Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

CITLIVÝ MRTVÝ ZUB

OBSAH

Citlivý zub pod korunkou

Příčiny

Pokud je zub citlivý pod korunkou, může se nejspíše jednat o infekci v kořenovém kanálku. Navštivte svého zubního lékaře, jelikož se problém lepšit nebude, maximálně přejde do chronicity (což sice nemusí bolet, ale na léčbu už potom bude pozdě).

Léčba

Pokud zub bolí, je bohužel jediným řešením odstranění nervu. Zub potom rozhodně bolet nebude, bude takzvaně mrtvý. Jiný postup není možný, bolesti by pravděpodobně přetrvávaly.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Diskuze

V diskuzi NECH NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Dolezalova.

Mam dotaz je to ale 2 roky co jsem mela zlomeny palec na noze odpadl narostl novy ale ted se zhora uvolnuje od luzka shora jsem ostrihala vypada to hrozne nevim proc tak narostl a ted je mrtvy nevim jestli pod nim neco je shora to nevypada nevim co dal diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Dolezalova.

Co delat mam mrtvy nehet mela jsem zlomeny palec nehet narostl blbe opet mrtvy a s vrchu se odkliluje

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Bolest zubu pod korunkou

Čím lépe se bude pacient o korunky starat, tím déle mu budou dobře sloužit. Zuby nesoucí korunku jsou i nadále náchylné ke vzniku zubního kazu v oblasti krčku, kde je umístěn okraj korunky. Zároveň se v případě zanedbávání ústní hygieny může rozvinout zánět dásní. Korunka umístěná na živý zub tudíž při špatné hygieně nezaručí bezkazovost a případnou bolest vzniklou zánětem.

Bolest mrtvého zubu pod korunkou

Pokud se objeví bolest mrtvého zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolestivé zuby endodonticky ošetřit, to znamená zaplnit kanálky.

Citlivý zub pod korunkou

Pokud je zub citlivý pod korunkou, tak pravděpodobně nejde o mrtvý zub. Problém může být v tom, že korunka je nepřesná a je zde spára, kvůli níž dochází ke dráždění dřeně. Nebo je zub po obroušení korunkou drážděn. Více se zjistí podle vyšetření a RTG snímku u lékaře.

Kaz pod korunkou

Pokud je kaz pod korunkou, korunka se musí sejmout, kaz ošetřit a vyrobit se nová korunka.

Zdroj: Zánět zubu pod korunkou

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Nevýhody silikonu ve vlasech

Vlasy jsou poskládány z keratinu, což je vlastně mrtvý protein. Jakmile jsou vlasy poškozeny, tak není možné je opravit žádným způsobem, protože postrádají novou regenerační bílkovinu. Silikon může pomoci suchým vlasům vypadat zdravě, ale je to jen krátkodobé, protože nemůže vyléčit vlasy ani změnit vlasovou strukturu či jejich přírodní texturu. Pro stálý pěkný vzhled suchých vlasů musíte používat silikon pravidelně a průběžně, aby byly vidět jeho účinky.
 

Zdroj: Silikon na suché vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek Skolnik.

Dobry den.
A co Warfarin a kefir? Je mozne cca 0,5 lizru denne?
Dekuji
Skolnik

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K. Kefír obsahuje jen velmi malé množství tohoto vitamínu, takže se může konzumovat bez omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Co se děje se svrabem po léčbě

K léčbě se používají masti a krémy s obsahem látek, které zákožky zlikvidují. Je však nutná aplikace na celé tělo, mimo hlavy přes krk dolů k prstům nohou a rukou. Přípravek působí na zákožky kontaktně, proto v místě, kde mast není nanesena, mohou roztoči dále přežívat. Léčebnou kúru proti svrabu je nutno podstoupit opakovaně, protože jedna aplikace nestačí. Po každé kúře je nutné všechno prádlo nechat přemrznout nebo vyvařit. Dle pokynů lékaře je potřeba současně léčit všechny osoby v těsném kontaktu s nakaženým, i když zatím nemají klinické obtíže.

I když jsou zákožky zničeny a nové chodbičky si nevrtají, příznaky mohou přetrvávat i několik týdnů po ukončení léčby. Je to proto, že svrab, který byl usmrcen úspěšnou aplikací masti proti svrabu, tak zemřel pod kůží, nikoliv venku, kde je možné ho smýt. Pod kůží se mrtvý svrab začne rozkládat a působí zde stejné příznaky, jako svrab živý, tedy svědění a zarudnutí kůže. Než se kůže obmění a mrtvý svrab vypadne, tak to může trvat přibližně jeden měsíc.

Zdroj: Jak dlouho trvá léčba svrabu

Diskuze

V diskuzi ZAKRSLÝ KRÁLÍK - NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Dobrý deň,môj zajačik náhle umrel,ešte ráno bol v poriadku,poobede hnačkoval,bol ospalý,neskôr už nechcel ani behať.Ráno už bol mŕtvy.Srsť mal peknú,žiadne problémy ani zmena stravy.dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bag.

Králičí mor... Je to rychlý - v řádu hodin..

Zdroj: diskuze Zakrslý beránek má průjem

Je Furolin citlivý na slunce?

Nitrofurantoin (účinná látka Furolinu) obvykle není spojen s vysokým rizikem rozvoje fotosenzitivní reakce. Přesto existují vzácné zprávy o těchto reakcích s nitrofurantoinem, ale v současné době není známo, zda tyto reakce byly způsobeny medikací nebo zda byly na vině jiné faktory.

Zdroj: Furolin a slunce

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHO TRVAJÍCÍ PRŮJEM. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Štrbka.

Od doby, kdy mi postupně byl přidáván lék Siofor na snížení hladiny cukru z dávky 500 na 950 mám organismus velmi citlivý na jakoukoliv stravu,což se projevuje na déle trvajících průjmech.poraďte mi prosím jak prújem léčit.- Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Siofor je lék na cukrovku a mezi jeho časté nežádoucí účinky patří právě zažívací potíže, jako je nevolnost (nauzea), zvracení, průjem, bolesti břicha (v břišní krajině) a ztráta chuti k jídlu. Tyto nežádoucí účinky se nejčastěji objevují na počátku léčby přípravkem Siofor. Pro zmírnění těchto nežádoucích účinků si zkuste své dávky léku Siofor rozdělit na ještě více menších dáveček a ty pak užívejte společně s jídlem. Pokud příznaky přetrvají, přestaňte Siofor užívat a neprodleně kontaktujte svého lékaře, který Vám lék předepsal. On se pokusí upravit medikaci, aby lépe vyhovovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouho trvající průjem.

Souvislost píštěle s váčkem pod mrtvým zubem

Zubní kanálky jsou příčinou bolesti dokonce i v již mrtvém zubu. Infekci je třeba zlikvidovat, ale mechanické čištění kanálku na to nestačí. Kořenový kanálek je prostor uvnitř kořenu zubu. Tyto dutiny mohou být v závislosti na zubu a člověku různě dlouhé, nejčastěji měří od 14 do 31 milimetrů. I jejich množství je individuální. V některých zubech najdeme jeden až dva kanálky, jinde jsou tři nebo čtyři. Zubní kanálky je někdy třeba vyčistit, neboť zanícená zubní dřeň v nich může být příčinou bolesti. Cílem zákroku je zlikvidovat infekci v kořenových kanálcích, aby se předešlo vzniku váčku u kořene zubu, nebo aby případný váček zmizel.

Váček se vytváří v okolí kořene nemocného zubu. Dochází tu k rozpuštění kosti a vzniku měkké tkáně, kde se likvidují přítomné bakterie. Po dobrém vyčištění kanálků není tato bariéra už potřeba a váček za několik měsíců zmizí. Kanálek je nutné rovněž důkladně chemicky vypláchnout, což zabíjí i bakterie v místech, kam se zubař nedostane. Pokud nedojde k ošetření infikovaných kanálků, akutní infekce, která se z nich šíří do těla, může v extrémním případě způsobit i smrt. Obvykle infekce není tak agresivní a u zubu vznikne chronický váček nebo píštěl. „Něco mezi“ je takzvaná periostitida, tedy akutní zánět kosti v okolí zubu, který však neohrožuje život. Ošetření má za cíl zachránit zub se zánětem zubního nervu nebo již mrtvý zub před vytržením. V případě, že kaz je již velmi hluboký a došlo k infekci kořenového systému zubu, je potřeba infikované kanálky opracovat, vydezinfikovat a pečlivě vyplnit. Kanálky se plní speciálními cementy a gutaperčou, což je vlastně guma. Kvalitní výplň pak zamezí dalšímu pronikání infekčních bakterií kořenovým kanálkem. I mrtvý zub se může kazit stejně jako živý. I mrtvý zub může bolet. U neošetřených zubů bakterie volně proudí mezi ústy a kostí. Navíc produkují plyn a ten se v zubu hromadí. Nejčastěji zuby bolí na skus. Mrtvé zuby jsou křehké a je třeba je proteticky ošetřit, aby nepraskaly a nemusely se vytahovat.

Zdroj: Píštěl na dásni

Diskuze

V diskuzi ČÍM KRMIT STARÉHO PSA SE ŠPATNÝMI ZUBY A BOLESTÍ PŘI KOUSÁNÍ GRANULÍ A NEUBLÍŽIT MU ZMĚNOU JÍDELNÍČKU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Horová.

Prosím o radu, znáte někdo krmivo měkké a kvalitní. Nebo recept na kašovitou stravu pro psa. Je jí už přes patnáct a nechci jí ublížit, má citlivý žaludek, naše zlato....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilda.

Namočte granule do vody na 5 minut před krmením. Granule změknou a půjdou dobře polykat. Čubince zůstane chuť, na kterou je zvyklá a to je ve stáří důležité.

Zdroj: diskuze Čím krmit starého psa se špatnými zuby a bolestí při kousání granulí a neublížit mu změnou jídelníčku ?

JEZEVČÍK DLOUHOSRSTÝ

Postava: malá, svalnatá

Velikost: standardní, trpasličí, králičí

Zbarvení: červené, černé s rezavými znaky, tygrované, žíhané

Lov: norování, nadháňka a dosled

Schopnosti:

  • hlasitost
  • vynikající čich

Povaha: inteligentní, vynalézavý, charakterní, značně umíněný, odvážný, tvrdý, vytrvalý, citlivý

Vztah:

  • k lidem: svou rodinu má rád, k cizím lidem může přistupovat nedůvěřivě, stejně tak i s některými dětskými hrami může mít problém
  • ke zvířatům: pokud je na ostatní psy a jiná domácí zvířata zvyklý, nemá s nimi problém

Foto

Zdroj: Lovecká plemena – jezevčíci

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB A DEODORANT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobry den,
jsme tri tydny od ukonceni lecby. Vse jsem peclive vycistila, premrazila, izolovala, veskere kosmetiky se zbavila. Bohuzel jsem dnes zjistila, ze dcera pouziva cca ctvrty den deodorant z inkubacni doby. Deodorant neobsahuje alkohol( bioderma sensitiv), znamena to, ze se musime znovu prelecit? Dekuji Vam moc za odpoved. V

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Deodorant myslíte asi ten s tím kolečkem, které roznáší deodorant po pokožce, že ano? Nemáme žádné vědecké studie, které by zkoumaly přežití svrabu na povrchu takového kolečka, ale je to dost nepravděpodobné, že by v těch deodoračních chemikáliích svrab přežil a při dalším použití se znovu dostal na pokožku. Úplně vyloučeno to není, ale pravděpodobnost je velmi nízká. Teď po skončení léčby se u vás budou ještě objevovat svědivá ložiska a to v místech, kde svrab zůstal pod kůži mrtvý. To znamená, že nepoznáte jestli je svrab mrtvý a nebo přežil a množí se. Vyčkejte dva týdny a pokud by i po této době byly patrné příznaky svrabu, tak potom budete muset léčbu se všemi opatřeními znovu opakovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Calocephalus popis

Calocephalus neboli krásnohlávek či drátovec je malý, hustě spletitý, stálezelený keř s jehlicovitými listy směřujícími dolů. Krásnohlávek má větve velmi blízko u sebe. Má stříbřitou barvu. Snese mořskou vodu a slaný vzduch. Calocephalus v Česku pěstujeme jako pokojovou rostlinu, přenosnou rostlinu anebo jako zahradní jednoletku, protože je citlivý na mráz. Dobrou zprávou ale je, že pohledově atraktivní zůstává krásnohlávek i dávno po tom, co uschne nebo umrzne, takže se z něj venku můžeme těšit prakticky celou zimu. Kromě nádob a závěsných košů je vhodný do obrub a na skalku.

Zdroj: Krásnohlávek

Poradna

V naší poradně s názvem JEDLÁ SODA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ptám se na warfarin a jedlá soda,děkuji Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soda bikarbona (hydrogenuhličitan sodný) neobsahuje žádný vitamín K, na který je Warfarin citlivý a ani není známa žádná interakce mezi Warfarinem a jedlou sodou. Při léčbě Warfarinem můžete jedlou sodu používat jak potřebujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jedlá soda a warfarin

Parodontax bez fluoru

Pro každého, kdo je citlivý na fluor, je k dostání Parodontax bez fluoru. Klinická studie potvrdila, že i Parodontax bez fluoru dokáže snížit krvácivost dásní! Krvácení dásní je jedním z prvních příznaků zánětu dásní. Neléčený zánět dásní může způsobit i ztrátu zubů. Čištění zubů touto zubní pastou pomáhá efektivně odstranit plak a zastavit krvácení dásní.

Jde o zubní pastu proti krvácení dásní a parodontóze. Obsahuje výtažky z bylin a bikarbonát sodný. Omezuje růst škodlivých bakterií, potlačuje tvorbu zubního plaku a má stahující efekt na dásně. Napomáhá ústupu zánětu dásní a krvácení.

Zdroj: Parodontax

Diskuze

V diskuzi ZNECITLIVELE HORNI KONCETINY- OD LOKTU DOLU(PO ALKOHOLU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, můj kamarád pil alkohol a přehnal to a ztratil vědomí, musel jsem se o něj starat, blil a byl jak mrtvý. Už 3 dny po té, co se ráno zotavil, necítí horní končetiny od loktu dolů. Myslíte, že je to vážné? Popř. Pokud ano, co je za potíž.
Děkuji, Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Oprava- konkrétně oblast triceps.

Zdroj: diskuze Znecitlivele horni koncetiny- od loktu dolu(po alkoholu)

Zánět zubního nervu

Zub není jen bílá dutá perlička. Pod sklovinou a zubovinou se nachází zubní dřeň plná cév a nervů, které umí potrápit nejen velkou bolestí.

U lidí dodnes přetrvává strach z takzvaného „trhání nervů“, avšak doba, kdy při tomto ošetření trpěli pacienti bolestí, dávno pominula. Strach z odstranění nervů je v současnosti již zbytečný. Pokud se endodontické ošetření provádí správně, je bezbolestné. Zákrok lze vykonat v lokální anestezii, nemáte se tedy čeho obávat. Cílem endodoncie, která zahrnuje ošetření kořenových kanálků a dřeňové dutiny zubu, je zachránit zub se zánětem nervu nebo mrtvý zub před extrakcí (vytržením). Jedná se o náročnou péči, jež vyžaduje jak zkušenost lékaře, tak kvalitní vybavení ordinace (nejlepší nástroje a přístroje). Úspěšnost ošetření kořenových kanálků se procentuálně velmi zvýšila s využíváním operačního mikroskopu. I ve stomatologii jde pokrok kupředu.

Samotné endodontické ošetření probíhá následovně: kořenové kanálky se vyčistí, rozšíří, vydezinfikují a zaplní vhodným materiálem. Aby byla péče co nejkvalitnější, musí mít zubní lékař k dispozici speciální přístroje, například apexlokátor, endodontický motor, ultrazvuk, endoaktivátor či digitální rentgen.

Zdroj: Zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.

Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Jak vypadá zubní váček

Váček je vlastně jen zavedený lidový výraz, nic takového medicína nezná, ale pro lepší komunikaci s pacienty jej lékaři tradičně používají. Jde o zánět, který vznikne kvůli bakteriím. Máme-li bakterii v kořenových kanálcích zubu, dostává se tudy do okolní tkáně, kde vznikne váček. Problém taky může být ne uvnitř, ale vedle zubu. Organismus se zánětu samozřejmě brání, a pokud tento stav trvá delší dobu, naše tělo to oslabuje.

Příznaky jsou rozdílné. Dokud je zánět v klidu, nijak nás netrápí. Pokud ale dojde k oslabení imunitního systému (chřipka, nachlazení), může dojít k akutnímu vzplanutí tohoto chronického zánětu a zub nás začne bolet, může rovněž vzniknout otok s hnisem. Chronický zánět navíc trvale zatěžuje imunitní systém, může poškodit některé orgány jako ledviny, srdce.

Je vždy třeba odstranit původce problému. Příčinou je nezřídka mrtvý zub, ve kterém zůstala infekce. Tělo nemá možnost bakteriální infekci v kořenových kanálcích zvládnout, bojuje jenom s bakteriemi, které jsou již kolem kořene zubu. Základem je zahubit bakterie v kořenových kanálcích. A tady je často kámen úrazu. Zejména starší generace lékařů nevěnuje váčkům dostatečnou pozornost, nasadí antibiotika a do ničeho dalšího se nepouští. Postupy jsou mnohdy špatné a potíže se vracejí. Dříve – a mnohdy i dnes – se to řešilo podáním antibiotik, která ale problém jenom oddálila. Antibiotika pomohou pouze zvládnout akutní stav, ale vždy by se mělo jednat o podání až po odstranění příčiny zánětu.

Máte-li v ústech váček, bývá nejčastější příčinou právě mrtvý zub, o kterém ani nemusíte vědět, protože takový zub může vydržet velmi dlouho. Mrtvý zub s kvalitním endodontickým ošetřením je v podstatě nejlepším implantátem. Proto se ho lékaři snaží v ústech zachovat co nejdéle.

Příčinou úmrtí zubu může být úraz nebo velký kaz, kdy se nepodařilo dokonale vyčistit všechny kanálky, protože jde o nelehký úkol. Počet kanálků je variabilní, jejich počet lékař předem nezná a nemusí ani všechny odhalit, obzvláště bez mikroskopu. Cílem je dostat se do všech. Kanálky mohou být i rozdvojené a jejich dokonalé ošetření může být nad síly dnešní techniky. Následně vznikají váčky, ty můžeme vidět i u již ošetřených kanálků, pokud zde infekce zůstala. Další komplikací může být přeplněná kořenová výplň, čímž vzniká chronické dráždění – a váček je na světě. Na každou příčinu se musí zvolit jiný postup terapie, ale vždy se vstupuje do kořenového kanálku, případně se volí extrakce.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Propíchnout, nebo ne?

Zprvu se může jednat o červený boulovitý útvar, který může po chvíli zbělat a následně se zvětšit. Pokud je výstupek citlivý na dotek a pokud z něj také vytéká hnis, pravděpodobně se jedná o zubní váček, který je třeba řádně prošetřit u stomatologa. Zubní lékař provede řádné vyšetření, zhotoví rentgenové snímky a domluví se na možnostech léčby.

Rady typu nechat váček prasknout, nebo jej dokonce propíchnout, okamžitě odmítněte, jelikož byste si zadělali na mnohem větší problém. Pokud tedy objevíte váček na dásni, je nutná návštěva stomatologa.

Nikdy nepodceňujte výskyt váčku. Ten se projevuje v podobě zarudnutí, horkosti či otoku v místě váčku, bolestivostí či vyklenutím dásně. Méně známý je i fakt, že se tento zánět může projevit kdekoliv na těle. Pokud je imunita jedince navíc oslabena chřipkou či nachlazením, zubní váček může doprovázet otok s hnisem. Chronický zánět zubního váčku pak může nejen vážně zatížit imunitní systém, ale i ohrozit některé orgány jako ledviny či srdce.

Pokud vám zubař na váček předepíše antibiotika a problém jinak neřeší, léčí pouze akutní příznaky, tak se jedná o zastaralou léčbu zubního váčku. I když máte váček, tedy zánět, který se momentálně viditelně neprojevuje, je třeba problém řešit hned. Zub otevřít, vyčistit kanálky. Protože váček je „tikající bomba“.

Váček je vlastně jen zavedený lidový výraz, nic takového medicína nezná, ale pro lepší komunikaci s pacienty se stále používá. Jde o zánět, který vznikne kvůli bakteriím. Bakterie v tkáni vyvolávají reakci. Máme-li bakterie v kořenových kanálcích zubu, dostávají se odtud do okolní tkáně, kde vznikne „váček“. Organismus se zánětu samozřejmě brání, a pokud tento stav trvá delší dobu, oslabuje to naši imunitu. Takto postižený chrup se pak může projevit například při chřipce.

Vždy je třeba odstranit původce problému!!! Antibiotika pomohou pouze zvládnout akutní stav, ale vždy by se mělo jednat o podání až po odstranění příčiny zánětu.

Mrtvý zub s kvalitním endodontickým ošetřením je nejlepší implantát. Lékaři se snaží jej v ústech zachovat co nejdéle, ale v mrtvém zubu nesmí být přítomny bakterie, které vedou ke vzniku váčku. Dříve se používaly materiály, které bakterie spolehlivě zahubily. I když byly kanálky špatně ošetřeny, zuby vydržely dvacet let. Jenže jak se ukázalo, tyto látky byly toxické. A tak se dnes kvůli vedlejším účinkům nepoužívají a lékaři se snaží zlepšit techniku pročištění, aby v kanálcích nezůstávaly zbytkové bakterie.

Lékaři za čištění kanálků nic neplatíte, výkon je pojišťovnou plně hrazený. Při této proceduře existuje neúmyslná možnost nekvalitního ošetření a riziko váčku je pak relativně obrovské. Pokud se rozhodnete pro modernější postup a za čištění si zaplatíte, docílíte toho, že díky kvalitnímu ošetření kanálků zub vydrží dlouhá léta. Když přijdete o zub, náhrady jsou drahé, dražší než investovaná péče, a nikdy nejsou jako vlastní zub.

Zdroj: Váček na dásni - domácí léčba

Zub citlivý na studené

Nadměrnou citlivost způsobuje odhalení zuboviny. Při odhalení zuboviny se otevřou kanálky s nervovými zakončeními. Právě tyto nervy velmi citlivě reagují na změny a podněty, tedy na chlad. Tím vznikne krátká ostrá bolest – hypersenzitivita. Ta vzniká na základě zánětu dásní, pokud si silně čistíte zuby, nebo parodontózy. Pokud používáte tvrdý zubní kartáček, dejte si pozor na to, abyste si drhnutím nepoškodili sklovinu a cement. Ostatně sklovinu si můžete poškodit třeba skřípáním zubů ve spánku, úrazem nebo skousnutím něčeho tvrdého v jídle. Možností je, bohužel, opravdu hodně. Pokud trpíte na citlivé zuby, neváhejte navštívit zubního lékaře. Právě stomatolog vám pomůže odhalit pravou příčinu a podstatu problému. Při léčbě zvýšené citlivosti zubů je důležitá dobrá komunikace mezi pacientem a zubařem.

Zdroj: Problémy se zuby

Neléčené váčky a jejich možné důsledky

Váčky na dásni, respektive v blízkosti zubu, mohou některé lidi trápit opakovaně. Je třeba s tímto stavem seznámit zubního lékaře, a to i tehdy, jestliže opakovaný váček praskne sám a bez velkých bolestí nebo jiných komplikací. Léčebným zásahem lze předejít nejenom mnohem zdlouhavějšímu léčení zubů s hlubokými kazy, se zanícenou nebo odumřelou dření, ale také jejich předčasné ztrátě a mnohem náročnějšímu i dražšímu protetickému řešení. Od prohloubení zubního kazu k zánětu dřeně, jejímu odumření, sněti a vytvoření hnisavého ložiska – váčku – pak není daleko. Jestliže se zub včas neošetří nebo nepřeléčí, může se stát v některé fázi onemocnění vytržení zubu nevyhnutelným. A to zejména v případě, doženou-li bolest, hnisavý otok, teplota či jiné příznaky pacienta k ošetření na lékařskou pohotovostní službu. Jestliže nedojde k odbornému ošetření včas, později obvykle dochází k zanícení kostní dřeně. Tyto potíže provází intenzivní bolest, která se rozšiřuje do celé hlavy. Mohou být zduřelé mízní uzliny na krku a opuchnutá tvář. Zub pak může odumřít a infekce proniknout do čelisti. Mrtvý zub se stává také ohniskem zánětů, které mohou podstatně snížit odolnost organismu vůči jiným, zejména infekčním chorobám. U některých onemocnění jsou zuby s kořenovou výplní považovány za ohrožení a musí být odstraněny.

Zdroj: Různé formy váčku

Váček u konečníku

Onemocnění hemoroidální pleteně vzniká z různých příčin. Nejčastější příčinou je však tlačení na stolici vsedě. Tímto tlakem dochází ke zvyšování žilního tlaku, zvětšení a zduření pleteně a následně může dojít ke krvácení nebo k výhřezu cévní pleteně, kryté střevní sliznicí, před řitní otvor. Tam si lze pak vyhřezlý „hemoroid“ nahmatat. Ostatní příčiny působí podobným způsobem. Jedná se o chronickou zácpu, těhotenství, obezitu, stravu s nízkým příjmem vlákniny a tak dále. Někdy můžete kolem konečníku nahmatat, případně vidět, více či méně bolestivé uzlíky, které jsou většinou měkké a jdou zastrčit zpět do řitního otvoru. Pokud je tento uzlík nafouklý, zduřelý a na dotyk výrazněji citlivý až bolestivý, jedná se zřejmě o trombózu (ucpání) žíly. To už je stav, který obvykle nezvládnete vyléčit sami, je spíše zapotřebí navštívit lékaře.

Váček u konečníku – foto

Zde můžete vidět několik fotografií s váčkem u konečníku.

Zdroj: Různé formy váčku

Kdy se dává korunka na zub

Korunky jsou řešením prasklých či odlomených korunek zubů, používají se k rekonstrukci zubu při velkých ztrátách tvrdých zubních tkání v okamžiku, kdy již nelze následkem úrazu, rozsáhlého zubního kazu či ošetření kořenového kanálku zhotovit klasickou výplň, tedy na živý zub. Korunkami se v současné době ošetřuje převážně mrtvý zub, u kterého došlo k výrazné ztrátě zubních tkání. Často korunky slouží také jako pilířová konstrukce fixních můstků. Přestože korunka potřebuje minimum zachované hmoty zubu, někdy je ztráta tvrdých zubních tkání tak velká, že je potřeba zub před nasazením korunky ošetřit takzvanou kořenovou nástavbou. Ta může být zhotovena v laboratoři po předchozím otisku upraveného zbytku zubu, případně je modelována přímo v ústech z beze zbytku spalitelné pryskyřice a prefabrikovaného čepu a následně v laboratoři odlita, nebo se do kořene cementují hotové vyrobené čepy, které se do definitivního tvaru doplní kompozitní pryskyřicí nebo amalgámem.

Nejpoužívanějšími korunkovými náhradami jsou metalokeramické korunky, jejichž vnitřní část je zhotovena z kovu, aby byla zajištěna dobrá mechanická odolnost, vnější plášť je napálen ve speciální peci z keramické hmoty, která výborně reprodukuje přirozený vzhled zubů. V předním úseku chrupu bývá u keramických korunek problém s kovovým lemem při okraji dásně, který může prosvítat a tím esteticky rušit. Z tohoto důvodu byly vyvinuty speciální postupy, při nichž se ke zhotovení vnitřní konstrukce nepoužívají kovy. Tyto korunky se pak nazývají celokeramické. Metalokeramické a celokeramické korunky jsou nejtrvanlivější a svými vlastnostmi se nejvíce blíží vlastním zubům.

Zdroj: Zánět zubu pod korunkou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP