Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

BEAUOVY LINIE

OBSAH

Nenádorové onemocnění nehtů

Anonychie je vrozené či získané chybění nehtové ploténky. Doprovází např. lichen planus, epidermolysis bullosa, traumata.

Zde se můžete podívat, jak vypadá anonychie.

Pterygium unguis je onemocnění, kdy dochází při ztrátě nehtové ploténky k přerůstání laterálního nehtového valu do oblasti nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadá pterygium unguis.

Beauovy linie jsou transversální rýhy v nehtové ploténce, které jsou známkou dočasné zástavy růstu (při infekci, traumatu).

Zde se můžete podívat, jak vypadají Beauovy linie.

Leukonychie spadá do skupiny nazvané chromonychie (změny barvy nehtového lůžka). Leukonychia punctata et linearis je běžně se vyskytující chromonychie, která se vyvíjí na podkladě drobných traumat (př. manikúra).

Zde se můžete podívat, jak vypadá leukonychie.

Paličkové prsty, zvané též pulmonální hypertrofická osteoartropatie či digiti Hippocratici: vyskytují se na rukou i nohou. Doprovází plicní choroby, jako např. emfyzém či maligní nádory. Mohou být také příznakem srdečního selhávání.

Zde se můžete podívat, jak vypadají Paličkové prsty.

Psoriatické nehty jsou charakteristické typickým dolíčkováním nehtové ploténky a tzv. olejovými skvrnami nehtového lůžka.

Zde se můžete podívat, jak vypadají psoriatické nehty.

Half and half nail znamená, že proximální polovina nehtového lůžka je světlá, a distální je tmavě červená. Naznačuje renální insuficienci či urémii. Je reversibilní: při léčbě mizí.

Zde se můžete podívat, jak vypadá half and half nail.

Koilonychie jsou lžičkovité nehty: volný okraj nehtové ploténky evertuje (obrací se). Doprovází nejčastěji sideropenickou anémii či thyroidopatie. Bývá též součástí syndromu Plummer-Vinson.

Zde se můžete podívat, jak vypadá koilonychie.

Onychogryphosis je výrazná deformita s bizarními tvary nehtové ploténky, zahnutými dolů či do stran.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychogryphosis.

Onychoschisis je lamelární roztřepení volného okraje nehtové ploténky.

Zde se můžete podívat, jak vypadá onychoschisis.

Zdroj: Diagnostika nemocí podle nehtů

Diskuze

V diskuzi CO JIST KDYZ SE BERE VARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ziakova Marta.

Dobry den,muzu na varfarin zakysane podmasli,jogurty,mlecne vyrobky ,hlavne to zakysane podmasli

Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Dobry den .
Prosím o radu. Mohu na detoxikaci organismu Ostropestřec
Mariánský a nebo mohu třeba tobolky Liftea štihlá linie Synefrin ?
Děkuji Vám za radu .
S pozdravem

Zdroj: diskuze Co jist kdyz se bere varfarin

Účes sestříhané mikádo

Dalším hitem je sestříhané mikádo. Myšleno ne nakrátko, ale postupně v několika délkách, přičemž linie střihu je dobré zdůraznit. V délce po ramena jde už vlastně o lob, ale ten je jen jednou specifickou formou pro oblíbené francouzské mikádo. Účesu opět sluší jemný melír nebo barevně odlišené prameny vlasů. Nakrátko nebo po ramena sestříhané vlasy jsou skvělým řešením pro jemné vlasy. V postupně sestříhaném účesu totiž dostanou potřebný objem a šmrnc.

Zdroj: Francouzské mikádo

Poradna

V naší poradně s názvem MUZE MIT CIVAVA 8 KILO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa.

Muze mit civava 8 kilogramu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obezita je samozřejmě i u psů a tak jako člověk může vážit trojnásobek normální váhy, tak i čivava může být obézní a vážit 8 kilo. Taková obezita ale úplně zdeformuje přirozené linie a ze psa se stane hrouda tuku. Jak taková obézní čivava vypadá, se můžete podívat tady: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Muze mit civava 8 kilo

Příčné hrbolky na nehtech

Horizontální vroubky na nehtech obvykle začínají z jedné strany nehtu podélně na jeho druhou stranu. Horizontální vroubky na nehtech jsou rovnoběžné s nehtovým kořenem a naznačují přítomnost nějakého onemocnění nebo špatného zdravotního stavu, i když to nemusí vždy tak být. Jeden takový zvláštní druh horizontálních vroubků nehtů, které mohou být příznakem onemocnění, se nazývají Beauovy linky. Jsou pojmenovány po vědci, který se jmenoval Joseph Honoré Simon Beau (1806–1865), který je jako první v roce 1846 popsal. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto nebezpečné prohlubně na nehtech, jsou zde: Beauovy linky.

Beauovy linky jsou horizontální, hluboce zvrásněné vyvýšeniny na nehtech, které můžou být i lehce tmavé. Existuje celá řada příčin pro tyto výrazné prohlubně na nehtech, včetně předchozích zranění nehtového lůžka, podvýživy, reakce na některé léky a metabolické poruchy, jako je například cukrovka. Prohlubeň, která charakterizuje Beauovy linky nastane, když je růst nehtů dočasně zastaven kvůli nemoci nebo také i kvůli špatné výživě. Špatná výživa ani nemusí pocházet z naší vůle, například při nadměrně rychlém zhubnutí a podobně, ale může nastat i u člověka, který se stravuje normálně, ale má někde ve svém těle přerušenou výživovou cestu nehtů. Typicky to může být způsobeno špatným využitím bílkovin. Pokud máte tento typ horizontálních prohlubní na nehtech, tak navštivte svého praktického lékaře a ukažte mu to.

Někdy může být růst nehtů krátce přerušen z důvodu více společných faktorů, jako jsou náhlé změny výživy nebo po zranění nehtového lůžka. To může vést také k tvorbě horizontálních prohlubní na nehtech. Ty obvykle nejsou důvodem k obavám, ačkoli by bylo vhodné konzultovat jejich výskyt se svým lékařem, obzvláště máte-li zjevné horizontální vyvýšeniny, protože mohou být známkou nedostatku výživy nebo jiného onemocnění, které půjde diagnostikovat například z krevního rozboru. V některých vzácných případech mohou tyto podélné rýhy být příznakem otravy arzénem.

Pokud jste si nedávno všimli, že se vám na nehtech vyvinuly vyvýšeniny nehtů a zejména pokud jsou horizontální povahy, tak byste měli tyto příznaky konzultovat se svým lékařem, protože je důležité co nejdříve vyloučit vážnější zdravotní problém, na který by to mohlo ukazovat.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Poradna

V naší poradně s názvem PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den! Přidávám se do diskuze i se svým problémem v naději jakékoli rady. Už téměř rok se potýkám se silným šupinatěním hlavy, které je bohužel provázeno nezadržitelným padáním vlasů. V okolí čela a uší jsou projevy nejcitelnější - linie vlasů je pokryta tenkou "slupkou" odumřelé suché kůže, která se po navlhčení při mytí odděluje, za sucha pevně lpí na hlavě. Při odloupnutí je kůže vespodu zarudlá jako by zanícená. Stejně ačkoli aniž bych pozorovala zarudnutí vypadá pokožka po celé ploše hlavy. S méně závažnými projevy se v poslední době setkávám i v t-zoně obličeje, a na ušních boltcích. Celkově se dá říci, že pokožka mé hlavy je velmi suchá, čili nekoresponduje s typickými projevy seboroické dermatidy, ač mi ji lékař diagnostikoval a pokouší se jí neúspěšně léčit :-( Můj stav nevykazuje zlepšení ani po celkové úpravě jídelníčku, zařazení doporučených doplňků stravy, ani na běžné léčebné přípravky z lékarny. Prosím, pokud máte jakoukoli zkušenost, nebo nápad, jak pomoci, co vyzkoušet, budu vděčná za cokoli.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den paní Rayleen, podle Vámi popsané subjektivní diagnózy se také plně přikláním k tomu, že je to seboroidská dermatitida. Toto onemocnění se vyskytuje jak na mastné pokožce, tak i na suché pokožce, pak ji nazýváme disseborea. V některých případech se bohužel nepodaří její úplné vyléčení, podobně jako u lupénky. Je však možné redukovat její projevy. Z volně dostupných prostředků je to především vhodnými šampony, ale i rostlinnými oleji s přídavkem kyseliny salicylové. Z lékařské medikace to jsou pak kortikoidy, popřípadě antimykotické přípravky. Výborně zpracovaný popis této choroby je na webu na této adrese: www.medicabaze.cz/in… Je zde možnost porovnat své projevy s přiloženou fotodokumentací a také je zde rozebráno několik různých druhů variant projevů. K dispozici je zde i možná léčba. Doporučuji přečíst si to a důvěřovat svému lékaři a být trpělivá. Léčba je dlouhodobá. Držím Vám palce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Vyberte si vhodnou kosmetiku

Nepřeberné množství produktů na trhu nám dokáže pěkně zamotat hlavu. Důležité je držet se linie, která je vám příjemná, ať už jde o značku z lékárny, anebo z drogerie. Pokud chcete být také „in“, měli byste vyzkoušet BIO kosmetiku. Je vysoce efektivní, ale její účinek se projeví až po delší době než u kosmetiky standardní. Úkolem certifikované přírodní BIO kosmetiky je působit tak, aby dlouhodobě aktivovala nitrobuněčné procesy v pokožce a zvýšila její vlastní obranné a regenerační funkce.

Zdroj: Podzimní péče o pleť

Diskuze

V diskuzi OČKOVÁNÍ - VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bartoschka.

Děkuji, za článek, dovolím si jen dotaz - náhodou tip na osvědčený přípravek na zmírnění vedlejších účinků očkování? Naše doktorka sice říká, že si nemám dělat starosti, ale já bych raději ošetřila předem, co se dá. Ať se vyhneme horečkám a spol :-). Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Zdravím,

také to teď hodně řeším..
Doporučuji přečíst knihu Varovné signály očkování - A. Strunecká, ke konci jsou i rady MUDr. Ludmily Elekové - např. podávat velmi vysoké dávky vit. C, omega 3 mast. kyseliny, Vitamin D3, hořčík.. případné horečky nepotlačovat paracetamolem, Ibuprofen je lepší volbou. Už je na trhu i přípravek - nějaký sirup, právě s vysokým obsahem vit. C, D... ale teď nevzpomenu na název.. snad budou vědět v lékárně.. Rozmyslet na co a jestli vůbec očkovat (kvůli hliníku a thimerosalu - sloučenina obsahující rtuť ve formě etylrtuti) a více než 77 dalších látek vakcíny, možným zbytkům DNA, virům. Jen pro zajímavost v současné době se antigeny pěstují na oplozených slepičích vejcích - používají se plodové membrány nebo fibroblasty z kuřecích zárodků, na kuřecích ledvinových buňkách, na buňkách z ledvin afrického kočkodana (tzv. Vero buňky) a na buňkách z lidských plodů pocházejících z potratů (buněčné linie WI-38, MRC-5, RA 27/3) - zdroj - Varovné signály očkování..
Snad jsem trochu pomohla..

Zdroj: diskuze Očkování - vedlejší účinky

Kořeny tújí

Túje mají mělký, vláknitý kořenový systém a tento kořenový systém se může šířit až k okrajům koruny, což je nejvzdálenější vnější obvod koruny stromu. Kořeny malých stromů mohou dosahovat hloubky až 20 cm, zatímco kořeny větších stromů mohou sahat do hloubek 45 až 60 cm.

Kořenový systém tújí je obecně mělký v závislosti na odrůdě a může se šířit do šířky maximálně do úrovně odkapávací linie nebo okrajů větví. Kořeny tújí nejsou známé tím, že by měly invazivní nebo agresivní kořeny.

Zdroj: Hloubka kořenů thuje

Diskuze

V diskuzi BOLEST KYČLÍ U CCA 40 LETÉHO ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Kurňa nejdřív mi bylo divné že tak mladý kámoš má takové bolesti kyčlí pří chůzi... Až teď mi došlo, že vono už ani já nejsem "tak" mladý, bude mi 30 proto mi došlo že on už tak mladý není myslím že mu je okolo 40. Ovšem já můžu s klouby dělat co chci bez jakékoli negativní reakce. A on ani chodit nemůže ? A to nemá nadváhu.. nemůže to třeba signalizovat něco jiného ? No dal jsem mu borax, a žere to jsem právě zjistil, tak uvidíme co bude.. Kurňa to je ale naprd, já nechci žádné nemoci. Teď ani před smrtí ! Jestli mám mít stejný zdravotní průběh života jako mí rodiče. Tak to si jak začnou ty první raději hodím provaz :D ale vzhledem k tomu, Že se svému zdraví věnuji tak jak to jen jde, A uvědomil jsem důležitost detoxikace a pravidelného čištění. Takže pochopitelně praktikuji nejrůznější očisty sem tam, A jsem zvědav jestli budu trpět nemocemi jako rodiče.. jako sousedi, jako kámoši, zkrátka jako každý koho zdraví nezajímá a spoléhá se na doktory.. Prozatím jsem zrušil bludy o genetice, jelikož je mi 30 a mé vlasy se od 15ti let nezměnily. Furt stejné, Nepadají, nemění se.. Můj brácha ten je o pět let nebo víc ještě ? Nevím kolik má kdo roků ani u sebe to pořádně nevím, ale myslím že mi bude těch 30 a nebo 29 :D jsem 89. ročník a to se blbě počítá :D Každopádně brácha ten už ve 20 byl opelichaný jak kuře co si hrálo s kočkou :D a dnes už to nejsou ani vlasy ale ŠTĚTINY shrubly mu zřídly a ještě šediví.. A to mi všichni od mala říkali, Že s tím nic nenadělám, že děda byl plešatý mladý, fotr, jeho brácha taky zkrátka celá mužská linie naší rodiny pelichá.. Já jsem od mala protestoval, Říkal jsem není možné aby vlasy jen tak padaly, To by na té hlavě totiž vůbec nerostly já považuji stejně vážné padání vlasů jako padání zubů, Pokud by se to dělo, Tak bych to musel vyřešit, Začlo se to dít v okamžiku kdy jsem celkem dost posiloval a přemáhal se, Ale ve vaně mě to dostatečně vyděsilo na to, aby mi došlo, že to posilování zrovna zdraví prospěšné není. Nic není zdraví prospěšné po čem vám padají vlasy. No nic jesi ten Borax mu zabere, Tak budu rád, Jelikož doposud jsem se o účinku pouze dočítal od starých lidí po celém světě a nemohli si to téměř všichni vynachválit.. Byl by v tom čert kdyby mu to nepomohlo!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest kyčlí u cca 40 letého ?

Pampeliška na rakovinu jater

Etnomedicínské znalosti bioaktivních látek rostlinného původu by nám mohly pomoci při objevování nových terapeutických sloučenin s velkým potenciálem. Pampeliška byla jistě používána v tradičních etno-medicínských systémech (tj. čínských, arabských, indických a indiánských) k léčbě různých typů rakoviny. Pampeliška je sice velmi energická, ale potenciální způsob působení je stále nejasný. V jedné studii [1] byla zkoumána antiproliferativní aktivita metanolových extraktů z kořene pampelišky (MEDr) na buněčnou životaschopnost HepG2, MCF7, HCT116 a normální Hs27. Bylo pozorováno, že MEDr (500 μg/ml) drasticky snížil růst buněčné linie HepG2, zatímco účinek na buněčné linie MCF7 a HCT116 byl méně výrazný a u buněčných linií Hs27 nebyl pozorován žádný účinek. MEDr také zvýšil hladinu fosforylace AMPK buněk HepG2, který je považován za klíčový v léčbě rakoviny a dalších metabolických onemocnění. Aktivace AMPK ze strany MEDr zaznamenaná v této studii nebyla nikdy dříve hlášena. Výsledky týkající se počtu apoptotických buněk (buňky HepG2) byly v souladu s testem viability buněk. Pozorování jasně prokázala účinnost MEDr proti rakovině jater s potvrzením, že pampeliška může ovlivňovat AMPK a tím i rakovinu v léčených buněčných liniích.

Zdroj: Kořen z pampelišky na rakovinu

Psyllium při hubnutí

Psyllium nemá žádnou výživovou hodnotu, ale hraje velmi důležitou úlohu v udržování dobrého zdravotního stavu, tedy i štíhlé linie. Máte-li nadváhu, ztratíte na váze současně se zvýšením podílu vlákniny ve stravě. Protože jídla s vlákninou se dostávají pomaleji ze žaludku do střev, pocit hladu se dostaví později, takže sníte méně. Navíc se vstřebá méně tuků, a tedy i méně kalorií z nich. Při redukčních dietách dokáže Psyllium zasytit a omezit tak pocit hladu. Je tedy jasné, že konzumace dostatečného množství vlákniny v podobě Psyllia je pro naše zdraví bezpečná a stejně tak je i nezbytnou součástí každé redukční kúry.

Myslete na to, že Psyllium vás zasytí, ale nezbaví vás chuti k jídlu. To je jen na vás. Také se při redukci váhy nezapomeňte hýbat.

Zdroj: Psyllium

Paruky

Přestože jsem byla rozhodnuta pořídit si paruku na zakázku, našla jsem řešení mezi hotovými výrobky. Paruky Mediflex, které toto studio představilo jako svou novinku, jsou vyrobeny speciálně pro onkologické účely, což bylo v mém případě ideální. Možná se ptáte, v čem spočívá ta výhoda. Je to způsob uchycení paruky tak, aby vypadala přirozeně a držela dostatečně pevně. Za šikovné považuji možnost výběru ze 3 velikostí, které se nechají ještě upravit. Paruky z evropských vlasů jsou ručně poutkovány, tudíž účes nebo barva jdou snadno doladit. Přední část paruky je podšitá jemnou tkaninou – to umožňuje naprosto přirozený přechod vlasové linie stejně jako tomu je u vlastních vlasů. U běžných paruk bývá naopak přechod velmi ostrý, právě proto všichni poznají, že je máte na hlavě. Upravený podklad zabraňuje sklouznutí paruky po pokožce a navíc ji lze dodatečně připevnit lepicí páskou.

Zdroj: Ztráta vlasů při chemoterapii

Obočí podle tvaru obličeje

Obočí dotváří vzhled a upravenost obličeje. Úprava obočí podle tvaru vašeho obličeje vám dodá zdravější výraz a možná ještě nakonec zjistíte, že se už nemusíte tolik líčit.

  • Čtvercový obličej: Obočí se snažte zaoblit, lehce vyklenutými oblouky totiž zjemníte ostré čelistní hrany.
  • Kulatý obličej: Zde jsou vhodné plné oblouky. Plné tváře nejlíp utlumíte, pokud obočí navíc jemně pozvednete.
  • Podlouhlý obličej: Klenutí obočí protáhněte a zakulaťte. Pokud budou chloupky přesahovat vnější koutky očí, obličej se vám opticky rozšíří. Ale pozor, kdybyste to s délkou linie přehnali, váš pohled by působil povadle.
  • Srdcovitý obličej: Je charakteristický drobnými čelistními kostmi, takže máte výraznější horní polovinu obličeje. Bude vám proto slušet elegantní zástřih, o hustý porost se přitom snažit nemusíte, spíš si hlídejte, abyste měla obočí vždycky pečlivě učesané.
  • Oválný obličej: Volte klasické, jemně zaoblené obočí.

Zdroj: Obočí

Účes podkova pro kulatý obličej

Na tomto střihu určitě oceníte snadnou úpravu vlasů, lehkost hlavy a v létě samozřejmě nezakrytý krk. S určitými úpravami se hodí ke všem typům obličeje. Majitelka kulatého obličeje by měla mít přední vlasy přesahující bradu, srdcovitý obličej by měl podkovu doplnit v předu vzdušnou patkou, ženy s delším obličejem by zase měly rovnou ofinou zakrýt čelo a hranatý obličej by se měl snažit linie zmírnit rozverným zvlněním předních vlasů. Krátké vlasy vzadu je možné lehce nagelovat, zatímco přední vlasy je dobré uhladit žehličkou nebo mírně zvlnit. Pro tento typ účesu je vhodný vrstvený střihy ve tvaru podkovy. Většinou se nosí v polodlouhé délce lehce pod bradu. Potěší vás větším objemem vlasů a šmrncovním vzhledem. Nosí se převážně ležérně střapatý s konečky vytočenými směrem ven. Majitelky kulatého obličeje opět volí polodlouhé vrstvené délky.

Takto vypadá účes podkova pro kulatý obličej.

Zdroj: Účes podkova

Rady pro barvení vlasů

  • Seborea má své fáze, v době erupce je pokožka citlivá a v druhé zklidněná. Proto barvení vlasů naplánujte vždy na dobu po erupci.
  • K přípravě pokožky hlavy před barvením používejte intenzivní kondicionační ošetření pomocí balzámu na vlasovou pokožku (recept na výrobu je k dispozici níže). S aplikací začněte dva dny před barvením vlasů.
  • K barvení vlasů si vyberte barviva, která neobsahují fenylenediaminy, amoniak a peroxid vodíku.
  • 24 hodin před nabarvením celé hlavy vždy vyzkoušejte malý bod barviva na kůži za uchem
  • Než začnete barvit, chraňte pokožku pomocí kalciové masti cena a nákup. Naneste ji na uši, čelo, krk a kolem vlasové linie.
  • Pracujte velmi šetrně, aby nedošlo k poškození pokožky; žádné silné tření ručníky nebo kartáčování.
  • Při barvení a oplachování použijte vlažnou a ne horkou vodu.
  • Vlasy samy o sobě netrpí barvením, je to vaše kůže, která bude pravděpodobně reagovat. Takže barvěte vlasy ve vzdálenosti 3 mm od pokožky hlavy - nebo nejlépe jen na koncích.
  • Na mytí barvených vlasů používejte šampony, které neobsahují Dodecylsíran sodný, jenž může podněcovat riziko zánětu pokožky jejím nadměrným odmašťováním.
  • Zkuste barvit přirozeně. Zkuste hennu nebo podobná 100% přírodní barviva namísto syntetických látek.

Zdroj: Seborea a barvení vlasů

Princip zeštíhlení

Výrobce uvádí, že zeštíhlující prádlo Slencera vám pomůže vytvarovat postavu dvěma způsoby:

  1. jakmile si prádlo Slencera obléknete, budete okamžitě vypadat až o 2 velikosti štíhlejší;
  2. nošení prádla Slencera po dobu několika týdnů má skutečně zeštíhlující účinek.

Prádlu Slencera se žádné jiné tvarující prádlo nevyrovná. Slencera totiž na rozdíl od běžného tvarujícího prádla opravdu působí na hubnutí. Prádlo sahá od linie prsou dolů přes zadeček až na stehna. Vypadáte díky němu štíhlejší a cítíte se více sexy, takže si můžete obléci cokoliv. Navíc nošením tohoto prádla opravdu zhubnete a budete se cítit skvěle v jakémkoliv oblečení. Když jej budete nosit po dobu několika týdnů, budete v něm skutečně spalovat tuk.

Revoluční a inovativní jednodílné prádlo Slencera je navrženo tak, aby mělo skutečně zeštíhlující účinek. Při jeho výrobě byl použit nejnovější vědecký objev, a to unikátní bio-keramická tkanina. Bio-keramická tkanina pomáhá spalovat přebytečný tuk, takže díky ní skutečně hubnete. Při kontaktu s vaší pokožkou začne 4 000 bio-keramických částic v tkanině Slencera pohlcovat teplo vašeho těla prostřednictvím infračervené tepelné energie. Tělo na to reaguje tak, že zvýší krevní cirkulaci a produkuje více tepla, aby kompenzovalo původní tepelné ztráty, a vy přitom spalujete tuk.

Složení materiálu zeštíhlujícího prádla Slencera: 20 % elastanu s turmalínovými částicemi, 45 % polyamidu a 35 % polyesteru.

Zeštíhlující prádlo Slencera je navrženo tak, aby jej mohly nosit ženy s jakoukoliv konfekční velikostí.

Je dostupné v těchto velikostech:

  • S (34–36)
  • M (38–40)
  • L (42–44)
  • XL (46–48)
  • XXL (50–52)

Zdroj: Legíny Slencera

Jak zamaskovat zapadlé oči líčením

Postup č. 1

Zapadlé oči opticky zvýrazníte, pokud budete používat velmi světlé stíny. Nikdy nezdůrazňujte ohyb horního víčka tmavou barvou, oči by ještě více zapadly. Nezvýrazňujte oblouky pod obočím světlým stínem, stín patří na víčko. Linky volte tenké a co nejblíže k řasám. Světlý odstín naneste na horní pohyblivé víčko téměř až k obočí. Střední odstín naneste do záhybu víčka. Tmavá barva patří nad vnější koutek oka, nad linii řas a lehce pod obočí. Spodní víčko jen zlehka vykreslete tmavší linkou od poloviny oka k vnějšímu okraji. Při výběru stínů k nalíčení hluboko posazených očí se vyhněte tmavým barvám na horním víčku. Oči více zdůrazní světlý odstín béžové, fialkové nebo růžové.

Postup č. 2

Základním pravidlem jsou světlé oční stíny. Světlé barvy oči zvětšují a prozařují. Začněte nanášet stín od vnitřního koutku směrem k vnějšímu koutku oka. Dodá to vaším očím měkkost. Můžete použít i „trio oční stíny“, které se skvěle hodí pro zapadlé oči. Navíc barvy v paletě k sobě ladí. Je důležité, abyste zvýraznila oči co nejvíce pomocí světlých barev (růžové, béžové, broskvové). Začněte od řas a stínujte až k obočím. Dalším krokem je použití středně světlého stínu na střed víčka. Tento stín opět veďte až k obočí. Je důležité, abyste dodržela přirozenou linii oka. Požijte nejtmavší barvu na vnější roh horního víčka (u linie řas). Tímto zdůrazníte oči. Kulatým štětcem lehce rozmažte přechod světlého stínu a tmavší stín. Naličte tenkou linku od střední části oka až k vnějšímu koutku. Na konci linku rozšiřte a lehce linku rozmažte. Linku držte co nejblíže k horní linii řas. Vyhněte se nanášení linek na dolní víčka. Oči by pak vypadaly ještě menší. Natočte řasy kleštičkami a dodejte řasám délku a objem řasenkou. Nebojte se experimentovat s více barvami stínů.

Zdroj: Zapadlé oči

Jak to funguje

NANO technologie je naprostá novinka v prodlužování vlasů. NANO vlasy jsou vysoce kvalitní ručně tříděné pravé vlasy s patentovaným systémem neviditelných spojů. NANO metoda je odbornou veřejností hodnocena jako nejkvalitnější metoda prodlužování vlasů na trhu s pravými vlasy. Díky patentovanému systému technologií NANO mohou být prameny aplikovány velmi blízko vlasové linie. Spoje u této revoluční technologie jsou neviditelné, velmi šetrné k vlasům a na dotek nejdou cítit.

Vlasové pramínky NANO jsou k dispozici v široké škále standardních, ale i na objednávku upravených barev, textur a délek. Vlasy lze objednat také melírované přesně podle vašeho výběru barev, stejně tak jejich tvar či vlnitost tak, aby co nejpřirozeněji splynuly s těmi vašimi. NANO má patentovaný systém spojů, které se přirozeně spojí s pravými vlasy, jsou šetrné, kvalitní, vydrží i náročné účesy a úpravy, ale zároveň vyžadují minimální denní údržbu a nezatěžují vlastní vlasy. Metoda NANO nabízí dva druhy vlasů. Pětihvězdičková kvalita „Basic“ nabízí vlasy indické chrámové, sedmihvězdičková kvalita NANO Exclusiv „Speciál“ pak prvotřídní vlasy evropské, té nejvyšší kvality, vysoce ceněné i odbornou veřejností. Na prodloužené vlasy se doporučuje používat vlasovou kosmetiku přímo od fy Hairdreams. Tato vlasová kosmetika je speciálně vyvinuta pro prodloužené vlasy a prodlužuje ještě více jejich životnost.

S touto technologií lze vytvořit jakýkoli účes, o kterém jste doposud jen snily. Prodloužené vlasy jsou připevněny „trvale“ pomocí patentovaných, neviditelných spojů. Můžete své vlasy upravovat tak, jak jste zvyklá, jen budete mít větší objem, a to bez ohledu na to, co zrovna děláte (cvičení, sauna, plavání a podobně). Vaše vlasy budou neustále vypadat skvěle.

Výhody NANO technologie:

  • rychlá aplikace (5 spojů současně);
  • ploché, minimální a takřka neviditelné spoje;
  • spoje nejsou cítit ani na dotek;
  • krásné, hladké a přirozeně vypadající vlasy bez pramínkování;
  • prodloužené vlasy přirozeně splynou s vlastními vlasy (nikdo nepozná, že jsou vlasy prodloužené nebo zahuštěné);
  • nejšetrnější a nejbezpečnější metoda prodlužování vlasů současnosti;
  • vlasy vydrží bez obnovy mnohem déle, než u klasických metod;
  • kvalita vlasů Hairdreams je dlouhodobě celosvětově považována za nejlepší.

Zdroj: Nanotechnologie při prodlužování vlasů

Charakteristika

Kočky s geny pro kadeřavou srst se objevovaly mezi kočkami odjakživa. Ne všechny geny jsou však stejné. Ve třicátých letech se na území Německa objevila kadeřavá kočka jménem Munk. Munk pocházel ze spáření ruské modré a hnědé angorské kočky a považuje se za nejstarší důkaz plemene nazývajícího se německý rex. Další zmínky o německém rexovi pocházejí z roku 1951. Kdy si lékařka Rosa Scheuer-Karpinová povšimla kudrnaté kočky v berlínské Hufenladově nemocnici. Kočku pojmenovala Ovečka a zkřížila ji s černým kocourem, který se také potuloval v okolí nemocnice. Všechna koťata měla klasickou rovnou srst. Až zpětné zkřížení Ovečky s jejím synem Fridolínem přineslo ovoce. Narodila se dvě kadeřavá koťata, a tak byla dokázána přítomnost mutace. Ovečku ještě několikrát spářila, čímž vytvořila základ plemene german rex. O pár let později se německý rex dostal do USA, kde byl křížen s oblíbenými cornish rexi, s nimiž měl stejný gen pro kadeřavou srst. Další podobné plemeno – devon rex má gen pro kadeřavost odlišný.

Německý rex má velmi milou a přítulnou povahu. Má rád společnost a nehodí se pro majitele, kteří jsou téměř celý den mimo dům. Rád se mazlí a vyžaduje pozornost svého pána. Jsou to kočky velmi inteligentní a temperamentní. Mají rády teplo, a proto se velmi dobře hodí do bytu. Němečtí rexové jsou výbornými lezci a akrobaty, neustále vás překvapují svými kousky a svou hravostí. Vůči ostatním kočkám se chovají dominantně. Německý rex chce být pánem bytu a dává to ostatním kočkám znatelně najevo. Vůči cizím lidem nebo dětem se chová kamarádsky a přístupně. Ke psům nejspíše zaujme podobný postoj jako k jiným kočkám, bude chtít být velitelem, a pokud se pes nepřizpůsobí, může dostat i pár pohlavků.

Německý rex je jedno ze čtyř plemen rexů, tedy koček s kadeřavou srstí. Dosahuje hmotnosti 3–5 kg. Stavbou těla se podobá obyčejné domácí kočce, srst je ale mírně zvlněná, jakoby po trvalé. Tělo je středně velké, silné a svalnaté, ale nikdy masivní nebo podsadité. Hruď je z profilu zakulacená a vysloveně silná. Záda jsou od ramen až po trup naprosto rovná. Standard německého rexe předepisuje jemné, středně dlouhé nohy. Tlapky jsou výrazné a mírně oválné. Ocas je středně dlouhý. Má silný kořen a směrem ke špičce se mírně zužuje. Žádoucí je dobré osrstění.

V kohoutku je kočka vysoká asi 30 cm, délka těla včetně ocasu pak činí kolem 80 cm. Kocouři jsou větší než samice a váží cca 3,5 až 7 kg, hmotnost koček se pohybuje od 2,5 do 4,5 kg.

Hlava plemene german rex je zakulacená s dostatečnou šířkou mezi ušima. Vnější linie hlavy by měla téměř rovně stoupat od tváří ke špičkám uší. Má vystouplé lícní kosti. Uši jsou nápadně velké a mají širokou základnu. Jejich špičky jsou mírně zaoblené. Vnější strana by měla být hustě porostlá jemnou srstí. Nos má u kořene mírné prohnutí. Středně velké oválné oči jsou dostatečné vzdálené od linie nosu, jsou posazené spíše směrem ven. Jsou dosti otevřené a mají zářivou barvu. Barva očí by měla ladit s barvou srsti, u tohoto plemene je žlutá nebo zelená.

Srst německého rexe je na dotek měkká a sametová. Je krátká, plyšová a zřetelně zvlněná nebo kadeřavá. Chybějící pesíky propůjčují srsti jedinečnou strukturu. Zvlnění je plně vyvinuto většinou až ve věku jednoho či dvou let. Hustota srsti se pohybuje od řídkého měkkého pokrytí po hustou stejnoměrnou strukturu. Hmatové chlupy jsou zvlněné. Standard povoluje všechny barvy. Je dovolen jakýkoli podíl bílé barvy.

Zdroj: Německý rex

Co znamená ohraničená žlutá skvrna

Žlutá skvrna je oblast v centru sítnice oka o velikosti špendlíkové hlavičky s hustým výskytem fotoreceptorů (zrakových buněk), která zajišťuje jasné, ostré vidění detailů. Žluté zbarvení nazývané „pigment skvrny“ je výsledkem nahromadění luteinu a zeaxantinu, což jsou látky s antioxidačními účinky, velmi důležité pro výživu oka. Jejich koncentrace je v makule tisíckrát vyšší než v krvi. Patří do velké skupiny rostlinných pigmentů nazývaných karotenoidy, díky kterým se v ovoci a zelenině vyskytuje žluté, červené a oranžové barvivo.

Některá onemocnění související s poškozením žluté skvrny jsou velmi vážná a mohou způsobit až oslepnutí. Častá je makulární degenerace neboli degenerace žluté skvrny, což je onemocnění zraku, které postihuje převážně osoby starší 50 let. V 90 % se pak jedná o takzvanou stařeckou makulární degeneraci, která je charakteristická výskytem u osob nad 50 let. Méně častou formou je degenerace žluté skvrny jako součást Stargardtovy nemoci u dětí a mladistvých.

Postižený jedinec vidí v zorném poli šedou nebo černou skvrnu, která se nazývá centrální skotom. Rovné linie bývají deformovány, nemocný vidí tvary předmětů jinak, než ve skutečnosti vypadají. Tyto příznaky, kterým se obecně říká zprohýbané vidění, jsou projevem takzvané vlhké (exsudativní) makulární degenerace. Ta většinou nastupuje velmi rychle a v případě neléčení může dojít až ke ztrátě zraku.

Naproti tomu pokud příznaky nastupují postupně, to znamená, že dochází k problémům s viděním za tmy nebo za šera, k vyblednutí barev a k rozmazávání písma (obtíže se čtením), jedná se o takzvanou suchou makulární degeneraci. Na tu bohužel neexistuje žádná léčba. Udává se, že drtivá většina nemocných (až 90 %) trpí právě suchou (atrofickou) formou degenerace žluté skvrny.

Základem diagnostiky makulární degenerace je Amsler mřížkový test, který se skládá z pravidelné mřížky, v jejímž prostředku se nachází černý puntík. Na něj se pacient snaží zaostřit. Zdravý jedinec vidí všechny čáry z mřížky rovné, nemocnému degenerací žluté skvrny se jeví jako deformované.

Léčba degenerace žluté skvrny je velmi problematická. Na suchou formu makulární degenerace neexistuje spolehlivá léčba, takže pacientům nezbývá než užívat potravinové doplňky s obsahem luteinu, vitamínu E, zeaxantinu a zinku. Naproti tomu vlhká forma makulární degenerace se léčit dá. Mezi způsoby léčby patří například speciální injekce na potlačení růstu nových cév (anti-VEGF terapie). Dalšími možnostmi jsou také fotodynamická terapie a transpupilární termoterapie (léčba diodovým laserem), které ovšem nelze využít přímo v místě žluté skvrny, protože laser spolu s novými cévami zničí i samotné buňky žluté skvrny, což vede ke zhoršení zraku. Makulární degenerace je jednou z nejčastějších příčin úplného oslepnutí. Proto by měl každý dbát na zdravý životní styl, vyhýbat se tučným potravinám, nekouřit a při slunění používat kvalitní sluneční brýle.

Hlavní roli v prevenci vzniku makulární degenerace hraje vyvážená strava, ochrana očí před intenzivním světlem a vyhýbání se již zmíněným rizikovým faktorům. Lidský organismus si nedokáže sám vyrobit pigmenty žluté skvrny, zejména lutein a zeaxantin, a je tedy odkázán na potravinové zdroje. Vyšší obsah karotenoidů má brokolice, kapusta, špenát, listový salát. Ochranu zajišťují i antioxidanty, a to vitamín C a E spolu se stopovými prvky (zinek a selen). Důležitý je rovněž přísun omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin z mořských ryb, vlašských ořechů a sóji. Přirozené obranné mechanismy lze posilovat i doplňkovou léčbou ve formě tabletek (doplňky výživy obsahující lutein, zeaxantin, některé zahrnují i vitamíny C, E, zmíněný zinek, selen či extrakt z borůvek).

Zdroj: Žlutá skvrna v oku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP