Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ALERGIE NA PLOMBY

OBSAH

Cena bílé plomby

Cena bílé plomby se velmi liší, jak zde již bylo napsáno, závisí to na velikosti kazu, náročnosti práce, druhu plomby. Cena se tedy pohybuje od několika stovek po několik tisíc korun.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi SMÍ SE JEŠTĚ POUŽÍVAT AMALGÁMOVÉ PLOMBY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Valešová.

Dnes jsme měli v práci debatu,zda se ještě v některých případech mohou používat amalgámové plomby.Moc mě to zajímá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Smí se ještě používat amalgámové plomby?

Cementová plomba – cena

Cena plomby záleží na velikosti defektu a začíná u 600 Kč. Poté záleží na tom, jestli bude potřeba anestezie nebo rentgen, to může cenu navýšit ještě o 150 Kč.

Zdroj: Zubní plomba

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PLOMBA TRVANLIVOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keatsnok.

Zajímá mne trvanlivost zubní plomby. Preferuji, aby byla co nejdelší a jsem ochoten si za to připlatit. Dříve amalgamové plomby vydržely i několik desetiletí. Loni se mi stalo, že UV tvzená plomba mi vypadla po OSMI dnech. Ke cti dentistky uvádím, že v rámci reklamace jsem neplatil nic a nová plomba (tentokrát s použitím Kofferdamu) zatím odolává zubu času již 3 měsíce.
Jednoduchá otázka zní: v případě, že zubní plomba vypadne,do kdy od jejího zhotovení mohu nárokovat její bezplatnou obnovu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zubní výplň, neboli plomba (blomba) nemá žádnou záruční dobu. To, jestli vám ji zubní lékař opraví zdarma, záleží výlučně na jeho ochotě a tu může ovlivnit mnoho faktorů, jako vzájemná sympatie, serióznost stomatologa, atd. Obvykle bývá dobrým, leč nepsaným zvykem, že zubní výplň je zhotovena zdarma, pokud se poškodí nebo zcela vypadne do tří měsíců ode dne zhotovení. Případné konflikty z toho plynoucí posuzuje Česká stomatologická komora, její odborná komise, v rámci a reklamačního řízení. K tomu je třeba napsat písemnou stížnost, která musí obsahovat alespoň jméno, příjmení a adresu stěžovatele. Potřebné doklady pro rozhodnutí, například záruční list – pokud byl vystaven – nebo doklad o úhradě si pak vyžádá příslušná revizní komise, která se bude případem zabývat.

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Druhy zubních výplní

  • amalgám
  • kompozitní pryskyřice
  • skloionomerní cementy (GIC)
  • kompomery

Nejstarším dnes ještě používaným typem plomby je zubní amalgám (směs stříbra a rtuti), který je některými zdroji označován jako určité zdravotní riziko. Amalgám se v zubním lékařství používá více než 150 let. Moderní plomby jsou po fyzikálních a chemických vlastnostech velice podobné, někdy i do značné míry shodné se zubními tkáněmi. Reakce na podněty (například teplo, chlad) je daleko lepší, protože je podobná nebo totožná jako u přirozené zubní tkáně. Ideální plomba se roztahuje nebo zmenšuje stejně jako přirozený zub.

Zdroj: Zubní plomba

Diskuze

V diskuzi ZUBAŘI - KATEGORIE ŠMEJDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Další kategorie šmejdů !
Pět minut práce, ale odborné, 1 gram bílé plomby, celková doba max. 15 minut, cena 800 Kč. Za co ? Kdo stanovil takovou zlodějnu?
Honza M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Chrpa.

Nepřiměřeně drahé jsou nejen bílé plomby, ale i u starších lidí částečné náhrady, které VZP nehradí /nebo jen částečně/. Je skutečností, že se seniorům i při nejlepší péči zuby kazí, vypadávají, nebo musí být vytrženy. Bez zubů, nebo bez jejich náhrady je zdraví těchto seniorů ohroženo - nedokonalé přijímání potravy a s tím související zažívací a další zdravotní potíže. Jejich léčení pak stojí stojí daleko více. Většina seniorů s současné ekonomické situaci na drahé implantáty a další novodobé materiály finančně nedosáhne. A levnější materiály zubaři nejsou ochotni nabízet. O to by se měla zajímat stomatologická komora a pojišťovny. Nebo jim jde jen výši zisku bez ohledu na kom to získají?

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Jak dlouho nejíst při bílé plombě

Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Úhrada plomby pojišťovnou

Většina pojišťoven hradí bílé plomby jen na předních zubech. Ošetření zubního kazu fotokompozitní výplní je u pacientů do 18 let hrazeno včetně špičáků, bez ohledu na počet drobných výplní na jednom zubu. U pacientů nad 18 let je ošetření zubního kazu hrazeno samopolymerujícím kompozitním materiálem včetně špičáků. V ostatních případech si bílou plombu musí pacient uhradit sám. Pojišťovny ale hradí jen jednovrstvý materiál, kterým nelze dosáhnout přesné barevnosti, ke správné barevnosti je obvykle potřeba použít různé pomůcky, které pojišťovny nehradí. V dočasném mléčném chrupu hradí pojišťovna všechny výplně. Výjimkou je, pokud lékař nemá smluvní vztah s pojišťovnou, u které je pacient pojištěný, v tom případě si vše hradí sám.

Zdroj: Bílá plomba

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi ALERGIE?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana H..

Dobrý den, již od srpna mě pravidelně např. jednou za týden oteče nějáká část těla.. paže, stehno pod zadkem, břicho, prso.. vždy se jedná o malý červený flíček, který se za pár hodin rozlije do gigantických rozměrů třeba 10-15cm jakoby oteklá mapa, je to většinou dost teplé a svědí to. 2x se mi již stalo že mi otekla i pulka obličeje se rtem a to většinou přes noc.
Na Alergologii jsem objednaná až na leden..ale ta nejistota je šílená.. z čeho to je? proč to je? Na jídlo na které jsem měla podezření jsem si dávala pozor,ale zrovna dneska jsem zase otekla na vnitřní straně paže.
posílám i foto, kdybyste náhodou věděli z čeho takový otoky můžou být.. děkuji s pozdravem
Hana H.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Slavka.

Neviem ci som spravne reagovala,ale malo to byt na Alergie??(tie iste priznaky

(Hana H. 9.11.2015 15:34)

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Alergie??

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kőnig.

Pětka vlevo dole. Co je vhodnější : Bílá plomba nebo amalgam. Ten jsem tam měl dobrých třicet let bez problémů technických i estetických. Jaký je rozdíl v ceně těchto dvou zákroků. Děkuji za informaci, Karel Kőnig

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoznačně bílá plomba. Dnešní bílé plomby jsou opravdu velmi tvrdé a vydrží dlouho. Jejich estetická hodnota je taky skvělá, protože nejsou na první pohled vidět. Na zubech s číslem 5 a nižším je bílá plomba hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, prosím o názor, zda je možné, aby se alergie na česnek - jinak nezjevná, projevila zvýšeným tepem a bušením srdce? Děkuji za informaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ALERGIE na česnek

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Poradna

V naší poradně s názvem CENA HORNÍ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Macková.

dobrý den,
mám zacovalé horní 4 řezáky, na zbytek bych si chtěla nechat udělat náhradu, protože mám zuby špatné z léků, plomby i korunky odpadávají. Mám pojišťovnu ZPMV a chtěla bych se zeptat kolik by takový zákrok stál, jsem v současnosti v insolvenci . Je mi 52 let. Děkuji



S pozdravem Andrea macková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Cenu vám sdělí váš zubní lékař. Výše ceny záleží na náročnosti a zvolené kvalitě nové zubní náhrady. Jak bude velký příspěvek od pojišťovny vám buď také sdělí lékař a nebo se můžete dotázat přímo u své pojišťovny www.zpmvcr.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k příznakům na peřové povlečení patří napřiklad pocení na hrudi, těžké dýchání a sucho v nosní dutině. Nikdy přrdtím jsem takové stavy nepocítila, než jsme si pořídily tyto peřiny, ale každou noc se mi to nestáva jen kromě vysušené nosní dutin. Děkuji předem za odpověd... Kristýna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení na hrudi není přímým následkem alergie na peří, ale spíše souvisí s akumulační schopností peří, které zadržuje teplo. Ostatní projevy, které popisujete mohou skutečně souviset s alergií na peří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na peří

Bílá výplň (bílá plomba) na místě zubních kazů

Tento zákrok pojišťovna nehradí a plně si ho hradí pacient, Cena bílé výplně je závislá na velikosti, respektive rozsahu té výplně a druhu použitého materiálu a činí v rozmezí od 1 612 Kč do 2 308 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Odbornou preparaci s pomocí caries-detectoru, což je barevný indikátor kazu umožňující dokonalé odstranění infikovaných zubních tkání – zubních kazů.
  • Zhotovení výplně za použití Kofferdamu. Kofferdam je specielní gumová fólie / blána, která zaručí dokonale suché pracovní prostředí, nutné pro dlouhou trvanlivost bílé plomby a její větší odolnost vůči vzniku nového kazu.
  • Při zhotovení bílé výplně budou použity přesně definované techniky vrstvení bílé hmoty a vytvrzení bílé výplně bude pomocí speciální LED lampy s takzvaným "pomalým startem", která minimalizuje smrštění výplňové hmoty při tuhnutí. Tímto postupem se zajišťuje lepší utěsnění bílé plomby v zubu a minimalizuje se tím také spára mezi výplní a zubem, ve které nejčastěji dochází k opakování zubního kazu.
  • Po zhotovení bílé plomby bude provedeno její vyleštění pomocí speciálních leštících nástrojů a past do vysokého lesku, které prodlouží trvanlivost výplně a výrazně vylepší estetický efekt.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Vznik alergie

Alergie může vzniknout několika způsoby. Tím prvním je přímý kontakt s alergenem – nanesení krému na tvář, nebo třeba i stínů na oční víčko. Alergii si můžete způsobit i v případě, že použijete kosmetický výrobek jinak a jinam, než se má. Alergen se může na kůži dostat i tak, že si neumyjete ruce a pak si sáhnete na obličej, některé alergeny se přenášejí i vzduchem (například rozprašování záchodové vůně).

Zdroj: Alergie na make-up

Psí alergie na štípnutí blechy

U velké části psů se projevuje alergie na kousnutí blechy.

Příznaky

Mezi příznaky patří svědění způsobené těžkým zánětem kůže.

Léčba

Při této alergii se k léčbě zánětu kůže využívají antibiotika. Pokud je jasné, že pes touto alergií trpí, je třeba mu podávat celý rok různé preparáty proti blechám. Prevence je totiž v případě alergií nejlepším lékem.

Zdroj: Psí alergie

Projevy alergie

  • kožní – ekzém, atopická dermatitida
  • dýchací – astma, alergická rýma, časté angíny, prochladnutí, kašel
  • žaludeční – bolesti břicha, průjem, zácpa, celkové neprospívání dítěte

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP