Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

CO DELAT KDYZ VYPADNE KORUNKA

OBSAH

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Poradna

V naší poradně s názvem L DOBRY DE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den po vytržení zubů mi tam paní zubarka nedala žádný tampon ale jen vložku a na tu vložku mi dala naky byli prášeka rekla mi. Že mám přijít až 17.8kdyby byl naky problém jinak že prý ta vlozka vipadne sama může vipadnou sama děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Počkejte až sama vypadne. Když ne, tak běžte na prohlídku 17.8. Nezanedbejte čištění zubů a to včetně místa po vytrženém zubu.

Zdroj: diskuze Dobry den

Co nedělat, když vypadne korunka

Nejdůležitější věc, kterou si zapamatujte, pokud se vaše korunka uvolní, je toto: Nepolykejte ji! Pokud vám vypadne z čelisti, hned ji najděte a vyndejte ji z úst.

Další důležité kroky, které musíte udělat, když vám chybí korunka v ústech:

  • Vyhněte se potravinám, které jsou lepkavé, tvrdé nebo vyžadují hodně žvýkání.
  • Snažte se vyhnout žvýkání jídla na postižené straně úst.
  • Při čištění zubů buďte opatrní.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Kabourková.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli jde udělat korunka na pravou horní čtyřku. Kořen je zdravý,ale část zubu se mi ulomila. Lékař tvrdí, že si korunku budu vykusovat a zub mi chce vytrhnout a řešit můstkem přes 3 zuby. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Co když vypadne dočasná korunka

Pokud není možné dostat včas finální korunku, zubař obvykle nejprve nainstaluje dočasnou korunku. Představte si to jako náhradní řešení. Je to vyplnění místa v ústech, kde bude nakonec nainstalována vaše trvalá korunka. Dočasnou korunku můžete mít i na několik týdnů.

Vzhledem k tomu, že dočasné korunky jsou obvykle připevněny pouze s dočasným cementem, budete muset být obzvláště opatrní. Váš zubař vám pravděpodobně doporučí vyhýbat se tvrdým, žvýkacím a lepkavým potravinám.

I při péči a pozornosti je možné, že dočasná koruna vypadne. Určitě to řekněte svému zubaři a požádejte o pokyny. Mezitím dodržujte stejný základní protokol, jaký byste dělali, kdyby vypadla trvalá korunka.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Poradna

V naší poradně s názvem CO DĚLAT KDYŽ MÁ VÁŠ PEJSEK HOREČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel No co teda delat?.

ale co delat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při horečce je potřeba, aby pejsek hodně pil. Umístěte misku s vodou hned vedle místa, kde pes odpočívá. Když pes nemá snahu pít, tak mu udělejte kuřecí vývar a vychlazený a bez kostí mu ho dejte. Také krmení je v této době důležité a pes by měl každý den přijmout dostatek potravy. Když nemá chuť na pevnou stravu, tak zkuste konzervu a nebo zase masový vývar i s masem bez kostí. Pokud má pes vysokou horečku a vy s ním nemůžete zajít k veterináři, tak nejlepší domácí pomoc na horečku je psa vykoupat ve vlažné vodě po dobu přesně dvou minut. Voda nesmí být studená a čas nesmí překročit uvedenou dobu. Když to nepovede ke snížení teploty, tak psa na několik minut obložte ledem od zadních nohou až k hlavě. Vždy nezapomeňte psa osušit, aby nezůstával dlouho mokrý. Když se takto nepodaří horečku snížit do prvních 24 hodin, tak bude nezbytná návštěva veterináře, který zjistí příčinu a předepíše vhodnou léčbu. Nejčastěji to jsou antibiotika a nebo nesteroidní protizánětlivé léky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co dělat když má váš pejsek horečku

Co dělat, když vypadne korunka

Představte si tuto situaci: kousnete, ale na jazyku ucítíte něco zvláštního a hrudkovitého. Vaše koruna se uvolnila a pohybuje se v ústech.

Pokud se vám to stane, nejdůležitější je vylovit korunku z úst, abyste ji mohli vzít k zubaři. Je tu šance, že to dokáže vyčistit a přilepit ji zpátky do pusy.

Zavolejte zubaře a domluvte si schůzku. Budete muset buď korunku vyměnit, nebo získat novou. Zeptejte se svého zubaře, zda existují nějaké další speciální pokyny, které byste měli dodržovat až do návštěvy jeho ordinace.

Někteří zubaři mohou navrhnout, abyste zkusili korunku znovu přilepit na její místo. Nejprve byste museli jemně vyčistit vnitřek korunky zubní pastou. Poté pomocí dentálního lepidla nebo pomocí žvýkačky bez cukru dočasně přilepte korunku zpět na její místo na čelisti. Můžete použít i dočasný zubní cement, který si můžete koupit v lékárně nebo objednat na internetu.

Dokud nezískáte svou novou korunku, měli byste se také snažit být opatrní při jídle a vyvarovat se žvýkání na straně, kde máte tuto uvolněnou korunku. Stravu složte z měkkých potravin a tekutin, dokud ji nebudete moci vyměnit.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi EXTRAKCE JEDNICKY,-ZLOMENY KOREN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobry den,ve středu mi trhali koren u jednicky v pravo nahoře,dvojku mi zbrousil a prichystal na cep s korunkou,ve ctvrtek jsem prijela l zubaři s tim,ze jsme byli domluveni,na nahradu jednicky a korunky na dvojku,ale pres noc me to šíleně chytlo a bolelo a prijde mi ze me boli ta dvojka,s kterou nebyl žádný problem.Lekar mi tedy predepsal ant.Augmentin 625mg s tim ze se mi to zanitilo a nic na bolest,sehnala jsem si aulin na bolest, ale nezabira mi,uz 3 dny jsem se nevyspala v pondeli mam prijit,dnes je sobota a ja si nejsem jistá,zdali to do pondeli vydrzim,ta bolest mi vystreluje az do spodnich zubů. Prosim o radu,zdali si s tim zajet na pohotovost nebo pockat na meho lekare stomatochirurga do pondeli? Dekuji a preji hezky den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana pscolkova.

Dnes jsem navštívila zubaře s bolesti v korunce, která trvala 4 dny. Lékař mi celou korunku vytrhl se slovy, ze to jinak nejde, protože korunka praskla. Zub mi trhal hodinu po pichnuti injekc a bolest byla strašná. Domnívám se, že postup nebyl spravnykorunky se přece běžné opravují a měla jsem ji 5 let. Prosím o radu, protoze mě čekají další opravy a nechtěla bych zažít podobný problém.

Zdroj: diskuze Extrakce jednicky,-zlomeny koren.

Příčiny uvolnění korunky

Možná si ani neuvědomíte, že se vaše korunka uvolnila, dokud skutečně nevypadne. Existuje však řada důvodů, proč se to může stát.

Někdy se může objevit zubní kaz ve zbytku zubu pod korunkou. Bakterie se mohou vplížit pod korunu a způsobit hnilobu, zvláště pokud se část cementu opotřebuje nebo odplaví. Jak se rozpad ujme, může to ovlivnit usazení korunky.

Korunka se může uvolnit a je pak náchylnější k vypadnutí. Někdy prostě nezbývá dost zubu, aby korunku držela pevně na místě.

Další příčiny uvolněných korunek:

  • od začátku špatně nasazená korunka;
  • nedostatek cementu drží korunku na místě;
  • lepkavé potraviny a žvýkačky, které vytahují korunu z místa;
  • skřípání zubů;
  • vážně oslabený zub.

Někdy se korunka uvolní jen částečně. Pokud nestabilně visí na jedné straně, možná budete lepší ji úplně uvolnit a vyndat z úst.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi ŽIVOT KARDIAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

to normálně může chodit ven, dokonce i lítat letadlem a tak. Akorát kdyby se pan manžel rozhodl pro nějaké outdoorové dobrodružství, tak by se měl buď pohybovat v mezích dostupnosti signálu anebo dát vědět do nemocnice, z jakýho důvodu a na jak dlouho vypadne přenos, aby se po něm nesháněli. Ale co já vím tak může do hodně zemí cestovat, takové ty normální turistické destinace to má pokryté.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina K. .

Petro a to je pokrytý úplně celý svět? To si opravdu nedovedu představit.

Zdroj: diskuze Re: život kardiaka

Metalokeramická a celokeramická korunka

Cena za korunku z jedné strany bílou keramickou a z vnitřní strany kovovou (metalokeramická korunka) činí 6 411 Kč. Cena za celokeramickou korunku, která je celá bílá, činí 8 367 Kč. Výsledkem bude celokeramická korunka s počítačem frézovanou konstrukcí.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Broušení zubu, při kterém se používá schůdková preparace zaručující maximální šetrnost protetické práce vůči okolním tkáním, zejména dásni a závěsnému aparátu zubu.
  • Otisky pomocí A-silikonových materiálů jednorázovou metodou, které prokazují největší přesnost při reprodukci situace v ústech
  • Kompletní práce a materiál laboratoře, kde jsou použity vysoce odolné a estetické keramické hmoty nejnovější generace.
  • Výběr barvy laborantem přímo v ústech pacienta pro dosažení lepšího estetického efektu, než při výběru barev podle standardizovaného vzorníku.
  • Nacementování korunky v ústech.
  • Nácvik zubní hygieny a zacházení s korunkou.
  • Výsledkem je vysoce estetická korunka zhotovená s přesností v řádu mikrometrů.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VODÁRNA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zachařová.

Co dělat když čerpadlo čerpá ale nevypíná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Nejčastěji se u těchto vodáren rozbíjí náhon tlakového spínače. Je to taková tenká kovová trubička, která když se zanese usazeninou, tak přestane zprostředkovávat tlak v zásobní nádobě a spínač pak nevypne motor. Vzhledem k tomu, že tato trubička je součástí elektrického stykače, který je pod napětím 380 voltů, je nezbytné, aby opravu provedl elektrikář s certifikací vyhláškou č. 50.

Zdroj: diskuze Domácí vodárna návod

Léčba

Léčba takto poškozeného zubu je individuální podle rozsahu vydrolení a nálezu. V případě větší destrukce zubu následuje dostavba zubu vsazeným čepem, a to buď titanovým, nebo čepem ze skelných vláken, dále dostavba pahýlku pryskyřicí a celou rekonstrukci završuje korunka.

Zdroj: Drolení zubů

Poradna

V naší poradně s názvem POLKNUTI HYPERMANGANU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novotna.

Dobry den prosim co delat,kdyz maly oblizil hypermangan?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při náhodném polknutí krystalů hypermanganu je třeba ihned vypít půl litru vody nebo mléka. Není vhodné provokovat zvracení ani podávat aktivní uhlí. Pokud bylo množství spolknutého hypermanganu velké, tak je nutné vyhledat zdravotnické zařízení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polknuti hypermanganu

Metalokeramická korunka zhotovená na implantát

Cena konstrukcí metalokeramických korunek na implantáty je kalkulována často na míru, podle typu použitého implantátu, ale obvykle stojí kolem 8 500 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Otisky pomocí A-silikonových materiálů jednorázovou metodou, které prokazují největší přesnost při reprodukci situace v ústech.
  • Krytí implantátu takzvaným vhojovacím válečkem do doby než je nacementována korunka do ůst. Vhojovací váleček tvaruje okolní dáseň. Jeho použití umožní obnovit mezizubní papily, což jsou trojúhelníkovité výběžky dásně mezi vlastními zuby, i okolo implantátu a zajistí tak dokonalý estetický dojem.
  • Kompletní práce a materiál laboratoře, kde se použijí jen vysoce odolné a estetické keramické hmoty nejnovější generace.
  • Výběr barvy laborantem přímo v ústech pacienta pro dosažení lepšího estetického efektu než při výběru barev podle standardizovaného vzorníku.
  • Nacementování korunky v ústech.
  • Nácvik zubní hygieny a zacházení s korunkou.
  • Výsledkem je vysoce estetická korunka zhotovená s přesností v řádu mikrometrů.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi AČOKČA NÁVOD NA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Kde seženu tu ačokču.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Zdravím. co mám dělat když mi ačokči mi žloutnou listy. Začínají vždy od spodu. Děkuji.

Zdroj: diskuze Ačokča návod na pěstování

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PLOMBA TRVANLIVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keatsnok.

Zajímá mne trvanlivost zubní plomby. Preferuji, aby byla co nejdelší a jsem ochoten si za to připlatit. Dříve amalgamové plomby vydržely i několik desetiletí. Loni se mi stalo, že UV tvzená plomba mi vypadla po OSMI dnech. Ke cti dentistky uvádím, že v rámci reklamace jsem neplatil nic a nová plomba (tentokrát s použitím Kofferdamu) zatím odolává zubu času již 3 měsíce.
Jednoduchá otázka zní: v případě, že zubní plomba vypadne,do kdy od jejího zhotovení mohu nárokovat její bezplatnou obnovu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zubní výplň, neboli plomba (blomba) nemá žádnou záruční dobu. To, jestli vám ji zubní lékař opraví zdarma, záleží výlučně na jeho ochotě a tu může ovlivnit mnoho faktorů, jako vzájemná sympatie, serióznost stomatologa, atd. Obvykle bývá dobrým, leč nepsaným zvykem, že zubní výplň je zhotovena zdarma, pokud se poškodí nebo zcela vypadne do tří měsíců ode dne zhotovení. Případné konflikty z toho plynoucí posuzuje Česká stomatologická komora, její odborná komise, v rámci a reklamačního řízení. K tomu je třeba napsat písemnou stížnost, která musí obsahovat alespoň jméno, příjmení a adresu stěžovatele. Potřebné doklady pro rozhodnutí, například záruční list – pokud byl vystaven – nebo doklad o úhradě si pak vyžádá příslušná revizní komise, která se bude případem zabývat.

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem POLOPRŮJEM S HLENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra Šiklová.

Dobrý den,

mám trpasličího pudla, fenečku, 10 let a v průměru tak 3x 4x do měsíce má akutní potřebu k vyprázdnění a okamžitě z ní vypadne polotuhý poměrně velký exkrement potažený jakýmsi slizem, hlenem. Krmení má neměnné, občas přes den psí pamlsky a pravda, někdy ze mně vyloudí kousek z koláče, vánočky, rohlíku, sušenky...), ale opravdu jen kousek, má už jen 15 zubů, takže ji krmím psími konzervami (Rinti, GranCarno nebo StarVita) s přídavkem trochu vloček či rýže, protože po čistém masu z konzervy mívala průjmy. Mám ji od jejích 6 let. Co může být příčinou občasného poloprůjmu s hlenem?

Přeji hezké dny

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčinou může být věk. Se stárnutím psa přicházejí nové nemoci a nepříjemnosti. Bližší informace o možných příčinách by přineslo vyšetření ultrazvukem, počítačovou tomografií a taky by pomohlo laboratorní vyšetření stolice. V domácích podmínkách a svépomocí tyto komplikace nevyřešíte a budete muset začít spolupracovat s veterinářem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Řídká stolice u psa

Ošetření zubu po vypadnutí korunky

Poté, co se vaše korunka uvolní, zubař prohlédne místo korunky i korunku samotnou.

V závislosti na integritě korunky a stavu vašich úst se bude muset rozhodnout, zda korunku znovu připevnit, nebo vytvořit korunku novou.

Pokud potřebujete novou korunku a váš zub je poškozený, zubař bude muset váš zub připravit, což může znamenat pilování zubu nebo přidání výplňového materiálu k jeho vybudování. Poté zubař nainstaluje dočasnou korunku, aby získal čas pro výrobu nové korunky.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Co dělat, když otékají nohy

Léčba otoku nohou spočívá v léčení příčiny. Moderní medicína nabízí diuretika na odvodnění, venofarmaka na lepší kondici cév. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání.

Zdroj: Mast na oteklé nohy

Co dělat, když sušené droždí nekyne

Pokud sušené droždí nekyne, může být příliš staré. Ve většině případů a dle recenzí sušené droždí použité správně dle návodu vzejde.

Na pizzu je lepší používat sušené droždí, protože obsahuje více mrtvých mikroorganismů, což příznivě ovlivní lepkovou strukturu.

Zdroj: Sušené droždí

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Hypofýza

Hypofýza produkuje hormon růstu, u starších pacientů je podíl somatotropinu v krvi již přirozeně nižší. Nedostatek růstového hormonu u dětí však může ovlivnit fyzický a duševní vývoj. Sekrece hormonu může být narušena pouze částečně – onemocnění nastane, když hypofýza produkuje příliš málo růstového hormonu a játra následně uvolní jen malé množství růst podporujících látek, což má za následek, že děti zůstávají malé. Výjimkou jsou pacienti s velkým množstvím růstového hormonu v krvi (gigantismus).

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP