Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČÍM PŘILEPIT VYPADLOU KORUNKU

Lepení ulomených zubů

Pokud dojde k ulomení zubu a máte jej schovaný, tak jej vezměte s sebou na zubní pohotovost. Doma si zlomený zub sami přilepit nemůžete, jelikož na vytvrzení lepidla je třeba modrá vytvrzovací lampa. Oba okraje zubu se nejprve naleptají, aby se zdrsnil povrch, poté se nanese lepidlo a vytvrdí.

Zdroj: Lepidlo na zubní náhradu

Diskuze: Zhotovení mustku

Budou mi dělat můstek a tak se ptám hradí ho VZP? Také ještě bílou korunku na přední zuby nahoře? Děkuji za odpověd. Eva

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou
Počet odpovědí: 2

Na bělení kůže pomoc z přírody

Při této výrobě nových přípravků na bělení kůže výrobci čerpají z přirozených bělících účinků lékořice a kyseliny kojic a alfa-Arbutinu. Kombinací těchto ingrediencí se dají dosáhnout často výsledky, které ještě předčí hydrochinon, ale bez souvisejících rizik.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Diskuze: Re: Re: avokádo z pecky založení korunky

Vypěstovala jsem úspěšně z pecky rostlinu avokáda a chtěla jsem zapěstovat korunku/ stromeček/ . Ve výši asi 1 m jsem zastřihla vršek rostliny, ale vyrostl jen další výhon, který roste šikmo od stonku. Co jsem udělala špatně ? Je vůbec můj nápad realizatelný ? Děkuji.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky
Počet odpovědí: 1

Pomůže na rychlé snížení Gurman Diamizin?

Tento doplněk stravy dle zkušeností uživatelů perfektně zabírá na udržení normální hladiny cukru. Potlačuje chuť na sladké a tím drží hladinu cukru v krvi v normě a zároveň tím napomáhá redukci váhy.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze: zuby

Dobrý den.Je mi 69 let dělala mi doktorka korunku predního zubu nahoře uz dvakrát mi vypadla. Chtěl bych se zeptat pokud mi bude dělat nahradu ještě dvou zubu vedle kolik budu platit jako duchodce.Děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz
Počet odpovědí: 2

Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Diskuze: korunka

Dobrý den,zajímalo by mne jestli jde udělat korunka na pravou horní čtyřku. Kořen je zdravý,ale část zubu se mi ulomila. Lékař tvrdí, že si korunku budu vykusovat a zub mi chce vytrhnout a řešit můstkem přes 3 zuby. Děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Zubní protézy
Počet odpovědí: 6

Nebezpečný hydrochinon na bělení kůže

Nebezpečnost používání hydrochinonu je tak velká, že v poslední době se různé spotřebitelské organizace snaží odstranit výrobky s obsahem hydrochinonu z pultů obchodů a omezit jejich použití pouze na lékařský předpis. Proto mnozí výrobci přešli na výrobu přírodní alternativy hydrochinonu, která napodobuje jeho vlastnosti při bělení kůže.

Zdroj: Čím vybělit kůži

Diskuze: Re: Re: jak a co.mam delat

Nevim si rady mam v zubu prednim velkym tu vlozku a vedle toho zub po te resekci a nevim na tlak a pokutani me boli ten velky zub a nevim ms mi tam pan doktor dat cep a blombu jako korunku ale trn zub nesmi bolet ci stim

Zdroj: diskuze Jak a co.mam delat
Počet odpovědí: 3

Prášek do perníku

Perníkové koření obsahuje s výjimkou kypřicího prášku veškeré koření potřebné k přípravě klasického perníku. Výrobci jako Vitana a Kotányi vesměs používají podobný obsah koření. Jedná se o koriandr, skořici, badyán, hřebíček, muškátový ořech, nové koření, anýz, fenykl, pomerančovou nebo citronovou kůru. Obsah balení je cca 30 g. Cena se různí dle obchodů a můžete ji vidět zde.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: rozdrolujici sklovina

Dobrý den mám dceru které je 13let a praskla ji zubni sklovina na prednim zubu a de ji videt dasen a ma tam trochu vetsi diru a tet se ji rozdrolil druhy zub myslite si ze na ten predni zub dostane korunku nebo se to jen slepi?

Zdroj: diskuze Rozdrolujici sklovina
Počet odpovědí: 0

Čím snížit cukr před odběrem krve

Zaručených rad na snížení cukru co nejrychleji před odběrem naleznete na internetu opravdu velkou řadu, ale tyto rady jsou často zavádějící. Možná si díky nim snížíte rychle hladinu cukru, ale opravdu jen na krátký čas. Uvědomte si, že jedině režimová opatření, která jsou nastavena při léčbě cukrovky, prospívají vašemu organismu. A pokud se s nimi neztotožníte, tak problém s cukrovkou nevyřešíte. Je to vaše zdraví a vaše zodpovědnost!

Zdroj: Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Diskuze: Re: avokádo z pecky založení korunky

Vypěstovala jsem úspěšně sazenici avokáda z pecky . Ve výšce asi 1 m jsem chtěla zapěstovat na sazenici korunku a potom rostlinu věnovat na terasu nového bytu. Zastřihla jsem vršek , bohužel vyrostl jen jeden výhon, který vede šikmo od řezu. Mám obavy, že jsem celou rostlinu zničila. Prosím o radu, kde jsem udělala chybu a jestli mám ještě nějaké možnosti nápravy. Děkuji předem za radu.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky
Počet odpovědí: 1

Z čeho je perníkové koření

Obvyklý poměr perníkového koření: 10 g badyánu, 5 g nového koření, kůra z 1 ks bio citronu, 10 g anýzu, 5 g hřebíčku, 0,25 ks vanilkového lusku, 5 g fenyklu, 5 g skořice

Jak na to: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři a následně je prosejeme přes sítko. Nakonec roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře vydrhnutého bio citronu.

Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: lepidlo na lepení zubní protézy

Mám zabudovanou korunku která překrývá tři zuby drží v pohodě léta,ale nyní se mi uštípla umělá sklovina talk bych ji potřeboval nalepit zpět a nevím jaký použít přípravek a kde ho koupit.Můj zubař mě objednal nejdřív za měsíc ale mě to vadí udělal bych si nalepení sám .Prosím o radu kde se to dá koupit a jak se ten prostředek jmenuje.Děkuji s přáním hezkého dne Ordoš Michal.

Zdroj: diskuze Lepidlo na lepení zubní protézy
Počet odpovědí: 0

Co dělat, když má moje cukrovka hodnoty 9

Zajímá vás, co máte dělat, pokud jste si naměřili hladinu cukru v krvi 9? Nejprve je důležité si říct, kdy jste si tuto hodnotu naměřili. Před jídlem, nebo po jídle? Určitě je ale vhodné co nejdříve navštívit lékaře. Jedná se pravděpodobně o cukrovku a je potřeba ji léčit. Poté můžete zkusit nějakou dietu, omezit cukry, bílé pečivo. Ke sražení cukru napomáhá bazalka a ženšen, citron, borůvky, kysané zelí, skořice či mátový čaj.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Diskuze: Re: Re: bazén

No, stala se nám v rodině podobná situace s bazénem obarveným hypermanganem. Radu jak jej odstranit zde čtu a děkuji. Ale ještě pro představu, jaké přibližné ředění může být tak potřeba?
Již se nám to stalo jednou (budu muset dát lahvičky od sebe, aby nedocházelo k zaměňování) a prve šlo o pár zrnek a stačilo přidat 1 kg louhu na celý bazén cca 30m3 a barva byla normální. Nyní jde o vypadlou kuličku v průměru cca 3cm a louh nezabral - přidal jsem 3kg louhu a 5l chlornanu, přesto to jen zhnědlo.

Našel jsem tedy Váš komentář, ale kolik peroxidu může být asi třeba? Abych si udělal představu, jestli je efektnější koupit peroxid, nebo měnit všechnu vodu, při těchto suchách. Děkuji.
M.

Zdroj: diskuze Bazén
Počet odpovědí: 1

Recept na domácí perníkové koření

Ingredience: 50 g celé skořice, 20 g sušeného zázvoru, 15 g celých hřebíčků, 15 g vyloupaných zrníček kardamomu, 10 g nastrouhaného muškátového oříšku, 10 g nového koření, 5 g celého pepře, 5 g anýzu (celé hvězdičky)

Postup: Skořici nakrájíme na menší kousky. Nové koření, pepř, hřebíček a anýz zpracujeme v hmoždíři. Dáme si záležet na tom, aby hřebíčky byly dostatečně podrcené, jsou dost tvrdé a mohly by poškodit nože v mlýnku. Podrcené části z hmoždíře přesypeme do mlýnku na kávu, přidáme i skořici a pomeleme. Postupně přidáváme zázvor. Přendáme do misky a pomleté koření společně promícháme. Na 1 kg mouky použijeme 3–4 polévkové lžíce koření.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Diskuze: dodatek k dotazu Bazén

No, stala se nám v rodině podobná situace s bazénem obarveným hypermanganem. Radu jak jej odstranit zde čtu a děkuji. Ale ještě pro představu, jaké přibližné ředění může být tak potřeba?
Již se nám to stalo jednou (budu muset dát lahvičky od sebe, aby nedocházelo k zaměňování) a prve šlo o pár zrnek a stačilo přidat 1 kg louhu na celý bazén cca 30m3 a barva byla normální. Nyní jde o vypadlou kuličku v průměru cca 3cm a louh nezabral - přidal jsem 3kg louhu a 5l chlornanu, přesto to jen zhnědlo.

Našel jsem tedy Váš komentář, ale kolik peroxidu může být asi třeba? Abych si udělal představu, jestli je efektnější koupit peroxid, nebo měnit všechnu vodu, při těchto suchách. Děkuji.
M.

Zdroj: diskuze Dodatek k dotazu Bazén
Počet odpovědí: 1

Kmín versus římský kmín

Oba kmíny se liší jak místem výskytu, tak způsobem pěstování. Kmín římský (cuminum cyminum) se pěstuje hlavně v Asii, kde má nejlepší podmínky. Roste na jednoleté okolíkaté bylině tam, kde je slunce, ale musí i občas zapršet. Semena římského kmínu poznáte podle viditelně světlejšího odstínu, než jaký má kmín klasický. Ten se pěstuje hodně v Německu, Nizozemsku a Rusku. Rostlina kmínu kořenného (Carum carvi), jak zní správný název, je dvouletá. Semena dozrávají v červenci a srpnu, kdy získávají typickou hnědou barvu. Čím jsou ale tmavší, tím je kmín jako koření méně hodnotný.

Zdroj: Římský kmín

Recept na perník z hladké mouky

Ingredience: 3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky cukru, 2–3 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek do perníku, 1/2 hrnku rozinek, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička perníkového koření

Postup: Do mísy nasypeme mouku, cukr, kakao, kypřicí prášek do perníku, 1 lžičku perníkového koření a rozinky. Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30–40 minut v elektrické troubě. Po upečení na perník můžete ještě nalít citronovou polevu, ale to je na chuti každého z vás. Tento litý perník s perníkovým kořením je opravdovou delikatesou.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Hodnota cukru v krvi u zdravého člověka

Hladina cukru v krvi norma takzvané glukózy, je hlavním kritériem při diagnostice a průběhu onemocnění diabetes. Normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka se pohybuje mezi 4–6 mmol/l (milimol na litr), což je měrná jednotka v České republice. V zahraničí je měrnou jednotkou mg/dl (miligram na decilitr), kde je normální hodnota cukru (glukózy) v krvi u zdravého člověka udávána mezi 72–108 mg/dl. S těmito jednotkami se můžete setkat u některých zahraničních glukometrů, nebo třeba při ošetření na dovolené.

Hodnota cukru v krvi:

  • před snídaní 3,9–5,9 mmol/l
  • před obědem 3,9–6,1 mmol/l
  • hodinu po jídle méně než 8,9 mmol/l

Výpočet:

  • Vzorec pro výpočet mg/dl z mmol/l je: mg/dl = 18 × mmol/l
  • Vzorec pro výpočet mmol/l z mg/dl je: mmol/l = mg/dl / 18

Například je-li výše hladiny cukru v krvi 5 mmol/l, tak převod na mg/dl provedeme takto:

18 × 5 mmol/dl = 90 mg/dl

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Perníkový koláč hrnečkový

Ingredience: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 2 vejce, 1 prášek do perníku, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr, 1 lžička skořice, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce medu, 2 větší jablka nebo 2 lžíce pikantní marmelády, 1 hrst nasekaných vlašských ořechů

Ingredience na polevu: 2 čokolády na vaření, 2 plátky ztuženého tuku, 1 nastrouhaná cukrovinka Margot

Postup: Nejdříve trochu ohřejeme mléko, ve kterém rozpustíme cukr, přidáme med a ostatní tekuté suroviny. V druhé míse smícháme sypké suroviny. Jablka oloupeme a nastrouháme nebo použijeme pikantní marmeládu. Toto opravdu vyzkoušejte. Marmeláda dodá perníku pikantní a vláčnou chuť. Vše smícháme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Po vychladnutí potřeme rozpuštěnou čokoládou, na čokoládu můžeme dát ještě nastrouhanou margotku.

Tip: Použijte velký hrnek. Hrnečkový perník je pak dost vysoký a vláčný.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Co sráží krevní cukr

Každý z nás to jistě zná. Zatočit s cukrem není jednoduché. Dny, kdy nás cukr zlobí, těch je spousta, a samozřejmě nám působí nemalé problémy. V takových chvílích bychom nejraději zalezli pod deku. V této době je dobré uvařit si bylinkový čaj, hodně odpočívat a pít. Průběžně se měřit a zkusit několik osvědčených rad, které cukr sráží. Na každého samozřejmě působí něco jiného, tak je dobré si to odzkoušet.

Citron – každé ráno preventivně vypijte sklenici s vodou a citronem. Pokud máte hyperglykemii, snažte se citronu do sebe dostat co nejvíc, obsahuje hodně vitaminu C, snižuje krevní cukr.

Borůvky nebo čaj z borůvkového listí – snižují hladinu krevního cukru, mají hodně vitaminu C, čistí krev a pomáhají zároveň ke snížení cholesterolu. Dle referencí je dobrý i borůvkový sirup od firmy Just.

Kysané zelí – to zná snad každý diabetik a zajisté má i odzkoušeno. Kysané zelí má hodně vitaminů a minerálů, které sráží glykemii. Navíc podporuje imunitní systém, snižuje cholesterol, má protizánětlivé účinky, vysoký obsah vlákniny.

Skořice – jedna malá lžička skořice denně dokáže údajně snížit krevní cukr až o 30 %.

Mátový čaj – někdo má odzkoušeno, že i tato potravina přispívá ke snížení krevního cukru. Samozřejmě pomáhá i na jiné neduhy, jako je migréna, zklidní rozhoupaný žaludek a podobně.

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Domácí recept na kypřicí prášek do perníku

Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.

Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.

Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.

Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.

Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.

Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.

Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.

Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.

Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.

Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.

Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počítejte s tím, že budete potřebovat až 4krát tolik prášku, kolik potřebujete jedlé sody. Také počítejte s tím, že takové množství prášku do pečiva zákonitě změní chuť výsledného produktu – bude hořčejší. Platí to i naopak. Můžete zaměnit jedlou sodu za prášek do pečiva, ale musíte zvýšit množství acidní suroviny v receptu. To samozřejmě ovlivní nejen výslednou chuť, ale i strukturu produktu. Také musíte použít méně jedlé sody, protože je třikrát až čtyřikrát silnější.

Nahradit perníkové koření těmito surovinami nelze.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Čím rychle snížit tlak bez léků

Máte-li nadváhu, pokuste se zhubnout. Srdce člověka s nadbytečnými kilogramy se musí mnohem více namáhat a tato vícepráce způsobuje zvýšení krevního tlaku. Naopak zhubnutí vede ke snížení tlaku.

Omezte spotřebu soli. Přestože se odborníci o vlivu neslané diety neustále dohadují, shodli se na tom, že účelné je snížit spotřebu soli pod 5 g denně. Toto opatření vede ke snížení krevního tlaku o 5 mm Hg.

Snažte se snížit každodenní stres a napětí. Naučte se relaxační techniky, jakou je například autogenní trénink. Někdy postačí i počítání do deseti.

Zařaďte do svého každodenního režimu svižnou procházku. Pohyb pomáhá tělu využívat kyslík efektivněji.

Zvyšte množství draslíku ve stravě. Ten působí přímo na cévy a roztahuje je. Konzumace ovoce a zeleniny bohaté na draslík je proto důležitou součástí jídelníčku vedoucího ke snížení krevního tlaku. K potravinám s vysokým obsahem draslíku patří rajčata, brambory, banány, fazole, hrášek, ananasový meloun, medový meloun, švestky a rozinky.

Dopřejte si tmavou čokoládu s obsahem kakaa vyšším, než je 70 %, protože díky vysokému obsahu flavonoidů snižuje krevní tlak. 100g tabulka jich obsahuje na 500 miligramů. Musíme ale dodat, že tabulka čokolády denně je poměrně vysoké kalorické zatížení.

Omezte konzumaci alkoholu. U mužů se doporučuje omezit alkohol do 30 g/den, u žen do 20 g/den, to je 2 dl vína nebo 0,3 l piva.

Strava by měla být pestrá, bohatá na draslík, hořčík a naopak s nízkým množstvím nasycených tuků. Měla by být i velmi bohatá na ovoce a zeleninu.

Na vysokém tlaku se mohou podílet i některé léky, například nesteroidní antiflogistika (protizánětlivé léky), sympatomimetika (látky napodobující účinky podráždění sympatického nervového systému), kortikoidy a u citlivých žen i hormonální antikoncepce. Proto se poraďte se svým lékařem o vhodnosti jejich užívání.

Pokud užíváte léky na vysoký krevní tlak, tak je bez konzultace s lékařem rozhodně nevysazujte.

Zdroj: Jak snížit krevní tlak bez léků

Jak rychle snížit hladinu cukru v krvi

Normální hladina cukru v krvi na lačno se pohybuje mezi 3,3 až 6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9 až 5,5 mmol/l v žilní krvi. U diabetiků by hodnota cukru v krvi neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle.

Čím snížit cukr před odběrem krve? Tak tato otázka trápí nejednoho pacienta s diabetem. Nejjednodušší je chovat se stále dle doporučení, tedy dodržovat: normální hladinu cukru v krvi, správnou životosprávu, vyváženou stravu, dostatek pohybu a vyhýbat se stresu. Nutné je omezit cukr, jíst hodně vlákniny, ovoce a zeleninu, libové maso, drůbež a ryby a dostatečně pít. Vyhněte se bílému pečivu, přejděte na celozrnné a ke snídani si dejte cereálie místo čokolády. Zeleninu konzumujte dušenou, syrovou, pečenou, luštěniny, celozrnný kuskus, pohanku. Pokrmy a nápoje konzumujte bez cukru, v menších dávkách a zbytek dávky doplňte zeleninou.

Snížit hladinu cukru v krvi lze pravidelným cvičením a jídlem s nízkým glykemickým indexem.

Bylinky a vitamíny na vysoký cukr

Cukr snižuje například kopřiva, heřmánek, lékořice a skořice, omega-3 mastné kyseliny (různé oleje), hořčík.

Potraviny na snížení cukru v krvi

Vhodné potraviny jsou luštěniny – přestože obsahují sacharidy, mají poměrně nízký glykemický index (ale hůře se tráví).

Vyzkoušejte také hlízy topinambur, případně výrobky z nich, obsahují totiž inulin, který výrazně pomáhá snížit hladinu cukru v krvi. Inulin lze sehnat i v tabletách (Top inulin tablety).

Babské rady

Mezi babskými radami, jak rychle snížit hladinu cukru v krvi, najdeme doporučení žvýkat stonky od pampelišek. Vhodná je také konzumace borůvek, které mají vliv na snížení hladiny cukru v krvi při lehké poruše. Na snižování hladiny cukru v krvi je údajně výborný i grep, z bylinek pak skořice, zázvor, česnek a ženšen. Nebo si dejte ráno nalačno kysané zelí i se šťávou.

Kapky na snížení cukru v krvi

Dobře fungují Diaval kapky se skořicí a čaje pro diabetiky, ale pozor na vznik hypoglykemie (rozčilení, poruchy srdečního rytmu, zvýšená frekvence srdečních ozev, pocení se). Kapky jsou k dostání v každé lékárně. Výsledky jsou celkem dobré.

Vláknina

Cukr lze jíst jen formě různých ovocných plodů, kdy jeho vstřebávání zpomaluje vláknina. Moučné potraviny je nutné vždy doplnit současně zeleninou a jiným zdrojem vlákniny v poměru 1 : 1.

Stévie

Používejte ke slazení vše ze stévie. Je běžně k dostání, například 150 tablet za 85 Kč. Stévie je prospěšná při redukci inzulinu a při pravidelném používání dojde ke snížení cukru v krvi.

Pití

Popíjejte celý den minerální či neperlivou kvalitní vodu, občas i z kohoutku. Pijte kávu a čaj bez cukru, popřípadě si je oslaďte stévií.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Chrom a glukóza

Chrom je stopový prvek, pro organismus je potřebný pouze v nepatrném množství, ale v těle má nezastupitelnou roli, protože podporuje funkci inzulinu, má vliv na metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů. Pomáhá stabilizovat hladinu krevního tuku a hlavně snižuje chuť na sladké. Používá se jako doplněk stravy při snižování hmotnosti a pro úpravu hladiny cukru v krvi diabetiků.

Nedostatek chromu – u zdravých lidí je dostatečný přísun chromu zajištěn normální stravou. U nemocných jedinců se chrom ztrácí převážně močí. Stejné je to u osob s nadměrnou konzumací cukru či osob ve stresu nebo v těhotenství. Důsledkem je zhoršení schopnosti organismu využívat cukr, což vede ke zvýšení jeho množství v krvi. Slinivka břišní se snaží tvořit a vyloučit do krve další inzulin, aby se snížená citlivost vyrovnala. To však vede k poruchám metabolismu tuků a ke zvýšení tělesné hmotnosti. Trvá-li nedostatek chromu dlouho, mohou se objevit příznaky diabetu.

Zdroje chromu – důležitá je konzumace pestré a vyrovnané potravy, ta zajistí dostatek potřebného chromu. Přirozeným zdrojem jsou rostlinné potraviny, jako například obiloviny, ovoce, zelenina, mléko. Chrom je obsažen v mnoha potravinách. Preparáty s obsahem chromu se doporučují užívat diabetikům a osobám s poruchou glukózové tolerance. Zde se může projevit příznivý účinek a především zlepšení účinku inzulinu.

Glukóza – tak se označuje dextróza, krevní cukr nebo hroznový cukr. Je nepostradatelná pro všechny životní funkce a je základním energetickým zdrojem pro všechny buňky organismu. Bez glukózy se absolutně neobejde mozek, sítnice a červené krvinky, je to jejich jediný zdroj energie. Funguje tak, že se vstřebává v horní polovině tenkého střeva přenosem do krve a dále je odváděna do jater. Pokud v těle přebývá, ukládá se ve formě glykogenu, a pokud nastane potřeba, tělo ho přemění zpět na glukózu a využije ji jako primární zdroj energie. Pokud ale tato energie není využita, přemění ji tělo na tuk a uloží si ji do zásob. Po jídle bohatém na energii hladina krevního cukru vzroste, při hladovění naopak poklesne.

Zdroje glukózy – glukóza se hromadí především v plodech rostlin.

Změny hodnot glukózy – na základě naměřených hodnot glukózy v těle rozlišujeme glykemii, hypoglykemii a hyperglykemii. Hypoglykemie a hyperglykemie jsou nebezpečné stavy, které mohou vést k nevratnému postižení různých orgánů.

Glykemie – tak se nazývá hladina glukózy u zdravého člověka.

Hypoglykemie – je snížená hladinu krevního cukru, vzniká při hladovění, při onemocnění slinivky, kdy je postižena produkce hormonů, při hypotyreóze, nemocech hypofýzy, nadledvin a jater, při předávkování inzulinem. Hypoglykemie je nebezpečná hlavně proto, že krevní cukr je pro mozkovou tkáň a krevní krvinky jediným zdrojem energie. Při hypoglykemii hrozí halucinace, třes, pocení, horečka až kóma a smrt.

Hyperglykemie – je zvýšená hladina krevního cukru, která nejčastěji poukazuje na onemocnění diabetes mellitus, lidově cukrovku. Její příčinou může být onemocnění slinivky, jater, hypertyreóza, nadměrný přísun potravy. Příznaky jsou nutkavá žízeň, časté močení, únava, poruchy zraku. Glukózu (cukr) lze zjistit i v moči, kam je z důvodu nadbytku vylučována ledvinami.

Vyšetření glukózy – provádí se odběr krve nalačno, nejméně 8–10 hodin po jídle. Často se odebírá pouze jedna kapka krve z bříška prstu.

Glykemie nalačno < 5,6 mmol

Náhodná glykemie < 7,8 mmol

Zdroj: Čím snížit cukr před odběrem krve

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU