Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

CENA BÍLÉ PLOMBY

OBSAH

Cena bílé plomby

Cena bílé plomby se velmi liší, jak zde již bylo napsáno, závisí to na velikosti kazu, náročnosti práce, druhu plomby. Cena se tedy pohybuje od několika stovek po několik tisíc korun.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi ZUBAŘI - KATEGORIE ŠMEJDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Další kategorie šmejdů !
Pět minut práce, ale odborné, 1 gram bílé plomby, celková doba max. 15 minut, cena 800 Kč. Za co ? Kdo stanovil takovou zlodějnu?
Honza M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Chrpa.

Nepřiměřeně drahé jsou nejen bílé plomby, ale i u starších lidí částečné náhrady, které VZP nehradí /nebo jen částečně/. Je skutečností, že se seniorům i při nejlepší péči zuby kazí, vypadávají, nebo musí být vytrženy. Bez zubů, nebo bez jejich náhrady je zdraví těchto seniorů ohroženo - nedokonalé přijímání potravy a s tím související zažívací a další zdravotní potíže. Jejich léčení pak stojí stojí daleko více. Většina seniorů s současné ekonomické situaci na drahé implantáty a další novodobé materiály finančně nedosáhne. A levnější materiály zubaři nejsou ochotni nabízet. O to by se měla zajímat stomatologická komora a pojišťovny. Nebo jim jde jen výši zisku bez ohledu na kom to získají?

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Cementová plomba – cena

Cena plomby záleží na velikosti defektu a začíná u 600 Kč. Poté záleží na tom, jestli bude potřeba anestezie nebo rentgen, to může cenu navýšit ještě o 150 Kč.

Zdroj: Zubní plomba

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kőnig.

Pětka vlevo dole. Co je vhodnější : Bílá plomba nebo amalgam. Ten jsem tam měl dobrých třicet let bez problémů technických i estetických. Jaký je rozdíl v ceně těchto dvou zákroků. Děkuji za informaci, Karel Kőnig

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoznačně bílá plomba. Dnešní bílé plomby jsou opravdu velmi tvrdé a vydrží dlouho. Jejich estetická hodnota je taky skvělá, protože nejsou na první pohled vidět. Na zubech s číslem 5 a nižším je bílá plomba hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Jak dlouho nejíst při bílé plombě

Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi SMÍ SE JEŠTĚ POUŽÍVAT AMALGÁMOVÉ PLOMBY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Valešová.

Dnes jsme měli v práci debatu,zda se ještě v některých případech mohou používat amalgámové plomby.Moc mě to zajímá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Smí se ještě používat amalgámové plomby?

Bílá výplň (bílá plomba) na místě zubních kazů

Tento zákrok pojišťovna nehradí a plně si ho hradí pacient, Cena bílé výplně je závislá na velikosti, respektive rozsahu té výplně a druhu použitého materiálu a činí v rozmezí od 1 612 Kč do 2 308 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Odbornou preparaci s pomocí caries-detectoru, což je barevný indikátor kazu umožňující dokonalé odstranění infikovaných zubních tkání – zubních kazů.
  • Zhotovení výplně za použití Kofferdamu. Kofferdam je specielní gumová fólie / blána, která zaručí dokonale suché pracovní prostředí, nutné pro dlouhou trvanlivost bílé plomby a její větší odolnost vůči vzniku nového kazu.
  • Při zhotovení bílé výplně budou použity přesně definované techniky vrstvení bílé hmoty a vytvrzení bílé výplně bude pomocí speciální LED lampy s takzvaným "pomalým startem", která minimalizuje smrštění výplňové hmoty při tuhnutí. Tímto postupem se zajišťuje lepší utěsnění bílé plomby v zubu a minimalizuje se tím také spára mezi výplní a zubem, ve které nejčastěji dochází k opakování zubního kazu.
  • Po zhotovení bílé plomby bude provedeno její vyleštění pomocí speciálních leštících nástrojů a past do vysokého lesku, které prodlouží trvanlivost výplně a výrazně vylepší estetický efekt.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Diskuze

V diskuzi CENA BÍLÁ PLOMBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ach ach.

Ach, ach tvrzení cituji: "O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila"

Je velmi problematické, doporučuji lépe zkoumat zahraniční literaturu.
V 70 letech 20stol byly v Německu pitvány mrtvé plody tyto obsahovaly rtuť.
Ani placenta nestaví dostatečnou bariéru !!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Haluz.

Ať je to rtuť v amalgámu, nebo bisfenol-a v bílé plombě. Vždy záleží na tom, kdo tu hmotu vytváří a kolik má rozumu. Pokud nějaký lempl v ordinací míchá amalgám ručně, tak by měl vždy přesně odvažovat poměry látek které spolu míchá, protože jde právě o to jak kvalitní směs vytváří, a jak pevná bude, čím horší poměr mezi rtutí a dalšími látkami, tím nekvalitnější plomba a zde bych opravdu měl obavy, neboť je vysoká pravděpodobnost že se z plomby bude rtuť či bisfenol u pryskyřice, uvolňovat.. Ale kvalitně připravená plomba, je naprosto mizivým rizikem pro zdraví. Protože taková kvalitní volba, ano je vyrobena a obsahuje rtuť, ale v tak silné vazbě s další látkou, že se uvolňuje v naprosto bezpečném téměř nulovém množství. Více bych se zaměřil, na vše mrtvé v ústech, tedy umrtvené. To je větší hrozba pro zdraví.

Zdroj: diskuze Cena bílá plomba

Úhrada plomby pojišťovnou

Většina pojišťoven hradí bílé plomby jen na předních zubech. Ošetření zubního kazu fotokompozitní výplní je u pacientů do 18 let hrazeno včetně špičáků, bez ohledu na počet drobných výplní na jednom zubu. U pacientů nad 18 let je ošetření zubního kazu hrazeno samopolymerujícím kompozitním materiálem včetně špičáků. V ostatních případech si bílou plombu musí pacient uhradit sám. Pojišťovny ale hradí jen jednovrstvý materiál, kterým nelze dosáhnout přesné barevnosti, ke správné barevnosti je obvykle potřeba použít různé pomůcky, které pojišťovny nehradí. V dočasném mléčném chrupu hradí pojišťovna všechny výplně. Výjimkou je, pokud lékař nemá smluvní vztah s pojišťovnou, u které je pacient pojištěný, v tom případě si vše hradí sám.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem CENA HORNÍ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Macková.

dobrý den,
mám zacovalé horní 4 řezáky, na zbytek bych si chtěla nechat udělat náhradu, protože mám zuby špatné z léků, plomby i korunky odpadávají. Mám pojišťovnu ZPMV a chtěla bych se zeptat kolik by takový zákrok stál, jsem v současnosti v insolvenci . Je mi 52 let. Děkuji



S pozdravem Andrea macková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Cenu vám sdělí váš zubní lékař. Výše ceny záleží na náročnosti a zvolené kvalitě nové zubní náhrady. Jak bude velký příspěvek od pojišťovny vám buď také sdělí lékař a nebo se můžete dotázat přímo u své pojišťovny www.zpmvcr.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Bílá plomba – cena

Cena bílé fotokompozitní výplně se pohybuje od 750 do 2 900 Kč. Vždy záleží na rozsahu a obtížnosti výkonu.

Zdroj: Zubní plomba

Rozdíly mezi bílou a amalgámovou plombou

Když jde člověk k zubaři, měl by si uvědomit, kolik peněz je do zubů ochoten investovat. Pokud mu totiž zubař bude nabízet různé plomby, měl by vědět, jaké výhody obě plomby mají.

Úkolem zubní plomby je zabránit šíření kazu. Funguje tak, že plomba nahrazuje ztracené části zubní korunky, a tak je zub znovu schopen plnit svou funkci. Dnešní plomby jsou do značné míry podobné zubní tkáni. Reakce plomby na teplo, chlad je daleko lepší než dříve, právě proto, že je podobná zubní tkáni.

Amalgámové plomby jsou hrazené pojišťovnou. Všechny jsou z materiálů s  obsahem kovů jako: stříbra, mědi, cínu, liší se jen chemickým složením. Amalgám zároveň obsahuje určité množství rtuti. Tyto plomby jsou buď z kondenzovatelného nebo nekondenzovatelného materiálu. Plomby z nekondenzovatelného materiálu jsou méně kvalitní a měkčí, naopak plomby z kondenzovatelného materiálu jsou pevnější, lépe se s nimi pracuje, ale jejich nevýhodou je velká spotřeba.

U plomby je důležitá i rychlost tuhnutí, plomba nesmí zatuhnout předtím, než je do zubu zasazena a upravená, zároveň ale musí natolik zatuhnout, aby se nejdéle za dvě hodiny od zasazení dala používat. Celkově ale plomba tuhne zhruba 24 hodin. Během tuhnutí nesmí docházet k rozměrovým změnám výplně, mohlo by totiž dojít k vypadnutí plomby nebo k rozlomení zubu.

Amalgám musí být chemicky odolný, aby v ústech nedocházelo k uvolňování rtuti a dalších kovů.

Amalgámová výplň může být míchaná zubařem přímo v ordinaci, množství látek si zubař stanoví sám. Lékař musí být zkušený, musí vědět, jak dlouho má hmotu míchat a v jakém poměru ji musí namíchat. Pokud se mu to nepodaří, můžou vzniknout druhotné kazy pod plombou. Je třeba si uvědomit, že to, že je plomba hrazená pojišťovnou, neznamená, že je nekvalitní.

Další variantou je amalgámová výplň, která je v kapslích a je pevnější, ale také dražší, proto si ji pacient musí zaplatit sám. Výhodou ale je, že každá tato plomba má stejnou garantovanou kvalitu. Zároveň když se plomba nemíchá přímo v ordinaci, neuvolní se tolik rtuti, která může být nebezpečná. Cena této plomby se pohybuje kolem 500 Kč.

U bílé varianty jsou tři druhy výplní: skloionomerní, kompozitní pryskyřice a keramické inlaye či onlaye. Z bílých plomb je nejlevnější skloionomerní výplň, která slouží spíše jako dlouhodobé provizorium, protože není příliš mechanicky odolná. Obvykle ji zubaři používají u dětských dočasných zubů.

Nejužívanější je fotokompozitní výplň, která se také nazývá kompozitní pryskyřice. Tato výplň je trvanlivá a její barva se dá doladit podle barvy zubu.

Posledním typem jsou keramické onlaye či inlaye. Ty se používají, když je potřeba dodělat větší část zubu. Inalye se vyrábí podle otisku zubu a do zubu se vlepují pomocí pryskyřice. Protože se jedná o modelaci zubu, což je náročná procedura, je tato technika nejdražší.

Bílá plomba je celkově méně odolná než plomba amalgámová, a nehodí se k využití na velkých kazech, kde se může lehce poškodit. Jejich slabinou je náchylnost k bakteriím. Pokud ale člověk chodí pravidelně k zubaři, tak se nemusí ničeho bát. Nevýhodou bílé plomby je rozhodně její cena. Vždy záleží na velikosti a stavu kazu. Celkově se rozpětí cen za bílé plomby pohybuje mezi 500 – 2 000 Kč.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PLOMBA TRVANLIVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keatsnok.

Zajímá mne trvanlivost zubní plomby. Preferuji, aby byla co nejdelší a jsem ochoten si za to připlatit. Dříve amalgamové plomby vydržely i několik desetiletí. Loni se mi stalo, že UV tvzená plomba mi vypadla po OSMI dnech. Ke cti dentistky uvádím, že v rámci reklamace jsem neplatil nic a nová plomba (tentokrát s použitím Kofferdamu) zatím odolává zubu času již 3 měsíce.
Jednoduchá otázka zní: v případě, že zubní plomba vypadne,do kdy od jejího zhotovení mohu nárokovat její bezplatnou obnovu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zubní výplň, neboli plomba (blomba) nemá žádnou záruční dobu. To, jestli vám ji zubní lékař opraví zdarma, záleží výlučně na jeho ochotě a tu může ovlivnit mnoho faktorů, jako vzájemná sympatie, serióznost stomatologa, atd. Obvykle bývá dobrým, leč nepsaným zvykem, že zubní výplň je zhotovena zdarma, pokud se poškodí nebo zcela vypadne do tří měsíců ode dne zhotovení. Případné konflikty z toho plynoucí posuzuje Česká stomatologická komora, její odborná komise, v rámci a reklamačního řízení. K tomu je třeba napsat písemnou stížnost, která musí obsahovat alespoň jméno, příjmení a adresu stěžovatele. Potřebné doklady pro rozhodnutí, například záruční list – pokud byl vystaven – nebo doklad o úhradě si pak vyžádá příslušná revizní komise, která se bude případem zabývat.

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Druhy zubních výplní

  • amalgám
  • kompozitní pryskyřice
  • skloionomerní cementy (GIC)
  • kompomery

Nejstarším dnes ještě používaným typem plomby je zubní amalgám (směs stříbra a rtuti), který je některými zdroji označován jako určité zdravotní riziko. Amalgám se v zubním lékařství používá více než 150 let. Moderní plomby jsou po fyzikálních a chemických vlastnostech velice podobné, někdy i do značné míry shodné se zubními tkáněmi. Reakce na podněty (například teplo, chlad) je daleko lepší, protože je podobná nebo totožná jako u přirozené zubní tkáně. Ideální plomba se roztahuje nebo zmenšuje stejně jako přirozený zub.

Zdroj: Zubní plomba

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA NA LÉČEBNÝ DOMÁCÍ KEFÍR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Novotná.

Nabízím kvalitní Tibetskou houbu/velké hrudky ,krásně bílé/ zašlu na dobírku i s návodem na jednoduchou přípravu a další recepty z ní. Dojde v pořádku, kvalitně zabalím, v Č. Budějovicích možný osobní odběr, cena 1 dávky 100kč+ poštovné.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing Jaroslav Hrabec.

Pokiud vše nabídka je stále aktuální mám zájem o koupi jedné dávky v souladu s vaší cenovou nabídkou . Oznamte mi situaci emailem. Předem děkuji

Zdroj: diskuze Tibetská houba na léčebný domácí kefír

Bílá, nebo amalgámová plomba?

Boom bílých pryskyřičných výplní k nám dorazil přibližně před dvaceti lety. Na tradiční, praxí ověřený amalgám se vzápětí snesla vlna kritiky: Je neestetický a ještě i škodí organismu! Kamenem úrazu byla jedna ze složek amalgámů: rtuť. Přidávala se ke směsi stříbra, zinku a mědi a spolu vytvořily hmotu, kterou se vyplnila kazem způsobená dutina v zubu. O amalgámové výplni se říkalo, že je toxická a nebezpečná i pro dítě a kojící matky. Hypotéza se vědecky nepotvrdila, přesto se vyvinul nový druh: non gama 2 amalgám. Má vyšší tlakovou odolnost, je odolnější proti korozi a neuvolňuje rtuť. Výplně jsou pevnější a při jejich použití vzniká mnohem méně sekundárních kazů. Dříve používaný „konvenční“ amalgám se z praxe úplně vyloučil a už se nepoužívá. V období boje proti amalgámu byl citelný i tlak komerce. Firmy vyrábějící bílé plomby je chtěly dostat na trh a rozpoutala se profesionální válka. O problematice rtuti v amalgámu se však vedou diskuse i nadále. Zjistilo se, že rtuť, která se dostane do vody a do ovzduší, působí na rostlinné a živočišné produkty, které konzumujeme, a lidskému organismu škodí. V současnosti používaný amalgám, obsahující rtuť, neškodí.

Zub je úplně vyvinutý přibližně dva roky po prořezání do ústní dutiny. Do té doby je velmi citlivý na chemické dráždění, což způsobují právě bílé výplně. Jelikož kazivost chrupu, hlavně zadních zubů, třenových a stoliček, je u nás velmi vysoká, pro mladé lidi je amalgám ideální výplňová hmota. Pokud do blízkosti zánětu dá lékař bílou fotokompozitovou plombu, nebude držet i proto, že z dásně uniká tekutina, která nemusí být pouhým okem viditelná, ale může narušit kvalitu spojení mezi zubní tkání a výplní. Pryskyřičné výplně nebo bílé plomby jsou velký pokrok, ale amalgám ještě dlouho nebude vytlačen ze stomatologické praxe. Dosud se za něj nenašla plnohodnotná náhradní výplň pro zadní zuby a vyměňování funkčních amalgámových plomb za bílé není ze zdravotního hlediska opodstatněné.

Amalgámové výplně působí na bakterie v ústní dutině destruktivně, bílá plomba je naopak přímo přitahuje a zvýšené bakteriální osídlení zejména při slabé hygieně může způsobovat mnoho komplikací. Bílé plomby mají nezastupitelné místo v přední části chrupu, jsou vhodné zejména z estetického hlediska. V zadním úseku chrupu, kde je zvýšený žvýkací tlak, je jejich životnost asi tři roky, kdežto životnost amalgámu může být deset i více let. Srovnáme-li finanční náročnost amalgámu a bílých výplní, které jsou složeny z pryskyřice a granulek skla, amalgám je podstatně levnější. Žádný stomatolog nevytvoří dokonalé výplně z bílých plomb, pokud má člověk příliš velké kazy, zuby si nemyje, trpí záněty dásní a parodontitidou.

Zdroj: Zubní plomba

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ RTY LYŽAŘŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RadekL.

Dobrý den, zajímá mě, jak je možné, že někteří vášniví lyžaři mívají rty téměř bílé. A nejenom oni, ale také lidé, co jsou často vystavováni slunci.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé rty lyžařů

Bílá plomba

Bílé plomby mohou být chemicky nebo světlem tuhnoucí. U chemicky tuhnoucích se smíchá tekutina s práškem nebo se smíchají 2 pasty. Tyto hmoty jsou méně kvalitní. Je nutné je přesně odměřit, nedají se barevně vrstvit. Ale jsou levnější. Světlem tuhnoucí jsou už připraveny, a proto se nemusí složitě míchat.

Vytvoření kvalitní výplně může trvat i dvě hodiny.

Nejprve se musí kvalitně izolovat ošetřovaný zub od zbytku dutiny ústní, aby nedošlo ke kontaminaci slinami a bakteriemi. Zub je nutné zbavit kazu a všech nečistot. Poté se zub naleptá kyselinou ortofosforečnou, díky ní bude výplň držet. Po opláchnutí se v zubu nechá působit chlorhexidin, který vyhubí všechny mikroby. Pak se nanese mezivrstva, která spojí zub s výplní, a kompozitní hmota. Ta se nanáší v několika vrstvách a vytvrzuje se osvícením polymerační lampou. Na závěr se výplň upraví, zbaví hrbolků, vyleští se a zahladí se mezizubní prostor.

Bílá plomba je tedy takový materiál, který se dostane i do mikroprostorů. Fotokompozitiní pryskyřice je tvořená z anorganického plniva, které představují skelné částice, a organickou částí je monomer. K tuhnutí pryskyřice jsou potřeba fotoiniciátory tuhnutí. Po osvícení dojde k tomu, že se monomery promění v polymery a materiál se vytvrzuje.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Bílé skvrny u batolat

U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u batolat.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Foto bílých skvrn

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Bílé skvrny na nehtech u nohou

Bílé skvrny na nehtech u nohou mohou být způsobeny nedostatkem živin, plísňovou infekcí, onemocněním kůže nebo mírným traumatem.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u nohou.

Léčba závisí na příčině vzniku. U plísňového onemocnění je léčba zdlouhavá. Většinou se jedná o banalitu nebo o špatnou péči o nehtové ploténky a okraje nehtů, například používáním nekvalitních nůžek, tupých pilníků a podobně.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Bílé tečky na jazyku

Bílé tečky na jazyku mohou být známkou plísňové infekce. Kvasinková infekce je známá jako afty nebo kandidóza a je způsobena plísní Candida albicans. Předtím než se objeví bílé léze na jazyku, dochází k jeho otoku a bolesti.

Takto vypadají bílé tečky na jazyku.

Bílé tečky na jazyku se vyskytují v rozmezí jednoho týdne a pak samy od sebe zmizí. Z tohoto důvodu není zapotřebí žádná léčba. Ale v některých případech je dobré navštívit lékaře, zejména pokud se puchýřky objevují příliš často nebo dochází k jejich extrémnímu zvětšení. Lékař zjistí příčinu a léčí ji odpovídajícím způsobem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP