Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

AFTA POD JAZYKEM

OBSAH

Afty v ústech u dětí

Můžeme se také setkat s označením aftózní stomatitis čili aftózní zánět dutiny ústní. Pro afty je typický vznik puchýřků na vnitřní straně retní sliznice předsíně dutiny ústní (vestibula), pod jazykem, na jeho hranách či hrotu, na sliznici měkkého patra a patrových oblouků. Afta začíná jako malý puchýřek, který se rychle strhává. Při vzniku puchýřků je pociťováno napětí a pálení, eroze je již velmi bolestivá na dotek (malé děti ji mohou interpretovat i jako bolest zoubku). Onemocnění většinou probíhá bez postižení celkového stavu dítěte. Na vzniklou erozi však může nasednout sekundární bakteriální infekce.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, strach je na místě. Pokud skvrnky pod jazykem nezmizí do tří týdnů, tak bude vhodné je co nejdříve nechat zkontrolovat u svého stomatologa. Ten pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vojtěch.

Pod jazykem jsem si nalezl bílo žlutý váček. Co by to mohlo znamenat. Váček nebolí, ale strach mám.

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Afty na jazyku

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo na jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Zdroj: Afty

Příčiny

Infekce mohou způsobit bolestivé otoky slinných žláz (ucpaná slinná žláza pod jazykem). Mohou souviset i s řadou dalších potíží, jako je tvorba slinných kamenů nebo obecné potíže s tvorbou slin a jejich přívodem do úst.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Podlešáková.

Dobrý den, před týdnem jsem si rozsekla spodní ret zevnitř. Nejdříve se mi udělala afta, ale teď již několik dní mě to celkem dost bolí a mám tam takovou bouličku tvrdou. Mohl tam být třeba zánět a popřípadně jestli s tím mám zajít k lékaři.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Návštěva lékaře je vždy nejlepší řešení. Ve vašem případě zřejmě nepůjde o nic vážného a bude stačit, když budete ránu potírat dentálním roztokem Herbadent, který koupíte v lékárně. Když se situace do dvou týdnů nezlepší, tak pak navštivte lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu

Zánět

Zánět slinné žlázy příznaky (akutní bakteriální sialadenitida) je způsoben streptokoky A, stafylokoky, anaeroby.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolestivé zduření;
  • zarudnutí kůže;
  • hnisavý sekret z vývodu;
  • bolest uzdičky pod jazykem.

Léčba

Zánět se léčí antibiotiky, případně se provádí drenáž abscesu.

Zdroj: Otok pod jazykem

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Cervenak.

zdravim mam taky pod jazykem cervene vystouple vyrazky pri jidle to boli nebo pri spatnem pohybu jazyka nevym co to je ted kdyz ctu komentare mam strach .muzete mi poradit co by to mohlo byt? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině vyšetření může ukázat na příčinu vzniku vystouplé vyrážky na jazyku. Objednejte se u svého zubního lékaře a požádejte ho vyšetření jazyka. Jazyk patří do kompetence stomatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Kámen

Zduření slinných žláz projevující se jako boule pod jazykem může znamenat kamenem ucpanou slinnou žlázu. Jedná se o krystalická ložiska, která zablokují slinné kanálky a brání odtoku slin do úst. Projevem je bolest pod jazykem, zduřelá slinná žláza a někdy i zduřelá uzdička pod jazykem. Dalším projevem je stupňující se bolest. Příznaky se dostavují při jídle, kdy žláza produkuje zvýšené množství slin, ty se však vinou kamene nemohou vyměšovat do úst.

K charakteristickým příznakům patří:

  • bolest;
  • otok;
  • snížený přívod slin.

Pokud nedojde k odstranění ucpávky, může se vyvinout zánět.

Léčba

Slinné kameny se odstraňují konzervativně; pokud jsou malé, vyplaví se zvýšenou sekrecí slin. Někdy bývá nutná úprava ústí nebo odstranění celé stinné žlázy. Aby nedocházelo k recidivám, pacientům se doporučuje, aby dbali na zvýšený přívod tekutin.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav Motl.

Finálové skvrny pod jazykem rozsáhlé. Dekuji

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Bolest pod jazykem

Bolest pod jazykem může být způsobená zánětem slinných žláz. Ústa zůstávají otevřená vlivu vnějšího prostředí, a tak je nemožné je uchránit od choroboplodných zárodků. To znamená, že když se z jakéhokoli důvodu sníží přirozená obranyschopnost organismu, slinným žlázám hrozí infekce. Ta se sem může rozšířit i z jiných částí těla včetně nedalekých lymfatických uzlin (při bolestech v krku) nebo ze zubního abscesu. Zvýšený přísun tekutin může pomoci zvýšit tvorbu slin a infekci tak odstranit, často však bývá nutná podpůrná léčba antibiotiky.

Zdroj: Bolest jazyka

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ LÍZAT VAGÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Tady je detailní video návod na to, jak správně lízat vagínu: www.xvideos.com/vide…
Jinak platí při lízání vagíny nechat klitoris až na konec a spíše nejdříve jazykem dráždit jen okolí poštěváčku. Dobré je přejíždět jazykem přes kundičku cikcak z prava do leva a postupně nahoru až skoro na klitoris. Když pak chcete u ženy dosáhnout orgasmu, tak se teprve pak začněte věnovat klitorisu. Který nejdříve dokola lízejte a pak si ho vemte do rtů a sajte ho.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva B..

Tak to je popsáno perfektně! Nezbývá než souhlasit. Já mám ještě ráda, když mi partner drží nohy hodně od sebe a chvilkama se jen dívá a lízne, pohladí, lízne, pocucá, líbá, saje,...a kamarád mi laská prsa a já jim můžu hladit a cucat penisy a lízat kouličky. To je perfektní!!!

Zdroj: diskuze Jak správně lízat vagínu

Cysty a píštěle

Vyskytují se jak u mužů, tak u žen středního a vyššího věku. Většinou se jedná o nebolestivé, pomalu rostoucí elastické zduření, přičemž v akutní fázi může mít zánětlivý charakter s infiltrátem.

Léčba

Léčba je většinou chirurgická.

Zdroj: Otok pod jazykem

Diskuze

V diskuzi NEMOCI JAZYKA V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den porad se mi na jazyku delaji bile tecky se kterych se delaji cervene dirky ktere stipaji podarilo se mi to zahojit gencialkou ale po tydnu se mi to udekalo znovu kdyz jsem byl u more na dovolene ptoblemy uplne zmizeli prosim o radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Dobrý den, mám problém s jazykem. Necítím chuť co jím.Uz to mám 14 dní a je to nepříjemné. Mám neustále sucho na jazyku, ale cukr mám dobrý. Děkuji moc za radu. Koldova

Zdroj: diskuze Nemoci jazyka v ústech

Virová sialadenitida

Tento druh zánětu je způsoben paramyxoviry (sialotropní viry). Projevuje se intersticiálním nehnisavým zánětem a otokem.

Léčba

Dle sérologického vyšetření se nasazuje léčba.

Zdroj: Otok pod jazykem

Sialolitiáza

Sialolitiáza vzniká na základě složení slin. Nejčastěji tímto onemocněním trpí muži ve středním věku. Příčinou je zánět indukovaný změnou složení slin, například více vápníku.

Léčba

Léčba je individuální dle primární příčiny.

Zdroj: Otok pod jazykem

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Diskuze

V diskuzi BOLEST JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina.

Dobry den už tyden mě boli leva strana při polykani v krku a vnoci nespim jak to boli když polknu.Byla jsem u lekaře a ten mi nasadil Ipubrufen 600 třikrat denně ale vysledek nulovy ! Dnes jdu opět na kontrolu už si nevim rady .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Taťána.

Dobrý den všem,problémy s jazykem jsem měla rok a půl. Prošla jsem mnoha vyšetřeními a nic. Paní doktorka mi teď předepsala Torecan, po 14 dnech veliké zlepšení. Přejí všem pevné zdraví . Táňa

Zdroj: diskuze Bolest jazyka

HIV ve slinných žlázách

HIV se ve slinných žlázách projevuje jak u dětí, tak u dospělých otokem, xerostomií, lymfatickými folikuly a mnohočetnými lymfoepiteliálními cystami (Sjögrenův syndrom).

Léčba

Léčba se provádí na specializovaných pracovištích dle rozsahu a fáze primárního onemocnění HIV.

Zdroj: Otok pod jazykem

Oscillococcinum dávkování

Děti a dospělí:

  • Preventivně užívat 1 dózu týdně.
  • Od prvních příznaků užít 1 dózu co možná nejdříve a následně užívat 1 dózu 3x denně po dobu 1 až 3 dnů. Celý obsah jedné dózy nechat rozpustit pod jazykem nebo v malém množství vody.

Oscillococcinum příbalový leták.

Zdroj: Zkušenosti s lékem Oscillococcinum

Oscillococcinum v těhotenství

Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoli lék. Obecně je užívání tohoto přípravku v těhotenství možné. Preventivně se podává 1 dávka (dóza) týdně, nechá volně rozpustit v ústech, nejlépe pod jazykem. V případě objevení se příznaků chřipky 1 dávku hned, další 2–3 v 6hodinových intervalech.

Zdroj: Zkušenosti s lékem Oscillococcinum

Cytomegalovirová sialadenitida

Jedná se o zánět, který se vyskytuje jak u dětí, tak u dospělých a je charakteristický výskytem takzvaných sovích očí. U dětí se objevuje cervikální sekret a u dospělých je častá generalizovaná infekce.

Léčba

Léčba je individuální, dle stavu pacienta.

Zdroj: Otok pod jazykem

Afta

Afty jsou nažloutlé nebo bílé pupínky na jazyku, které mohou být velké několik milimetrů až jeden centimetr. Nejčastěji se afta vytvoří na vnitřní straně rtů nebo tváří, ale najít je můžete i vzadu v ústech na měkkém patře, pod jazykem nebo na jeho hranách. Afty se bohužel mohou vytvářet i ve shlucích. Kde na aftu určitě nikdy nenarazíte, tak to jsou rty, přední tvrdá část horního patra a mezizubní prostory.

Příčiny

Jako hlavní příčina se dnes obvykle uvádí stres. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí malý stres a už je máte. Je to zejména proto, že pokud jsme ve stresu, naše tělo reaguje přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se běžně v ústech vyskytují. Afty ale mohou být také příznakem toho, že máte oslabenou imunitu, a v tuto chvíli už je potřeba mít se na pozoru a navštívit lékaře, a to zejména v těhotenství.

Jestli si rádi pochutnáváte na pálivých jídlech, tak se vám taky může stát, že se u vás častěji budou tvořit afty. Podobně může ústní dutina reagovat i na častou a četnou konzumaci citrusových plodů, a to především u dětí. Stejnou příčinou způsobenou vnějším působením mohou být pěnidla SLS, která jsou součástí většiny zubních past. Osoby, které často trpí na afty, mívají citlivější ústní dutinu, kterou právě tato chemická pěnidla dráždí a mohou tak vznikat v ústech nepříjemné boláky.

S aftou můžete počítat i v případě, že si během čištění zubů omylem bouchnete do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm afta. Právě proto trpí na afty osoby s fixními rovnátky anebo lidé se zlozvykem kousání rtů nebo tváří.

Babské rady

Jestli raději volíte při léčbě přírodní cestu, tak se spolehněte na výplachy šalvějí, echinaceou, lékořicí, heřmánkem nebo měsíčkem. Na afty pomáhá rovněž propolis (propolis na afty). Dásně můžete potírat i česnekem nebo cibulí. Není to sice zcela voňavá metoda, ale podle babských rad účinná.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Léčba

Ať už zajdete do lékárny (lekárna) nebo k doktorovi, obvykle se dočkáte rady, že máte doplnit vitamíny. Nejčastěji je potřeba pravidelně brát vitamín B a ničemu neuškodíte, když budete doplňovat i vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Buď si je můžete koupit jako doplňky stravy, anebo změnit stravovací návyky a konzumovat více ryb, ovoce a zeleniny. Pokud se nebráníte „chemii“, tak jsou vhodné výplachy dezinfekční ústní vodou s obsahem chlorhexidinu; najdete ji v každé lékárně. Jestli máte aftu na místě, na které snadno dosáhnete vatovým smotkem, pak je dobré ji lokálně potírat chlorhexidinem. Gely na afty mají obvykle analgetické účinky, takže afta přestane alespoň na chvíli bolet, a samozřejmě přispívají k jejímu rychlejšímu hojení. Jedním ze zástupců, který je určen přímo k léčbě aft, je GUM AftaClear nebo gel Mundisal, které zakoupíte v lékárně.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Obstrukční sialadenitida

Obstrukční sialadenitida vzniká na základě nádorů, po úrazech, útlakem protézou, vlivem nikotinismu. Onemocnění se projevuje salivární kolikou.

Léčba

Léčba je chirurgická, provádí se incize (otevření) ústí vývodu, případně jeho exstirpace (odstranění).

Zdroj: Otok pod jazykem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP