Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

BOLEST V NÁRTU A OTEKLÝ NÁRT

OBSAH

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při operaci kolene došlo k poškození (přerušení) lymfatických cest a lymfa se Vám nyní hromadí v okolí kotníku. Je potřeba provádět několikrát denně lymfatické masáže od chodidla přes kotník až ke stehnu a také je vhodné nějaký čas trvale nosit kompresní punčochy. Při tomto postupu se za čas vše znovu obnoví a ustanou i otoky. V každém případě zůstaňte pod dohledem svého ortopeda a konzultujte s ním svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok

Zánět šlach nárt

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2-3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Od revmatického zánětu se liší tím, že zde nedochází k zarudnutí a postiženo je pouze exponované místo bez postižení kloubů.

Zdroj: Zánět šlach v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBÓZA DOLNÍCH KONČETIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Popiková.

Dobrý den ,manžela chytla velká bolest dolní končetiny .jedná se o oteklý kotník
plus nártu a část lýtka . V květnu u něho byla provedena operace zanoření tenkého střeva .Na nohu nemúže šlápnout. Bere Eligius .mohu mu dávat teplý nebo studený obklad a proti bolesti panadol ? Děkuji Popíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud chcete manželovi opravdu pomoci, tak ho dopravte k praktickému lékaři, aby mu otok na noze vyšetřil a určil jeho příčinu. Poté postupujte podle jeho doporučení. Jakékoliv léčitelské pokusy na manželovi mu mohou ublížit na zdraví a to může vyústit až v trestně právní následky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombóza dolních končetin

Co znamená oteklý ret po ránu

Oteklý ret po ránu může varovat před Crohnovou chorobou. Že vůbec netušíte, proč by rty měly poukazovat na onemocnění střev? Podle všeho právě tento typ onemocnění způsobuje otoky na různých částech těla a ústa nejsou výjimkou.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem CVIKY PO ZÁNĚT ŠLACH NA NÁRT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka p.

Po zánětu šlach na nártu mám stále bolesti. Může mi někdo poradit nějaké cviky? Trpím již měsíc.Děkuji Zdenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po tomto onemocnění je na dlouhou dobu. Nejlepší způsob, jak se zbavit bolestí je postupné cvičení, protahování a speciální masáž. Sama to zvládnete jen s pevnou vůlí. Je lepší tyto procedury absolvovat se zkušeným fyzioterapeutem a nebo v rehabilitačním zařízení. Poraďte se se svým ortopedem, určitě vám doporučí nejlepší způsob rehabilitace. Pro představu přikládám odkaz na video, kde jsou znázorněny rehabilitační techniky: youtu.be/eaJXJa3ZR4A
Video je v anglickém jazyce, ale je z něho dobře patrné, jak provádět jednotlivé rehabilitační úkony.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cviky po zánět šlach na nárt

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den používám Detralex,ale přijde mi to,že to ani nezabírá, mám nateklý nárt,kolem dokola kotník a jakoby k holenní kostí mě to stahuje.Mám vyléčený bércový vřed.Někdo mi říká, že mám v nártu vodu.Léčím se se štítnou žlázou beru euthyrox a léčila jsem se i na DNU brala jsem Milurit.Bylo mi sděleno,že to DNA neni.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLY KOTNIK BEZ URAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Niku.

Dobry den, prosim o pomoc.. Pred mesicem jsme byli s rodinou na horach a ja vytahla po roce pohorky, druhy den rano me bolel nart na prave noze na dotek, nemohla jsem byt v zadnych botech ani v pantoflich vse me ze zhora tlacilo a desne bolelo.. Po par dnech se mi udelal otok nartu i prsty byli natekle..Omezen pohyb.. Vzdy po chvili chuze se to trosku zlapsilo ta bolest.. Asi po 14 dnech to bolet postupne prestalo.. Ale ted mam stale otok uz nemam natekly nart ale kotnik+cca 2cm na lytko..Noha neni tepla, nijak zbarvena jen citim jakoby slabe tuhnuti lytka.. Videli me 4doktori a nikdo nepomohl.. Brala jsem ketonal retard, chladila jsem, stazene jsem to mela, octovy zabaly jsem zkousela.. A delali mi jen RTG i presto ze jsem rekla ze jsem uraz nemela.. Ale jine vysetreni zadne BOHUZEL.. Podotykam ze mi je 24let a jsem mama a servirka, kourim rok nejslabsi ktere vyrabeji a jeste pred dvemi mesici jsem chodila pravidelne 2x tydne na zumbu a zatim se s nicim nelecim. Poradite mi nekdo prosim, uz jsem z toho vazne zoufala. Mockrat dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě došlo k namožení svalů klenby a na to vám pomůže opakovaná reflexní masáž chodidel a lýtek. V Čechách tuto terapii bezvadně provádí thajky. Hledejte thajské masáže ve svém okolí a dopřejte si masáž nohou dvakrát až třikrát týdně. Do měsíce by se mělo vše spravit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklina

Jak na oteklý ret po úrazu

Pokud otok nedoprovází výrazné zarudnutí či sekrece z rány, je jeho vytvoření po úrazu zcela běžný jev. Pokud by otok neustupoval či se naopak zvětšoval, doporučuje se návštěva chirurgie. Jinak ranku můžete natřít kolodiem a celkově ret nasucho čistě chladit.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PATY PŘI DOŠLÁPNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

mám dvakrát až třikrát za měsíc bolesti levé nohy,tak že nemohu došlápnout a noha se hroutí do strany.V noci mi bolest kroutí nárt nahoru.Trochu pomáhá olfen gel.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zborcená klenba může způsobit tyto nepříjemné příznaky. Stačí vyšetření u ortopeda, který předepíše vložky do bot a nebo navrhne jiné řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Angína a oteklý krk

Zde je pár babských rad na zmírnění otoku...

Do šálku vody dejte půl lžičky mleté skořice a několik zrníček pepře. Povařte, oslaďte medem a pijte třikrát denně. Tento indický léčivý čaj můžete pít i při nachlazení, angíně, chřipce a právě na oteklý krk.

Při angíně a oteklém krku zkuste oloupat stroužek česneku a přes den ho cucat. I když to není ten nejchutnější bonbon, česnek ničí viry a bakterie, a proto máte velkou šanci, že se nepříjemného problému zbavíte.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Drexlerová.

Mám na noze bolest asi 1 cm na nártu, nemohu zahojit. Jak postupovat Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Oteklý kotník jen na jedné noze

Oteklý kotník jen na jedné noze může – není-li způsoben úrazem – indikovat mnohé nemoci, a to od zánětu žil přes onemocnění lymfatických cév až k onemocnění jater, ledvin nebo srdce.

Zdroj: Oteklé kotníky

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka Julinová.

Děkuji za odpověď, ale mám ještě jeden dotaz na levé noze mám spadlou
klenbu a povolené kůstky v nártu jeto oteklé operaci mi nedoporučují nárt by se znehybněl a já jěště horší chodila nešlo by to něčín poléčit taky to dost bolí, jsem v důchodu je mi 64 let a ještě bych chtěla někam si zajít bez bolesti .Prosím o radu jsem už zoufalá vždyť mám jen bolesti.Předem děkuji Julinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na zborcenou klenbu lze vymyslet řešení pouze za pomoci ortopeda. Jsou k dispozici různé vložky do bot, které pomohou udržet klenbu v její přirozené poloze. Když by toto nepomohlo, tak potom zvolte ke svému přemísťování jiný způsob než je chůze, například jízdní kolo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Baelzova nemoc

Baelzova choroba je hnisavé zánětlivé onemocnění spodního rtu. Jde o ojedinělé, špatně identifikovatelné infekční onemocnění, charakteristické zvětšením a natažením sliznice spodního rtu, což vede k vyhlazení sliznice a zabarvení vnějšího spodního rtu do nachova. Na základě tohoto stavu vzniká eroze, ulcerace, tvorba krust a infekce na sliznici spodního rtu. Spodní ret je oteklý a bolestivý. Toto onemocnění může vést k rozvoji aktinického zánětu rtu a spinocelulárního karcinomu. Charakteristickými příznaky jsou bolest, tvorba puchýřků, tvorba aft, otoků, zarudnutí, tvorba vředů. Nikdy nevymačkávejte vzniklé defekty. Neodborné vymačkávání je velmi nebezpečné, jelikož hnisavý zánět spodního rtu se může rozšířit až do mozku a infekce má pak fatální následky. Onemocnění vždy vyžaduje lékařkou péči. Ošetřující lékař stanoví přesnou diagnózu a rozhodne o příslušné léčbě.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi OTEKLÝ LEVÝ KOTNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. Pomalu ob den mám oteklý levý kotník. Bolesti nemám, jen cítím tlaky v oblasti kotníku. Zatím to řeším studenými obklady - priznic. .Děkuji za radu.Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Suchá Dagmar.

přítel je po operaci kyčelního kloubu otéká mu nárt a kotník nohy

Zdroj: diskuze Oteklý levý kotník

Otok spodního rtu léčba

Máte-li oteklý spodní tet, je v první řadě třeba odstranit vyvolávající příčinu a následně aplikovat vysýchavé obklady (borová voda, Jarischův roztok) a promašťující základy, případně lokální nebo celkovou antimikrobiální či antivirovou terapii. Dále je vhodné zvýšit příjem kyseliny listové, železa, zinku a vitaminů skupiny B a C. Podpůrný účinek má celá řada komerčně vyráběných přípravků ve formě gelů nebo krémů s obsahem rostlinných extraktů a lokálních anestetik.

Zdroj: Oteklý spodní ret

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Ortopedické onemocnění nohou

Podélně plochá noha

Vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso.

Symptomy:

  • pokles podélné klenby nohy
  • valgózní postavení pat

Terapie: chůze na boso po nerovném terénu a masáže nohou, individuálně tvarované stélky, správná zdravotní obuv s prostornou špicí, široký pevný klínek, pevný opatek a pevný, dostatečně široký nízký podpatek.

Příčně plochá noha

Vzniká poklesem přední příčné klenby, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) a nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Příčně plochá noha je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky.

Terapie: použití korekce do obuvi („srdíčka“).

Vysoký nárt

Je charakteristická abnormálním vyklenutím podélné klenby nožní za současného snížení nebo zborcení klenby příčné. V důsledku přetížení přední části nohy se zde vytvářejí otlaky. Vysoký nárt patří mezi vrozené defekty nohou. Příčinou může být i nošení příliš krátké obuvi.

Terapie: nošení prostorné obuvi s dostatečnou výškou pro nárt, zhotovení individuální ortopedické stélky.

Deformity prstů

Nošením nevhodné obuvi, zejména příliš těsné a krátké, trpí nejvíce prsty nohou. Proto patří deformity prstů k nejčastějším získaným deformitám nohou.

Jedná se například o:

  • vbočený palec
  • vybočený malík
  • kladívkové či drápovité prsty
  • přeložené prsty

Terapie: nošení prostorné obuvi, používání korekcí prstů, ortopedických vkládacích stélek, správně prováděná pedikúra, případně operace.

Dvojitá pata

Vyskytuje se na zadní straně paty v důsledku nošení těsného lodičkového či mokasínového střihu obuvi. Příčinou bývá špatně tvarovaný (příliš uzavřený) opatek a tvrdá pata obuvi.

Terapie: nošení obuvi se správně tvarovanou a polstrovanou patou, případně operace.

Patní ostruha

Vzniká pod dolním hrbolem patní kosti (zespodu paty), zejména u podélně ploché nohy.

Terapie: odlehčení postiženého místa podpatěnkou (podkova), nošení obuvi s vyšším odpruženým podpatkem (cca 5 cm), případně operace.

Podnehtová exostóza (výrůstek)

  • tlakem ve špici narůstá na nehtovém článku kostěný výrůstek.

Exostóza na nártu

  • vzniká tlakem pevné bandáže obuvi na nárt (například lyžáky, brusle).

Zdroj: Nemoci chodidel

Jak na oteklý krk v těhotenství

V těhotenství na oteklý krk může pomoci cibulový med: nastrouhejte cibuli, do které přidáte žloutek a dvě lžičky moučkového cukru. Celou směs pořádně rozdrťte na kaši a každou půl hodinu snězte malou lžičku.

Poctivý domácí vývar se zeleninou nejenže při každé nemoci zahřeje a zabrání dehydrataci, ale drůbeží maso navíc obsahuje aminokyseliny, které pomáhají uvolnit hleny v dutinách i plicích. Tím samozřejmě napomáhá i proti bolesti a podráždění krku, které jsou způsobeny stékáním hlenů.

Při bolestech a otoku v krku byste měli zvýšit příjem zinku. Zinek totiž obsahuje antimikrobiální látky, které bojují s infekcí a významně napomáhají imunitnímu systému. Zinek najdete například v banánech, jablkách, hruškách, mandarinkách, v brokolici, květáku, červené řepě, chřestu, ale také v hovězím mase, játrech, rybách a podobně.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk

Otok levé nohy

V podstatě platí vše výše uvedené. Tento otok (otok jedné nohy) může také souviset s chybou v lymfatickém systému, což poznáte tak, že kromě kotníku máte oteklé i prsty a nárt. Často se jedná o vrozenou vadu nebo o poškození mízních cév (například po prodělané infekci, traumatu, operaci), v krajních případech může nemoc způsobit až sloní nohu. Lymfedém poznáte tak, že když na něj zatlačíte, zůstane v místě doteku důlek. V tomto případě zamiřte co nejdříve k lékaři, který doporučí vyšetření, vhodnou léčbu, případně lymfatické masáže.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Otok kotníku bez úrazu

Oteklý kotník bez úrazu, ať už jednostranný či oboustranný, vyžaduje včasné a specializované vyšetření, které má vyústit v léčebná opatření. Při postižení žilního i lymfatického systému se dnes nabízí řada nových možností – speciálních léků na podporu žilního nebo lymfatického oběhu.

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Rady na nateklý krk u dětí

U dětí je vhodné použít bezinkovou marmeládu: smíchejte polévkovou lžíci marmelády z černého rybízu s horkou vodou a tento nápoj dávejte dětem po lžičkách několikrát denně.

U malého pacienta můžete na oteklý krk útočit i zvenčí: potřete vlhký ručník tvarohem, přiložte jej na hrdlo a krk si oviňte vlněným šátkem nebo jiným ručníkem. Nechte působit přes noc.

U dětí, ale nejen u nich, také v těhotenství a u dospělých, je vhodný Priessnitzův obklad/zábal. Namočte kus látky (šátek, pánský kapesník, roztrženou plenku) do studené vody a vyždímejte. Omotejte kolem krku, překryjte igelitem a omotejte měkkou teplou šálou. Nechte působit celou noc, případě i během dne. Tento zábal není moc příjemný, ale o to je účinnější.

Zdroj: Babské rady na oteklý krk


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP