Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČERNÝ NEHET U PALCE NA NOZE

OBSAH

Lámání nehtů foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět lámání nehtů.

Myslete tedy na to, že jak u mnoha dalších věcí platí „všeho s mírou“, tak u drastických diet dvojnásobně.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Poradna

V naší poradně s názvem NAKOPNUTÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Zdravím ...Včera jsem si se nakopl do palce na noze a celý nehet se odtrhl až lužku a na pravé strane je v rohu nehtový vál nad nehtem (viz.foto).Předpodládam ,že je návštěva lékaře nutná ?!A co mě čeká ? .. předem děkuji za odpověd

S pozdravem L.R

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samozřejmě návštěva v ambulanci úrazové chirurgie bude nejlepší řešení. Tam vám palec znecitliví lokální anestézií, bezbolestně odstraní uvolněný nehet a natřou vám živé části dsinfekčním roztokem. Za půl roku pak vše zaroste novým nehtem. Úrazovou chirurgii najdete v době víkendu na urgentním příjmu v každé nemocnici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nakopnutý nehet

Chození naboso

Při chůzi naboso po nerovném terénu se procvičují svalové skupiny plosky nohy a předchází se plísni nohou a nehtů. To napomáhá podpoře podélné klenby a noha se cítí svěží. Při chůzi naboso po monotónním tvrdém povrchu, jako je například podlaha bytu, jsou stejnoměrným nášlapem zatěžovány pořád ty samé svalové skupiny. Nohu to unavuje, svaly jsou přetíženy a nedrží dobře podélnou klenbu, což následně vede k jejímu poklesu. Kvalitní obuv dokáže rovnoměrně rozložit váhu těla a odpružením zmírnit důsledky chůze na tvrdém povrchu.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Poradna

V naší poradně s názvem LOCERYL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den,chci se zeptat mám používat lak loceryl na nehet palce na noze,už jsem ho jedenkrát použila :-),ale před tím jsem používala batrafen (kapky pod nehet) a nevím jestli to můžu kombinovat nebo používat jen ten lak. Děkuji Jaroslava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milá Jarko, při správné aplikaci léčivého laku Loceryl je třeba odfouklý nehet nejdříve obrousit až na nehtové lůžko a pak teprve nanést lak. Současnou aplikaci Batrafenu pod nehet by pak již nebylo možné uskutečnit, protože nebudete mít žádný nehet, pod který byste jej nakapala. Současná aplikace Batrafenu a Locerylu je tedy nevhodná. Ve Vašem případě použijte jen léčivý lak Loceryl jednou za 3 až 5 dní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá cukrovkářský palec.

Zde můžete vidět, jak vypadá amputace palce na noze.

Zde můžete vidět videozáznam z amputace.

Zdroj: Amputace palce u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Dražil.

Nikde není psáno, že když je plísen u nehtů na noze, že se není možné obout do plných bot? Píchá na špičce palce jak kdyby zarůstal nehet? Má někdo ten samý problém. V čem chodit teď na podzim? Ani větší bota nepom§že, stačí se jen málo dotknout bolestivého palce. DÍK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V našich zeměpisných podmínkách jsou plné boty nezbytné. Mají být v oblasti prstů dostatečně široké i dlouhé, aby v nich prsty nebyly utiskovány. Na plíseň nehtů máme několik účinných léků, které jsou k dostání na lékařský předpis. Proto navštivte se svým problémem ordinaci kožního lékaře, kde vám palec vyšetří a nabídnou vhodnou léčbu. To je nejrychlejší způsob jak se toho zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a bolest

Bříško palce nohy

Bříško palce u nohy se odborně nazývá metatarzofalangeální (MTP) kloub, který připevňuje palec k noze. Tento kloub je životně důležitý pro podporu těla a umožňuje palci ohýbat se nahoru a dolů. Pomáhá v pohybu člověka vpřed tím, že působí jako odrazový bod při chůzi nebo běhu.

Onemocnění, která ovlivňují MTP kloub, mohou způsobit bolest a otok kolem palce nohy. Bolest v tomto kloubu může omezit pohyb v dané oblasti a ovlivnit schopnost člověka chodit.

Tento článek pojednává o některých příčinách bolesti v kloubu palce nohy a jak je léčit.

Příčiny bolesti v kloubu palce nohy mohou zahrnovat artritidu, vyvrtnutí, zlomeninu, vbočený palec a zánět šlach.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hančí.

Mám už asi rok černý nehet na palci u nohy a nemohu se toho zbavit.Ví někdo, co by to mohlo být a jak s tím zatočit? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel PODHÁJČAN.

nojo, ja to chytim vzdy na Podhájskej termál, voda vyzerie nechty a potom sa tam usadi kadejaka plesen - ucinne, lacne na znicenie po par tyzdnoch PITRALON prip. zelená voda 378

Zdroj: diskuze Černý nehet

Jak dlouho roste nehet po stržení nehtu

  • Nehty na rukou a nohou, stejně jako vlasy, se skládají z bílkovin a tuku a nejsou živou tkání.
  • Nehty narostou každý měsíc o 3 až 4 milimetry a pro svou kompletní obnovu vyžadují 3 až 6 měsíců. Nehty na nohou rostou poloviční rychlostí než nehty na rukou a vyžadují dvojnásobek času pro kompletní obnovu, tedy jeden rok v případě palce u nohy. Rychleji rostou nehty v létě a u mladých lidí.
  • Nehty jsou produkovány buňkami nehtové matrice, které jsou umístěny v bělavé oblasti ve tvaru měsíce (lunula) u kořene nehtu.
  • Pokud není matrice nehtu poškozena, nehet je obvykle schopen opětovného růstu.
  • Nehet je ochranou pro nehtové lůžko - velmi citlivou kůži na horní části prstu nebo palce nohy.
  • Vyvážená strava a dobrý celkový zdravotní stav pomáhají vytvářet silné nehty.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den,před rokem se mi zatrhl nehet na palci ruky.Asi po měsíci se mi na tomto místě udělal zánět a nehet začal hnisat.Doktor mi nehet strhl.Nehet sice narostl,ale je z 1/3 volný.Nepřirostl úplně.Je to nepříjemné a i bolestivé.Je nějaká možnost,aby zase správně přirostl?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Dobrý den,prosím o radu.Mám na noze pravé nohy nehet který mi neroste a ma černo šedou barvu.Před 3roky jsem si položila na nohu sud.Nehet mi smodral s černal a trochu se odchlipl.Neřešila jsem to myslela jsem že jak bude odrustat tak ho budu odstřihavat.Ale on neroste vubec je hrbolaty a nepěkny.Bojím se strhnuti da se stim něco ještě dělat nebo musí m to už řešit shrnutím?Pokud půjdu na strhnuti omrtvymi to lékař? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Odlupování nehtu po otlaku

Nehet může být otlačený buď částečně, nebo celý. Náhlá bolest způsobuje nepohodlí a někdy krvácení pod nehtem. Nejběžněji se to stává při dlouhém běhu či nošení příliš úzkých bot. Nehet na palci se také snadno otlačí při sportu, kdy chodidlo prudce naráží v obuvi (například tenis, kopaná, squash nebo basketbal). Když chodidlo doráží v obuvi, tlačí na palec a způsobuje trauma – otlak. Zčernání nehtu je pak důsledkem nahromadění krve pod nehtem.

Léčba

Jakmile se pohmožděná pokožka pod nehtem začne léčit, může se stát, že se nehet začne odlupovat. Nový nehet se obnoví zhruba za 5 měsíců. Neodstraňujte nehet násilím, naopak jej přilepte k prstu náplastí. Použít můžete například chránič palce Dr. Grepl art. 142-1, který slouží k ochraně a snížení bolesti při léčbě. Jestliže nehet trpí častým zraněním, zastřihněte ho, zapilujte a navlékněte chránič před každou sportovní aktivitou.

Pozor! Zčernání palce může být v některých případech znakem gangrény. Jestliže zpozorujete černání a nevíte o žádné příčině, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Jestliže trpíte diabetem vyššího stupně, tak jakýkoliv vznik otlaku na nehtech by měl být posouzen a konzultován s odborným lékařem. Také v případě, že se vaše problémy nelepší, vyhledejte pomoc odborného lékaře.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTU PALCE NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava hájková.

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sama vidíte, že domácí léčba dlouhou dobu nezabírá, proto bude nejlepší obrátit se na odborníka. Nejdříve zkuste hledat pomoc tam, kde se provádí pedikúra. Pedikérka je obvykle zkušená a v mnoha případech dokáže pomoci. Pokud její snahy nepomohou, tak se poraďte s kožním lékařem. Ne vždy je nutné nehet strhnout. Dnešní postupy jsou bezbolestné a není třeba se ničeho obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Vbočený palec

Vbočený palec může způsobit citlivost, otok a bolest kolem kloubu palce nohy. Tato bolest je zvláště akutní, když někdo chodí nebo nosí těsné boty. Je to proto, že vbočený palec vzniká v důsledku zánětu v MTP kloubu, který se při chůzi ohýbá.

Vbočený palec je kostěná boule - bunion, která se vyvíjí podél vnitřní strany chodidla. Vbočené palce začínají malé, ale postupem času se zvětšují, zejména při opakovaném nošení úzkých nebo těsných bot. Mohou vést ke ztuhlosti a omezené pružnosti.

Příležitostně může vbočený palec způsobit otočení palce na noze směrem k druhému prstu, což odborníci na zdraví označují jako deformitu hallux valgus.

Buniony se mohou vyskytnout u kohokoli, ale jsou častější u lidí, kteří nosí boty těsné kolem prstů.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Příznaky

Artritida: Bolesti mohou mít mírný, plíživý charakter, ale při těžších potížích může dojít až k reverzibilním změnám na kloubu palce.

Revmatoidní artritida: Nemocný pociťuje nepříjemnou bolest a ztuhnutí v kloubech zvláště po probuzení nebo po delším klidu.

Dna: Při onemocnění dnou může pacient projít všemi čtyřmi stadii. Nejprve má při vyšetření zvýšené množství kyseliny močové. V průběhu několika let může dojít ke kloubním potížím a následně až k bolestivým záchvatům. Pokud nemocný trpí záchvaty opakovaně, začíná v organismu přibývat soli kyseliny močové. V posledním stadiu dochází k trvalému poškození kloubů a k omezení jejich hybnosti.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Diskuze

V diskuzi NECH NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Dolezalova.

Mam dotaz je to ale 2 roky co jsem mela zlomeny palec na noze odpadl narostl novy ale ted se zhora uvolnuje od luzka shora jsem ostrihala vypada to hrozne nevim proc tak narostl a ted je mrtvy nevim jestli pod nim neco je shora to nevypada nevim co dal diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra Dolezalova.

Co delat mam mrtvy nehet mela jsem zlomeny palec nehet narostl blbe opet mrtvy a s vrchu se odkliluje

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Fotografie černání nehtů u palce nohy

Zde můžete vidět, jak vypadá černání nehtů u palce nohy.

Zdroj: Černání nehtů u palce nohy

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ NEHTŮ U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Hluchník.

Je prosím na černání nehtů u palce nohy dobré infračervené světlo? Tatínek má na hýždí tumor a měl v noze trombozu, nosí kompresní punčochu a je diabetik na inzulínu.
Děkuji Hluchník

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černání nehtů u palce nohy

Ošetření nehtu u lékaře

Lékař může nehet úplně odstranit, vrátit jeho část na původní místo nebo opravit nehtové lůžko. Po chirurgickém ošetření vás může prst bolet. Můžete mít i stehy.

Po chirurgickém ošetření můžete mít po dobu 2 nebo 3 dnů na ráně nebo kolem ní určité otoky, změny barvy a krvavé krusty. To je normální. Dobrá domácí péče o vaši ránu jí pomůže rychle se zahojit a sníží riziko infekce.

Rána by se měla zahojit během několika týdnů. Pokud je nehet zcela odstraněn, může růst nového nehtu trvat až 6 měsíců. Růst nehtu na noze může trvat 12 až 18 měsíců, protože nehty na nohou rostou pomaleji, než nehty na rukou. Nově narostlý nehet může vypadat jinak, než ten původní.

Následná péče po odstranění nehtu je klíčovou součástí úspěšné léčby a bezpečnosti. Ujistěte se, že přijdete na všechny kontroly k lékaři a zavoláte mu nebo zdravotní sestře, pokud budete mít problémy s hojením. Je také dobré znát výsledky předchozích vyšetření a vést si seznam léků, které užíváte.

Zdroj: Když sleze nehet

Poranění prstů na noze

Poranění prstů na noze, jako jsou výrony a zlomeniny, mohou způsobit bolest a otok v kloubu prstu. Zlomenina nebo podvrtnutí mohou být při chůzi zvláště bolestivé.

Podvrtnutí může snížit rozsah pohybu nebo způsobit bolest v kloubu, když se testuje rozsah pohybu. K podvrtnutí dochází, když se vazy na palci utrhnou nebo natáhnou. To může být způsobeno běžným sportovním zraněním, ke kterému dochází v důsledku nadměrného nebo opakovaného tlaku na ohnutý prst.

Zlomeniny mohou být chronické nebo akutní. Chronická zlomenina bolesti může přicházet a odcházet a zhoršuje se s aktivitou. Akutní zlomenina je okamžitá v době poranění.

Stresová zlomenina je malá trhlina v kosti, která se vyvíjí v důsledku opakované síly, což je příklad chronického poranění. Zlomenina prstu na noze může také pocházet z jediného intenzivního úderu do oblasti, což by bylo akutní zranění.

Zlomeniny mohou ovlivnit i oblasti přesahující samotný kloub prstu a bolestivě zasahovat do blízkých částí nohy.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Prevence

Jak zabránit vytržení nebo oddělení nehtu?

  • Nošení dobře padnoucích a prostorných bot může snížit poškození nehtů.
  • Omezení času chození naboso a vyhýbání se narážení nebo zakopávání o nábytek.
  • Udržování krátkých nehtů.
  • Buďte opatrní, abyste se vyhnuli nebezpečným situacím, dokud se nehet zcela nezhojí.

Zdroj: Stržený nehet

Dieta a třepení nehtů

Třepení nehtů je viditelné pouhým okem, jedná se o takzvané rozdvojené nehty, které se na povrchu odlamují. Mezi hlavní příčinu třepení nehtů patří špatná životospráva. Pokud člověk konzumuje samé „prázdné“ věci, neustále jí čokolády a další pamlsky, tak si zahrává se svým zdravím, a to se samozřejmě projeví i na nehtech. Velice prospěšné je tedy dodržovat vyvážený jídelníček, který bude obsahovat bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry a tuky ve správném poměru.

Diety v současné době zažívají boom. Ne každá dieta je však zdravá a hodná pro náš organismus. Výsledky špatné diety, která je chudá na vápník a kolagen, pak vedou i ke špatnému vzhledu vašich nehtů.

Zdroj: Odlomený nehet na noze

Foto zarostlého nehtu

Zarostlý nehet foto

Zdroj: Zarostlý nehet

Sesamoiditida

Sesamoiditida v chodidle může způsobit bolest na základně palce, kam se upíná kloub - na bříšku palce u nohy. Charakteristické je, že bolest se vyskytuje jen na spodní straně chodidla a ne nahoře. Stav může také vést k otokům nebo modřinám.

Oblast může být zvláště citlivá, když je špička palce ohnutá nebo narovnaná. Bolest se vyvíjí postupně v průběhu času.

Sesamoiditida je zánět ve šlachách obklopujících sezamské kůstky. Jedná se o formu tendinitidy (zánět šlach). Může být také výsledkem zlomeniny sezamských kůstek. Tento stav je často důsledkem nadměrného používání palce u nohy. Baletní tanečníci a běžci mají často sklon k rozvoji sesamoiditidy.

Sezamské kůstky na chodidle sedí pod MTP kloubem. Na tyto kůstky se upínají šlachy a podporují pohyb v dané oblasti.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP