Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ALOPECIE

OBSAH

Minoxidil tablety cena v lékárně

Tablety s minoxidilem nejsou k léčbě alopecie běžně v lékárně dostupné.

Zdroj: Minoxidil

Diskuze

V diskuzi JÍZVÍCÍ ALOPECIE LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Nováková.

Zajímá mě , ,jestli má někdo zkušenosti s léčením jízvící alopecie,za každou zprávu budu velmi vděčná.Děsím se toho,že zkončím bez vlasů.Zdravím a těším se na odpovědi.. Helena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Prosím o napsání zkušeností s léčbou jízvící alopecie,pokud někomu vůbec něco pomohlo. Dnes jsem se dozvěděla tuto diagnozu a jsem vyděšená. Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Jízvící alopecie léčení

Minoxidil, nebo Neocapil?

Neocapil je roztok obsahující minoxidil, což je dodnes nejověřenější a nejúčinnější látka na terapii androgenní alopecie.

Zdroj: Neocapil

Plísni podobné nemoci, ale plíseň to není:

  • Folikulitida decalvans (jizvová forma alopecie – vypadávání vlasů).
  • Bakteriální kožní infekce (pyodermie)
  • Diskoidní lupus erythematodes, někdy též nazýván jako kožní lupus erythematodes nebo také chronický diskoidní lupus erythematodes.
  • Lyšej planopilaris, což je zánětlivé kožní onemocnění, které postihuje především vlasové folikuly.
  • Pseudopelade Brocq, což je alopecie atrophicans, která se projevuje jako jizvící alopecie - ztráta vlasů.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem SPECIALISTA NA VYPADAVANI VLASU OSTRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasil.

Dobry den. Mam takovi problem delasemi kolecko na temeni dole z boku profilu. A pouzivam prasky i vytaminy. Ale nejak se to nema k rustu. Rad bychto trochu u richlil. Jeto dost stresujici. Jemi 34let. Exzistuje i jana lecba.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše je to parciální alopecie. Léčit vám to pomůže tricholog a nebo kožní lékař. Příliš od toho ale nečekejte a spíše se s tím naučte žít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Specialista na vypadavani vlasu ostrava

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi ANDROGENNÍ ALOPECIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richmond Kosatec.

Můžete prosím uvést jméno aspoň jednoho člověka, u kterého se vám podařilo vyléčit těmi vašemi zázračnými přípravky typu Minoxidil apod. androgenní alopecii? Myslím skutečně vyléčit, ne to, že naroste 10 chlupů, které vzápětí zase vypadnou. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Putenství.

Nemohou, protože nikdo takový neexistuje. Všechno je to jen podvod a marketingové bláboly.

Zdroj: diskuze Androgenní alopecie

Obnova vlasů po chemoterapii

Ztráta vlasů (alopecie) je naštěstí dočasná, po ukončení chemoterapie dojde k obnovení vlasového porostu. Stupeň poškození pohlavních orgánů cytostatiky a s tím související funkční důsledky, stejně jako možná změna (reverzibilita) tohoto poškození, závisí na několika okolnostech, ale především na druhu a dávce podaného cytostatika. Pozdní následky po radioterapii se objevují po třech a více měsících od ukončení léčby (12 až 24 měsíců) a jsou neměnné (ireversibilní). Jedná se o některá orgánová poškození, vznik nežádoucích účinků radioterapie závisí do určité míry na dávce ozáření a ozařovaném místě, například oblast hrudníku, oblast malé pánve. Po ozařování místa s vlasovým porostem může být ztráta vlasů (alopecie) trvalá, někdy zůstává v ozařovaném místě i zvýšená pigmentace kůže.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem TAMOXIFEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím již 7 let užívám tamoxifen a teď mám přejít na letmylan, tamoxifen snáším dobře, ale mám obavy s letmylan 2,5mg co se týče deprese léčím se na psychiatrii, přibývání na váze a ztráta vlasů či alopecie. U tamoxifen ze začátku byly návaly ty pak odezněly, ale bojím se letmylanu, abych nebyla plešatá nebo nešla váha nahoru děkuji za odpověď s pozdravem Jitka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mnoho žen po menopause užívá hormonální terapii – buď inhibitor aromatázy (Letmylan), nebo Tamoxifen – po operaci rakoviny prsu a jiné léčbě rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory. Hormonální terapie může snížit riziko návratu rakoviny.

Studie ukázaly, že Letmylan byl lepší než Tamoxifen v léčbě žen po menopauze s diagnostikovaným lobulárním karcinomem prsu s pozitivním estrogenovým receptorem a Letmylan byl také lepší při léčbě luminální B rakoviny prsu.

Vědci zjistili, že ženy, které dostávaly 5 let Letmylan, měly:
lepší přežití bez onemocnění a lepší celkové přežití ve srovnání se ženami, které užívaly 5 let Tamoxifen.

Výzkum ukazuje, že inhibitor aromatázy, jako je Letmylan, je nejlepším lékem na hormonální terapii po operaci rakoviny prsu u postmenopauzálních žen s diagnózou rakoviny prsu v časném stadiu s pozitivními hormonálními receptory.

Co se týče vypadávání vlasů, tak v klinických studiích s přípravkem Letmylan hlásilo pouze 5 % žen vypadávání vlasů různého stupně, přičemž většina řídnutí nebo vypadávání vlasů nebyla hodnocena jako závažný vedlejší účinek.

Změnou léčby z Tamoxifenu na Letmylan získáte lepší ochranu proti vzniku nádoru prsu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tamoxifen

Jiné formy vypadávání vlasů

Alopecie areata je další forma vypadávání vlasů. Objevuje se na několika místech a způsobuje holé oblasti. V některých případech vede i ke ztrátě chlupů na těle. Někdy může vypadávání vlasů stimulovat autoimunitní onemocnění – buňky imunitního systému ničí identifikaci vlastních buněk a vlasových kořínků. Ztrátu vlasů mohou opět způsobovat psychologické faktory, jako je stres a úzkost.

Další formou je takzvaná difúzní alopecie, která je charakteristická celkovým vypadáváním vlasů. Má velmi rozmanité příčiny, například hormonální poruchy (funkce štítné žlázy, těhotenství, menopauza), ale i infekční choroby, alergie na léky nebo nedostatky ve výživě.

Někdy může vypadávání vlasů způsobit nošení pokrývek hlavy (čepice, kšiltovky, klobouky, přilby a podobně). K vyřešení tohoto problému pak většinou stačí uvolnit vlasové folikuly.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Diskuze

V diskuzi SPECIALISTA NA VYPADAVANI VLASU OSTRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vasil.

Dobry den. Mam takovi problem delasemi kolecko na temeni dole z boku profilu. A pouzivam prasky i vytaminy. Ale nejak se to nema k rustu. Rad bychto trochu u richlil. Jeto dost stresujici. Jemi 34let. Exzistuje i jana lecba.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sylva.

Zdravím, myslím, že byste měl zajít primárně k nějakému odborníkovi, který vám řekne, zda se jedná o důsledek stresu nebo by to mohla být opravdu alopecie, která je potřeba už řešit odborněji. Pokud by se jednalo o vlivy, které je možné ovlivnit, začal bych možná u zdravější životosprávy, dostatku pohybu, eliminaci stresu. Případně to vše doplnit nějakými doplňky stravy nebo vlasovými toniky.

Zdroj: diskuze Specialista na vypadavani vlasu ostrava

Vliv testosteronu na plešatění

Androgenetická alopecie postihuje až osmdesát procent mužů bílé rasy. Plešatění u mladých mužů není ničím výjimečným. Začíná pozvolným vznikem koutů, čehož si muži často ani nevšimnou, postupně však přechází do druhého stadia, kdy prořídne kštice na temeni. Finální fází je takzvaná hippokratovská pleš, kdy vlasy ze kštice zcela zmizí a zůstává jen úzký pruh vlasů kolem hlavy.

Zdroj: Vypadávání vlasů a testosteron

Poradna

V naší poradně s názvem ALPICORT NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Vaše léčba je na měsíce, proto vydržte a buďte trpělivá. Ve své stravě zvyšte příjem bílkovin, to jsou stavební kameny nových vlasů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den,v roce 2017 jsem přišla o všechny vlasy diagnoza alopecie totalis,vypadalo i všechno ochlupení včetně řas a obočí.Lékař předepsal alpicort f ,methionin,vit B a vit E.Vlasy rostou,zbytek taky, ale objevují se mi zase malé mapky ve vlasech.Lékař mi nedokázal říci proč?Je to standartní výměna vlasů jako u kojenců,nebo je zase něco spatně.Moc děkuji za odpověď a váš názor.Hanka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alpicort na vlasy

Neocapil na vlasy recenze

Neocapil je kožní roztok k lokální léčbě hormonálně podmíněného vypadávání vlasů u dospělých mužů a žen. Jeho účinná látka minoxidil při pravidelném používání redukuje nadměrné vypadávání vlasů. Neocapil je produktem švýcarské společnosti Galderma, světového lídra na poli dermatologických přípravků.

Neocapil je vhodný i na androgenní typ alopecie, stimuluje růstovou fázi vlasů, mohou ho používat osoby starší 18 let, aplikuje se dlouhodobě po dobu 6–12 měsíců 2x denně na suchou a neporušenou vlasovou pokožku v maximálním počtu 10 dávek (1 ml). Po aplikaci je nutné důkladně si umýt ruce!

Zdroj: Neocapil

Diskuze

V diskuzi JÍZVÍCÍ ALOPECIE LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Nováková.

Zajímá mě , ,jestli má někdo zkušenosti s léčením jízvící alopecie,za každou zprávu budu velmi vděčná.Děsím se toho,že zkončím bez vlasů.Zdravím a těším se na odpovědi.. Helena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Míša.

Dobrý den,
také mám tuto diagnózu a našla jsem na internetu, že léčit lze, jen jsem ještě nesehnala nikoho, kdo by léčil. Nechala jsem spoustu peněz na vlasovém centru na Vinohradech, tam mi pak řekli, že už chodit nemusím, že už pro mě nic udělat nemůžou. Utratila jsem spoustu peněz za různé přípravky a nic... Dnes jsem volala do Motola a tam mi řekli, že léčí jizvící alopecii, ale když jsem řekla, že mi ji diagnostikovali na Vinohradech, tak mi řekli, ať nechodím, že mi nic jiného než oni neřeknou... Taky jsem dost zoufalá a už přemýšlím o příčeskách... Kdybyste chtěla být se mnou v kontaktu, abychom se mohly popřípadě podělit o získané informace, zde je moje e-mailová adresa: michaelaplecerova@seznam.cz...
Teď ale koukkám, že Váš příspěvek je pěkně starý - v zápalu čtení jsem si toho nevšimla - tak nevím, jestli diskuze ještě vůbec funguje - uvidíme...

Zdroj: diskuze Jízvící alopecie léčení

Vypadávání vlasů u žen

Vypadávání vlasů se nazývá alopecie. Jedná se o stav, kdy dochází ke ztrátě 60 % vlasů v určité oblasti. Existují různé formy vypadávání vlasů. Vypadávání vlasů může být způsobeno genetickými příčinami, které se projevují dlouhodobě, nebo akutně. Nejběžnější je androgenní alopecie (genetická ztráta vlasů), jedná se o geneticky předurčené vypadávání vlasů, které je způsobeno stárnutím a je závislé na rodinných predispozicích. Tyto změny jsou hormonálně řízeny, tak jak hormony u mužů způsobují růst vousů v určité oblasti, tak také dochází k růstu mazových žláz na hlavě. Proliferace (nadměrné tvoření) mazových žláz je spojena se ztrátou vlasů. Tato změna obvykle začíná mezi 30. až 40. rokem života. Objevuje se ve frontálních eminencích (na čele).

Vypadávání vlasů u žen související s hormonální činností je vzácnější, ale může se objevit. Toto vypadávání je slabší a je způsobeno selháním ženské produkce estrogenu. Vypadávání vlasů může též způsobit ovariální tumor nebo menopauza. Androgenní alopecie je u žen často spojena s růstem chlupů jako u mužů. Ženy pak zjišťují, že se jim objevují chlupy na nohou, prstech a v oblasti obličeje. Obyčejně dochází ke ztrátě vlasů na vršku hlavy, ale hustota vlasů v temporální (spánkové) a okcipitální (tylní) oblasti zůstává nezměněna. Vlasy u žen bývají velmi tenké, holá místa a plešatost se vyskytují jen ve vzácných případech. Tento jev postihuje téměř 40 % žen, a to přibližně od 50 let. V této době také dochází ke snížení produkce ženských pohlavních hormonů (estrogenů) v souvislosti s menopauzou, a může tak převažovat mužský pohlavní hormon (androgen).

U žen pak tyto androgeny zkracují životní cyklus jednotlivých vlasů. Fáze růstu vlasů klesne z 6 let na jeden rok. Mastné vlasy, lupy, ekzémy na hlavě nebo infekce mohou rovněž vyvolat androgenní alopecii, ale nebývají samotnou příčinou, tou může být stres, znečištění životního prostředí, působení chemikálií nebo podvýživa.

K androgenní alopecii může vést i užívání hormonální antikoncepce nebo lokálně podávaných přípravků s estrogenem.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Účinky Alpecinu na vlasy

První Alpecin Dr. Augusta Wolffa představoval v roce 1930 revoluci ve vlasové péči. Poprvé bylo možné vlasy pěstit, a zároveň dělat něco proti lupům a vypadávání vlasů (jméno značky Alpecin je odvozeno od „alopecie“, což je latinský název pro „vypadávání vlasů“). Již tenkrát společnost velmi úzce spolupracovala s předními vědci. Kofein v přípravcích Alpecin proniká ke kořínkům vlasů, i když šampon smyjete. V poměrně krátkém čase (120 sekund) se účinná látka dostane podél vlasu přímo k vlasovému folikulu. Pokud necháte šampon působit déle, dostane se kofein i do pokožky hlavy. Zinek a niacin jsou důležité jako faktory pro růst vlasů a pro zdravé vlasové kořínky: tyto účinné látky obsahují produkty Alpecin.

Zdroj: Co je to Alpecin

Jak zastavit vypadávání vlasů u mužů

Androgenetická alopecie postihuje přibližně třicet procent mužů ve věku třiceti let a kolem padesáti procent mužů kolem padesátky. Mírný stupeň alopecie bývá u starších mužů označován za normální, nicméně při nadměrném či předčasném výpadku je dobré zakročit a zjistit, co vlasům chybí nebo naopak přebývá. Vlas je hodně citlivý na nedostatek vitamínu B, železa, zinku a aminokyseliny methionin. Výhodou je i lehké předávkování zinkem. Dermatolog může mikroskopicky vyšetřit vlasy, provést počítačovou diagnostiku anebo odebrat vzorek vlasů k vyšetření. Poté navrhne buď systémovou, nebo lokální léčbu. Padání vlasů můžete řešit, až když znáte příčinu.

Léčba je zdlouhavá, může trvat měsíce i roky a v případě některých mužů může být i doživotní. S léčbou je třeba začít dřív, než dojde ke zničení vlasových kořínků. Pokud muži přijdou k lékaři až ve chvíli, kdy mají hlavu hladkou jako zrcadlo, vlasy jim už nikdo bez transplantace nevrátí. Když se padání vlasů začne řešit včas, zastaví se a nejdříve po čtyřech měsících začnou trochu vyrůstat i nové vlasy na místech, kde před léčbou už nebyly. Pokud se vlasy do několika měsíců nezlepší ani po používání speciální kosmetiky, navštivte dermatologa. Padání vlasů mohou zastavit přípravky s látkou minoxidil, která prokrvuje pokožku hlavy, čímž povzbuzuje růst vlasů. Mužům lékaři předepisují léky, ve kterých je finasterid, ten mírní destruktivní aktivitu testosteronu.

Zdroj: Vypadávání vlasů a testosteron

Aloe vera – recepty na vlasy

Zábal z aloe vera na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si udělejte zábal z aloe vera. Množství použitého gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravte 100–200 ml gelu. Pokrájený gel umixujte a vetřete do vlasů. Zabalte do igelitu a ručníku. Gel nechejte asi půl hodiny působit a potom opláchněte. Vlasy budou už po třech zábalech pevnější. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká až do hloubky vlasů a rovněž obsahuje keratin – základní protein, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje jejich lámání.

Aloe vera – vlasová kúra ve spreji

Jemná vlasová kúra ve spreji, která vlasy ošetřuje, dodává jim vlhkost a ulehčuje česání, aniž by vlasy zatěžovala. Obsahuje 60 % aloe vera a tekutý mátový extrakt. Tato kúra je zvláště vhodná pro vysušené a barvené vlasy, kterým propůjčuje lesk a zaručuje jejich pevnost.

Aloe vera a péče o vlasy

Vlasová kosmetika z aloe má schopnost regenerovat vlasy a pokožku, a to především v raném stadiu, kdy vlasy teprve začínají vypadávat. Alopecie neboli vypadávání vlasů může mít vícero příčin, ale často jde o problém řešitelný. Určitě tedy vypadávání vlasů nenechávejte bez povšimnutí a začněte s alopecií bojovat co nejdříve.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Vypadávání srsti vlivem nemoci

Příčin může být hned několik: mezi ty nejčastější patří nesprávná výživa, hormonální poruchy, alergie, paraziti, stres či genetika.

Alopecie (lysivost) se od běžného línání liší, jde totiž o lokální či částečnou ztrátu srsti. Důvodů je několik – zastavil se růst chlupů, pes si kůži nadměrně škrábe a vykusuje nebo chlupy samy z určitého místa vypadávají.

Alopecii způsobují:

  • Hormonální poruchy: nevyváženost pohlavních hormonů; snížená aktivita štítné žlázy (takzvaná hypotyreóza), zvýšená hladina hormonu nadledvin, například v důsledku nádorového onemocnění hypofýzy nebo nadledvin (Cushingův syndrom).
  • Parazitické a plísňové onemocnění: takzvaná prašivina způsobená roztočem trudníkem (rod Denodex) nebo kruhový lišaj způsobený plísní.
  • Prostředí: otlačeniny, mozoly na loktech, popáleniny, reakce na místo vpichu injekce, stříhání srsti (u špiců).
  • Dědičné poruchy: částečná lysost u jezevčíků, alopecie u plemen vyšlechtěných pro neobvyklou barvu srsti, která je spojená se ztrátou pigmentu, zánět mazových žláz (u středních pudlů), zánět kůže u severských plemen vyvolaný nedostatkem zinku.
  • Chování: neustálé olizování určité oblasti, často vyvolané nudou nebo stresem – jako následek vzniká zánět kůže.
U psů se mohou objevovat různé kožní otoky. Je nezbytné stanovit přesnou diagnózu, neboť některé typy (například bradavice, cysty a nádory) vyžadují chirurgické odstranění. Cysty lze nahmatat jako tvrdé bulky pod kůží. Bradavice jsou růžové, případně pigmentované, skvrnité a u kořene strupovité. Vyskytují se často u starších psů. Jsou virového původu a spolehlivě proti nim pomáhá lék Plerasan V. U starších psů se také občas vyvíjejí pomalu rostoucí nádory, často jde o měkké vejcovité útvary pod kůží (benigní, tedy nezhoubné nádory). Otoky u starších psů by však měl vždy vyšetřit veterinář, neboť hrozí riziko rozvoje nádorového onemocnění.

Essential 6 spot on pro psy je patentovaný přípravek pomáhající při kožních potížích – línání, matná, suchá, lámavá a mastná srst. Obsahuje léčebné oleje s antiseptickými, zklidňujícími a protisvědivými účinky. Přípravek doporučují i veterinární dermatologové.

Zdroj: Vypadávání srsti u psa

Plešatění podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že ztráta vlasů trápí až polovinu populace, zhruba 60 % mužů a 30 % žen. Údaje o tom, kolik může zdravému člověku denně vypadnout vlasů, se různí, ale nejčastěji se uvádí okolo 100 vlasů za den, po umytí to může být až 300. Pojem vypadávání není v tomto případě úplně přesný, protože v podstatě jde o jakousi výměnu starého vlasu za nový. Pokud bychom zaznamenali vyšší počet padajících vlasů, zpozorovali na pokožce holá místa nebo během krátké doby výrazné zhoršení kvality vlasů, měli bychom zpozornět. Nejčastěji za vypadávání vlasů mohou naše geny a hormony, ale může to být způsobené věkem, stresem, nemocí – vlasy jsou zrcadlem životního stylu člověka.

Příčiny i důsledky vypadávání vlasů jsou u mužů a žen velmi rozdílné. Příčinou mužské plešatosti jsou ve většině případů geny nebo zvýšená hladina testosteronu v pokožce. Ale existují i případy, kdy k vypadávání vlasů dochází v nízkém věku a byla vyloučena genetická predispozice. Pak je vhodné navštívit lékaře, jelikož může jít například o kožní nemoc nebo dlouhodobý stres. U mužů často dochází k nevratnému vypadávání vlasů.

U žen je ztráta vlasů nejčastěji zapříčiněna hormonálními změnami například v období puberty, těhotenství nebo menopauzy. Ale ženské vlasy jsou obvykle daleko více namáhány. A to jak chemicky (barvení, trvalá ondulace, permanentní narovnání vlasů), tak i mechanicky (nejen žehlení, kulmování, ale nebezpečné je třeba i časté nošení vlasů stažených do copu).

Vyvolavatelem androgenní alopecie je dihydrotestosteron – látka, která vzniká z mužského pohlavního hormonu testosteronu působením enzymu 5 alfa reduktázy. Dihydrotestosteron silně podporuje růst ochlupení těla a růst vousů, avšak na vlasový porost má účinek nepříznivý. Absolutní terapií je kastrace, která odstraní zdroj testosteronu (a tím pádem i dihydrotestosteronu). Podstatou konzervativní léčby a prevence dalšího rozvoje alopecie je zejména medikamentózně blokovat působení tohoto enzymu. Syntetickými inhibitory jsou například finasterid (Propecia, Proscar, Finex, Apo-Finas, Penester Zentiva) nebo dutasterid (Avodart).

Finasterid a dutasterid jsou kontraindikovány sportovcům, neboť účinně maskují příznaky podávání dopingových látek (například anabolik). Nález stop finasteridu či dutasteridu se proto u sportovců automaticky považuje za doping, i když tyto látky samy charakter dopingu nemají (neovlivňují fyzickou výkonnost).

Místně se jako podpůrná terapie používá roztok minoxidilu (Regaine, Neocapil). Tato látka se původně využívala k léčbě hypertenze (vysokého krevního tlaku). Jejím cílem je především prokrvení vlasové pokožky a následně omezení vypadávání vlasů. Pomáhá však jen v některých případech a po vysazení užívání se stav vrací do původního. Proto je nutné minoxidil aplikovat trvale. Omezení používání uvedených léčivých látek se vztahuje na ženy v období těhotenství a kojení. Chirurgicky se alopecie řeší transplantací vlastních vlasů. Jako další alternativa se nabízí vlasová integrace, což je poměrně nenápadné kosmetické řešení.

Zdroj: Vypadávání vlasů a testosteron

Ženy a muži jsou na tom odlišně

Fáze růstu vlasů u mužů je kratší než u žen a mohou za to hormony. Testosteron, mužský pohlavní hormon, má tendenci zkracovat fázi růstu vlasů, a to je důvodem, proč muži trpí zvýšeným vypadáváním vlasů častěji než ženy. U mužů se genetická predispozice ozývá někdy už ve 12 letech a do 25 roku života přijde o svůj bohatý porost až třetina z nich. Pokud však dojde ke ztrátě vlasů v relativně mladém věku (kolem 25 roku) a genetická predispozice byla vyloučena, může jít také o jinou příčinu (kožní nemoc, náhlý nebo dlouhodobý stres atd.). U žen bývá vypadávání vlasů způsobeno hormonálními změnami (dospívání, těhotenství, kojení, menopauza, štítná žláza). Ženy také své vlasy namáhají mnohem častěji než muži a jedná se především o chemické zásahy jako například trvalá ondulace, poškození vlasů barvením, mytí vlasů nevhodnými šampony nebo mechanické namáhání vlasů (stahování a nešetrné česání). Ženy také častěji drží tvrdé diety, které vlasům neprospívají.

Možnosti léčby

Příčin padání vlasů je opravdu mnoho. Jako první pomoc můžete využít některý z doplňků stravy, který zakoupíte v lékárnách. Ten by měl obsahovat především aminokyselinu cystin a metionin, dále zinek (nejlépe ve vysoko vstřebatelné formě), vitaminy skupiny B, měď a vybrané antioxidanty, které pomáhají organizmu se lépe vypořádat oxidativním stresem. Mnoho lidí dělá základní chybu v tom, že si koupí pouze šampon. Je nutné si ale uvědomit, že samotný šampon, který necháváme působit nanejvýš 2 minuty, nám pleš nezachrání. Proto by péče měla být komplexní a je vhodné ji doplnit o vlasovou vodu a tonikum. Ty se obvykle aplikují přímo na pokožku, zhruba dvakrát denně, a nesmývají se, proto je jejich účinek prodloužený. Na trhu najdeme celé spektrum výrobků s obsahem různých látek.

RenokinNovinkou na trhu je tonikum Renokin na bázi deseti aktivních složek (3 biomimetické peptidy, vitaminy a přírodní rostlinné výtažky). Přípravky Renokin využívají technologii nanokapslí, které snadno pronikají pokožkou díky jejích miniaturním rozměrům a zajišťují tak maximální působení aktivních látek. Revitalizační roztok mohou používat muži i ženy různého věku, kteří trpí obecným ztenčením vlasů, jejich nadměrným vypadáváním nebo alopecií bez jizev, kam se řadí Androgenní alopecie, Alopecia Areata, Anagenní a alogenní efluvium, alopecie způsobená intoxikací, infekčními poruchami, úrazem a nedostatky ve výživě. Renokin je naprosto bezpečný produkt, který mohou používat i těhotné a kojící ženy a aplikace není spojena s výskytem žádných negativních vedlejších účinků. Lze jej zakoupit v lékárnách v rámci celé České republiky.

Při výskytu ve vlasaté části hlavy je výborným doplňkem v léčbě nemoci alopecia aretata také kopřivová mycí lázeň. Výborně se k tomu hodí zelený kopřivový šampon ve skleněné lahvičce, prodávaný v drogériích.

Zdroj: Vypadávání vlasů u mužů a žen

Neocapil zkušenosti

Léčivou látkou přípravku Neocapil je minoxidilum. Pomocnými látkami jsou ethanol 96 %, propylenglykol a čištěná voda. Neocapil je čirý, bezbarvý, slabě žlutý až mírně růžový roztok. Roztok je plněn do lahviček z tmavého skla s mechanickým rozprašovačem a plastovým krytem, s přídavným polypropylenovým aplikátorem s prodlouženou nanášecí trubičkou. Lahvičky jsou baleny v papírových krabičkách.

Neocapil se používá pro místní léčbu vypadávání vlasů u dospělých mužů a žen, které je většinou způsobené některými hormony (Alopecia androgenetica). Obsahuje minoxidil – dodnes nejověřenější a nejúčinnější látku na terapii androgenní alopecie. Na rozdíl od nemedicínské konkurence disponuje velkým počtem relevantních klinických studií. Mohou jej používat muži i ženy. Stimuluje růstovou fázi vlasů. Nejúčinnější je při začínajícím vypadávaní vlasů. Neocapil je určený k dlouhodobé terapii.

Zatím není známo, že by se účinky přípravku Neocapil a účinky jiných současně užívaných léků ovlivňovaly. Přesto by vám měl při současném užívání přípravků na snížení krevního tlaku lékař kontrolovat krevní tlak častěji.

Nepoužívejte Neocapil, jste-li těhotná (nebo byste mohla být) anebo kojíte.

Vždy používejte Neocapil přesně podle pokynů svého lékaře. Sejměte plastový kryt z lahvičky a roztok Neocapil nastříkejte pouze na zdravou a úplně suchou pokožku prořídlých až úplně lysých oblastí vlasaté části hlavy, a to 2x denně do mírného zvlhčení. Dejte si pozor, aby roztok nestékal. K jednomu ošetření použijte maximálně 10 dávek, což odpovídá 1 ml roztoku. V případě prořídnutí vlasů v rozsahu celé hlavy (takzvaná difuzní alopecie) použijte pro přesnější dávkování přídavný aplikátor s prodlouženou nanášecí trubičkou. Přídavný aplikátor po sejmutí plastového krytu a mechanického rozprašovače z lahvičky umístěte na vystupující ventil a ošetřete postižená místa podle pokynů uvedených výše. Po ošetření si ruce i náhodně potřísněná jiná místa kůže pečlivě umyjte chladnou tekoucí vodou. Jestliže dojde k náhodnému kontaktu s citlivými místy (oči, poraněná kůže, sliznice), je nutné je důkladně opláchnout dostatečným množstvím čisté vody. Ošetřenou kůži ani vlasy nesušte fénem.

Léčba je dlouhodobá (minimálně 3 měsíce). Nástup účinku léčby a rozsah obnovy růstu vlasů jsou individuální. Pokud je léčba úspěšná, pokračuje se v ní dle doporučeného postupu dlouhodobě. Nedojde-li po třech až čtyřech měsících používání přípravku ke zlepšení, nebo se v průběhu léčby vyskytne některý z níže uvedených nežádoucích účinků, je nutná porada s lékařem. Pokud se léčíte se srdečními chorobami, chorobami cév nebo na vysoký krevní tlak, léčba by měla probíhat pod dohledem lékaře.

Nepoužívejte více než 1 ml roztoku (10 dávek) na jedno ošetření bez ohledu na velikost ošetřované plochy, nebo více než 2 ml roztoku (20 dávek) denně.

Uchovávejte mimo dosah a dohled dětí. Skladujte při teplotě do 25 °C. Neocapil nepoužívejte po uplynutí expirační doby uvedené na krabičce za zkratkou EXP. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce.

Velikost balení: 50 ml

Držitel rozhodnutí o registraci a výrobce je: Galderma-Spirig Česká a Slovenská republika, a.s.

Zdroj: Neocapil


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP