Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ANTIBIOTIKA NA ANGÍNU TŘI DENNÍ

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi BILI V KRKU OBRAZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Prosim vas v krku se mi na leve strane udelala bila takova hrudka. Kdyz se kouknu do krku tak jako by se stahne ze kolikrat jde videt jen bila tecka. Prosim porad te mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Dobrý večer včera sme byli u doktora málej má horečky a angínu tak nám předepsal antibiotika sou mu 4roky dnes večer málej my říká že mu bolí krku tak sem se podívala má byle tečky.. Lekla sem se jen chci se zeptat není to vážný? Nebo to patří ktomu pořád semi stěžuje že mu to bolí nevím jak mám ho uklidnit děkuji za odpověď

Zdroj: diskuze Bili v krku obrazek

Seznam antibiotik předepisovaných na angínu:

Ospen 1000

Xorimax 500

Fromilid 500

Penbene

Klacid 250

Ospamox

Augmentin

Azitrox 500

Zinnat

Torimax

Cefzil

Xorimax

azitromycin

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem BILI V KRKU OBRAZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Míšo, jestli to nebolí a ani nemáš zvýšenou teplotu a je to dlouhodobé, tak to nejspíše nebude nic nebezpečného, ale rozhodně doporučuji návštěvu na ORL, aby se to podívali do krku. Takle podle tvého popisu se moc pomoci nedá. Je to potřeba vidět. Skoč si zítra na ORL, budeš to mít za deset minut hotové a hlavně budeš vědět co to je. Když tak mi to sem pak napiš co to bylo.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela.

Dobry den tak jsem byla na ORL mam hnisavou anginu dostala jsem i horecky tak mi doktorka dala antibiotika a ze to bile v krku se strati tema praskama. Moc vam dekuju tim ste mi moc pomohli.

Zdroj: diskuze Bili v krku obrazek

Antibiotika na angínu

Zánět krčních mandlí jinak zvaný jako tonzilitida nebo angína může být způsoben bakteriemi, viry, ale i mykózami. Obvykle se člověk nakazí prostřednictvím kapének. Na léčbu angíny se v případě jejího bakteriálního původu používají antibiotika.

Mezi příznaky angíny patří bolest v krku, problematické polykání, chrapot, kašel, otok mandlí, bolest hlavy, horečka, někdy zvracení. Pokud se angína nezačne včas léčit, tak může zasáhnout také ledviny, srdce a klouby.

Jak již zde bylo zmíněno, angína se léčí antibiotiky jen v případě, že ji způsobí bakterie streptokoka. Antibiotika na angínu nemusí vždy zabrat. Nefungují, když je angína způsobená viry, nebo mykózami, problém také může být v tom, že pokud je člověk antibiotiky léčen častěji, tak se streptokok v těle člověka stává vůči antibiotikům imunní a angína se stále vrací v podobách jak akutních, tak chronických zánětů krčních mandlí. Pacient se tedy uzdraví, ale protože antibiotika bakterie v těle zcela nezabily, tak se nemoc znovu a znovu vrací. Pokud by nastala taková situace, tak obvykle lékař pacientovi doporučí odstranění krčních mandlí.

Lékaři obvykle na angínu předepíší Pencilin V (pokud je ale pacient na penicilin alergický, bývá nahrazen Erythromycinem). Výhodou těchto antibiotik je, že začínají působit velmi rychle, obvykle do 24 hodin.

U antibiotik na angínu platí nutnost dodržovat pravidelný interval braní léků a dobrání celé předepsané dávky antibiotik. Pokud by někdo skončil s braním léků dříve s pocitem, že je už zdravý, tak si koleduje o rychlý návrat nemoci.

V některých případech je jistě lepší než začít léčbu angíny hned antibiotiky, které bohužel snižují imunitu jedince, přistoupit k jiným prostředkům. Doporučuje se například Streptokill, který imunitu neničí a navíc pomáhá zlepšovat svat mandlí. Streptokill by měl být využíván už v okamžiku, kdy člověk ucítí první škrábání v krku.

Druhy antibiotik na angínu (přehled v tabulce: druhy antibiotických látek léčící streptokoky)

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Diskuze

V diskuzi OPAKOVANÁ ANGÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Moc děkuji všem za tip na Bactoral. Angínu jsem měl několikrát ročně. od doby, co Bactoral preventivně cucám, jsem angínu nedostal.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Opakovaná angína

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku u dítěte

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem užívala Amoksiklav taky a jedla jsem citrusy normálně a nic mi nebylo.

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem POZNAM CHLAMIDIE UZ PO TRECH DNECH? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den.
Prosim Vas o radu. Mel jsem oralni sex s neprilis spolehlivou holkou (ona to delala me). O dva dny pozdeji jsem dostal z niceho nic velke teploty 39,5' a mam obrovske uzliny v krku,ktere me taky dost boli. Take me boli hned nad udem (to asi nejsou trisla ze).

Myslite ,ze se toto onemocneni muze projevit tak rychle,i kdyz je inkubacni doba 1-3tydny? Dnes mi doktorka predepsala antibiotika. Domniva se,ze mam anginu i kdyz jsem ji rekl o mem podezreni. Kdy bych mel zacit trvat na vysetreni na chlamidie? Za tri tydny,kdy se mozna projevi dalsi priznaky?

Moc dekujo za brzkou odpoved,jsem nervozni

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše současné potíže nejspíše nebudou zaviněny vaším posledním rizikovým sexuálním kontaktem - přišly moc brzo. Antibiotika účinkující na angínu obvykle vyléčí i případnou infekci v močové trubici. Abyste měl jistotu, že nemáte chlamydie, tak týden po dobrání ATB si nechte udělat kontrolní vyšetření chlamydií na kožním (oddělení venerologie). Toto oddělení bývá obvykle ve větších městech a je určeno právě pro tyto potřeby - vyšetření po rizikovém sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Poznam chlamidie uz po trech dnech?

Jak poznat spálovou angínu u dítěte

Spálová angína je ve většině případů vyvolána streptokokem Streptococcus pyogenes, ten tvoří Dickův erytrogenní toxin, jež vyvolává většinu příznaků. Onemocnění může být způsobeno i viry nebo plísněmi. Nákaza se nejčastěji objevuje u dětí ve věku od 4 do 12 let. U dospělých lidí se objevuje méně často. Očkování proti tomuto onemocnění neexistuje.

Mezi příznaky nemoci patří horečka, bolesti v krku a při polykání, bolest hlavy, zvětšené a bolestivé uzliny, zvětšené krční mandle, čepy na mandlích, chrapot.

Zde můžete vidět, jak vypadá spálová angína.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie .

Dobry den mam jednu otazku,a to jake jspu priznaky rakoviny mandle??prodelala jsem nedavno silnou anginu,brala jsem antibiotika a vse bylo dobre.ale necely tyden po vyleceni sei krk opet zduril a mandle opet docela otekla.moje lekarka sice nic o rakovine nerekla jen ze by doporicila madnly dat pryc ze tam muze byt nejaky abces.rakovinu v rodine bohuzel mame a tak mam docela strach.krk me boli vic a vic a i spatne jim,nejde mi polyka.dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše komplikace s největší pravděpodobností s rakovinou nesouvisí. Problémy na mandlích máte zřejmě díky pokračující bakteriální nákaze, kterou se nepodařilo zcela vyléčit předešlou léčbou antibiotiky. Odstranění mandlí je krajní řešení. Sice je účinné, ale raději bych nejdříve doporučil pokusit se vyléčit zánět v krku medikamenty. Opětovným nasazením antibiotik s podporou kloktání Joxu. Stavte se s tím na ORL, kde vám udělají výtěr. S ním zjistí o jaký druh bakterie jde a mohou tak nasadit cílenou léčbu, která vás toho rychle a trvale zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ ŽILKY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vily.

Dobrý den, bylo mi řečeno, ze mám virovou anginu, dodržuji léčbu, bohužel mi práva mandle natekla ještě víc, krk se nejlepší, je možné a pro virovou anginu normalni, ze na ústní části hlatnu, i vlastně v zadu krku, všude vidět žilky, normálně je tam rozhodne nevidím, a to same na te zdurene mandlí, nikdy jsem na ni neviděla takové žilky, bolí me cela strana krku...dekuju za názor y.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené žilky na mandlích

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU K PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamberská M..

Prosím jaká je možná denní dávka vitamínu K při užívání warfarinu_?
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V případě léčby Warfarinem je adekvátní příjem vitaminu K pro dospělé muže 120 mikrogramů a pro dospělé ženy 90 mcg. Po celou dobu léčby je třeba udržovat příjem vitamínu K na stejné úrovni. Konzumace malého množství potravin, které jsou bohaté na vitamín K, by neměla způsobovat problém. Vyvarujte se konzumace velkého množství těchto potravin:

Kapusta
Špenát
Růstové klíčky
Kapustové listy
Brukev sítinovitá
Mangold
Brokolice
Chřest
Zelený čaj

Některé nápoje mohou zvýšit účinek Warfarinu, což vede k problémům s krvácením. Vyvarujte se nebo konzumujte jen malé množství těchto nápojů při užívání warfarinu:

Brusinková šťáva
Alkohol

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká je denní dávka vitamínu k při varfarinu

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Léčba spálové angíny u dětí

Stejně jako u spály je nezbytná návštěva lékaře, který pacienta prohlédne. Před zahájením léčby se ve většině případů provádí výtěr z hltanu. Účinnou léčbou je při spálové angíně podávání penicilinu. Obtíže po podání antibiotik většinou ustupují do dvou dnů. Penicilin se podává po dobu 10 dnů. Někdy se používají jiné druhy antibiotik, a to především u pacientů s alergií na penicilínová antibiotika. Dále se podávají léky na snížení horečky. Při léčbě je nutné dodržovat klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Po ukončení léčby se doporučuje rekonvalescence minimálně v délce jednoho týdne. Angína se nejčastěji objevuje u malých dětí a u lidí s oslabenou imunitou. Jestliže se toto onemocnění často opakuje, může lékař doporučit chirurgické odstranění krčních mandlí. Očkování v tomto případě není možné. V dnešní době se četnost výskytu spály spíše snižuje, úmrtí na něj nebylo v ČR v posledních letech zaznamenáno.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Nebezpečí u spálové angíny

Pokud se streptokokový zánět krku neléčí antibiotiky, infekce se může zhoršit nebo rozšířit a způsobit takové komplikace jako absces poblíž krčních mandlí nebo potíže s ledvinami. V případě neléčení streptokokové angíny může rovněž v řádu týdnů dojít k poškození srdečního svalu, chlopní, kloubů či k poruchám nervové soustavy.

Zdroj: Jak zvládnout spálovou angínu u dětí


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP