Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ANTIBIOTIKA SEZNAM LÉKU

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, zde jsou uvedeny jen volně prodejné léky, které od července 2012 nebudou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Léky, které zmiňujete, jsou na lékařský předpis a proto v tomto seznamu nejsou. Vitacalcin v seznamu uveden je, mezi léky s názvem K až Z.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra.

Dobrý den,
už skoro měsíc mě p. doktor léčil práškami erdomed...Až mám v ústech bílý jazyk, na jazyku pupínky. Jazyk mě pálí, největší problém je v noci, nemohu spát, protože se mi vytváří sliny. Byla jsem na ORL - prý mykóza - dostala jsem něco namíchaného z lékárny a mám to žmoulat 2x denně, ale nepomáhá. Byla jsem na vyšetření Gastro - p. doktor říkal, že mám slabě podrážděný žaludek - omaprezo, ale na mykózu, že to nevypadá.
Už nevím co mám dělat, protože jsem nikdy prášky nebrala.
Můžete mi prosím poradit o co by se jednalo?
A něco přírodního? Jsem spíše na bylinky, čaje.
Moc děkuji. S pozdravem Mgr. Naxerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jazyk patří do kompetence zubního lékaře. Zajděte ke svému zubaři a trvejte na stěru z jazyka a jeho následném laboratorním vyšetření. Tohle zvažování, co to je, či není, jen podle toho, jak to vypadá, evidentně nikam nevede. V laboratoři jasně identifikují případný patogen a zároveň k tomu přiloží i seznam tři léků, které odzkoušeli a prokázali účinnost. Podle laboratorních výsledků se uvidí jak dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přírodní antibiotika

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Diskuze

V diskuzi LÉK FOSAVANCE - DOPLATEK PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Redakce.

Uvedený seznam léků byl již půl roku starý a neodpovídal skutečnosti. V současné době je již seznam léků bez doplatku zaktualizován. Z nových informací je patrné, že v seznamu léků bez doplatku zůstal již jen lék Fosavance 70mg / 5600 IU, tedy v té silnější formě. Zkuste se proto dotázat svého předepisujícího lékaře, zda-li byste mohla využít tento typ s vyšší dávkou vitamínu D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Fliegerová.

Děkuji za informaci a pokusím se domluvit s ošetřující paní doktorkou. Zdraví .J Fliegerová

Zdroj: diskuze Lék fosavance - doplatek pacienta

STREPTOGRAMINY

Do této skupiny antibiotických látek spadá QUINUPRISTIN-DALFOPRISTIN (obchodní název antibiotika Synercid). Jedná se o antibiotikum, které se užívá v okamžiku, kdy jiná antibiotika nezabírají, používá se proti nebezpečným infekcím vyvolaných multirezistentními kmeny enterokoků. Obvykle se používá, když selže Vankomycin. Tato antibiotická látka může u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako gastrointestinální obtíže, hyperbilirubinemie

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA KLACID 500 A HELICID se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobrý den, mohu užívat současně antibiotika klacid 500 a Helicid? Oba druhy léků mám brát po 12 hodinách. A ještě jedna otázka. Co tyto antibiotika a komplexní multivitamín? Konkrétně užívám vitamíny reflex nexgen. Má být mezi užíváním nějaký časový interval? Předem Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Určitě jste řekl svému lékaři, že užíváte Helicid, takže mohl zvážit rizika společného užívání. Tato kombinace léků klaritromycin a omeprazol může znamenat mírné riziko vzniku nežádoucích účinků, ale zatím nejsou k dispozici bližší informace o této interakci, protože je ze zdravotního hlediska bezvýznamná. Takže oba léky užívejte podle předepsaného dávkování. Co se týče multivitamínu, tak není třeba žádný odstup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Klacid 500 a Helicid

MONOBAKTAMY

Do této skupiny antibiotický látek patří AZTREONAM (obchodní název antibiotika Azactam). Monobaktamy se užívají proti gramnegativním aerobním bakteriím. Nežádoucími účinky u nich jsou nevolnost, průjem, vyrážka.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Mám za sebou radioterapii a chemoterapii , ale to co jsem zažila po tomto ,,léku,, byl děs.Šílené bolesti hlavy, tlak na oči,
závratě, obrovské nevolnosti, zvracení.Furolin ihned odmítněte
je dost jiných léků na zánět močových cest,opravdu léků a ne tento jed , kdy je na krabičce ještě nálepka, že lék je používán
v rámci specifického léčebného programu.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

CEFALOSPORINY IV. GENERACE

Účinná antibiotická látka: CEFEPIM

Obchodní název antibiotik: Cefepim, Maxipime,

Indikace antibiotik: Používají se na pneumonii, na sepse, nitrobřišní infekce i na infekce močových cest.

Dávkování antibiotik: Cefepim + Maxipime: nitrožilně 1 – 2 g za 12 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: alergické reakce, krvácivost, nevolnost, průjem

Do této skupiny antibiotický látek patří také CEFPIROM (obchodní název antibiotika Cefrom), CEFQUINOM (obchodní název antibiotika Cobactan) a CEFALONIUM (obchodní název antibiotika Cepravin). Jedná se o širokospektrá antibiotika určená hlavně k léčení závažných infekcí, imunosuprese a neutropenie. Tyto antibiotické látky mohou také vyvolat nevolnosti, průjmy, alergické reakce a krvácivost.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi BETABLOKATORY SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Vondrasek.


Které z tohoto seznamu jsou BETABLOKATORY? Concor,concor 2,5mg,ZOREM-10mg,ENAP 10mg,ANOPYRIN100mg,TENAXUM1mg,MICARDIS PLUS80mg/12.5mg.,Nitroglycerin 0,5mg. Děkuji Vondrasek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Z vašich léků je betablokátorem pouze Concor Cor.

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

DITERPENY – PLEUROMUTILINY

Do této skupiny antibiotický látek patří TIAMULIN využívaný ve veterinární medicíně jako léčba a prevence dyzentérie prasat. Také sem patří látka VALNEMULIN, i ta se využívá ve veterinární medicíně. Obě antibiotické látky se mohou využít i v humánní medicíně, pokud jiná antibiotika nefungují.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana novákova.

Dobrý den.Mohu užívat s varfarinem oční kapky Arulatan 50mg?Děkuji za odpověd´Jana.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oční kapky Arulatan na snížení nitroočního tlaku obsahují účinnou látku Latanoprostum. Není známa žádná interakce mezi lékem Warfarin a látkou Latanoprostum.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

AMFENIKOLY

Účinná antibiotická látka: CHLORAMFENIKOL

Obchodní název antibiotik: Chloramphenicol

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu břišního tyfu a hemofilní meningitidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 1 g za 6 – 8 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: nausea, rozvoj aplastické anémie, zvracení

Do této skupiny antibiotik patří také AZIDAMFENIKOL, FLORFENIKOL, THIAMFENIKOL. Tato antibiotika se využívají k léčbě salmonelózy, meningokokových a pneumokokových infekcích. I tato antibiotika mohou ale vyvolat nežádoucí účinky v organismu a to zvracení, rozvoj aplastické anémie a nauseu.

Zdroj: Seznam antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ODVODNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Indap je lék na vysoký tlak s močopudným účinkem. Indap způsobuje rozšíření cév a tím snížuje jejich odpor vůči proudění krve, v důsledku čehož klesá krevní tlak. Močopudný účinek se projeví teprve až po podání vyšších dávek. Indap se užívá k léčbě vvsokého krevního tlaku u dospělých pacientů. Při léčbě mírné a středně tězké formy hypertenze se užívá samotný, u těžkých forem pak jako součást kombinované léčby.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Juránová.

Děkuji.

Zdroj: diskuze Seznam léků na odvodnění

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Diskuze

V diskuzi WARFARIN A CHLAMYDIL EXTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Nevolová.

Dobrý den,
mám dotaz - lze užívat doplněk stravy chlamydil extra zároveň s warfarinem?
Děkuji Nevolová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlasta.

Je pravda, že se nemá užívat vitamín D když užívám rosumop na cholesterol? A ještě beru už hodně roků omega-3. Moc děkuji za odpověď.Vlasta.

Zdroj: diskuze Warfarin a chlamydil extra

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Vedlejší účinky antibiotik

Vedlejší účinky byly rozepsány podle jednotlivých antibiotických skupin. Zde se nachází určité shrnutí nežádoucích účinků. Snad všechny antibiotické látky mohou u pacienta vyvolat střevní problémy, nejčastěji průjmy (je to dáno tím, že antibiotika likvidují střevní mikroflóru). Většina lidí si klade pak otázku, jak dlouho trvá průjem po dobrání antibiotik. Takový průjem může trvat po celou dobu užívání antibiotik a i několik dní poté, v podstatě dokud se z těla nevyloučí všechny antibiotické látky.

Dalším vedlejším účinkem jsou různé alergické reakce, aplastická anémie, závratě, poškození ledvin, nebo i poruchy sluchu.

Při braní antibiotik může problém způsobit konzumace mléka a mléčných výrobků. Je to proto, že mléko obsahuje vápník, který pak v kombinaci s antibiotiky vytvoří v žaludku chemickou vazbu, která znemožňuje léku vstřebávat se. U některých antibiotik není ani vhodný příjem potravy obsahující vysoký podíl vitamínu C, který by mohl vyvolat alergické reakce. Vždy je nutné přečíst si příbalový leták antibiotika.

Zdroj: Seznam antibiotik

CHINOLONY

Do této skupiny antibiotických látek patří KYSELINA OXOLINOVÁ, KYSELINA NALIDIXOVÁ, CINOXACIN. Antibiotické látky zvané Chinolony se užívají při léčbě infekcí močových cest i kapavky. Tato antibiotika působí jen proti gramnegativním bakteriím, proti jiným ne. Chinolony mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako bolest hlavy, bolest v kloubech, nevolnost, poškození kloubní chrupavky u dospívajících, závratě, zvracení.

Zdroj: Seznam antibiotik

Jak dlouho působí třídenní antibiotika

Poločas Azithromycinu umožňuje podat velkou jednotlivou dávku a přitom udržet bakteriostatické hladiny v infikované tkáni po několik dní.

Po jedné dávce 500 mg je terminální poločas eliminace Azithromycinu 68 hodin (téměř tři dny). Vylučování Azithromycinu žlučí, v převážně nezměněné formě, je hlavní cestou eliminace. V průběhu týdne se ještě asi 6 % podané dávky objevuje v moči jako nezměněné léčivo.

K úplnému vyloučení léku z těla dochází za 374 hodin, což je 15,5 dne. K definici úplného odstranění léku z těla se používá vzorec 5,5 x poločas a po tomto čase již lék nemá žádnou účinnost. Azithromycin má poločas eliminace 68 hodin (5,5 x 68 hodin), což je 15,5 dne.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Bezpečnost antibiotik

Obecně platí, že jsou antibiotika bezpečná a měla by být užívána podle pokynů lékaře. Ale jako každý lék, tak i antibiotika mají své zápory.

  • Antibiotika mohou ovlivnit účinnost jiných léků a způsobit vedlejší účinky či alergické reakce.
  • Antibiotika inhibují většinu bakterií v těle, což zahrnuji i bakterie, které jsou pro tělo prospěšné. Dochází k nerovnovážnému zabíjení bakterií, což může způsobit žaludeční nevolnosti, průjem, vaginální infekce nebo jiné problémy.
  • Pokud berete antibiotika na vše, zahráváte si, protože přispíváte k rozvoji antibiotické rezistence. Což znamená, že pokud se objeví další bakteriální infekce, antibiotika již nejsou účinná, a tak dochází i k delší době léčby. U závažnějších infekcí může dojít k tomu, že pokud nejde infekci zastavit, bude muset být pacient hospitalizován. Jestliže jsou rezistentní bakterie stále naživu, stává se z člověka nosič těchto bakterií.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

AMINOGLYKOSIDY

Účinná antibiotická látka: AMIKACIN

Obchodní název antibiotik: Amikacin, Amikin

Indikace antibiotik: Používají se na entrobakterie, sepse, stafylokoky a na endokarditidu.

Dávkování antibiotik: Amikacin + Amikin: nitrožilně 15 mg/kg zhruba za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Účinná antibiotická látka: GENTAMICIN

Obchodní název antibiotik: Gentamicin

Indikace antibiotik: Používá se na léčbu entrobakterií, pseudomonas, na léčbu stafylokoků a infekční endokarditidy.

Dávkování antibiotik: nitrožilně 80 – 240 mg za 24 hodin pro dospělou osobu

Nežádoucí účinky: poškození ledvin, závratě, ztráta sluchu

Do skupiny Aminoglykosidů se dále také řadí AMPRAMYCIN, DIHYDROSTREPTOMYCIN, FRYMCETIN, KANAMYCIN, NEOMYCIN (obchodní název antibiotika Bykomycin nebo Mycerin), NETILMICIN (obchodní název antibiotika Netromycine), STREPTOMYCIN,TOBRAMYCIN (obchodní název antibiotika Brulamycin nebo Nebcin). Všechna antibiotika této skupiny se užívají na léčbu infekcí způsobených gramnegativními bakteriemi (např. E.coli,), působí také proti leptospirám a stafylokokům. Některá tato antibiotika se využívají v humánní a jiná ve veterinární medicíně. Nežádoucími účinky těchto antibiotik můžou být poškození ledvin, závratě a ztráta sluchu.

Zdroj: Seznam antibiotik


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP