsou zde www.vzp.cz/pojistenc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vytrhnutí zubu.

Bolest zubu pod korunkou

Příčiny

Pokud se objeví bolest zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět zubu – pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolest zubu na skus endodonticky ošetřit (zaplnit kanálky).

Léčba

Pokud se projevuje bolest zubu pod korunkou, tak byly pravděpodobně korunky nafixovány na živé zuby. Je nutné vyjmout nervy. Také je možné zub uklidnit, ale zde je dobré zkontrolovat, zdali zub reaguje přiměřeně na chladovou zkoušku a je poklepově nebolestivý, ještě před nasazením fixní práce.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY ZÁNĚTU TROJKLANÉHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena gedusova.

Dobry den.Asi mesic chodim k zubari pro bolest zubu.Mam zrengenovane vsechny zuby,prevrtane,dokonce jsem si 5 nechala vytrhnout a bolest v podobe vystrelovani a tak silnem pichnuti porad pretrvava.Pani zubarka tvrdi ze od zubu to neni.Bolest je pri pohybu celisti-mluveni,jidle.Je to jak kdyby projela jehla takove narazy.Predem dekuji za Vas nazor Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pomoci vám může lékař neurolog a případně i ortoped. Bolest čelisti a jejího kloubu může být způsobena nejen stomatologickým zánětem, ale i poruchou na dráze nervů a nebo také to mohou zapříčinit namožené zádové a krční svaly. Zkuste absolvovat konzultaci u těchto dvou lékařů a třeba se vám podaří posunout váš problém blíže k úspěšnému vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky zánětu trojklaného nervu

Bolest zubů na skus

Bolest zubu na skus je nepříjemným a limitujícím pocitem.

Příčiny

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy. Bez vyšetření ale bohužel můžeme o příčině obtíží jen spekulovat.

Rychlá léčba

Potřete zub například zubní pastou Sensodyne a dojde k úlevě. Každopádně navštivte svého zubního lékaře, který stanoví diagnózu a doporučí další postup.

Zdroj: Co na bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den a existuje něco nejakej prášek nebo něco na bolest mám doma dva kluky a sem sama nane tak že si nemohu dovolit někam chodit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste nahradit Paralen za Ibalgin 400 popřípadě Apo-ibuprofen 400 a užívejte jednu tabletu po šesti hodinách a zítra navštivte normálního zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Domácí léčba bolesti zubů

Pro bolest zubů

  • Mohou se používat léky na bolest, jako je Paracetamol nebo Ibuprofen. Tyto léky užívejte dle příbalového letáku.
  • Vyhněte se studeným nebo teplým potravinám, jelikož mohou zhoršit vaši bolest.
  • Doporučuje se kousání vatových tamponů namočených v hřebíčkovém oleji.

Pro bolest čelisti

  • U dospělých je vhodné užití aspirinu.
  • U dětí a mládeže může být použit Acetaminophen (ne aspirin!).
  • Pokud se bolest objevuje již při otevření úst, zívání nebo jedení velkého sousta, kontaktujte svého zubního lékaře.

Zdroj: Bolest zubů

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Pomáhá česnek na bolest zubu

Dle babských rad je česnek na bolest zubů účinný. Česnekový dech není zrovna příjemný, ale když bolí zuby, není zbytí. Česnek působí jako antibiotikum a má i další léčebné vlastnosti, které mohou být účinné při snížení bolesti. Rozdrťte tedy stroužek česneku, přidejte špetku soli a pepře. Směs naneste na bolavý zub a nechte působit co nejdéle. Opakujte dle potřeby.

Zdroj: Co na bolest zubů

Léky na bolest zubů

Bolest zubů je většinou důvodem, kdy si vezme léky i ten, kdo je jinak příliš neuznává. Důležité je, abychom rozhodně nepřekračovali povolené dávkování a dali si také pozor na to, že pod různými názvy mohou být analgetika se stejným složením. Následky předávkování mohou být velmi vážné. Některá analgetika mají tendenci i k tlumení zánětu a otoku, takže mohou pomoci zásadním způsobem. Každopádně neberte dočasné odeznění potíží jako důvod, proč nenavštívit lékaře. Bolest zubu se totiž obvykle vrátí v tu nejméně vhodnou chvíli.

Zdroj: Co na bolest zubů

Doporučení

Z velké části se bolesti zubů vyhnete, pokud správně pečujete o svůj chrup – čištění zubů pastou s obsahem fluoridu, používání dentální nitě a pravidelné prohlídky u zubaře. Pokud zubař zjistí, že vaše bolest není zapříčiněna zubním kazem nebo onemocněním dásní, je důležitá rychlá diagnostika a nasazení vhodné léčby.

Zdroj: Bolest zubů

Česnek na bolest zubu

Česnek je všemocný lék s protizánětlivými a antibiotickými účinky. Proto česnek buď žvýkejte, jen tak samotný stroužek, nebo si prolisovaný česnek dejte do čaje s medem a popíjejte. Účinek má stejný, ale možná trochu zmírní česnekové aroma.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů

Ibuprofen

V případě, že vám výše poskytnuté rady nepomohly, je na místě vyzkoušet některé z léků na bolest. Nejlepší je užití těchto medikamentů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Ne všechna analgetika pomohou na tak velkou bolest, jako je bolest zubu. Obyčejné látky většinou uleví jen na chvíli, v horším případě vůbec. Doporučuje se například Ibuprofen.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Zkoušky a testy na bolesti zubů

Anamnéza a fyzikální vyšetření vedou ke správné diagnóze bolavých zubů. Někdy už panoramatický rentgen zubů a čelisti zobrazí dané problémy. Pokud je příčinou něco jiného než problém s chrupem, může vás lékař poslat do nemocnice nebo k zubaři, aby provedl další kontrolu.

Zdroj: Bolest zubů

Hřebíček na bolest zubů

Hřebíček obsahuje znecitlivující látky. Můžete jej použít ve formě oleje, rozdrcený nebo celé koření jednoduše rozkousat. Koření se také uvádí jako příznivá prevence proti parodontóze a zubnímu kazu.

Zdroj: Babské rady na bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP