Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ČAJ Z MLADÝCH KOPŘIV

OBSAH

Recept

Ingredience: 2 díly kopřiv (cca 6 vrchních částí kopřiv), 1 díl mladých pampeliškových listů, půl litru vody

Postup: Vodu přivedeme k varu a přelejeme jí byliny. Necháme louhovat asi 20 minut. Poté slijeme. Čaj pijeme ještě teplý. Tento čaj by se stejně jako jiné bylinné čaje měl popíjet s mírou.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁBALY Z KOPŘIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva T..

Dobrý den,
Můj muž trpí záchvaty dny v kotníku,kdy už ho má delší dobu oteklý z obou stran,tak jsem hledala,jak bych mohla vyrobit po domácku kopřivový zábal z čerstvých mladých kopřiv.Děkuji a zdravím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejdříve je potřeba vyléčit dnu a tím zmizí i otok kotníku. Zábaly v tomto případě nic nevyřeší. Dna se vyléčí dodržováním diety a užíváním léků na dnu na předpis od lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zábaly z kopřiv

Čaj z kopřivy a pampelišky

Pampeliška je skvělá bylina. Z mladých listů si můžete připravit salát nebo čaj. Pampeliška podporuje trávení, čištění jater, žlučníku a žlučovodů. Bývá součástí čajových směsí k detoxikaci organismu.

A jak jsme již psali, tak i kopřiva je zdraví prospěšná bylina, která se doporučuje při jarních očistných kúrách, je močopudná a působí stimulačně. Tudíž pampeliška a kopřiva tvoří ideální dvojici pro očistu organismu.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů.
Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.

Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.

Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Rychlovka k překonání únavy

Potřebujeme hrst čerstvých výhonků mladých kopřiv, čtyři vejce a kousek másla. Čerstvé mladé lístečky jarních kopřiv natrháme, dobře opereme, spaříme a odcedíme. (Nálev můžeme vypít podobně jako čaj.) Nakrájíme na kousky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a na ně rozložíme spařené listy. Když začnou lehce bublat, vyklepneme na ně vejce. Mírně osolíme bylinkovou solí. Počkáme, až ztuhnou bílky. Žloutky mají zůstat měkké. Pak můžeme krátce zamíchat. Tato porce je pro dvě osoby. Snad se nepoperou!:-)

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

Pokud má někdo zájem o rýmovnik napište mi na email , mám hdne mladých rostlinek. Hetký den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Bednaříková.

je stále možné ho ještě získat?

Zdroj: diskuze Rýmovník

Kopřivová voda proti padání vlasů

Hrst kopřiv zalijeme 1 litrem vroucí vody a louhujeme 20 minut. Poté přecedíme a přidáme šťávu z 1 citronu. Používáme 1 lžíci denně na masáž vlasové pokožky.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi CO JÁ VÍM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzi.

Já si myslím, že očkování proti rakovině děložního čípku se provádí jen u mladých holek, ale zkuste se podívat na stránky www.intimni-zivot.cz, tam snad bude víc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co já vím

Kopřivová tinktura proti padání vlasů

2 lžíce listů a kořenů z kopřiv zalijeme 5 lžícemi čistého lihu, uzavřeme a postavíme na 2 týdny na slunečné místo. Poté scedíme a zředíme čtvrtlitrem vody. Touto tinkturou masírujeme vlasovou pokožku vždy po umytí vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi LISTY LOPUCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Hagová.

Slyšela jsem, že po usušení mladých listů lopuchu se dělá nějak kaše. Ovšem nevím jak.
Pokud roste lopuch, používám listy na kolena a pomáhá mi od bolesti. V zimě je problém, proto bych si chtěla udělat tu kaši.
Pokud máte informace jak vytvořit, budu velmi ráda za předání.
Děkuji Hagová.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Listy lopuchu

Domácí výroba kopřivového šamponu

Zapomeňte na laciné kopřivové šampony, které se dají ještě dnes koupit v drogérii. Domácí kopřivový šampon pro lesklé vlasy si vyrobte doma. Skvělé je, pokud si můžete natrhat čerstvé kopřivy (rostou od jara do podzimu). Vystačíte si ale i se sáčkem bylin z lékárny. Kromě kopřiv budete ještě potřebovat asi lžíci ořechových listů, dětské mýdlo (nahradit ho můžeme také tekutým marseillským mýdlem nebo nastrouhaným olivovým mýdlem) a Tea tree oil. Postup je velmi jednoduchý. Hrst kopřiv vařte přibližně pět minut společně s ořechovými listy v jednom litru vody. Odvar nechte asi hodinu louhovat. Pak přidejte nastrouhané dětské mýdlo a vše opět krátce povařte, dokud se mýdlo nerozpustí. Nakonec přidejte pár kapek Tea trea oil. Přidat můžete i svůj oblíbený éterický olej (například levanduli nebo mátu).

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Diskuze

V diskuzi JAKÉ VZDĚLÁNÍ MUSÍ MÍT ČLOVĚK PRO PROŘEZ STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Křivánek.

Dobrý den, jaká legislativa stanoví, že činnosti s úpravou korun stromů/mladých i vzrostlých/ může provádět pouze arborista ?
Hrozí i certifikovanému pracovníkovy finanční postih, pokud např. po jeho zásahu dojde k zaschnutí stromu?
Může provádět veškeré úpravy korun stromů a speciální řezy osoba , která má platný kurz na motorové pily?


Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaké vzdělání musí mít člověk pro prořez stromů

Zdravé recepty s kopřivou

Sirup z kopřiv I

Ingredience: 60 ks kopřiv, 4 citrony (oloupané), 30 g kyseliny citronové, 2 l převařené vody

Postup: Všechny suroviny necháme 24 hodin luhovat v chladu, přecedíme, přidáme 2 kg cukru a rozmícháme. Protože v sirupu není žádný konzervant, uchováváme ho v chladničce.

Doporučení: Kopřivy je vhodné sbírat jen do května, potom už mají hodně dusičnanů. Nedělejte si tedy sirup po celý rok.

Sirup z kopřiv II

Ingredience na 1 l vody: 130 vršků mladých kopřiv nebo kopřiv do výšky 30 cm, 2 citrony, 1,2 kg cukru, 20 g kyseliny citronové

Postup: Kopřivy po sběru opláchněte ve studené vodě, krátce promixujte v mixéru s litrem vody. Poté dejte do hrnce a nechte 24 až 36 hodin luhovat. Do jiného hrnce přidejte citrony nakrájené na kolečka s kyselinou citronovou a trochou vody. Je dobré je ještě 15 minut vařit, aby citrony pustily chuť. Necháme luhovat nebo povaříme a pak přidáme ke kopřivám a na sporák. Přisypte cukr a míchejte do zhoustnutí, nemusí to být až tak husté, ale takto připravený sirup má skvělou chuť. Kopřivový sirup je osvěžující, čisticí a odvodňující.

Pomazánka s kopřivami

Ingredience: 1 pomazánkové máslo, 2 vejce, černý pepř, 2 velké hrsti mladých kopřiv, případně sůl

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a najemno nastrouháme. Lístky kopřivy dáme do studené vody, umyjeme je a hodíme do vařící vody, necháme pouze přejít varem. Poté scedíme a posekáme nadrobno. Do pomazánkového másla, případně tvarohu, vmícháme vejce, kopřivu, ochutíme solí a pepřem. Pomazánku podáváme s pečivem.

Omelety s kopřivami

Ingredience: 50 g strouhaného čedaru, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 1 jarní zelená cibulka, 1 lžíce olivového oleje, mladé kopřivové listy, sůl, mletý černý pepř

Postup: Z tohoto množství surovin připravíme dvě omelety. Vejce nejprve rozšleháme v misce se solí, pepřem a mlékem. Pak přidáme nadrobno nasekané mladé kopřivy, najemno nakrájenou zelenou cibulku a polovinu čedaru. Vše dobře promícháme. Na pánvi rozpálíme olej a pak na něj vlijeme polovinu směsi. Teplotu zmírníme a zvolna omeletu osmažíme. Před koncem smažení povrch omelety posypeme polovinou zbylého sýra a necháme dojít. Stejně tak připravíme i druhou omeletu. K hotové omeletě s kopřivami se hodí čerstvé zeleninové saláty nebo pečivo.

Kopřivová polévka

Ingredience: 1 l zeleninového vývaru, 350 g mladých kopřiv, 350 g brambor, 1 cibule, 30 g másla, 100 g smetany, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, špetka nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Kopřivová polévka je bohatá na vitamíny, železo a další minerální látky. Kromě toho voní muškátovým oříškem a je moc dobrá. Je to jedna z jarních bylinkových polévek, které často vaříme o Velikonocích. Nadrobno nakrájenou cibulku a utřený česnek osmahneme v hrnci na másle. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, mladé kopřivy důkladně opláchneme a nasekáme nadrobno. Když cibulka začíná hnědnout, přidáme k ní nakrájené brambory a kopřivy a vše krátce a zprudka osmažíme. Pak do hrnce přilijeme zeleninový vývar, přivedeme polévku k varu a přikrytou pokličkou ji zvolna vaříme 20 minut. Po této době polévku necháme vychladnout a po vychladnutí tyčovým mixérem vše rozmixujeme na pyré. Přidáme smetanu, muškátový oříšek, mletý pepř a osolíme podle chuti. Po ohřátí můžeme polévku podávat.

Kopřivová vajíčka

Ingredience: 1/2 cibule, trochu oleje, velká hrst listů mladých kopřiv, 2 vajíčka, 2 polévkové lžíce mléka, sůl

Postup: Kopřivu umyjeme ve studené vodě, poté hodíme do vařící vody a necháme přejít varem. Scedíme a nadrobno nasekáme. Na oleji zpěníme pokrájenou cibulku, přidáme nasekanou kopřivu a jemně orestujeme. Vše zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a mícháme do zhoustnutí. Podáváme jako vydatnou snídani s pečivem.

Zapečený chléb

Ingredience: dobrý chléb z předešlého dne, 4 hrsti mladých kopřiv, 1 lžíce oleje, 2 lžíce posekaných čerstvých bylinek: pažitka, petrželka, dobromysl, medvědí česnek, 2 vejce, sůl, pepř, 100 g žervé nebo kysané smetany, 100–150 g čedaru

Postup: Mladé kopřivy zbavíme stonků a listy důkladně propláchneme. Na rozpáleném oleji je osmahneme, dokud nezavadnou. Do zchladlých přidáme vejce, žervé, bylinky, sůl a pepř a rozmícháme. Směs natíráme na plátky chleba, posypeme nastrouhaným čedarem a zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C dorůžova. Podáváme horké.

Kopřivové košíčky

Ingredience na těsto: 250 g špaldové mouky, 1–2 lžičky soli, 80 ml oleje, 3 lžíce lněného semínka, 100 ml teplé vody

Ingredience na náplň: střední hrnec čerstvých kopřiv, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 4 lžičky zakysané smetany, sůl, pepř, cherry rajčátka, balkánský sýr, eidam, 3 lžičky zakysané smetany, koření, čerstvé bylinky, 2 vejce, houby

Postup: Těsto připravíme smícháním všech surovin. Kopřivy pokapeme olejem a s troškou vody podusíme. Poté rozmixujeme a ochutíme česnekem, solí, pepřem a zjemníme 4 lžičkami smetany. Těstem naplníme formičky, do každé dáme 1–2 lžičky kopřiv, rozpůlené rajčátko, několik kousků hub namočených v teplé vodě a doplníme po okraj těsta vejci rozmíchanými s kořením, bylinkami, 3 lžičkami smetany a hrstí strouhaného eidamu. Nakonec ještě na každý košíček dáme lžičku rozdrobeného balkánského sýra a pečeme dozlatova.

Kopřivové palačinky

Ingredience na palačinky: 2 dcl mléka, 4 lžíce mouky, 1 vejce, špetka soli

Ingredience na náplň: 100 g nasekaných kopřiv, 1 malá cibule, 3 stroužky česneku, mouka, špetka pepře, 4 plátky anglické krkovice, 4 dkg anglické slaniny, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 15 dkg nivy

Postup: Rozšleháme společně všechny přísady na palačinkové těsto a na pánvi upečeme 4 slabé palačinky. V kastrůlku necháme zesklovatět cibulku, na ni nasypeme důkladně omyté a nasekané kopřivy, prolisovaný česnek, špetku pepře, sůl a podlijeme malým množstvím vody. Dusíme pod pokličkou 15 minut, případně ještě podléváme. Na každou palačinku položíme plátek anglické krkovičky, rozetřeme lžíci špenátu, zarolujeme a naskládáme do zapékací misky. Povrch posypeme tučnější anglickou slaninou, polijeme v trošce mléka roztavenými trojúhelníčky a posypeme nivou.

Kopřivo-cibulajda

Ingredience: 5 velkých cibulí, 2 jarní cibulky, 1 mrkev, 1 hrst mladých kopřiv, 1 l hovězího vývaru, 1 polévková lžíce másla, sůl, pepř, olej

Postup: Na oleji restujeme na proužky nakrájenou cibuli do růžova, zjemníme máslem. Poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. Nakonec přidáme posekané jarní cibulky a kopřivy. Kdo má rád, může si do horké polévky přidat nastrouhaný sýr.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi RAKYTNÍKOVÝ OLEJ POUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Potřeboval bych poradit ohledně rakytníku,před domem mi roste rakytník vysoký cca 4m je samostaný zřejmě samičí protože nemá bobulky jako samčí,chtěl bych vědět jestli má ty samé účinky. děkuji všem kdo mi odpoví a poradí Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarda.

Dobrý den, pane Josef, nevím sice, co myslíte těmi bobulkami, ale faktem je, že větvičky samičí jsou hladké po opadu listí oproti samčím, které mají pupeny. No a rakytník je léčivý CELÝ, jenom nemá obsažené látky v takovém množství jako plody. Takže si můžete dělat čaj z listů, sušených i syrových a to samé i s kůrou a dřevem mladých větviček, ale tady bych to viděl, jako lepší variantu, luhovat v lihu.
Snad jsem Vám trochu pomohl. Jarda

Zdroj: diskuze Rakytníkový olej použití

Bioslim pro děti

Vážné zdravotní problémy, které byly dříve viděny jen u starších diabetiků, se nyní projevují také u mladých lidí. Bioslim pro děti je určen mladým lidem, vyrábí se ve žvýkačkách, které jsou vyrobené speciálně pro mladéž. Pokud dojde k cukrovce typu 2, měl by být zahájen program Bioslim co nejdříve. Bioslim pro děti je nejlepším způsobem, jak zbavit děti ve věku 7–15 let trpící obezitou či cukrovkou zdravotních potíží.

Zdroj: Bioslim při diabetes

Mýtus třetí: Mladí lidé nesmí nosit kontaktní čočky

Mnoho mladých lidí i dětí bez potíží nosí kontaktní čočky. Průměrný věk dětí, kteří nosí čočky, se pohybuje okolo 12 let. Dokonce i děti ve věku 8 let mají ústrojí vyvinuté na to, aby kontaktní čočky mohly nosit. V tomto věku jsou zároveň i dostatečně zodpovědné na to, aby se o čočky postaraly. Každý oční lékař dokáže doporučit vhodné čočky pro mladistvé i děti.

Zdroj: Mýty o kontaktních čočkách

Diskuze

V diskuzi MARKÉTA ZATLOUKALOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Zkoušela jsem z kopřiv zábal na vlasy ale moc mi to vlasy nestmavilo ,spíž mi víc pomohl zábal s bezinek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Markéta Zatloukalová

Omeleta z kopřiv

Použijte mladé vršky kopřiv, nejlépe jen dva vrchní lístečky. Kopřivy by měly pocházet z čisté oblasti, tedy ne od kraje cesty, kam se chodí venčit psi, ale také ne zpod svahu pole, z nějž by mohlo stékat hnojivo.

Nasbíráme sáček těchto lístečků asi tak o velikosti 20 x 30. Rozprostřeme je v sítu nebo v děrované nádobě na balkón či na okenní parapet, aby se případní obyvatelé z říše hmyzu mohli vzdálit. Pak teprve kopřivy opereme. Vložíme do kvalitního mixéru, přidáme 3 vajíčka, trochu bylinkové soli, lžičku sušeného česneku nebo stroužek česneku čerstvého. Rozmixujeme a vlijeme na rozpálenou pánvičku se lžičkou omastku, aby vznikla silná omeleta. Necháme na mírném ohni ztuhnout. Pak dřevěnou špachtlí rozdělíme jako dort na jednotlivé trojúhelníčky, ty pak obrátíme a necháme dojít. Omeleta je temně zelená, takže ji můžeme ozdobit třeba čerstvým sýrem a proužky kapie nebo zakysanou smetano a chřestem.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu

autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Diskuze

V diskuzi KÁVA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Feri.

Od detsva som mal mierne arytmie, ktore vyvrcholili v 60 roku fibrilaciou predsieni. Ale aj mladych rokoch som pocitoval arytmie po silnejsej kave, predovsetky pocas vecerneho kludu v kresle. (A to som ani nepozeral televizne spravodajstvo !)
Pretoze mam kafe automat s automatickym mletim kavy, pouzival som
bezkofeinovu zrnkovu nemletu kavu z Rakuska (Spar, 3,45 Eura/0,25 kg) Regio Früh Bis Spät, teraz cez Coronu zo slovenskych obchodov tu dobru brazilsku bezkofeinovu nemletu kavu Santos (12 Euro/0,25 kg). Pri mojej spotrebe 10 kaviciek denn zatial ziadne negativne ucinky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Káva a Warfarin

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Kopřivová vlasová voda

1 hrst sušených kopřiv přelijeme čtvrtlitrem vroucí vody, přidáme 1 lžíci vinného octa a necháme odstát 10 minut. Používáme na oplach vlasů po umytí. Potlačuje svědění a tvorbu lupů, pomáhá proti padání vlasů. Používat alespoň 14 dnů. Odvar vydrží 2–3 dny, poté připravíme čerstvý. Světlé vlasy po této kůře tmavnou a tmavé získají lesk.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Likér ze smrkových výhonků

K výrobě likéru se využívají výhonky smrku ztepilého a kromě 2 hrstí těchto mladých výhonků potřebujeme tyto ingredience: 8 kuliček jalovce, 1/2 lžičky puškvorce, 500 ml alkoholu (80% konzumní líh), 5 lžic medu, 500 g cukru. Likér se připraví tak, že do nádoby dáme výhonky, jalovec, puškvorec a vše zalijeme alkoholem. Takto připravené necháme 2 měsíce louhovat. Poté se přecedí a přidá 500 g cukru rozpuštěného v 750 ml vody a přidá se ještě 5 lžic medu. Vše se důkladně promíchá, slije se do lahví a může se podávat nebo uskladnit.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků

Rhipsalis pilocarpa

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis pilocarpa představuje převislý druh, který vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu a pokojovou teplotu. Množíme řízkováním mladých vyzrálých větviček v červenci. Rostlina má převislé stonky, které mohou být dlouhé až 90 cm. Stonky se často větví. Na stoncích má měkké bílé ostny. Drobné bělavé květy vykvétají brzy zjara, většinou od ledna do dubna. Má ráda dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků (nejideálnější je ranní slunce). Substrát by měl zůstat stále vlhký. Dobré je dopřát rostlině i rosení. Nepřelévat.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Rhipsalis lindbergiana

Moderní nenáročná rostlina Rhipsalis lindbergiana je převislý druh, který vyžaduje vyšší vlhkost vzduchu a pokojovou teplotu. Množíme řízkováním mladých vyzrálých větviček v červenci. Rostlina má převislé stonky, které jsou dlouhé až 90 cm a jsou zploštělé. Stonky se často větví. Na stoncích jsou měkké bílé ostny. Drobné bělavé květy vykvétají brzy zjara, většinou na Velikonoce. Také tento druh má rád dostatek světla, ovšem bez přímých slunečních paprsků (nejideálnější je ranní slunce). Substrát by měl zůstat stále vlhký. Vhodné je rostlinu pravidelně rosit. Nepřelévat.

Zdroj: Kaktus rhipsalis

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP