Téma: 

chladit

ZÁNĚT ZUBU

Jak zvládnout otok při zánětu zubu

Otok tváře je častá průvodní známka zánětu zubu. Oteklá místa by se v takovém případě měla chladit obklady, mimo to by se měl postižený člověk vyhýbat tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a rovněž by měl vynechat návštěvu sauny. A jak nejlépe chladit otok? Vložte několik kostek ledu do igelitového sáčku a zabalte ho do utěrky. Tu položte na kůži v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Dojde ke znecitlivění nervů a bolest i otok ustoupí.

Zdroj: Zánět zubu
Zveřejněno dne: 9.2.2016

Diskuze: Nocni paleni plosek nohou

Dobry den. Moje maminka i moje sestra maji problem s nocnim palenim nohou. V noci je to vzbudi a musi si je treba o stenu chladit. Nejradsi by si je pry strcily do kbeliku se studenou vodou. Je to pry hodne neprijemne. Nevite prosim, co by pomohlo odstranit tyto problemy? Dekuji za odpoved Horova Jitka Louny

Zdroj: diskuze Bolesti a pálení chodidel - bříška pod prsty
Odesláno dne: 29.6.2017 uživatelem Jitka Horova
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

ZUBY MOUDROSTI

Odstranění zubů moudrosti

Pokud se zub hůře prořezává, ale jinak je jeho postavení mezi ostatními zuby anatomicky správné, může se zubař rozhodnout, že odstraní sliznici, která překrývá prořezávající se zub. Obvykle to učiní pomocí skalpelu nebo vysokofrekvenčního nože. Často ale ani tento zákrok nepomůže, zub musí být vytržen. Pokud je zub silný a správně rostlý, odstraní se stejně jako ostatní zuby pomocí kleští. Pokud je ale zub slabý, nebo se objeví jiná komplikace, tak se zub musí rozřezat a vytahovat po částech. Takový zákrok může trvat i dvě hodiny a obvykle se u něj využívá buď lokální umrtvení, nebo celková anestézie. Lokální umrtvení obvykle stačí, navíc přitom nemusí asistovat anesteziolog. Takového zákroku se není třeba bát, pacient sice zákrok vnímá, ale necítí bolest. Vnímá jen tlačení a tahání. U neprořezaného zubu je zákrok velmi jednoduchý, jedná se o řez do dásně, kde se odstraní část čelistní kosti nad zubem a pak se rána zašije. Stehy se vyjmou zhruba po týdnu. Po vytržení zubů může dojít k několika komplikacím, například k zpožděnému krvácení, zanesení infekce do rány, zánětu. Hojení zubů ovlivňuje jak průběh zákroku, tak i věk, srážlivost krve a stres. Po zákroku je obvyklá bolest, která je způsobená tím, že kost zůstala holá, až když se zakryje dásní, tak bolest ustane. To trvá zhruba týden. Po tu dobu se doporučuje užívat analgetika proti bolesti, raná aspoň první dny chladit a nevyplachovat a vyvarovat se veškerému drobivému jídlu. Od druhého dne by se měla ústa vyplachovat odvarem z heřmánku.

Zdroj: Zuby moudrosti
Zveřejněno dne: 17.2.2016

Diskuze: Re: jak se dá vyrobit chloroform

Chloroform se doma dá vyrobit tak zvanou haloformovou reakcí. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu se přikapává aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který se přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí. Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se dá vyrobit chloroform
Odesláno dne: 31.3.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTNIČKY

Čím mazat potničky

Svědění a otok pokožky vyžadují ochlazení. Nejlepší jsou studené koupele, pokud nemáte možnost se stále chladit ve vodě, přikládejte sobě nebo dítěti na vyrážku co nejčastěji sáček s ledem anebo jiné studené obklady.

Ke zmírnění svědivého pocitu a k podpoře hojení se osvědčil gel z aloe vera, který se nanáší na postiženou pokožku dvakrát až třikrát denně. Stejně dobrý účinek má Kalamin, pleťová voda tradičně používaná na ošetření kůže spálené sluncem. V lékárně ji požadujte v olejovém provedení.

Naše babičky používaly na tento problém kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte.

U dětí je vhodné potničky omývat vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a zarudlé místo zaprášit lehkým pudrem. Postup opakujte během dne několikrát. Vyskytují-li se potničky v oblasti plenek, je nutné dítě častěji přebalovat a kůži řádně ošetřovat. Kůže se po ošetření velmi rychle zklidní, ale také vysuší. Následně ji musíte tedy zvláčnit přípravkem, na který bylo dítě zvyklé.

Nejúčinnější je však prevence. Při horkém a vlhkém počasí omezte tělesnou činnost. Koupejte se a sprchujte vlažnou vodou, kdykoliv se potřebujete ochladit. Vlažná voda je lepší, protože studená vám prudce zúží krevní cévy, aby v pokožce zadržela teplo, a pak vám bude ještě větší horko. Vyhýbejte se syntetickým tkaninám a těsným oblekům, zejména v horkých letních dnech. Vyvarujte se opalovacích krémů na olejové bázi a výrobků obsahujících kakaové máslo. Zvolte raději méně mastný hypoalergenní krém, který kůži ochraňuje před UVA zářením.

Zdroj: Potničky
Zveřejněno dne: 13.5.2017

CHLOROFORM VE VETERINÁRNÍ PRAXI

Jak se vyrábí chloroform

Chloroform se dá vyrobit například haloformovou reakcí, jedná se o reakci acetonu a chlornanu. Používá se normální aceton a chlorové vápno, nebo lépe chlorový prášek do bazénů (chlornan) a voda. Roztok se musí chladit a aceton přikapávat. Pak se vše destiluje nebo se chloroform extrahuje.

Dalším možností výroby je použít chlornan sodný – Savo jej má maximálně 5 %, takže toho musí být velké množství. Po přidání acetonu se směs zakalí a začne zahřívat, proto se musí chladit. Nakonec na dně nádoby zbývá něco málo surového chloroformu. Ten se ještě musí předestilovat.

Zdroj: Chloroform ve veterinární praxi
Zveřejněno dne: 17.12.2015

CHLOROFORM

Jak se chloroform vyrábí

Na výrobu chloroformu se dá použít aceton a chlorový prášek do bazénů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu přikapávat aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Lepší, bezpečnější a výhodnější je však chloroform koupit než ho vyrábět doma.

Zdroj: Chloroform
Zveřejněno dne: 11.4.2015

RECEPT NA CHEESECAKE

Nepečený cheesecake

Ingredience: 60 g slaných sušenek, 100 g čokolády (70%), 500 g krémového sýru (Philadelphia), 3 dl smetany ke šlehání (31–33%), 135 g cukru, vanilkový lusk, ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny, třešně...).

Technologický postup: Dortovou formu vyložte pečicím papírem a na stranách vymažte máslem. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do rozpuštěné čokolády nasypte na kousky nalámané slané tyčinky a promíchejte. Přesuňte na tác nebo do mísy a dejte chladit do ledničky. Mezitím si připravte náplň. V míse mixérem vyšlehejte šlehačku, až úplně dotuha. V jiné míse pomocí mixéru smíchejte krémové sýry s cukrem a případně semínky z vanilkového lusku. Potom už ručně a opatrně přimíchejte šlehačku do sýrové směsi. Vychlazené kousky tyčinek v čokoládě přesuňte do formy a rovnoměrně rozprostřete. Potom na ně přesuňte sýrovou směs. Poklaďte kousky ovoce a dejte na několik hodin chladit do ledničky.

Zdroj: Recept na cheesecake
Zveřejněno dne: 2.5.2016

KDE KOUPIT CHLOROFORM?

Recept na výrobu chloroformu

Chloroform se dá vyrobit pomocí haloformové reakce. Haloformová reakce vzniká při smísení acetonu, chlornanu a vody. Použít se dá normální aceton (ředidlo na barvy) a chlorové vápno nebo lépe chlorový prášek do bazenů. Při mísení je třeba chlorové vápno chladit v misce s ledovou tříští a jen pomalu přikapávat aceton. Poté se vzniklá tekutina předestiluje, aby se oddělil chloroform. Další možnost je místo chlorového vápna použít chlornan sodný, který je přítomen například v Savu. Po přidání acetonu se směs chlornanu a acetonu zakalí a začne se zahřívat, takže je také třeba během této výroby chladit. Nakonec na dně nádoby zbyde surový cloroform, který je nutno předestilovat.
Chloroform je těkavá látka s jemně nasládlým zápachem. Chloroform se používá k uspávání lidí! Chloroform se také používá pro výrobu chemické zbraně - válečného plynu fosgen, který vzniká při smísení chloroformu a některého oxidačního činidla. Účinky chloroformu na lidský organizmus jsou fatální a je třeba při jeho výrobě řádně větrat. Video, na kterých je vidět postup výroby chloroformu, jsou zde: výroba chloroformu video.

Zdroj: Kde koupit chloroform?
Zveřejněno dne: 24.6.2012

VODA V KOLENI

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny pomocí jehly (zákrok trvá cca 3 minuty, není nijak výrazně bolestivý). Tento výkon se odborně nazývá punkce. Tekutiny je většinou kolem 25 až 100 ml. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k úlevě od bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest (Ibalgin, Paralen, Ibuprofen). Doporučuje se nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Pokud dojde k opětovnému vytvoření tekutiny v kloubním pouzdru, doporučuje se provést artroskopii pro zjištění příčiny. Nalezení příčiny není totiž tak snadné.

Zdroj: Voda v koleni
Zveřejněno dne: 29.4.2015

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený jahodový dort se zakysanou smetanou a tvarohem

Ingredience: 1 smetana ke šlehání, 500 g jahod, 2 polotučné tvarohy, 1 zakysaná smetana, 3 vanilkové cukry, 1 balení cukrářských piškotů

Postup: Smetanu ušlehejte dotuha. Polovinu jahod omyjte, osušte, rozčtvrťte a v robotu je rozmixujte do hladkého jemného pyré. Tvarohy vyklepněte do mísy, vidličkou nebo ručním mixérem je našlehejte, přidejte zakysanou smetanu, oslaďte vanilkovými cukry, přilijte jahodové pyré, promíchejte a nakonec vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu. Formu na terinu vyložte potravinářskou fólií, na dno vyskládejte kolečka z druhé poloviny jahod, opatrně navrstvěte jahodovou směs, znovu poklaďte zbylými jahodami a navrch přitlačte piškoty. Přetáhněte fólií a dejte přes noc chladit do lednice. Pak opatrně vyklopte, sejměte fólii a servírujte.

Tip: Dort za studena s tvarohem a kysanou smetanou je dobré a nutné před podáváním hodně vychladit.

Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno dne: 2.7.2017

NEPEČENÝ JAHODOVÝ DORT

Nepečený dort se zakysanou smetanou a piškoty

Ingredience: 375 g mascarpone, 1 zakysaná smetana, 2 kelímky 30% smetany, 2 lžíce krupicového cukru, 18 ks potravinářských piškotů, 250 ml dezertního vína, 250 g nakrájených očištěných jahod, 300 g čerstvých malin, 1 lžíce cukru moučka

Postup: Mascarpone, zakysanou smetanu, 160 ml smetany a cukr šlehejte, až se vytvoří měkké špičky. Dejte stranou. Chlebíčkovou formu o rozměrech 13 x 30 cm vyložte fólií. Nechte ji přečnívat přes okraje. Polovinu piškotů namočte do vína a rozložte po dně. Pokryjte polovinou jahod a malin, potřete polovinou ušlehaného krému (vyšleháním bude nadýchané) a vrstvy zopakujte. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Navrch přetáhněte fólií a na ni položte něco těžkého, třeba konzervy, abyste dezert zatížili. Nechte nejméně 8 hodin, lépe přes noc chladit. Nepečený piškotový dort vyklopte a podávejte ozdobený lehce ušlehanou zbylou smetanou.

Tento moučník na řezu tvoří zajímavou mozaiku.

Zdroj: Nepečený jahodový dort
Zveřejněno dne: 2.7.2017

BODNUTÍ OD HMYZU

Ovád hovězí

Ovádi jsou velmi nepříjemný bodavý hmyz. Obvykle napadají velké savce, a proto se vyskytují hlavně v okolí pastvin. V době, kdy jsou velká vedra, se často ovádi přemnoží a jsou nejagresivnější. Je třeba si uvědomit, že ovád, který si našel svůj cíl, se jen tak nevzdá a útočí, dokud není zabit nebo nedosáhne svého cíle.

Nebezpečí jeho bodnutí

Ovádi jsou také známými přenašeči nemocí, například tularémie a parazitních červů.

Krev sají obvykle samičky ovádů. Zpravidla se při svém útoku zaměří na jedince, který se více potí.

Průběh a léčba

Štípnutí ovádem je velmi bolestivé, místo vpichu svědí a otéká, může zde vzniknout i trvalá jizva. Po štípnutí je třeba toto místo chladit a případně aplikovat mast s antibiotiky. Pokud by se začala projevovat silná alergická reakce, je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

Fotografie bodnutí

Zde je několik fotografií, kde je vidět kousnutí od ováda.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu
Zveřejněno dne: 6.9.2015

ČERVENÉ ŽILKY NA TVÁŘI

Plastické odstranění červených žilek

Odstranění metliček neboli pavoučků v obličeji se provádí cévním laserem. Lze odstranit pouze červené žilky, jejichž průměr nepřesahuje 1 mm. Laser je světlo, které pronikne pokožkou, aniž by ji poškodilo, a zachytí se až v hemoglobinu (který prosvítá na povrch) a tepelně ho zničí. Tudíž žilka, která prosvítala na povrch, je odstraněna. Pokožka je po ošetření lehce zarudlá (vlivem tepelného působení laseru), ale není žádným způsobem poškozená, to znamená, že se pacient nemusí obávat zjizvení. Zarudnutí přetrvává zpravidla pouze do druhého dne. Zákrok se provádí ambulantně bez znecitlivění, je minimálně bolestivý, pacient pociťuje pouze lehké štípání. Vzhledem k tomu, že pokožka po ošetření zarudne, nelze stoprocentně ošetřit celou plochu při jednom ošetření. Zhruba po dvou měsících je potřeba ošetření zopakovat a odstranit žilky, které kvůli zarudnutí pokožky při prvním ošetření nebyly patrné. Po ošetření je vhodné zarudlou pokožku chladit, nejlépe ledem.

Zdroj: Červené žilky na tváři
Zveřejněno dne: 3.6.2013

BOLESTIVÉ SVĚDĚNÍ KONEČNÍKU

Příčiny

Příčina tohoto onemocnění je diskutabilní, ale zdá se, že je zapříčiněna konzumací coca-coly, kávy, piva, pizzy a česneku. U některých pacientů za tento stav může i kouření nebo užívání antibiotik. V tomto případě je vhodné upravit svůj jídelníček i životní styl. Díky těmto změnám pak dochází k uklidnění příznaků na dlouhou dobu.

Naštěstí existuje způsob, jak chladit a léčit postiženou oblast. Tento produkt je na trhu několik let. Jeho aplikace je velmi snadná a účinky spočívají v takzvané kryoterapii. Tento lék se nazývá Anurex. Jedná se o opakovaně použitelnou sondu obsahující studený gel. Tato sonda se vkládá do konečníku, stejně jako rektální čípky, ale má chladivý účinek. Ponechává se v konečníku po dobu šesti až osmi minut, potom se omyje a umístí opět do mrazničky na dobu dvou hodin (maximálně).

Ideální je používat Anurex dvakrát denně po dobu dvou týdnů. Ale závisí na pacientovi, jak často úlevu potřebuje. Anurex je běžně k dostání v lékárně a nevyžaduje lékařský předpis.

Zdroj: Bolestivé svědění konečníku
Zveřejněno dne: 1.12.2013

HNIS V OKU

Léčba u dospělých

Při bakteriální příčině se provádějí výplachy oka antibiotickými kapkami. Celkově se v tabletách podávají antibiotika pouze v případě dlouhodobé chronické infekce. U virových příčin se antibiotika nepodávají. Je vhodné dodržovat klid, oko zastiňovat (sluneční brýle), aby nebylo zbytečně drážděno světlem. Víčka je možné lehce chladit, což uleví bolesti a uvolní otok. Je také důležité, aby pacient dbal na hygienická opatření, používal vlastní hygienické pomůcky (ručníky), aby nepřenesl zánět na někoho dalšího.

Při léčbě ječného a vlčího zrna se doporučuje přikládat na víčko teplé obklady, lékař pak může drobným zásahem hnis uvolnit. Na okolí se podávají antibiotické masti, které zamezí dalšímu šíření zánětu. O tuto oblast by mělo být také více pečováno. Přímo do ložiska je také možné aplikovat malou dávku antibiotik, což má velkou účinnost. Udává se, že po první injekci vymizí chalazion u 70–80 %pacientů. Větší ječná zrna, která působí obtíže, je možné odstranit drobným chirurgickým zákrokem v lokální anestezii – při něm je vyříznuta bulka spolu s jejím pouzdrem.

Zdroj: Hnis v oku
Zveřejněno dne: 1.11.2015

RECEPTY Z LISTOVÉHO TĚSTA S PUDINKEM

Listové těsto s pudinkem a jahodami

Ingredience: 500 g listového těsta, 350 g jahod, 200 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vejce, ½ balíčku vanilkového pudinku

Technologický postup: Troubu předehřejeme na 200 °C. Třetinu těsta vyválíme na pomoučněné ploše na rozměr 15 x 30 cm, zbytek dáme zpět do lednice. Vyválené těsto přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, propícháme jej vidličkou, potřeme vejcem a vložíme do trouby na 5–7 minut, aby zezlátlo. Mezitím uvaříme z mléka, 60 g cukru a pudinkového prášku pudink. Ještě teplý ho natřeme na plát těsta, okraje však necháme volné. Dáme chladit. Na vychladlé těsto s krémem naskládáme do několika řad očištěné jahody (jednu vedle druhé). Ze zbylého těsta vyválíme obdélník, který bude o 3 cm větší než upečený základ. Ostrým nožem v něm prokrojíme mřížky, řezy děláme asi 2 cm od sebe a neprokrajujeme je až do konce (po každé straně musejí zůstat asi 2 cm neproříznuté); těsto by mělo vypadat skoro jako žaluzie. Pak ho položíme na upečený plát tak, aby jahody vykukovaly. Po stranách přitiskneme k podkladu, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme 40 g cukru a dáme asi na 10 minut péct.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem
Zveřejněno dne: 24.4.2017

ČERVENÉ OČI NEBO PUPÍNKY KOLEM OČÍ

Domácí léčba

Polévková lžíce

Dejte dvě polévkové lžíce přes noc do chladničky. Odpoledne, až přijdete z práce nebo ze školy, budou připravené k použití. Jednoduše si je přiložte na oči a nechte je tam tak dlouho, dokud vás budou chladit. Tímto jednoduchým trikem se očím uleví a zmizí viditelné otoky.

Okurka

Z pěkně vychlazené okurky odkrojte 2 větší plátky a přiložte je na víčka. Položte se a přibližně 4–5 minut v klidu odpočívejte. Je to velmi příjemné a uklidňující, takže si klidně těch plátků můžete připravit i víc a několikrát postup zopakovat. Jakmile s okurkovou péčí skončíte, opláchněte si oči studenou vodou. Pokud vás trápí akné nebo vrásky, přiložte si plátky nejen na oči, ale i na celý obličej, okurka je, jak známo, vynikající antioxidant vhodný k léčbě i těchto neduhů.

Mléko

Tajná zbraň na opuchlé oči. Ráno po probuzení si nalijte trochu vychlazeného mléka do misky a namočte v něm kosmetické tampony. Položte je na víčka a nechte působit 5–6 minut. Mléko má přirozený uklidňující účinek a pleť po něm bude hedvábná i po vyčerpávající noci. Nakonec oči i pleť opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí
Zveřejněno dne: 9.7.2013

TIRAMISU Z MASCARPONE SE ŠLEHAČKOU

Tiramisu z mascarpone se šlehačkou

Ingredience: 200 ml silného espresa, 50 ml amaretta, 4 žloutky, 50 g krupicového cukru, 500 g mascarpone, 100 ml smetany ke šlehání, 20 ks cukrářských piškotů, 2 lžíce kakaového prášku

Postup: Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky. Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají. Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily. Ušlehanou šlehačku přimíchejte k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém. Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče. Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem. Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

Tip: Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků. Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Zdroj: Tiramisu z mascarpone se šlehačkou
Zveřejněno dne: 10.4.2017

FLEGMÓNA U KONÍ

Léčba

Akutní zánětlivé otoky na končetinách se zpočátku chladí. Je to běžná a stará forma léčby zánětu vodou (hydroterapie), konkrétně chladnou vodou, která snižuje nadměrné prokrvení zaníceného místa, čímž se zabrání vzniku bolestivého otoku, který může také svým tlakem poškodit další buňky a tkáně. Zamezí se také prostupu dalších zánětlivých látek z krve do tkání, takže se zmírní bolest a další případné poškození okolních buněk a tkání. Akutní záněty se obecně mají chladit pouze v prvních fázích, tedy dva, maximálně tři dny, protože omezením prokrvení se snižuje také schopnost tkáně se léčit a odvádět krví pryč odpadní produkty či zbytky poškozených tkání.

Zánět starší dvou (tří) dnů se má naopak zahřívat, aby se zlepšilo prokrvení, které podpoří hojení. Pozor, střídavé chlazení a po jeho ukončení opětovné zahřátí tkáně vede k popraskání zanícených lymfatických cév, které se může hojit jizvou, čili zvazivovatěním podkoží – to se může po určité době projevit trvalým zesílením nohy koně (sloní nohou). Proto pokud existuje podezření, že je končetina koně oteklá následkem lymfangitidy (flegmóny), nemá se chladit. Jediné chlazení by zde mělo smysl a nevedlo by tolik k poškození tkáně, kdyby se končetina chladila v perakutním stadiu, tedy v době, kdy flegmóna teprve vzniká (kdy noha roste před očima). Pak by mohlo dojít k zastavení zánětu.

Zánětlivé otoky dobře reagují na chlad v případě, že zahájíme první pomoc včas. Došlo-li k poranění koně (upadnutí, kopnutí, odření, škrábnutí), je třeba zajistit zvířeti absolutní klid, ihned ošetřit případnou ránu a okolí poranění chladit vodou. Chladíme 10–30 minut (čím je poranění hlubší, tím déle chladíme; na končetinách postačí chladit 10–15 minut), potom chladit přestaneme. Takto opakujeme několikrát denně. Můžeme přikládat chladivé Priesnitzovy obklady (dnes se už nedoporučuje přikládat led) nebo stříkat slabý proud studené vody. Chlad jednak zpomaluje, až zastavuje tvorbu otoku, jednak příslušnou tkáň znecitlivuje, takže ulevuje od bolesti. Pokud dáváme na postižené místo obklady, musíme dbát na to, aby se nezapařily a končetinu naopak nehřály. Chladivé gely a masti jsou v těchto akutních stavech málo účinné.

Chlazení má smysl pouze tehdy, když chladíme zánětlivý otok ne starší než 48 hodin. Pokud ani do 48 hodin nedojde k vymizení otoku, je třeba volat veterináře. Výjimkou v chlazení je lymfangitis, která se však často vyvine až později, obvykle po vniku infekce neošetřenou nebo špatně ošetřenou rankou. Při ní poměrně rychle oteče celá dolní část končetiny, otok je velice bolestivý na dotek, silně hřeje a kůň obvykle výrazně kulhá. V tomto případě je nutné ihned zavolat veterináře, který koni podá antibiotika a určí další postup léčby. Záněty a infekce hlubších tkání, jako jsou svaly, klouby, šlachy a jejich pochvy nebo i okostice, sice obvykle dobře reagují na chlazení a absolutní klid koně, přesto však vyžadují veterinární vyšetření a případně i další léčbu.

To, zda je zapotřebí použít teplo vlhké, tedy zapařovací obvazy, nebo teplo suché, tedy jen bandáže, by měl rozhodnout přivolaný veterinář. Důležité však je podávat koni ihned antibiotika, a to alespoň 5 dní. První dva až tři dny je většinou končetina ještě bolestivá, takže není vhodné koně nutit k pohybu. Jakmile však bolest ustoupí, lze ho pravidelně provádět na ruce po tvrdším povrchu. Pokud majitel zvládá lymfodrenáž, může ji na končetině provádět. Jakmile se stav koně zlepší (nejlépe po ukončení podávání antibiotik), doporučuje se co nejvíce pohybu, výběh, procházky, později i obvyklá jezdecká práce. Lepší je pohyb po tvrdém rovném povrchu, který nejlépe podpoří vstřebávání tekutiny v podkoží a zlepší prokrvení končetiny a její hojení. Pohyb se kombinuje se zahříváním končetiny. Počítejte s tím, že po každém stání v boxu a po každém sundání obvazu bude končetina oteklejší, pohyb by to však měl zlepšit. Úplné navrácení do původního stavu však potrvá několik týdnů.

Zdroj: Flegmóna u koní
Zveřejněno dne: 20.1.2016

JAK ZAMASKOVAT ČERVENÉ ŽILKY

Jak se zbavit žilek na tváři?

Červené žilky na tváři jsou často nepříjemné. Nejčastěji trápí postmenopauzální ženy, které trpí ztenčením kůže. Taktéž mohou být zapříčiněny onemocněním rosacea, což je kožní onemocnění, které způsobuje praskání cév nebo jejich rozšíření. Léčba je poměrně jednoduchá, stačí si pouze vybrat vhodné léky, například perorální, také je zde možnost využití pulsní světelné terapie, která odstraňuje zbarvený melanin.

Žilky mají tendenci praskat a vytvářet viditelnou síť. Dojde-li k prasknutí žilky, nelze kosmetickými přípravky již stav úplně ovlivnit. Prasklé žilky lze odstranit pouze laserem. Praskání žilek je obvykle dědičné a preventivní péčí se jejich vznik oddaluje. Na nos a na problémová místa je možné použít korektor, aby nebylo červenání viditelné. Korektor rovněž chrání. Je dobré konzultovat problém s lékařem, možná vám doporučí i doplněk stravy na posílení cévní stěny kapilárek, lék Ascorutin. Lékař vám také vysvětlí, čeho se vyvarovat, aby se problém omezil – extrémní změny teplot, alkohol, káva.

Červené žilky trápí nemalou část populace. Z velké části jsou tyto problémy dány dědičně, nebo vznikají vlivem prostředí, v němž se člověk nachází – prudké slunce, mráz.

Odstranění metliček nebo pavučinek v obličeji se provádí cévním laserem. Lze odstranit pouze červené žilky, jejichž průměr nepřesahuje 1 mm. Laser je pouhé koncentrované světlo, které pronikne pokožkou, aniž by ji poškodilo, a zachytí se až v hemoglobinu (který prosvítá na povrch) a tepelně ho zničí. Tudíž žilka, která prosvítala na povrch, je odstraněna. Pokožka je po ošetření lehce zarudlá (vlivem tepelného působení laseru), ale není žádným způsobem poškozená, to znamená, že se pacient nemusí obávat zjizvení. Zarudnutí přetrvává zpravidla pouze do druhého dne. Zákrok se provádí ambulantně bez znecitlivění, je minimálně bolestivý, pacient pociťuje pouze lehké štípání. Vzhledem k tomu, že pokožka po ošetření zarudne, nelze stoprocentně ošetřit celou plochu při jednom ošetření. Zhruba po dvou měsících je potřeba ošetření zopakovat a doodstranit žilky, které díky zarudnutí pokožky při prvním ošetření nebyly patrné. Po ošetření je vhodné zarudlou pokožku chladit, nejlépe ledem.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky
Zveřejněno dne: 4.12.2013

BODNUTÍ OD HMYZU

Včela medonosná

Včely jsou snad jako jediný bodavý hmyz považovány za užitečné. Pro včely je typický velmi silný obranný pud. Včely si svůj úl velmi chrání, pokud se k jejich úlu přiblížíme zhruba na pět metrů, hrozí, že včely zaútočí. Pokud bychom manipulovali s jejich úlem bez ochranných pomůcek, musíme se připravit na obrovské množství útoků. Útok má jasně daná pravidla. Včely nejprve začnou nalétávat, výstražně bzučet a nakonec bodají. Agresivitu včel může ale vyprovokovat více věcí, třeba i těžba dřeva a sečení trávy.

Nebezpečí jejího bodnutí

Pokud nás včela opravdu bodne, problémem se stává její žihadlo. Neboť to ve většině případů zůstává v ráně a bodla žihadla se přibližně ještě minutu zavrtávají stále více do místa vbodnutí. Zároveň se jed z jedového váčku přenáší do rány. Čím déle je žihadlo v ráně, tím mohou být následky větší. Vždy se doporučuje okamžitě žihadlo z rány odstranit (například nehtem nebo pinzetou) a dát u toho pozor, abychom nezmáčkli jedový váček na konci žihadla.

Průběh a léčba

V okamžiku, kdy jsme z rány dostali žihadlo, je vhodné ránu chladit studenou vodou, případně použít některý z přípravků k tomu určených. Z volně dostupných léků se osvědčil přípravek Fenistil gel, který zmírňuje svědění i tvorbu otoku. Po vpichu včelího žihadla je také třeba vypít dostatek tekutin a zůstávat pro jistotu ve stínu. Je důležité zároveň místo vpichu kontrolovat, jestli nedochází k otoku, který by ohrozil dýchání. Pokud by k něčemu takovému došlo, je nutné zavolat rychlou lékařskou pomoc. U většiny lidí ale dojde jen k zarudnutí kůže, svědění a otoku místa bodnutí. Neměli bychom se děsit, pokud by se otok zvětšoval, všeobecně se tvrdí, že otok může dosáhnout rozměrů až dvou mužských dlaní. Ve výjimečných případech může dojít ke zhoršenému zdravotnímu stavu i u lidí, kteří nejsou alergici. Většinou se taková situace projevuje například kopřivkou, závratěmi, nevolností. V takovém případě bychom měli navštívit lékárnu, kde nám poradí, která antihistaminika pomohou. Pokud by se ale stav výrazně zhoršoval, vždy je lepší navštívit lékaře, nebo zavolat rychlou lékařkou pomoc.

Fotografie bodnutí

Zde se můžete podívat na fotografie, na kterých je vidět bodnutí od včely.

Zdroj: Bodnutí od hmyzu
Zveřejněno dne: 6.9.2015

MAKROBIOTICKÁ STRAVA

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme cibulku se solí, přidáme červenou papriku, kmín a podlijeme vývarem. Přidáme dýni pokrájenou na kostky a vaříme doměkka. Poté vložíme předem uvařené fazole, majoránku, shoyu a utřený česnek a necháme prolnout chutě. Poté zahustíme kukuřičným škrobem a podáváme s polentovým knedlíkem sypaným praženými slunečnicovými semínky, napařenou brokolicí a picles z mrkve, zelí, okurky a daikonu.

Pomazánka

Ingredience: červená čočka, tofu, oregano, olej, řasa

Postup: Uvaříme červenou čočku s oreganem a řasou, ke konci přidáme marinované tofu, sůl, trochu oleje a rozmixujeme.

Zdroj: Makrobiotická strava
Zveřejněno dne: 6.10.2014