Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ATOPICKÝ EKZÉM NA HLAVĚ

OBSAH

Příčiny

Ve většině případů je svědění kůže na hlavě spojeno s jinými kožními problémy, jako jsou například lupy, atopický ekzém, seborea či lupénka. Svědění kůže hlavy může být rovněž způsobeno použitím nevhodné vlasové kosmetiky, například šamponů a kondicionérů s nadměrnou parfemací či s obsahem parabenů. Přílišné kartáčování vlasů a zvýšená produkce potu problému také neprospívají.

V první řadě je potřeba najít šampon, který od nepříjemného svědění pomůže. Doporučuje se volit přípravky s obsahem antibakteriálních a antimykotických látek, jako jsou zinek, pyrithion, bílý ichthyol, octopirox či climbazol. Pokud se po použití šamponu neuleví, zvažte návštěvu kožního lékaře, který dokáže přesně určit příčinu obtíží a doporučit vhodnou terapii.

Pokud si na svědění hlavy stěžuje dítě, je velmi pravděpodobné, že má vši. Tento kožní parazit se rychle šíří hlavně v dětských kolektivech, nezávisle na hygieně. Při výskytu vší bychom si na vlasech povšimli bělavých hnid.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Poradna

V naší poradně s názvem DEHET PSORIÁZA EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Nevíte někdo jestli se dá léčit psoriáza a atopický ekzém dehtem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na to by mohl být dobrý tak zvaný jalovcový dehet. Jeho latinský název je pix juniperi. Jalovcový dehet je hustá hnědočervená až černá tekutina s typickým dehtovým zápachem. Jalovcový dehet se dobře rozpouští v 95 % lihu. Rozředěný jalovcový dehet v 5% koncentraci léčí právě atopický a seboroický ekzém, a pomáhá také proti lupénce ve vlasech. Nejlepších účinků při léčbě psoriázy a také seboroické dermatitidy ve vlasech dosáhnete, když jalovcový dehet smícháte s kamenouhelným dehtem. Směs těchto léčivých dehtů je pohodlně dostupná v přípravku zvaném Polytar liquid a Polytar AF od výrobce Steifel. Aktuální cena Polytar AF je zde: www.zbozi.cz/?q=poly…

Zdroj: diskuze Dehet psoriáza ekzém

Ekzém ve vlasech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět ekzém ve vlasech.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem FLEKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, Prosím o radu dělají se mi takové hnusne červené fleky nevím vůbec co to muže byt a docela se i bojim. Mám jít tenhle týden na kožní protoze se to už nikomu nelíbi a ani Můj obvodní lékař neví co to muže byt. Než tam půjdu tak jsem to chtěla poslat vám a zeptat se jestli nevíte co to muže byt :/ Ty fleky se mi nedělají jen na rukou ale někdy i po celym tele. Omlouvam se ale je to blbe videt na fotograii ale snad to uvidite. Předem děkuji za odpověď..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě půjde o atopický ekzém. V každém případě nám sem pošlete výsledky vyšetření z kožního včetně léčby, kterou na to dostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Fleky.

Atopický ekzém u dospělých

Příznaky ekzému slábnou s postupujícím věkem. Důležité je promašťovat kůži stejně jako u dětí a mladistvých. Krémy vtíráme několikrát denně do zdravé i postižené kůže, ale vždy jen tolik, kolik se vstřebá. Pod silnou vrstvou krému nebo masti se kůže přehřívá, špatně dýchá a stupňuje se svědění. Řídíme se zásadou: čím méně krému a čím častěji, tím lépe.

Zdroj: Atopický ekzém

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Brambor a ekzém

U některých lidí prospívá a atopický ekzém zklidňuje přírodní brambora. Funguje jak nastrouhaná jako obklad, tak i jako bramborový škrob jako koupel.

Strouhaný brambor na atopický ekzém

Nastrouhejte nahrubo syrovou bramboru, přidejte pár kapek šťávy z čerstvého citrónu a lžičku olivového oleje. Směs bramboru, citrónu a oleje naneste na ekzém a ovážte obinadlem.

Bramborová moučka - koupel na atopický ekzém

Dobrá je také koupel v bramborové moučce. Koupel z bramborové moučky připravíte smícháním jednoho balíčku kyseliny citrónové, jedné lžíce olivového oleje a dvou lžič bramborového škrobu. Vše to promíchejte a pak to rozpusťte v plné vaně s teplou vodou. Koupel v bramborovém škrobu si dopřávejte po dobu 20 minut dvakrát do týdne.

Zdroj: Citlivá a začervenalá pokožka

Diskuze

V diskuzi MOKVAVÝ ATOPICKÝ EKZÉM NA OBLIČEJI U KOJENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Měchurová.

Od šesti týdnů atopický ekzém,zhoršující se,osypaný až nateklý celý obličej,výsev i po celém těle,jen pod plenou ne.Zcela kojený do v osmého měsíce,poté Nutrilonu ProExpert-alergie a při poruchách trávení 1,vynechání alergenů z potravin,malé zlepšení na chvíli.Vysoká svědivost, hlavně na obličeji,škrábáni,ti to mokvá,užívá Fenistil 2*10 kapek,předtím i Dithiaden,přesto se silně škrábe,je hyperaktivní a má problémy se spánkem,neustále se budí!!!Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mokvavý atopický ekzém na obličeji u kojence

Homeopatie a atopický ekzém

Léčba kortikoidy není řešením. Hormonální masti potlačují reakce organismu a vše, co se tělo snaží dostat ven, se dostává zpět. Podle čínské medicíny patří kůže, střevo a dýchací orgány k jednomu elementu. To znamená, že pokud se střevo čistí přes kůži a tato trasa je nějakým způsobem uzavřena, najde si cestu jinou – dýchací cesty, což se projevuje chronickou rýmou, kašlem či astmatem. V této situaci vám určitě pomohou homeopatické léky. Každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. Homeopat učí své pacienty respektovat své tělo.

Zdroj: Atopický ekzém

Diskuze

V diskuzi ALOE VERA BARBADENSIS MILLER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel H.

Dobrý den, prosím o zaslání konkrétních parametrů výrobku na atopický ekzem. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: ALOE VERA BARBADENSIS MiLLER

Přírodní léčba

Přírodní medicína – alternativní medicína nebo také celostní léčba jsou tytéž názvy pro postup, kdy je hledána a léčena příčina nemoci a ne její vnější následek (jako je například ekzém). Atopický ekzém je zde chápán jako stav, kdy jsou vylučovány škodlivé látky z vnitřního prostředí těla do kůže. Za nejčastější příčinu jsou označovány vylučovací orgány, jako jsou střeva, ledviny a játra, které jsou oslabené a nedělají vše tak, jak by měly. Základním principem léčby je proto očista a posílení oslabených orgánů, aby byly škodliviny vylučovány jimi a ne kůží. Mezi alternativní léčbu patří očista střev (zelený jíl, klystýr, půst, sanogel), změna stravy (vitamíny a minerály, mléčné výrobky, alergeny ve stravě, zvažte alternativní styl stravování), podpůrné prostředky při léčbě atopického ekzému (očista ledvin, jater, ovocné a zeleninové šťávy, zelený ječmen a chlorela) či úprava prostředí pro atopiky (přírodní materiály a odstranění alergenů). Tato léčba samozřejmě netrvá měsíc. Čím déle se atopický ekzém u pacienta vyskytuje, tím déle bude trvat. Je to velmi individuální – u někoho to trvá tři měsíce, u jiného půl roku nebo rok.

Zdroj: Atopický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem KAPYDERM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobry den, chci se zeptat jestli muzu mazat syna specialnim kremem k ma atopicky ekzem na obliceji je mu 5 let.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, Speciální krém K od Kapydermu můžete použít i u svého pětiletého syna. Primárně je ale tento krém určen k léčbě seboroické dermatitidy, takže na atopický ekzém nemusí mít léčivý účinek. Doporučuji tedy vyzkoušet po dobu deseti dnů mazání Speciálním krémem K od Kapydermu a po deseti dnech pak vizuálně zhodnotit účinky této léčby a případně v ní pokračovat a nebo ji ukončit. Nebuďte zklamaná, pokud tato léčba nezabere.
S atopickým ekzémem je nejlepší zajít k pediatrovi, aby se na něj podíval a zhodnotil, jestli třeba nejde o nějakou reakci na součást stravy, nebo na nějakou limonádu, či ovoce, které Váš chlapeček jí. Někdy může atopický ekzém také vyvolat nervozita dítěte, strach a nebo jiné trápení, například z častých hádek rodičů. Tyhle všechny faktory je třeba probrat s lékařem a uvidíte, že se vám takto společně podaří najít příčinu a atopický ekzém utlumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kapyderm

Mast

Protopan® promašťovací krém je hutnou formou promašťovacího prostředku pro lokální použití. Díky vhodně zvolené receptuře dodává hluboko do kůže všechny potřebné složky pro tvorbu účinné kožní bariéry, která má za úkol bránit vnikání škodlivých a dráždivých látek. Krém je vhodný pro suchou až velmi suchou atopickou pokožku se sklonem k šupinatění a svědění. Napomáhá ji promastit, zklidnit a následně regenerovat. Neobsahuje parfémové přísady, nepůsobí dráždivě a je velmi dobře snášen.

Zdroj: Atopický ekzém

Diskuze

V diskuzi ATOPICKY EKZEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den,chtel bych jse zeptat zjistili mi atopicky ekzem na obliceji, 20 roku jse nebyl v nemocnici, 14 dni v nemocnici na koznim stacilo,vylecili ale porad jse mi to objevuje. Zjistili mi alergie na pyl,seno,prach,kocky a celoplosna plisen, muzete mi poradit co a jak dik. Nyni pouzivam elidel a nejakou michanou mast. Rano na 15 minut jarisch. Dekuju moc za radu. Je mi 35 let a mam to na obliceji navic delam cisnika

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Atopicky ekzem

Co je atopický ekzém?

Atopický ekzém je chronické, svědivé, zánětlivé onemocnění kůže dané geneticky. Existují dva okruhy poruchy, a to porucha kožní bariéry a imunitní odchylka v kůži. Jedná se bohužel o nemoc nevyléčitelnou, ale naštěstí, při správné péči a prevenci, lze dosáhnout stavu, kdy je kůže na pohled v pořádku. Sklon k ekzému je doživotní, takže i péči je nutné ve větší či menší míře poskytovat celý život. Tato nemoc je dědičná, přičemž je nutné říci, že se nedědí choroba sama, ale pouze sklon k ní. Svou roli hraje kombinace genetiky a vlivu prostředí. Cílem léčby atopické dermatitidy je zahojit zevní projevy na kůži, stabilizovat ji tak, aby se frekvence zhoršení minimalizovala nebo ke zhoršování stavu vůbec nedocházelo a zabránit komplikacím do budoucna (astma, senná rýma, vznik autoimunity), k nimž může dojít, pokud nemoc není v dětském věku dostatečně zvládnuta.

Typickými projevy atopického ekzému jsou suchá kůže, svědění a kožní zánět, což je důsledek špatné funkce kožní bariéry. Kožní film, kterým je u zdravého člověka pokožka pokryta, je u atopika nedostatečný, dochází ke změně složení kožních tuků, kožní buňky mají špatnou soudržnost a odumírají rychleji než u zdravého člověka. Zánět se pak projevuje zčervenáním kůže, loupáním, prasklinami, pupínky či puchýřky s čirou tekutinou, jež po prasknutí na kůži zasychá. Svědění atopika obtěžuje hlavně v noci a tím ovlivňuje i kvalitu jeho spánku.

Zde můžete vidět atopický ekzém.

Zdroj: Atopický ekzém

Poradna

V naší poradně s názvem IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šejk.

Dobrý den

Mám atopický ekzém a teď to vypadá navíc i na svrab. Sírová mast ale nepomohla a i po aplikaci Infectoscabu se mi stále ještě dělají nové pupínky v řadách po 3 i 4.
Jak a kde je možné sehnat Ivermektin pro člověka? je to jen na předpis?

Děkuji

Šejk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S největší pravděpodobností nemáte svrab, protože Infectoscab účinkuje spolehlivě. Kdyby to byl svrab, určitě by ho jedna nebo druhá mast zabila. Ivermektin je u nás dostupný ve formě masti s názvem Soolantra a je na lékařský předpis. Můžete o něj požádat kteréhokoli kožního lékaře. Ale spíše bych hledal příčinu jinde.

Zdroj: diskuze Ivermektin

Boule vzadu na hlavě

Boule vzadu na hlavě se může vytvořit po úrazu nebo jako kožní útvar.

Zdroj: Boule na hlavě

Diskuze

V diskuzi EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Treba skúsiť ten olej určite. A ekzem je problém aj psychický aj celkovo "telesný". Netuším akú máte stravu a ako žijete no určite vám pomôžu tieto veci ktoré popíšem jedným alebo dvomi slovami, čím viac ich budete dodržiavať tým lepšie sa budete mať a tým menší ekzem.

Jesť: zdravé tuky, zastudena lysované, olivový, kokosový, kvalitné maslo, rybý, masť najlepšie domácu (ja k nej nemám prístup, kupujem v obchode... nevadí :D)
Nejesť: margaríny, sladkosti, sladké jogurty, čokolády, údené, mastné, biele cestoviny, pečivo.

Piť: zelené čaje vysokej kvality (gaba katsura, gaba premium, gaba taiwan, kate benifuki jeden z najlepšich cajov na alergie, určite skúste aj sencha všetky čaje nad 8€ sú kvalitné), bilinkové čaje na očisty a ukludnenie, (medovka, žihlava, čistec lekársky) - najlepšia stránka je čajovna dobrých ludí. -----www.e-tea.eu/-----
Nepiť: pravidelne veľa kávy, stačí 1x denne MAX alebo 2-3 x týždenne, energiu získate aj z čaju pripadne oleja (kokosový za lyžicu ráno, poobede obsahuje dosť energie, a je kvalitnejšia ako z kávy), nepiť sladké malinovky, sirupy, energetické nápoje.

Cvičiť: najlepšie vlastnou váhou.. správne robiť kliky drepy brušáky kuknite videá na internete, hoci čo ... stačí aj 10-15 minút denne. Kto vraví že nemá čas na cvičenie sa vyhovára. Dá sa násť všetko pre každého. Dokonca aj pomalé chodenie po schodoch (10 poschodí denne) spraví veľa a o mesiac môžeš zísť dole a dať 20poschodí.. . vždy niečo lepšie ako nič
Necvičiť: násilné športy, neutekať dlho, nebyciklovať neplávať, neskákať dlho, neutekať po ceste a kameňoch ale po tráve a po hline. Nič nerobiť dlhšie ako 40minúť alebo hodinu.

Skúsiť hocijaké očisty: skúste ocot na ráno, očistu s citrónmi (každý deň šťavu z citrónu), skúste chlorelovú očistu, očistu kokosovým olejom, očistu čistiacimi čajmi, odkyslenie organizmu, skúste hladovkovú očistu (raz do týždňa nič nezjete LEN VODU) alebo očistu zeleninou 1x 2x do týžna budete jesť LEN ZELENINU tie dni.. žiadna káva nič len nastúhané pomleté, smoothie mrkva petržlen kaleráb koreňové zeleniny, cibula cesnak.. hoci čo.

Internet je plný všetkého treba len skúšať ak budete robiť minimálne 50% z toho čo som vám sem napísal musí sa vám to zlepšiť.


Zlepšiť celkovo spánok a životný štýl: čítať knihy, náučnú literatúru, skúsiť sa učiť cudzí jazyk, skúšajte hlavovalami, rubiková kocka, hrajte šach, kreslite, hrajte na hudobný nástroj, vyšívajte, učte sa variť nové dobroty, pečte, cvičte, posilujte........milion možnosti.

Všetko čo váš mozog a hlavu odbremení od problému "mám ekzem všetko je zlé" vám pomôže. Ja sám som mal problémy s ekzemom a STALE ICH MAM no v porovnaní mám už len 10% problémy. A ako som spomínal mokvajúci ekzem v hlave som zničil olejom.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mostecka Alena.

dekuji moc za rady, zkousim vse aby to hlvne nebylo akutni, jinak mate ve vsem pravdu, clovek se nema vsemu oddavat, chce to bojovat a ciste telo, je i cista duse.....diky a mejte se

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Léčba

Diagnózu a léčbu atopické dermatitidy vždy musí stanovit a vést specializovaný lékař. Postupy se liší dle věku, intenzity a stadia onemocnění. V akutních fázích se používají moderní nefluorované kortikosteroidy doplněné o relipidační léčbu. Při bakteriálních infekcích jsou aplikována antibiotika nebo antimykotika. Součástí léčby jsou i tzv. konstituční kosmetické přípravky, které obnovují vláčnost, hydrataci a lipidaci kůže (Sebucel mléko, Sebucel krém a Neoderm krém). Moderní terapii představují látky modulující imunitní reakci jinak než kortikosteroidy. K nim náleží některá imunosupresivní antibiotika.

Zdroj: Atopický ekzém

Diskuze

V diskuzi EKZEM NA HLAVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Maste super drahe kremy a sampony. Toto su zbytočnosti čo vam každy lekar nakeca a nakecaju vam to aj ludia na internete pretože "nič ine nepoznaju".

Ja som atopik celý život mám ekzem na rukách. Udržujem si ho jedným lacnejším kremom z obchodu a ak vypukne ekzem tak kortikoidy zo par dni.... Pred trištvrte rokom mi zničoho nič začal ekzem vo vlasoch vzadu ako sa robí cop (mám dlhé vlasy mymochodom a keď som prišiel ku kožnej tak sa pýtala či nemám alebo som nemal vši, blchy Super - ODBORNICI).

Nepomáhalo 8 mesiacov nič.. ako náhle som si spravil com a trocha "natiahol" kožu vzadu hlavy tak prepukol, stale tam bol.. sice nesvrbel ked bol "pasivny" no stale som si ho musel natieraz Kortikoidnou masťou lebo ako náhlo som ho nenatrel 1 deň tak hneď hnisavý... mal som ho v hlave o velkosti CCA strednej paradajky.. povedzme 5centimetrov stvorcovych.
Používal som detsky sampon super sampon super kremy, kortikoidy (vždy sa vrátil ekzem), dokonca aj lieky Zenaro (antihistanimiká) nič nepomohlo - pomohla ale jedna super vec čo by ste neverili no fungovalo to na 100%. To ako keď máte špinavé okno a alkoholom ho jedným ťahom vyčistíte.
Verte alebo neverte - Za studena lisovaný kokosový olej, nebielený, Bio panenský - natrel som si ho do vlasov na celú pokožku hlavy až som mal mastné vlasy - nechal pôsobiť 5 hodín v Nedelu cez deň a potom jemne umýval teplou (nie veľmi) vodou a jemným mydlom asi 4x som musel prepláchnuť.
Od vtedy nemám s ekzemom ZIADNY problem. Skuste toto pani mne to pomohlo na 100% jeden krát, prírodne. Nebojte sa nemusíte kupovať žiadne super drahé oleje. Ja vám odporučim olej čo používam ja a je v tak malom balení že stojí len pár korún a ak by vám náhodou nepomohol (skúste aplikovať 2x) tak sa nemusíte bať že budete mať v skrini olej za 50€.
Mini balenie kde nemáte čo pokaziť, a ak nepomôže neľutujete 2 € :D
www.anatura.sk/produ…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ajda.

Moc dekuji za info, vyzkousim, uz jsem tak nestasrna, ze jaem musela prejit na framykoin, ktery to jakztaz uklidni. Strasne to zacalo mokvat a si se do toho dostala infekce. Ve foru pisou babske rady, take jsem na ne dala a koupila si ho. Mydlo zrejme neni spatne ale ne na vlas, moc vysusuje a pokozka pak praska. Popraskali mi to tak, ze mi tekla krev, vlasy slepene, prilepene k hlave, kuze nemohla dychat a pak to zacalo hnisat. Nejdrive se zbavit infekce a pak budu zkouset dal,clovek vyzkousi vsechno, kdyz nevi kudy kam a nic nezabira. Nemohu ani poradne mezi lidi. Dekuji a drzim vem palce at se to neopakuje.

Zdroj: diskuze Ekzem na hlave

Fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Pokud máte zkušenosti s přírodní léčbou dyshidrotického ekzému, podělte se o ně s našimi čtenáři.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Příznaky ekzému

Dermatitida, také nazývána ekzém, je kožní problém, který se vyznačuje zčervenalou kůží, která je při dotyku hrubá a svědí, vytváří suché, skvrnité šupiny a loupe se.

Zdroj: Domácí léky na ekzém

Léčba ekzému ve vlasech

Léčení je dlouhodobé a vyžaduje pravidelnost a trpělivost. Je nutné pacientovi a jeho rodině vysvětlit podstatu onemocnění, její dědičný charakter a dlouhodobý či trvalý charakter onemocnění. Je nutné pomoci pacientovi s onemocněním žít a prostřednictvím moderních léčiv udržet atopický ekzém ve stabilizovaném stavu.

Základem léčby jsou promazávací (indiferatní) masti, krémy a tělová mléka. Používají se denně a pomáhají nemocné kůži udržet ochranný povrchový plášť, vnitřní stabilitu a srovnávají narušené hodnoty tuků v oblasti pokožky. Další důležitou součástí je neodmašťující čištění (olejové koupele). Pro každodenní hygienu se doporučují též speciální čisticí přípravky bez dráždivých látek typu klasického mýdla.

Léčba zhoršení ekzému spočívá v časné a krátkodobé aplikaci kortikosteroidních preparátů, po zlepšení pak nesteroidních preparátů (například s obsahem močoviny nebo dehtu). Celkově je prospěšné aplikovat léky proti svědění a alergii, takzvaná antihistaminika. Pro udržení stabilního stavu je doporučena i světloléčba a klimatoterapie, tedy pobyt u moře nebo v horách.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Atopický ekzém ve vlasech

Aktivita mazových žláz u takto postižených lidí je nízká a jejich pleť i vlasy se jeví jako suché, povrch pokožky je pokrytý jemnými šupinkami, má sklon k tvorbě trhlinek a nerovnoměrnému prokrvování. Na suché pokožce se často vyskytují drobné záněty provázené zarudnutím, kůže reaguje přecitlivěle na sluneční záření a častý kontakt s mýdlem. Při mytí zanícené pokožky mýdlem dochází ke snižování hodnoty pH a jejímu dalšímu vysušování.

Následné potíže jsou zprvu jen estetického rázu. Obraz na kůži se podobá popraskané keramické váze, vzhledově připomíná krokodýlí kůži. Její chronické dráždění může vést k tvorbě ekzémů. Ekzém z vysychání se vyznačuje zarudlými ložisky až o velikosti mince na velmi suché a šupinaté pokožce. Škrábání postiženého místa může vést k zanesení nebezpečné bakteriální superinfekce.

Lidé se suchou kůží jen zřídkakdy trpí onemocněními typu akné. Předčasně se u nich vyvíjejí vrásky, vrstvy kůže se ztenčují. Proto suchá kůže vyžaduje již od časného mládí trvalou péči.

Atopický ekzém bývá označován jako endogenní ekzém nebo atopická dermatitida. Pro toto postižení je typické svědění a velmi suchá pokožka se sklonem k zánětům. Potíže mohou vyústit až do stadia, ve kterém je nezbytná lékařská péče spojená s důslednou a šetrnou péčí o pokožku. Při onemocnění je porušena bariérová funkce kůže. Mimo jiné se může vyskytovat nedostatek kyseliny linolové, bez níž tělo nemůže tvořit ceremid1. Ten má rozhodující význam pro vytváření a udržování kožní bariéry a tím regulaci ztráty vody přes vrchní vrstvu kůže, takzvaný epidermis. Jakmile tento regulační faktor chybí, dochází k přesušení kůže, nedostatečné schopnosti vázat vodu a snížené tvorbě potu a mazu.

Zdroj: Ekzém ve vlasech

Dyshidrotický ekzém podle Wikipedie

Dyshidrotický ekzém se projevuje drobnými svědivými pupínky/puchýřky na dlaních rukou a na nohou. Spouštěcími faktory mohou být psychická nepohoda, stres, strava a další. Někdy vyvolávají zhoršení některé potraviny, jako rajčata, ananas, pomeranče, citróny a další. Sami vyzkoušejte, co vám jak při manipulaci, tak při konzumaci ekzém zhoršuje. Používejte šetrné mycí prostředky. Důležité je puchýřky neškrábat. Zde se můžete podívat, jak vypadá dyshidrotický ekzém.

Komplikací jsou opakující se léze, které jsou svědivé a často se infikují. Přesná příčina vzniku onemocnění je neznámá. Léčba je dlouhodobá pomocí mastí s kortikoidy a perorálně se používají antihistaminika.

Zdroj: Dyshidrotický ekzém

Dietní opatření

Pokud se ekzém objeví u dítěte v kojeneckém nebo batolecím věku, využívá se speciální krátkodobá vylučovací diagnostická dieta. Jejím cílem je zjistit, jestli rozvoj ekzému u dítěte je nebo není způsoben nějakou potravinou – ať už v podobě příkrmu, nebo alergenu vstřebaného do mateřského mléka. Tato testovací dieta je prvním a nejdůležitějším krokem, který byste měli se svým dítětem podstoupit. Pomocí ní máte šanci odhalit hlavní příčinu zhoršování ekzému. Pravděpodobnost, že jí bude určitý potravinový alergen, je totiž u takto malých dětí velmi vysoká.

Jestliže se dietou prokáže, že provokatérem ekzému je jeden nebo více potravinových alergenů, nastupuje dieta. Z jídelníčku atopika se prokázané alergeny zcela vyřadí. Pokud po úpravě stravy ekzém zcela vymizí a nevrací se, není nutné dietu rozšiřovat na další potraviny. Jedinou výjimkou je sója, které by se měli vyhýbat malí potravinoví alergici, i když jim na ni vyšly testy negativní.

Určité potraviny mohou zhoršovat atopický ekzém i přesto, že si na ně tělo nevytvoří žádnou alergii. Jde o potraviny, jež jsou schopny různým způsobem zvyšovat hladinu histaminu v těle. Histamin je sloučenina odpovědná mimo jiné za svědění a záněty pokožky.

Nejčastější dráždivé potraviny: rajčata, lilek, špenát, kuřecí a vepřové maso, ryby (s výjimkou absolutně čerstvých) a další vodní živočichové, zrající salámy, zrající sýry, kysané mléčné výrobky, kyselé okurky, kysané zelí, čokoláda, kakao, citrusové ovoce, ananas, papája, datle, jahody, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, rybíz, rozinky, třešně, višně, meruňky, broskve, nektarinky, ryngle, švestky, sója a červená fazole, tofu, potravinové přísady jako kvasnice, barviva, zvýrazňovače chuti, sójová omáčka, ocet, hořčice, stabilizátory a konzervační látky, exotické koření jako skořice, hřebíček, muškát, lékořice, chilli nebo kari, syrový vaječný bílek, veškerý alkohol (nejvíce sekt), jakákoli dříve uvařená a ohřívaná jídla.

Zdroj: Atopický ekzém


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP