Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

BAREVNÁ TYPOLOGIE PODZIMNÍ TYP

OBSAH

Online test barevné typologie

Zde můžete vidět online barevnou typologii.

Zdroj: Barevná typologie

Vlasy podle barevné typologie

Vlasy jsou naší doménou i největším měřítkem v barevné typologii. Rozlišujeme tři základní barvy, a to žlutou, červenou a modrou barvu. Barevné směsi s převahou červené a žluté vnímáme jako teplé. Naopak ty, u nichž převažuje modrá, vnímáme jako studené. V jarních odstínech převládá žlutá, barvy jsou světlejší a veselejší. Pro podzimní odstíny je typická červená, jsou sytější, těžší a zemitější. V letních i zimních odstínech dominuje modrá s tím rozdílem, že v létě je lehčí, tlumená a v zimě zase jasnější a tvrdší.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem ŘÍZKOVÁNÍ KANADSKÝCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den všem,
začal jsem pěstovat kanadské borůvky a nám docela plodné podzimní odrůdy.Prosím o radu jak se dají namnožit domácím,zahradním zpúsobem.
Děkuji,Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Tady je návod na množení kanadské borůvky: diskuze.ceskenapady.…

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky množení

Co je barevná typologie

Barevná typologie je rozdělení lidí do čtyř skupin podle ročního období jaro, léto, podzim, zima. Autorkou tohoto principu je Carole Jackson, která pochází z USA.

Barvy hrají v našem životě významnou roli. Barevnou typologii si můžete otestovat sami, a to tak, že se posadíte před zrcadlo za denního světla, s vlasy staženými z čela, bez make-upu. Střídavě si přikládejte k obličeji barevnou látku nebo papír teplé a studené barvy. Teplou barvu zastupuje například meruňková, studenou barvu zastupuje například neonově růžová. Rozzáří-li se vám obličej a vaše rysy se zjemní, je to ten typ barvy, který hledáte. Pokud to není ono, potřebujete typ opačný. Nyní rozlišíte, zda jste typ jarní, podzimní, letní, nebo zimní. Pokud jste typ teplý, volíte mezi dvěma variantami: jarní a podzimní. Opět přiložte k obličeji dvojici barev, pro jarní typ hráškově teple zelenou, pro podzimní typ tmavě zemitě zelenou s nádechem mechu. Pokud jste typ studený, volíte mezi dvěma variantami: letní a zimní. Přiložte k obličeji dvojici barev, pro letní typ zapudrovanou růžovou, pro zimní typ neonovou růžovou.

Jakmile poznáte svůj barevný typ, budete moci kombinovat ty správné barevné kombinace oděvů a doplňků, zvolíte správný odstín make-upu, barvy rtěnky a očních stínů i laku na nehty.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem VINNÁ RÉVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Kubánek.

nadpis vašeho článku a nejen vašeho je střihání vinné révy na podzim a není tam ani slovo o tom střihu na podzim,prosím o jednoduchou věc,jak a kdy se stříhá vinná réva na podzim. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Podzimní řez vinné révy se standardně neprovádí. Řez se provádí až v únoru. Během podzimu dřevo ještě dozrává a není připraveno na zkracování. Nejlepší období pro řez vinné révy je únor - doba, kdy odezní největší mrazy. Teprve pak se provádí řez vinné révy.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Barevná typologie osobnosti

Barevná typologie osobnosti patří k novějším vědním oborům. Zabývá se vytvářením celkového dojmu sladěním barev našeho oblečení s barvou vlasů, ale hlavně s tónem naší pleti. Každý z nás má jedinečný tón pleti, který nás provází od narození po celý náš život a nikdy se nemění. Barvy v našem životě hrají větší úlohu, než si dovedeme představit. Není důležité upoutat vyzývavým oblečením, ale působit přirozeně, upraveně, zdravě a elegantně. Z tohoto důvodu je vhodné navštívit odborníka na barevnost vizáže a nechat si poradit nejen v oblasti barev, ale i typu oblečení. Existují barvy, které dají vyniknout vaší osobnosti, nebo ji naopak zcela potlačí. Postačí jednoduchý test: Pokud vás na jedinci upoutá jeho oblečení a nikoliv jeho obličej, došlo v tomto případě k potlačení osobnosti. U správně použitých barev si naopak zapamatujete, že jedinec měl výrazné oči, husté vlasy a působil velmi příjemně.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ PROUŽKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dnes jsem objevila na svých nehtech vodorovné bílé proužky asi tak v polovině všech nehtů,co je příčina?(jsem 2měsíce po chemoterapii)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé skvrny na nehtech i různé bílé čárky nebo bílé měsíčky na nehtech způsobuje výživový šok. Výživový šok nastane například při různých hubnoucích dietách a nebo právě i jako reakce na chemoterapii, jak je tomu ve Vašem případě. Jestliže jsou tyto znaky výživového šoku, u Vás proužky, již v polovině nehtu, tak to značí, že nehty Vám rostou jak mají a tato barevná nedokonalost Vašich nehtů tedy zanedlouho odroste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé proužky na nehtech

Podzimní typ

Podzimní typ se rozzáří teplými tóny krásně zbarvených listů stromů. Sytá zeleň, vínová červeň, zlatavě žluté tóny. Pleť tohoto typu je teple béžová, průsvitně světlá, pokožka v tónu slonové kosti nebo šampaňského, s pihami i bez nich. Rty jsou přirozeně sytě červené, oči tmavohnědé, někdy i modré. Vlasy u tohoto typu jsou hodně výrazné rezavé, červené, měděné, blond, hnědé do rezava, barva vždy s červeným nebo zlatým nádechem. Tyto typy mají většinou husté vlasy, a proto účes dobře drží, rozhodující však bude správný sestřih. Nedoporučuje se barvení do světlého odstínu vlasů, jako je platina a světlá blond. Vhodné barvy u tohoto typu jsou teplé, zemité, těžké, tmavší odstíny padajícího listí.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse hajkova.

Dobry den .... prosím o radu ... po snědení bramborového salátu a řízku ( Vánoční období) jsem měla napětí a nafouknuti v oblasti podžeberni a rano jsem měla uplne černý povlak jazyka. Napětí a nafouknuti zmizelo ale černý povlak jazyka ne. Je to spojitost s játry a zazivanim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzala jste si nějaké léky proti průjmu? Bismut subsalicylát způsobuje černý jazyk. Bismut subsalicylát je netoxická látka obsažená ve volně prodejných lécích proti průjmovým onemocněním. Další možná příčina černého jazyka by mohla být barevná strava nebo nápoje, jako například červené víno. Také přemnožená candida může zavinit černý jazyk. Vyčkejte ještě několik dní, a když černý povlak na jazyku nezmizí, tak navštivte lékaře na ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti v pravem podzebri a paleni jater

12 typů podle barevné typologie

Dělení podle barevné typologie na 4 základní skupiny je pouze orientační, každý člověk je originál, a tak se při typologii používají ještě další subtypy. Subtypy jsou u každé skupiny tři, například jaro do léta, jaro do podzimu, jaro do zimy, a obdobně u každého dalšího typu. Každý typ má svou primární barvu, a to studenou nebo teplou barvu, a sekundární barvu. Ta může být stejná jako primární barva, nebo právě naopak zcela opačná. Někdo je podle vlasů a pleti studený typ, ale podle očí teplý. Přestože budete znát svůj typ a subtyp, používejte barevnou typologii pouze jako orientační pomůcku.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PENISU PLISEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marek.

dobry den chtel sem se zeptat mam takovej problem a nevim co snim na kuzi penisu semi udelaly bile tecky a na zaludu mam jako puchejre bile pruhledne a zacalo mi to kolem zaluda cernat nevim co to je a kdokdorovi se stidym muze temi nekdo poradit? diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každá barevná změna na penisu může znamenat riziko vážných komplikací. Bylo by nejlepší si nechat penis vyšetřit na dermatovenerologii, což je odvětví kožní medicíny. Nepodceňujte to a nestyďte se. Vyšetřit penis pro doktora znamená úplně to samé, jako by vyšetřoval palec u ruky a vy byste to měl vnímat stejně, protože když vám stud zabrání jít teď k lékaři, budete časem k tomu stejně donucen a třeba za mnohem horších okolností, které mohou vrcholit až uříznutím penisu, aby vám pak vůbec zachránili život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci penisu plisen

Letní typ

Letní typ vynikne v chladných, pastelových, jakoby zapudrovaných tónech. Chladivé akvarelové tóny nebe a moře, jemně růžové a fialkové květiny. Pleť u těchto typů je bledá, téměř porcelánová s drobnými žilkami, může být až namodralá. Oči jsou modré, šedomodré, zelenošedé nebo hnědé. Rty mají narůžovělý odstín. Barva vlasů má nejčastěji odstíny středně hnědé, popelavé, platiny nebo takzvané myší šedi. Pokud chtějí oživit svou barvu vlasů, mohou volit i výraznější melíry nebo o jeden odstín tmavší barvu. Letním typům sluší chladnější odstíny červené, modré i žluté.

Zdroj: Barevná typologie

Diskuze

V diskuzi STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Marek.

Pěstuji již několik let jednouplodící maliny. Každý rok po sklizni vyřežu odplozené
výhony a prořežu nové výhony vzrostlé od jara. Letos jsem to udělal stejně,avšak po
prořezu mi vyrazily ještě napodzim další výhonky. Chtěl bych se zeptat zda mám tyto
odstranit. Vpřípadě, že bych tak neučinil, měl bych příští rok dvojí maliny. Vysoké
od letošního jara a nízké od podzimu, nebo bych ty podzimní nechal ještě do dalšího roku? Tím bych ovšem měl tříleté výhony. Znáte-li někdo správný postup, budu rád za
Vaši radu. Děkuji. Marek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stříhání malin

Zimní typ

Zimní typ upoutá mrazivě ledovými barvami a výraznými kontrasty. Inspiruje se barvami zimní, mrazem ojíněné přírody a ve slunci jiskřícím sněhem. Pleť u zimního typu je bledá, porcelánová, béžová, bílá, olivová, světle růžová s chladným namodralým podtónem. Oči často bývají jednobarevné – modré, hnědé nebo zelené. Rty mají narůžovělé nebo namodralé. Vlasy bývají černé, tmavohnědé, hnědočerné až modročerné. Díky tmavým vlasům si zimní typy mohou dovolit více experimentovat s barvami, třeba i s růžovou barvou ve vlasech. Vhodné barvy jsou studené, syté, jasné, zářivé, ledové, kontrastní, ale i čistě bílá a černá, růžová, jasně červená a žlutá barva.

Zdroj: Barevná typologie

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Pibilova.

Dekuji vam za odpoved. Jiste jste uz slysel ze zakonik prace se ne vsude dodrzuje ale v nasem pripade nejde o zakonik, jde o to, ze skutecne existuji povolani, kde clovek proste odejit k lekari nemuze pokud ho neodveze zachranka. Moje blizka osoba je v techto pracovnich dnech soucasti velkeho mezinarodniho tymu ktery pracuje na dile za radove miliony korun a kazda promeskana hodina se zde tvrde plati. Chceme byt zodpovedni vuci ostatnim lidem aby nedoslo k prenosu choroby a aby nekdo nemusel tvrde platit. Verila jsem, ze v teto spolecnosti se najde cesta , kdyz se vsude mluvi o zdravotni peci, o nadstandartech atd. Clovek rad zalpati ale musi mit komu. Jsem podnikatelka, zazila jsem uz hodne byrokracie ale kdyz jde o zdravi tak by mela jit byrokracie stranou nemyslite? Preji hezke podzimni dny Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Brošová.

když jde o zdraví, měly by jít stranou prachy :) a mezinárodní tým to bez Vaší osoby blízké nejspíš zvládne.
Ať jenom nemoralizuji... pokud si myslíte, že jde o svrab, dá se i bez pžedpisu pořídit sirná mast a zahájit léčbu.

Zdroj: diskuze Svrab

Jarní typ

Jarní typ rozkvétá v čirých, jemných barvách s teplými žlutými podtóny. Tyto barvy najdeme v probouzející se jarní přírodě – květiny, nové lupínkyr stromů. Ženy jarního typu mají nazlátlý tón pleti. Jejich pokožka je nejsvětlejší ze všech typů. Je průsvitně bledá s broskvovým nádechem, zlatavá, teple zabarvená, maximálně do růžové. Rty jsou jemně červené, oči modré nebo hnědé. Tyto typy mohou krásně experimentovat s barvami svých vlasů. Přírodně je mají nejčastěji plavé, blond se zlatistým (medovým) podtónem, světle hnědé, někdy až do červena. Pokud chtějí změnu, postačí melír. Dokonce si mohou dovolit i odvážnější proužky, například oranžová, tmavě hnědá, ale i červená a podobně. Z barev se k tomuto typu nejvíce hodí červená, trávově zelená, žlutá, oranžová, broskvová, meruňková a lososová. Všechny barvy musí být ale teplé, veselé, svítivé, světlé.

Zdroj: Barevná typologie

Poradna

V naší poradně s názvem BEZTRNÝ OSTRUŽINÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Parýzek, ing..

Prosím o radu. Kdy je nejvhodnější doba ke hřížení šlahounů. Hřížím matiční šlahouny, nové rostliny mi vzejdou, ale nechám si poradit. Jestli matiční šlahouny už letos nebo až druhý rok, kdy už budou mít plody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník .

Nejvhodnější doba pro hřížení ostružin je na jaře a na podzim. Výsledky jarního hřížení můžeme oddělit ten samý rok na podzim. Ty podzimní až následující rok na jaře. K hřížení se používají jednoleté výhony.
K vegetativnímu množení ostružin můžete také použít i další postupy, které jsou vhodnější. Je to například množení kořenovými řízky. Vhodné části kořenů získáváme na podzim. U matečné rostliny odkryjeme z jedné strany kořeny, aby je bylo dobře vidět a ostrým nožem je od rostliny oddělíme. Řízky mají být dlouhé 8-10 cm a v průměru 8-10 mm. Horní konec seřízneme kolmo na osu řízku, spodní část mírně šikmo. Pracovat musíme pozorně. Řízek vysazený obráceně neroste. Řízky zakládáme přes zimu v mrazuprosté místnosti do písku s rašelinou. V dubnu je vysazujeme na záhony s lehčí kompostní zeminou. Na záhoně vyhloubíme rýžku asi 10 cm hlubokou, která má jednu stěnu kolmou. Na tuto stěnu stavíme řízky asi 10 cm od sebe, zasypeme zeminou a navršíme 3 cm vysoký hrůbek. Po výsadbě zalijeme, kypříme, odstraňujeme plevele a přihnojujeme. Řízky je nezbytné ošetřit stimulátorem růstu.

Zdroj: diskuze Beztrný ostružiník

Jak provést podzimní řez

Na rozmezí léta a podzimu stromek ostříhejte způsobem, že všechny výhonky, které od jara vyrostly, zkrátíte o 1/3. Dále odstraňte také všechny nahuštěné, slabé nebo příliš silné výhonky.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Barevná zelenina rozjasní smysly

Zásobí náš organismus různými antioxidanty a pohled na ní potěší naší mysl.

Kde se nachází: rajčata, okurky, papriky, salát atd.

Zdroj: Jak udržet mozek v dobré kondici

Sviluška podzimní = sametka podzimní

Někdy je za svilušku nesprávně považována nápadně červená sametka podzimní. Sametka je však roztoč příbuzný klíšťatům a dokáže nepříjemně potrápit všechny teplokrevné živočichy, včetně člověka. Je pouhým okem téměř neviditelná, měří totiž necelou polovinu milimetru. Obě pohlaví jsou přibližně stejně velká, mají oranžovou barvu, osm nohou a tělo ve tvaru osmičky. Teprve pod mikroskopem je vidět, že tělo je hustě porostlé chloupky – sametovým kožíškem, podle kterého získal roztoč svůj název. Dospělci žijí v půdě, do níž samička klade na jaře (až do deseticentimetrové hloubky) vajíčka, z nichž se líhnou larvičky. Ty vylézají z půdy a na trávě či nízkých keřích číhají na svého hostitele.

Foto svilušky sametové (sametky podzimní)

Zde jsou vidět fotografie, na kterých je vidět sametka podzimní.

Zdroj: Sviluška

Štípnutí sviluškou – sametkou podzimní

Larvy sametky podzimní (nesprávně svilušky podzimní), napadající zvířata i lidi, na rozdíl od klíšťat nesají krev. Mají jinou metodu: larva se rychle pohybuje a vyhledává místa s tenčí pokožkou, kožní řasy, případně se zavrtá tam, kde k tělu těsně přiléhá spodní prádlo. Parazita není vidět, a jakmile se vám dostane do kůže, nanese do ranky trávicí enzym, který způsobuje úporné svědění. Pod kůží pak larva žije minimálně tři dny. Svými slinami naleptá kůži hostitele, saje a prospívá a může vyvolat onemocnění zvané trombikulóza, takzvanou podzimní vyrážku. Po třech dnech larva odpadne a pak opět pod zemí pokračuje ve svém vývoji k nymfě (která je slepá). V poslední fázi vývoje sametka jako dospělec od listopadu do jara přezimuje v půdě.

Foto štípnutí sviluškou sametovou (sametkou podzimní)

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět štípnutí od sametky podzimní.

Zdroj: Sviluška

YouTube stříhání broskvoní

Zde můžete názorně vidět stříhání broskvoní.

Zdroj: Podzimní řez broskvoní

Na podzim jsou důležitá probiotika

Probiotický doplněk, jako acidophilus nebo bifidophilus, je důležitý pro obnovu přátelských bakterií ve střevním traktu. Zdravé množství přátelských bakterií je zásadní podmínka pro očistu těla a zdravý imunitní systém.

Zdroj: Podzimní detoxikace omlazuje tělo i mysl

Calocephalus brownii 'silver bush'

Calocephalus brownii 'silver bush' je zajímavá rostlina původem z daleké Austrálie, která se s oblibou používá jako živá podzimní dekorace. Rostlina se poslední dobou hojně pěstuje také u nás, především na balkónech a terasách. Je nenáročná na zálivku a oblíbená pro své zajímavé listy připomínající stříbrné drátky. Pro pěstování je vhodná písčitá půda a slunečné stanoviště. Pokud chceme použít Calocephalus brownii 'silver bush' jako součást podzimní dekorace, můžeme dát vyniknout přirozené kráse jeho stříbrných listů (třeba ve spojení s lampionky mochyně židovské třešně, fialovým či bílým vřesem a mahonií cestmínolistou), anebo dát přednost nabarvené variantě. Nabarvený Calocephalus brownii 'silver bush' se těší velké oblibě především v německy mluvících zemích.

Zdroj: Krásnohlávek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP