Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČÍM ODKYSELIT ORGANISMUS

OBSAH

Jídelníček

Pokud se někdo rozhodne odkyselit svůj organismus, je třeba, aby tedy dodržoval dietu, která spočívá v tom, že některé potraviny budou z jídelníčku zcela nebo téměř vyřazené. A jiné se budou objevovat ve větším množství.

Při této dietě se například doporučuje snídat hlavně ovoce a ořechy spolu s různými bylinkovými čaji. Ke svačinám jsou pak vhodné různé šťávy z čerstvého ovoce, nebo třeba i sójové mléko a sójové jogurty.

K obědu a k večeři se obvykle pak obvykle připravují různé saláty, které by měly obsahovat různé druhy zeleniny. Salát může být doplněný třeba vhodným masem. Důležité je nevyužívat moc soli a dalších ochucovadel. Zeleninový salát se také může podávat s celozrnným chlebem. Kromě salátů je vhodná třeba i dobře upravená ryby se salátem, nebo různé zeleninové polévky. Důležité je žádné jídlo nepřesolit a nevyužívat chemická dochucovadla.

Samozřejmě není možné se zcela kyselinotvorným potravinám vyhnout, ale jejich množství musí být mnohem menší než těch zásadotvorných.

Na závěr je třeba si uvědomit, že ani nejlépe sestavený jídelníček nic nedokáže, pokud si člověk nenajde na jídlo chvíli klidu, bude pospíchat a stresovat se. Je třeba mít na zřeteli, že nestačí jen jíst správné věci, je důležité se i správně stravovat.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi KREVNÍ KVIK HODNOTY 6.1 INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leo Mašlonka.

U lekaře mi byla naměřena hodnota INR 6.1 jake je nebezpeči na lidsky organismus a jak se lečí.Děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel TIBOR KOUBA.

mam tuto hodnotu 6.1 inr co stim ted

Zdroj: diskuze Krevní kvik hodnoty 6.1 INR

Čím nejlépe odkyselit organismus

Acidobazická rovnováha znamená, že v našem těle jsou kyseliny i zásady ve správném poměru. Míra kyselosti či zásaditosti se vyjadřuje v hodnotách pH a udává se ve stupnici od 0 do 14. Hodnotu pH 7 má čistá voda a další „neutrální“ roztoky. Vše, co má pH vyšší než 7, je zásadité, vše co má hodnotu pH nižší než 7, je kyselé. Celková bilance lidského organismu je mírně zásaditá. Přitom ale jednotlivé orgánové systémy v lidském těle jsou různě kyselé a zásadité. Žaludek má velmi kyselé prostředí, tenké střevo nebo játra mají zásadité prostředí. Krev je s hodnotou v rozmezí od 7,35 do 7,45 lehce zásaditá. Dodržení této hodnoty krve je pro tělo nesmírně důležité. V rámci zachování života si tělo tuto hodnotu udržuje za každou cenu, i za cenu, že by jiným částem těla musel krevní systém odebrat určité látky a tyto části těla by pak začaly trpět nedostatkem a následně onemocnět. To znamená i za cenu, že se naše zdraví nebo zdraví některých orgánů ohrozí.

Většina přípravků určená k udržení acidobazické rovnováhy organismu pomáhá neutralizovat škodlivé kyseliny, odstraňovat z těla usazené odpadní látky a doplnit vhodné minerály. Jak tedy odkyselit organismus?

  • Jedlá soda: Jedná soda na odkyselení organismu je dobrým pomocníkem, s nímž můžete dostat normy pH na optimální úroveň. Bohužel nejde o všelék a navíc může mít pouze jednostranné účinky.
  • Bylinné směsi: Bylinky jsou velice účinným pomocníkem při odkyselování nebo detoxikaci. Vhodnější však je spoléhat se na již namíchané směsi bylin, kde máme jistotu přesného dávkování. Takové čaje nám pak dodají i potřebné minerály.
  • Multivitamíny: Není od věci čas od času doplnit nejdůležitější vitamíny a minerály v potřebných dávkách. Pomůžeme tak organismu rychleji nastolit rovnováhu. Vyváženou kombinaci nabízí například přípravek Rosen Multivitamín.
  • Tablety: Na našem trhu existuje velká spousta tablet podporujících odkyselení organismu, určitě je z čeho vybírat. Obecně ovšem platí, že vhodnější jsou tablety rozpustné, které se snadněji vstřebávají, a tělo je dokáže zužitkovat celé.
  • Koupele: Velmi vhodné je dopřát si občas i odkyselující koupel. Ta pomáhá vyrovnávat pH pokožky, zprůchodnit póry a odplavit kyseliny a toxiny kůží. Účinné jsou koupele solné, bylinné nebo přímo koupel s léčivými účinky hnědé rašeliny RosenSPA, která detoxikaci aktivně podporuje. Zakoupit je můžete například v lékárnách.

Vykazuje-li tělo hodnoty pH nad 7,44, je třeba s odkyselováním rozhodně přestat. I alkalóza může být velice nebezpečná.

Zdroj: Odkyselení těla

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI ŠEDÉHO ZÁKALU,SILOVÁ ZÁTĚŽ NA ORGANISMUS V DOBĚ POOPERAČNÍM,JAK DLOUHO? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Macková.

Prosím o radu jak dlouho je potřeba šetřit organismus po operaci šedého zákalu,aby nebyl narušen pooperační stav,rekonvalescence.Jak dlouho se vyvarovat zvedání těžších břemen,zohýbání,tlačení atd.Prosím o odpověď z vlastních zkušeností.Děkuji!!!!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Srovnalová.

prosím,jak dlouho se šetít po operaci šedého zákalu.Děkuji Ssrovnalová marie

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci šedého zákalu,silová zátěž na organismus v době pooperačním,jak dlouho?

Antónia Mačingová

Antónia Mačingová je spisovatelka, odbornice na zdravou výživu, která se zabývá touto problematikou. Mimo jiné napsala knihu „Zhubněte jednou provždy“. V této knize naleznete návod, jak detoxikovat své tělo. Program trvá 28 dní a na tuto dobu je vypracován jídelníček, podle kterého se stravujete. Celý program je určen na celkovou detoxikaci těla. Za čtyři týdny dojde k očistě od toxinů, očistí se játra, ledviny, močové cesty, trávicí systém, lymfatický systém, dýchací cesty a pokožka. Detoxikační plán má za cíl tělo odkyselit a očistit a zároveň mu dodat potřebné živiny a antioxidanty. Nejedná se o dietu, ale o transformaci myšlení a změnu stravovacích zvyklostí.

Slovenská expertka na zdravou výživu sestavila kompletní 28denní detoxikační plán, jehož cílem je tělo očistit a zbavit škodlivin, které se v něm nashromáždily. Základem je odstranit překyselení organismu, čímž dosáhnete harmonizace vnitřního prostředí. Nejen že můžete snížit svou hmotnost a velikost oblečení až o jedno číslo, ale především vrátíte tělu energii. Díky očištění těla se můžete zbavit i dalších neduhů, které způsobily usazené jedy v těle, například únavy, bolestí hlavy, alergií a podobně.

Detoxikační program vznikl podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejích známých, a protože výsledky byly tak znamenité, rozhodla se autorka podělit s návodem na očistu psychickou, fyzickou a zhubnutí přebytečných kilogramů ve své knize. Mačingová slibuje ve své knize zbavení se přebytečných kilogramů a vnitřní očistu, při níž se organismus očistí od toxinů a dalších látek, které nemají příliš příznivý dopad na lidské zdraví. Stejně jako při jiných změnách stravy, tak i při detoxikaci A. Mačingové je zapotřebí začít u sebe v hlavě. Detoxikací můžete svůj problém vyřešit, nebo taky ne. To už záleží na vašem přístupu, jestli zůstanete v „tukové ulitě“, nebo budete pokračovat v odbourávání tuku a zmenšování počtu tabletek na tlak. Detoxikace je sestavena tak, aby samo jídlo požíralo tuk a pomohlo nastartovat mnohdy zaseklý metabolismus. Po absolvování této detoxikace by měl být organismus v psychické i fyzické rovnováze, očištěný od toxinů, bez hladu, bez chuti na sladké a vedle zrychlení metabolismu by již nemělo dojít k jo-jo efektu, pokud budete dodržovat i následující kroky.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Diskuze

V diskuzi HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Já jsem četl, že organismus si nepamatuje, že byl obézní, jenom trvá 7 měsíců než "nádrž" na tuk zmizí galenus.cz/clanky/vy…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hubnutí

Kopřivový čaj na hubnutí

Barva kopřivového čaje je krásně zelená a jeho konzumace je vhodná také v situacích, kdy se snažíte zhubnout, neboť je schopen vyčistit váš organismus. Za tímto účelem se doporučuje dávka dvou šálků denně po dobu dvou až tří týdnů.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODLIVOSŤ SÓDY BIKARBÓNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

je škodlivá soda bikarbona na lidský organismus při požití a jak

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Škodlivost sody bikarbony na lidský organismus je v přiměřeném množství vyloučena. Soda bikarbona neboli hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3), lidově jedlá soda, je zásadité činidlo a je to naprosto bezpečná látka. Konzumujeme ji běžně například v pečivu pod označením E500 - protispékavá látka a kypřící prášek.
Tabletovanou jedlou sodu mohu doporučit všem, kteří mají problémy s pálením žáhy a stoupání žaludečních šťáv do dutiny ústní. Jedlá soda vyrovná překyselenost žaludku a odstraní tyto problémy. Dále se dá sypká soda použít jako bezvadný lapač pachů v chladničce (jeden prášek do pečiva na jeden měsíc). V kosmetice se používá také sypká jedlá soda rozmíchaná ve vodě jako čistící pleťová voda.
Jedlá soda se nehodí jako přísada do koupelí. Pokud si točíte vodu na koupání z vodovodního rozvodu, tak vám ve většině případů nateče voda zásaditá. Sodou byste tuto zásaditost ještě zvýšili a došlo by tak k přehnanému vysušení pokožky. Naopak do takové koupele z vodovodního řádu je velmi dobré nasypat kyselinu citronovou. Jeden sáček kyseliny citronové na plnou vanu vody a uvidíte jak budete mít při a po koupeli vláčnou pokožku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Škodlivosť sódy bikarbóny

Jak nejrychleji odkyselit organismus

Pokud je překyselený organismus důsledkem nějakého onemocnění, obvykle se po uzdravení hladina pH v těle sama srovná. Někteří jedinci se ale rozhodnou překyselený organismus léčit. S překyseleným organismem není potřeba se hned obracet na lékaře, nejprve je vhodné nastavit si nový životní styl, odstranit z jídelníčku potraviny, které pomáhají tvorbě kyselosti, nebo je alespoň omezit a samozřejmě do něj více zařadit potraviny tvořící zásady.

Jídelníček by tedy měl obsahovat více ovoce, zeleniny, brambor, bylinek a kvalitních olejů. Potraviny obsahující kyselé látky není vždy třeba z jídelníčku vyloučit, ale je vhodné je omezit, například mléko, mléčné výrobky, maso. Také je vhodné dodržovat alespoň 2 – 3 hodinový interval mezi jídly, aby žaludek dokázal zpracovat přijatou potravu dřív, než dostane další. Důležité je také dodržovat pitný režim se správnými tekutinami. Jak z předcházejícího odstavce vypovídá, Coca Cola není pro léčbu překyseleného organismu ideální nápoj. Ideální jsou neperlivé vody a ovocné čaje. Káva a různé druhy čajů také způsobují podle některých zdrojů překyselení organismu, takže je lepší jejich příjem omezit. Důležité je také vyhnout se alkoholu a tabákovým výrobkům a ideálně přidat do denního programu čas na pohyb. Vhodná je i obyčejná půl hodinová procházka, i ta může při odkyselování organismu velmi napomoct. Nemusí se tedy vždy jednat o běh, nebo o fitnes.

Je třeba si také uvědomit, že pro organismus je dobré, když tato nová životospráva je trvalá. Krátkodobá změna sice pomůže odkyselit organismus, ale nic pak nebrání tomu, aby se překyselenost vrátila, naopak, když jedinec změní životosprávu trvale, tak by se těmto problémům měl již vyhnout. Neznamená to ale, že si již nikdy nesmí dát žádné maso, čokoládu, nebo slazený nápoj, důležité je to ale nepřehánět. Naopak požívání jen potravin řadících se k zásadotvorným látkám může vyvolat nedostatek kyselotvorných látek v těle. Ideální je vytvořit si správné kombinace obou typů potravin, které pak zaručí rovnováhu v těle. Aby bylo možné této rovnováhy dosáhnout, je třeba vědět, která potravina se řadí k zásaditým a která ke kyselým.

Léčba překyseleného organismu nemusí být úspěšná hned od začátku, je možné, že nejprve se hladina pH dostane do normálu a najednou opět poklesne, to bývá způsobené tím, že organismus díky nové životosprávě začne likvidovat kyselé látky i ze zásobáren, nejen ty, které aktuálně přijímá. A proto tato léčba může trvat delší dobu.

Při procesu odkyselení je třeba dodržovat několik zásad, které mohou průběh tohoto procesu ovlivňovat. Nejdůležitější je, aby si člověk uvědomil, v čem dělá chybu (jídelníček, málo pohybu, mnoho alkoholu, mnoho stresu) a snažil se ten problém odstranit.

Nadále pak respektoval nutnost pravidelného pitného režimu (jak již bylo zmíněno, pitný režim by měl obsahovat neperlivou vodu, ovocné čaje, může ale v menší míře obsahovat i různé bylinné čaje, čerstvé ovocné a i zeleninové šťávy).

V jídelníčku je třeba omezit složky, jako jsou bílkoviny, cukr a sůl. Solit se samozřejmě může, ale je vhodné využívat sůl jen v minimálním množství. I sladit je možné, ale je lepší využít cukr třtinový, než bílý. Ke slazení je také vhodná melasa.

Jídelníček by také měl obsahovat dostatek ovoce a zeleniny. Ideálně v čerstvé formě. Ovoce a zelenina se doporučuje konzumovat ke každému jídlu.

Jak již bylo zmíněno maso a ryby patří ke kyselým látkám, ale i tak je není vhodné z jídelníčku vyřadit. Stačí jen vybírat to maso, které hladinu pH v těle nezvyšuje tak rapidně. Ideální je například libové hovězí maso, nebo krutí a telecí.

Co se týká kávy, alkoholu a nikotinu, těm je lepší se úplně vyvarovat, pokud to ale někdo nezvládne, platí jasná zásada, že čím méně, tím lépe.

Důležité je také vyvarovat se stresujícím situacím a najít si vždy během dne aspoň chvíle klidu na jídlo. Pro lidský organismus není dobré, když přijímá potravu ve spěchu a ve stresu. Je lepší si jídlo v klidu vychutnat a pořádně ho rozžvýkat. Při stravování je také důležitá pravidelnost. Není dobré celý den nejíst a najíst se až před spaním. Také platí, že člověk by se při žádném jídle během dne neměl přejídat.

Pro lidský organismus je celkově lepší snažit se vyloučit všechny situace, při nichž se člověk rozčiluje a stresuje. Stres totiž negativně ovlivňuje nejen tuto rovnováhu, ale má vliv i na fungování životně důležitých orgánů.

Od stresu může pomoci i další zásada a to je dostatek pohybu. Pohyb nejenže pomáhá udržet v těle rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami, ale příznivě funguje i na odstraňování stresu. Při procházce, projížďce na kole, nebo jiné aktivitě si člověk vyčistí hlavu a to mu pomůže stresové situace lépe zvládat.

Při každé aktivitě, kterou člověk dělá je důležité správné hluboké dýchání. Mělké dýchání může způsobovat nedostatek kyslíku v těle, který má pak vliv na správné fungování orgánů a tkání a také na přeměnu těchto látek. Stejně tak i hromadění oxidu uhličitého v těle může mít pro lidský organismus negativní účinky.

V neposlední řadě je důležité tělu zajistit dostatek zásaditých látek a minerálů. Pokud jedinec tyto látky nepřijímá přímo ve stravě, může je tělu dodávat různými doplňky stravy.

Součástí odkyselení organismu může být také odkyselení kůže, k čemuž pomáhají různé zásadité a minerální koupele, může pomoci i návštěva sauny, kde se potem hojně odplavují kyselé látky.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Very.

Káva překyseluje organismus...ale dvě za den si klidně dejte...ale ne s mlékem, černou nebo se šlehačkou

Zdroj: diskuze Ketoza

Nemoc

Život lidského organismu je pokaždé bojem choroby a zdraví. Je dokázáno, že nemoci neexistují, existují pouze jejich symptomy: bolest, horečka, lámání v kloubech, svalech. To, co my nazýváme nemocí, je obranná reakce organismu. Abychom byli zdraví, měli bychom poslouchat svůj organismus a rozumět mu. Náš organismus je ucelený systém, na který je třeba působit komplexně. Zdravý může být pouze ten, kdo pečuje o svou duchovní a fyzickou dokonalost. Dle autora je na odstranění zdravotních problémů potřeba 2 až 3 roky. Potom je důležité až do konce života udržovat pořádek ve své hlavě a ve svém těle a těšit se z dobrého zdraví, kterým nás obdařila příroda.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem SLUNEČNICOVÁ SEMÍNKA VLIV NA ČLOVĚKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Slunečnicová semínka nejsou močopudná. Obsahují však hodně draslíku a díky tomu můžou prospět lidem, kteří užívají léky na odvodnění. Při odvodnění organismu dochází ke ztrátám draslíku a slunečnicová semínka jsou jeho vhodným a přirozeným zdrojem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Souhlasím ,když jsem odvodňovala organismus tak jsem semínka jedla.

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Kniha Antónie Mačingové Zhubněte jednou provždy

Kompletní program podle Antónie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Jak detoxikovat organismus za 28 dní

Diskuze

V diskuzi JAK ODVODNIT ORGANISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

Nezabìrajì mí prášky na odvodnění (Furorese)léčìm se s ledvinami,poradì někdo co k nim přidat za bylinky.Ruky,nohy,vìčka celkově jsem jak koule.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Ahoj, taky jsem měla se zavodněním opravdu hrozné problémy. Vyzkoušej tohle www.odvodneni-organi… ja s tím mám fakt super zkušenost.

Zdroj: diskuze Jak odvodnit organismus

Voda z brambor na odkyselení organismu

Po mnohaletém překyselování potřebuje naše tělo doplnit zásadité látky. Kromě zásaditých minerálů podporují zásaditost těla i různé rostlinné preparáty. Vhodná je také voda z brambor (můžeme z ní udělat například česnečku) a různé bylinkové čaje.

Zdroj: Jak na překyselený organismus

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NA PŘEKYSELENÝ ORGANISMUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hradilová.

Dobrý den, dostala jsem recept na OMEPRAZOL STADA, teď jsem si přečetla, že může i uškodit jeho užívání. Mám se ho skutečně bát nebo je to jen zbytečný
strach ? Prosím o Vaši odpověď, moc děkuji předem.
Hradilová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý lék má své nežádoucí účinky, i Omeprazol. O těchto nežádoucích účincích ví i váš lékař a jistě zvážil přínosy lecby oproti rizikům. A tím, že jste dostala recept, je výsledek přínos vyšší než rizika. Takže v klidu započněte s léčbou, protože vám čitelné uleví. Pokud byste do budoucna neměla důvěru v léčbu Omeprazolem, tak je zde ještě možnost použít léky s látkou Famotidine, jenž má podobné účinky, ale s nižším rizikem. Famotidine je v léčivech Famosan, Quamatel a Ulfamid. Cena doplatku je cca 60 Kč na měsíc léčby při vydání na předpis. Bez předpisu je to asi 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Žaludeční vředy a helicobakter

Babské rady na odkyselení celého organismu

Pokud se někdo rozhodne odkyselovat svůj organismus, měl by si uvědomit, že je to často běh na dlouho trať. Existují sice způsoby jak nejrychleji odkyselit organismus a čím toho dosáhnout. Ale pokud si člověk chce odkyselený organismus udržet, musí řadu zásad dodržovat dlouhodobě, anebo se k tomu stále znovu vracet. Nejčastěji se lidé uchylují k odkyselení organismu v okamžiku, kdy je trápí nějaký problém.

Pokud jedinec na sobě pozoruje některé projevy překyselení organismu, například svědění kůže hlavně na nohách, může se rozhodnout, že začne překyselení organismu řešit. V takovém případě je dobré si nejprve uvědomit, který zdravotní problém ho trápí a proč tedy s odkyselováním organismu začíná. Při procesu odkyselování může pak sledovat, jestli se jeho zdravotní stav zlepšuje. Pokud chce mít ale přesné výsledky, a nechce se tedy spoléhat jen na své pocity, je vhodné, aby denně prováděl měření pH.

Důležitý je také dostatek tekutin (ideálně čistá voda, žádná minerálka), dostatek vitamínů a minerálů. Naopak při tomto procesu odkyselení organismu je vhodné vynechat všechny sladkosti a živočišné výrobky.

Řada lidí se při procesu odkyselení organismu řídí více babskými radami, než radami odborníků, kteří překyselení organismu nepovažují za zas tak závažný problém. Většina babských rad vychází z toho, že právě pitný režim je důležitý. Není důležité ale jen to, že něco pijete, ale co pijete. Kromě čisté vody se v babských radách často objevují různé čaje. Když se budete zajímat o tuto problematiku, jistě najdete tato doporučení. Kromě čisté vody se doporučuje také voda z brambor!, běžný zelený čaj a čaje bylinkové. K dopolední konzumaci se doporučují bylinkové čaje z benediktu, fenyklu, pampelišky, puškvorce a řepíku. Na odpoledne se zase doporučují čaje z jitrocele, kopřivy, lopuchu, truskavce, tužebníku a vřesu. Pro odkyselení organismu se také doporučuje pít ráno nalačno teplou vodu s citrónem (na skleničku vody, tedy asi 200 – 300 ml zhruba polovinu velkého citrónu). Je důležité, aby voda nebyla horká, ale ani studená, ideální je vlažná. Tato voda by měla pomoci s odkyselením organismu, protože citróny patří k těm nejvíce zásadotvorným potravinám a pomáhají tedy dostat pH do přijatelných hodnot. Tato voda má prý také účinky na imunitu, stimulaci trávicího traktu, na urychlení procesu hubnutí, a na kvalitu pleti. Některé babské rady dokonce doporučují pít vodu s citrónem i před spaním. Některé babské rady také doporučují odkyselení organismu jedlou sodou, která by měla mít vliv i na chřipku a nachlazení a hlavně na detoxikaci. Babské rady doporučují smíchání lžičky jedlé sody s trochou citrónové šťávy a vody. Tato směs se pak také pije na lačný žaludek.

Kromě toho se doporučuje také pít vývar ze zeleniny po dobu asi deseti dní, pak s několika měsíční pauzou a znovu. Tento vývar se vaří v podstatě jako zeleninová polévka. Zelenina se dá do vody a přivede se k varu. Rozdíl je v tom, že zelenina se pak vyndá a vypije se jen ten vývar. Zelenina může být různá. Přes léto se doporučuje přidávat do tohoto vývaru také různé bylinky a plevely, které běžně rostou po okolí (například kopřivy, pampelišky, sedmikrásky atd.)

Některé babské rady dokonce doporučují pít jen převařenou vodu, protože var by měl z vody odstranit látky jako fluór a další. Jedná se jen o další babskou radu, takže to není úplně nutné. I čistá nepřevařená voda jistě udělá svoje.

Některé babské rady doporučují denně si na několik minut zatancovat, a tím pomoci buňkám odplavit jedovaté kyseliny. Stejně tak se doporučuje alespoň jednou denně se uvolnit od stresu třeba právě tím, že se na něčem „vybijete a vykřičíte“. Tak se negativní emoce vyplaví z těla a nebudou se podílet na překyselování organismu.

Všechny tyto babské rady nejsou nijak vědecky podložené, takže není důkaz, že by opravdu tak moc pomáhali, ale většina z nich nemůže člověku nijak uškodit. Tak pokud se jedinec opravdu pokouší odkyselit organismus, tak mu nic nebrání, aby tyto rady vyzkoušel. Samozřejmě ne třeba všechny. Důležité je najít si vhodný kompromis.

Kromě těchto základních rad je možné zkusit i další postupy, které jsou k odkyselení organismu doporučované. Spoustu lidí při překyselení organismu trápí hlavně svědění chodidel, na odkyselení kůže v této části těla se doporučuje využívat himálajskou sůl. Sůl by se měla nechat rozpustit ve vodě, a v ní se pak namočí ponožky, které si člověk natáhne na nohy. Sůl by pak měla z ponožek proniknout do kůže člověka a tou pak i do krve, kde bude pomáhat odbourávat kyseliny.

Stejně tak se doporučují i koupele se zásadotvornými látkami, jako je například jádrové mýdlo, tyto koupele by ale měly trvat delší dobu (minimálně hodinu). Nestačí se samozřejmě jen v takové koupeli namočit, jedinec by se měl pravidelně drhnout, aby se jeho lymfodrenážní systém rozproudil.

Kromě zásaditých koupelí se doporučuje také koupání ve studené vodě, protože tělo potřebuje promrznout, což pomáhá udržet rovnováhu kyselin zásad v těle.

Důležité je také správné dýchání. S tím souvisí i nutnost zbavit se stresu, který často vyvolává mělké a rychlé dýchání, které tělu příliš nepomáhá.

Některé babské rady doporučují také jednou za čas ulehčit ledvinám a játrům, které jsou často přetížené, a tak nefungují, jak mají, a proto se kyseliny vylučují z těla kůží a třeba i nosem. K ulehčení doporučují nejen různá cvičení, ale i krátkodobé hladovění a klystýry.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Kdy je organismus překyselený

Pokud je hospodaření s kyselinami a zásadami v rovnováze, mohou procesy látkové přeměny probíhat optimálně a člověk se cítí výtečně. Pokud zde dojde byť jen k nepatrnému zakolísání, může to vyvolat vážné zdravotní problémy, jako je osteoporóza, zvýšená náchylnost k infekcím, snížená výkonnost, bolesti v kloubech, poškození vaziva, a dokonce i předčasné stárnutí včetně zvýšené tvorby vrásek. Latentní acidóza nutí tělo, aby si z životně důležitých orgánů a kostí vypůjčovalo minerály jako vápník, sodík, draslík a magnesium, které potřebuje k neutralizaci kyseliny a jejímu bezpečnému odstranění z těla. Zdravé tělo si totiž uchovává dostatek zásaditých rezerv, které pak využívá v případě nouze. Pokud ale tyto rezervy pravidelně používá k neutralizaci kyselin, vyčerpávají se a zanechávají tělo v oslabeném stavu.

Zdroj: Jak na překyselený organismus

Diskuze

V diskuzi ODČERVENÍ! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla.

Fuj fuj... je to hnusné. Proto jednou za rok si celá rodina odčervujeme organismus. Používáme na to wurm-ex. Já osobně se po něm vždycky cítím tak nějak lépe a u syna jsme spozorovali, že se mu dokonce vyhnuly určitě zdravotní problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda.

Můžete prosím upřesnit jaké zdravotní problémy se vašemu synovi vyvarovaly? Děkuji

Zdroj: diskuze Odčervení!

Život

Kdysi snili lidé o nesmrtelnosti a hledali legendární elixír mládí. V současnosti se touto otázkou zabývají vědci na celém světě. Je známo, že v přírodě panuje nenarušitelný pořádek: rodíme se, rosteme, stárneme a nakonec umíráme. Přesto to příroda vytvořila troch jinak, každou sekundu vzniká v organismu člověka šest miliónů nových krvinek a šest miliónů starých odumírá. Tímto způsobem se organismus stále obnovuje. I přesto náš organismus stárne, a to proto, že my sami to podvědomě chceme. Vše závisí na naší psychice, na mozku, který programujeme k nevyhnutelnosti stárnutí a smrti.

Není důležité, kolik je nám let, ale to, že můžeme ručičky svých biologických hodin posunout. Do každého z nás vložila příroda individuální lékárnu – proces samoléčby. V knize naleznete návod, jak této mimořádné schopnosti využít v praxi.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Jak odstranit překyselení organismu

Odkyselení organismu (odkyselit) je dlouhodobý proces, lépe by bylo chovat se tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k jeho překyselení. Chcete-li se zbavit přebytečných kyselin, je nutné dodržovat základní zásady. Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však tělo překyselené, „lepí“ se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o zhubnutí.

Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrálních potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.

Ovoce a zelenina – jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezonní ovoce a zelenina, které se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.

Tmavé varianty potravin – celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo se semínky obarvené karamelem.

Mléčné výrobky – vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale nesmí se to přehánět s množstvím.

Maso a ryby – při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by přesto mělo být spíše svátečním pokrmem.

Ostatní potraviny – jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.

Omezte kyselinotvorné potraviny – mezi tyto potraviny (též „kyselé“ potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a další.

Pozor na závislosti – káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto s nimi zkuste přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.

Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.

Nestresujte se – vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.

Choďte do přírody – běžte se nadýchat čerstvého vzduchu do přírody. Ideální jsou lesy či hory, kde najdete dostatek čerstvého vzduchu, vůni dřeva a klid.

Cvičte a více se hýbejte – je velmi důležité, abyste měli co nejvíce pohybu. Pohyb působí na organismus pozitivně a dodává mu energii. Navíc se jedná o přirozenou součást života, která je zbytečně kvůli moderní době utlumena.

Když se tedy kyseliny z těla nevyloučí díky odkyselení organismu, kam tedy zmizí? Odpověď se vám určitě líbit nebude. Náš mozek se primárně snaží zachovat optimální pH v krvi. To by se mělo pohybovat mezi 7,35 až 7,4. S menšími výkyvy se počítá, ale dlouhodobě je třeba striktně udržovat tuto velmi tenkou hranici. Kyseliny, se kterými si tělo přirozenými cestami neporadí, jsou tedy odváděny z krve pryč, a to obvykle do vnitřních orgánů.

To, kam se kyseliny ukládají nejvíce, ovlivňují dědičné dispozice. Nejčastěji si však lidé stěžují na usazování kyselin v kloubech, kde způsobují nejrůznější záněty a degenerativní procesy. Právě tady většinou tkví příčina artrózy nebo artritidy. Nadbytečné kyseliny ničí i důležitá kolagenová vlákna, čímž urychlují stárnutí a opotřebení celého pohybového systému.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Následky nerovnováhy vnitřní flóry

Výsledkem snížením počtu probiotických bakterií přirozeně se vyskytujících v zažívacím traktu je narušená střevní rovnováha. Tento jev se nejčastěji projevuje průjmem. Dehydratace, která je nejčastěji s průjmem spojovaná, pak představuje pro organismus oslabený nemocí vážnou komplikaci. Probiotika (laktobacily a bifidobakterie) je zapotřebí užívat minimálně s dvouhodinovým odstupem od užití antibiotik. Tedy dvě hodiny před tím nebo po tom, co pacient snědl antibiotika.

Zdroj: Probiotika po léčbě antibiotiky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP