Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

AFTA

OBSAH

Afty na jazyku

Afty se mohou objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo na jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Nepříjemná bolest se obvykle objeví už den v předstihu před objevením aft.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Podlešáková.

Dobrý den, před týdnem jsem si rozsekla spodní ret zevnitř. Nejdříve se mi udělala afta, ale teď již několik dní mě to celkem dost bolí a mám tam takovou bouličku tvrdou. Mohl tam být třeba zánět a popřípadně jestli s tím mám zajít k lékaři.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Návštěva lékaře je vždy nejlepší řešení. Ve vašem případě zřejmě nepůjde o nic vážného a bude stačit, když budete ránu potírat dentálním roztokem Herbadent, který koupíte v lékárně. Když se situace do dvou týdnů nezlepší, tak pak navštivte lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu

Afty v ústech u dětí

Můžeme se také setkat s označením aftózní stomatitis čili aftózní zánět dutiny ústní. Pro afty je typický vznik puchýřků na vnitřní straně retní sliznice předsíně dutiny ústní (vestibula), pod jazykem, na jeho hranách či hrotu, na sliznici měkkého patra a patrových oblouků. Afta začíná jako malý puchýřek, který se rychle strhává. Při vzniku puchýřků je pociťováno napětí a pálení, eroze je již velmi bolestivá na dotek (malé děti ji mohou interpretovat i jako bolest zoubku). Onemocnění většinou probíhá bez postižení celkového stavu dítěte. Na vzniklou erozi však může nasednout sekundární bakteriální infekce.

Zdroj: Afty

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Jaké obtíže vyvolávají?

Výskyt aft je doprovázen výraznou a nepříjemnou bolestivostí – zejména při jídle, ale i mluvení. Spontánní klidové bolesti jsou vzácnější. Pacienti, kteří trpí tvorbou aft opakovaně, jsou již na základě předchozích zkušeností schopni předem říci, kde se afta vytvoří. Vyskytují se u nich takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, sliznice se jim zdá v daném místě oteklá a při dotyku citlivá. Jejich předpověď se velice často vyplní do 1–3 dnů. Bolest aft se zhoršuje kontaktem se slaným, kyselým nebo kořeněným jídlem.

Zdroj: Afty v puse

Poradna

V naší poradně s názvem PUCHÝŘE NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý večer, hledám informace ohledně svého problému a to.....tvoří se mi občas na jazyku puchýře naplněné krví. Nejčastěji se tvoří na jazyku, občas na vnitřní straně tváře a před několika dny dokonce na horním patře.
Jsem žena 56 let, léčím se s psoriatickou artritidou a užívám lék Arava.
V minulosti jsem prodělala mononukleózu, boreliózu ,toxoplazmózu.
Za případné informace děkuji.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Puchýře naplněné krví jsou jedním z nejčastějších problémů, které zubař slýchá ve své ordinaci. Ve většině případů jsou tyto krevní puchýře, vzniklé kdekoliv v ústech, neškodné vředy. V některých případech však vyžadují další vyšetření.

Krevní puchýř se vyskytuje častěji než infikovaná afta nebo léze po kousnutí. Můžete se kousnout do vnitřní strany tváře nebo jazyka a způsobit si traumatický vřed, který může být extrémně bolestivý. Pokud se vřed nehojí správně, napadnou ho mikroorganismy, které mu dají tmavě načervenalý nebo dokonce tmavě hnědý vzhled. Jak je to patrné i na vaší fotografii.

Takový stav se většinou vyléčí sám. Návštěva zubaře je nutná pouze v případě, že by vám puchýř na jazyku překážel při žvýkání nebo mluvení neustálým pronikáním mezi zuby. Zubař pak při prohlídce odstraní všechny ostré nebo zubaté hrany ze zubu, který může za toto pokousání a zakulatí jej.

Pokud vám puchýř naplněný krví způsobuje bolest, postačí vám k úlevě volně prodejné léky proti bolesti.

Pokud by se krevní puchýř stále zvětšoval nebo se ani po dlouhé době nehojil, měla byste navštívit svého zubaře.

Existují také situace, kdy si všimnete, že to, co začalo jako krevní puchýř, začíná měnit barvu nebo se v tom místě objevuje pocit pálení. I to je potřeba bedlivě sledovat.

Také pokud jste kuřák nebo požíváte tabák v jakékoli jiné formě, tyto příznaky by měly okamžitě spustit poplach, protože mohou být prvotním příznakem rakoviny jazyka. Stejně jako u jakéhokoli jiného typu rakoviny je včasná detekce klíčem k minimalizaci následků, které s sebou přináší léčba rakoviny.

Ačkoliv to nevypadá na váš případ, přesto to zmíním. Pokud by puchýř naplněný krví byl na jazyku přítomen dlouhodobě, bez dalších průvodních příznaků, jako je bolest, tak se může jednat o hemangiom. Nejhorší, co v této situaci lze udělat, je pokusit se pupínek propíchnout. Hemangiom je nezhoubný nádor, který vyrůstá z cév. Obvykle není dostatečně velký, aby vyžadoval jakoukoli léčbu, ale pokud se zvětší, již způsobuje estetický problém, který je nutné odstranit elektrokauterizací.

Rakovina dutiny ústní i hemangiom jsou velmi vzácné, ale když se objeví, klíčem k úspěšnému výsledku je včasná detekce a léčba.

Může za vaše problémy s jazykem lék Alvara? Nedá se to vyloučit, neboť vznik takových puchýřů, které máte na jazyku, jsou způsobeny infekcí. Infekce propukne, když selže váš imunitní systém. Lék Alvara obsahuje účinnou látku leflunomid, který působí na imunitní systém a tlumí ho. Přesněji řečeno tlumí leflunomid mitochondriální enzymy nutné k syntéze DNA a RNA a tím je mimo jiné narušeno množení bílých krvinek, které jsou nutné pro správný průběh imunitních reakcí.

Promluvte si se svým lékařem, od kterého dostáváte předpis na lék Alvara, že se vám tvoří tyto puchýře a ukažte mu svou fotografii s puchýřem na jazyku. Lékař zváží, zda-li přínos léčby lékem Alvara převyšuje tento negativní účinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puchýře na jazyku

Příznaky a projevy aft

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních. Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Zdroj: Afty v puse

Babské rady na afty

  • Cibule zabraňuje uvolňování zánětlivých látek v organismu a přispívá ke zlepšení obranyschopnosti. Obsahuje totiž sirné sloučeniny, které mají antiseptické vlastnosti.
  • Alkohol. Ne, nemáte si nalít pořádného panáka, ale namočit do alkoholu vatovou tyčinku a přiložit na aftu. Budete sice muset přetrpět palčivou bolest, ale afta se vypálí a nepříjemné onemocnění vám dá pokoj.
  • Šalvěj a lékořice zaženou bolest. Pomoc hledejte u bylinek. Můžete si z nich svařit odvar, který kloktejte několikrát denně, nebo si připravte bylinkovou tinkturu. Čerstvé bylinky zalijte 60% alkoholem a ponechte několik hodin v uzavřené nádobě na světle odstát. Pak tinkturou potírejte postižená místa a čekejte na rychlý ústup.
  • Pivovarské kvasnice. Seženete je ve formě tablet a díky obsahu vitamínu B zabírají na afty velmi rychle. Pokud na toto onemocnění trpíte, užívejte je i jako prevenci, vyplatí se to.
  • Sůl a jedlá soda. Vytvořte si domácí léčebnou vodu, se kterou si vyplachujte několikrát denně ústa. Budete na ni potřebovat 0,5 dcl vody, lžíci jedlé sody a trochu soli. Do tří dnů vás tenhle koktejl zbaví problému.
  • Francovka a řepík. Velice účinnou první pomocí je prostě aftu „vypálit“. Kouskem vaty nechte nasáknout francovku nebo silný alkohol. Přiložte na vřídek a čekejte, dokud nepřejde palčivá bolest. Dost možná uroníte pár slz, ale afty byste se tímto měli zbavit. Poté přiložte několik sušených lístků řepíku lékařského. Má dezinfekční a zároveň zklidňující účinky. Bylinky můžete vložit do zadní části úst za zuby a ponechat jako obklad na celou noc – afta by měla být do dvou dnů pryč.
  • Bylinková tinktura. I přes dnešní moderní lékařské postupy nepodceňujte sílu bylinek. Některé přípravky, které pořídíte za drahé peníze v lékárně, si můžete lehce vytvořit doma. Vynikající bylinky při léčbě aft jsou šalvěj, třapatka (echinacea) nebo lékořice. Čerstvé bylinky zalijte šedesátiprocentním alkoholem. Ponechte v uzavřené nádobě na světle alespoň několik hodin. Poté proceďte a pomocí vaty přikládejte na postižené místo. Afta se tak zhojí mnohem dřív.

Zdroj: Afty

Popis aft

S aftami se někdy za život setkala až čtvrtina naší populace. Afta vypadá jako menší bolestivý vřídek uvnitř dutiny ústní, na rozdíl od oparu, který se tvoří na rtech. Afty se vyskytují hlavně u mladších lidí, častěji postihují ženy než muže. Uvádí se, že v populaci lidí do třiceti let se vyskytují až u pětiny jedinců. Po třicítce se afty objevují méně často. Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity, a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato mohou způsobit nepříjemné bolesti, a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo ovlivnit mluvu. O nakažlivosti aft se názory dost různí. Jejich nakažlivost je další zásadní rozdíl od oparů, kde je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny uvádějí, že aftami se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo. Polemizuje se také o genetických predispozicích k tomuto onemocnění. Pokud se o nich dá vůbec mluvit, tak s opravdu velkým vlivem vnějšího prostředí.

Zdroj: Afty v puse

Co jsou to afty?

Afty patří k nejčastějším zánětlivým onemocněním ústní sliznice. Postihují opakovaně pětinu populace vyspělých zemí bez ohledu na věk a pohlaví. Přesné příčiny vzniku aft nejsou dodnes objasněny, víme jen, že se nejedná o přenosnou nemoc. Jejich klinický obraz může být velmi podobný jinému, mnohem závažnějšímu onemocnění, proto by měl diagnózu vždy stanovit zubní lékař.

Afty jsou onemocnění nepříjemné, bolestivé a často znovu a znovu se vracející. Postihují sliznici ústní dutiny. Afty nejsou onemocnění nové, popsali je již Řekové. Jejich výskyt není závislý na přítomnost zubů, tvoří se v bezzubých ústech stejně jako v ústech lidí s vlastními zuby. U dětí i dospělých. Někdy se objeví jednou za život a již se nikdy nevytvoří, jindy se objevují i několikrát ročně. Jsou lidé, kterým se dokonce jedna afta hojí a již se další začíná tvořit. Období bez aft v ústech mohou být pro tyto jedince velice krátké a vzácné. Tato často se opakující zánětlivá postižení úst nazývají odborně lékaři jako „recidivující afty“.

Zdroj: Afty

Afta

Afty jsou nažloutlé nebo bílé pupínky na jazyku, které mohou být velké několik milimetrů až jeden centimetr. Nejčastěji se afta vytvoří na vnitřní straně rtů nebo tváří, ale najít je můžete i vzadu v ústech na měkkém patře, pod jazykem nebo na jeho hranách. Afty se bohužel mohou vytvářet i ve shlucích. Kde na aftu určitě nikdy nenarazíte, tak to jsou rty, přední tvrdá část horního patra a mezizubní prostory.

Příčiny

Jako hlavní příčina se dnes obvykle uvádí stres. Pokud patříte k těm, kteří jsou na afty náchylnější, pak stačí malý stres a už je máte. Je to zejména proto, že pokud jsme ve stresu, naše tělo reaguje přehnanou autoimunitní reakcí na bakterie, které se běžně v ústech vyskytují. Afty ale mohou být také příznakem toho, že máte oslabenou imunitu, a v tuto chvíli už je potřeba mít se na pozoru a navštívit lékaře, a to zejména v těhotenství.

Jestli si rádi pochutnáváte na pálivých jídlech, tak se vám taky může stát, že se u vás častěji budou tvořit afty. Podobně může ústní dutina reagovat i na častou a četnou konzumaci citrusových plodů, a to především u dětí. Stejnou příčinou způsobenou vnějším působením mohou být pěnidla SLS, která jsou součástí většiny zubních past. Osoby, které často trpí na afty, mívají citlivější ústní dutinu, kterou právě tato chemická pěnidla dráždí a mohou tak vznikat v ústech nepříjemné boláky.

S aftou můžete počítat i v případě, že si během čištění zubů omylem bouchnete do oblasti dásně nebo tváře. Místo vám pravděpodobně do druhého dne zčervená a vytvoří se na něm afta. Právě proto trpí na afty osoby s fixními rovnátky anebo lidé se zlozvykem kousání rtů nebo tváří.

Babské rady

Jestli raději volíte při léčbě přírodní cestu, tak se spolehněte na výplachy šalvějí, echinaceou, lékořicí, heřmánkem nebo měsíčkem. Na afty pomáhá rovněž propolis (propolis na afty). Dásně můžete potírat i česnekem nebo cibulí. Není to sice zcela voňavá metoda, ale podle babských rad účinná.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají afty.

Léčba

Ať už zajdete do lékárny (lekárna) nebo k doktorovi, obvykle se dočkáte rady, že máte doplnit vitamíny. Nejčastěji je potřeba pravidelně brát vitamín B a ničemu neuškodíte, když budete doplňovat i vitamín C, který pomáhá posilovat imunitu. Buď si je můžete koupit jako doplňky stravy, anebo změnit stravovací návyky a konzumovat více ryb, ovoce a zeleniny. Pokud se nebráníte „chemii“, tak jsou vhodné výplachy dezinfekční ústní vodou s obsahem chlorhexidinu; najdete ji v každé lékárně. Jestli máte aftu na místě, na které snadno dosáhnete vatovým smotkem, pak je dobré ji lokálně potírat chlorhexidinem. Gely na afty mají obvykle analgetické účinky, takže afta přestane alespoň na chvíli bolet, a samozřejmě přispívají k jejímu rychlejšímu hojení. Jedním ze zástupců, který je určen přímo k léčbě aft, je GUM AftaClear nebo gel Mundisal, které zakoupíte v lékárně.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Propolisová tinktura

Ingredience: 100–200 g rozdrceného propolisu, 1 litr minimálně 60% alkoholu (vyhovuje i ALPA)

Postup: Za každodenního protřepání nechte macerovat 2–3 týdny, poté sceďte přes plátýnko nebo filtrovací papír a naplňte tekutinou lahvičku s nekovovým uzávěrem. Uložte na chladnějším místě. Je dobré nádobku zabalit do alobalu, aby byla v temnu. Nesmí přijít do styku s kovem a pozor na potřísnění oděvu, nepustí to. Ještě informace k drcení: Propolis se dobře drtí, když jej necháte zmrznout, při nízkých teplotách se totiž stává křehkým. Rozdrcení je velmi důležité, protože se tím zvětšuje plocha macerovaného propolisu.

Použití:

  • Na nachlazení, virózy: Přes zimu, když se o vás pokouší chřipka nebo se prostě cítíte mizerně, je vhodný právě propolis. Do teplé vody nakapejte cca 15–20 kapek tinktury a vypijte. Tato směs chutná velmi dobře a účinky posílíte ještě tak, že přidáte kapky echinacey a šalvěje.
  • Na afty a záněty dásní: Kousli jste se v puse a nechcete, abyste se vám vytvořila afta? Nebo už aftu máte, případně vás trápí zánět dásní? Kloktejte propolis nebo ho přímo nanášejte na poškozená místa.
  • Na odřeniny a ranky: Propolis je hojivý, takže jej můžete nanést na jakoukoliv ranku, navíc je antibakteriální.

Zdroj: Propolis a jeho využití

Bílý bolák na jazyku

Bílý bolák nebo bílý výrůstek na jazyku může být takzvaná afta.

Příčiny

Příčina vzniku aft není dosud známá. V současné době se zkoumají především autoimunitní projevy aft. Lidé trpící na afty dávají jejich vznik do souvislosti s nedostatkem některých vitamínů (skupiny B), železa, nebo s poraněním sliznice v důsledku špatného čištění chrupu a podobně. Působení bakterií nebo jiných mikroorganismů na vznik aft nebylo prokázáno. Patogenní mikroorganismy mohou však průběh vřídků zhoršovat a prodlužovat jejich hojení. Správná ústní hygiena je proto namístě.

Afty vznikají nejčastěji v přední části úst a na jazyku. Méně často se vyskytují na patrových obloucích, měkkém patře a mandlích. Afty se projevují bolestivostí například při jídle (slané, kyselé, pálivé jídlo), při mluvení, čištění zubů a podobně. Tyto projevy předcházejí takzvané prodromální příznaky v podobě pálení, tlaku, otoku sliznice a citlivosti až bolesti při dotyku. Po těchto prvních příznacích se afty vyskytnou obvykle do 1–3 dnů. Vzniklý puchýřek následně praskne a mění se v drobný vřídek, nacházející se mírně pod úrovní okolní sliznice. Afta může být v ústech jedna, ale rovněž jich může být několik. Velikost aft se pohybuje od několika milimetrů až do 3 centimetrů. Menší afty se spontánně hojí během 1 až 2 týdnů.

Afty nejsou přenosné kontaktem z člověka na člověka. Nejsou tedy nakažlivé.

Léčba

Léčba aft spočívá v léčbě příznaků onemocnění. Příčiny vzniku totiž nejsou známy. Důležité je vyloučení jiného onemocnění. Je proto vhodná návštěva zubního lékaře. Jako prevence sekundární bakteriální infekce je vhodné okamžité zajištění pečlivé hygieny dutiny ústní. V lékárně je možné zakoupit různé přípravky, které působí antisepticky a mohou zároveň potlačit i často přítomnou bolestivost. Mezi tyto přípravky patří například Oroxid, kterým si lze vyplachovat ústa nebo formou spreje aplikovat účinnou látku přímo na postižené místo.

Rizika

Při špatné ústní hygieně může docházet k opakování infekce, která se projeví jako chronické onemocnění. V některých případech se projevuje takto i rakovina jazyka.

Zdroj: Vředy na jazyku

Afta

Afty jsou malé vřídky vyskytující se kdekoliv v ústní dutině. Ať už se vyskytnou na jazyku, v hrdle, na mandlích nebo v ústech, vždy nám způsobují nepříjemný pocit řezání a pálení, zejména při jídle nebo pití. Jako příčiny vzniku aft můžeme označit mnoho faktorů. Nejčastěji za nimi stojí nedostatečný přísun vitamínů a s ním spojená oslabená imunita. Dalšími zásadními faktory pro vznik aft jsou stresové situace, mechanické poškození některé z částí ústní dutiny nebo nošení rovnátek a zubních protéz. Nejčastěji se afty vyskytují u dětí a mladých osob. Zejména u dětí je vhodné zjistit jejich výskyt v puse nebo v krku co nejdříve. U dítěte mohou totiž způsobit nechutenství a v extrémních případech až dehydrataci.

Abychom se vyhnuli hledáním odpovědi na otázku „Jak léčit afty?“, je vhodné posilovat obranyschopnost našeho organismu. Především je nutný dostatečný přísun vitamínů C a B. Samozřejmě i důkladná ústní hygiena má zásadní vliv na jejich tvorbu. Pokud se již afty v ústech nebo na jiné částí ústní dutiny vyskytly, je třeba sáhnout po některém z účinných prostředků určených pro jejich odstranění. K dispozici jsou například spreje, gely a masti, ale také tekuté Urgo náplasti k ošetření postižených míst. I když afty nejsou nebezpečným onemocněním, dovedou nám pořádně zkomplikovat běžný život. V případě jejich častého výskytu v ústech je dobré navštívit ošetřujícího lékaře.

Tady jsou fotografie zobrazující afty na rtech.

Zdroj: Plíseň na rtech

Příčiny

Příčina vzniku aft je spatřována v přítomnost mikroorganismů, konkrétně plísní, které využijí oslabené imunity dutiny ústní. U části populace je objevení afty ojedinělou epizodou, která tak jak přijde, tak zase i pomine. Afta se vytvoří, hojí se 1–2 týdny a zmizí. Příčinou takto vzniklé afty bývá velmi často akutní infekce, poranění sliznice, které vznikne například kousnutím se nebo tlakem rovnátek či zubní protézy. Vyvolávacím momentem může být prodělaný stomatologický zákrok, tepelné poškození sliznice úst nebo chemicko-toxická reakce. Tento typ aft nemá tendenci se vracet.

V některých případech jsou však afty vleklou záležitostí trvající často i řadu měsíců, během nichž jeden výsev aft končí a druhý na něj plynule navazuje. U tohoto typu aft není jasná příčina vzniku. Ví se jen, že se mohou objevit v každém věku, zasahují především sliznici jazyka a přední části úst a v jednom výsevu se může objevit dva až šest hnisavých vřídků. Jako možné příčiny vzniku těchto aft se uvádějí gastrointestinální poruchy, nedostatek železa, kyseliny listové nebo vitaminu B12. Některé ženy občas uvádějí, že výsev aft souvisí s jejich menstruačním cyklem. Podle některých názorů výsev může ovlivnit i užívání některých léků, nadměrné žvýkání žvýkaček, konzumace sladkého jídla či pití alkoholu. Faktorem podporujícím rozvoj aft může být i stres a oslabení organismu.

Zdroj: Afty na jazyku

Babské rady na afty

  • Při výskytu aft vyplachujte pusu silnějším odvarem šalvěje, nepolykejte.
  • Pokud máte aftu v dutině ústní, cucejte během dne opakovaně rozkousané hroznové víno. Látky v něm obsažené pomáhají léčit afty. Většinou již za 24 hodin je afta na ústupu.
  • Proti aftám v ústech pomůže aloe vera. Stačí šťávou z čerstvě uříznutého listu afty několikrát denně potírat. Afty méně bolí a rychleji se uzdraví.
  • Na afty je nejlepší sníst hrst borůvek, pomáhají čerstvé i kompotované.
  • Dejte si do pusy navlhčený čajový sáček. Vydržte 5 min.
  • Jako kloktadlo při léčbě aft poslouží levandule lékařská.
  • Med působí na afty. Brání přerůstání kvasinek v dutině ústní.
  • Vyplachujte odvarem z ostružníku křovitého, 10 polévkových lžic na 1 l, vařte 5 minut, 10 minut nechte odstát. Pijte po doušcích.
  • Bolest aft zmírníte tak, když si tampónek namočíte do propolisové tinktury a afty s ním potřete.
  • Na afty žvýkejte šťávu ze šťovíku.
  • Na jemno nasekejte listy netřesku, vylisujte šťávu a vmíchejte několik kapek olivového oleje. Aplikujte na postižená místa.
  • Při aftách pečlivě dbejte na hygienu ústní dutiny; při čistění zubů buďte opatrní, používejte kartáček s měkkými štětinami; pokud vám některý zub dráždí dásně, navštivte zubního lékaře. Dávejte si pozor, abyste se nekousali do vnitřní strany tváří; opakují-li se u vás afty častěji, omezte nebo nejlépe vůbec nejezte kořeněná jídla, nepijte kávu a nežvýkejte žvýkačky, předejdete tím dráždění sliznice.

Zdroj: Afty – příčina a léčba

Afty

Afty jsou drobné bolestivé vřídky. Mohou být velké až několik centimetrů čtverečních. Mají bílou nebo lehce nažloutlou barvu a červený lem.

Popis příčiny

Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity, a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato ale mohou způsobit nepříjemné bolesti, a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo mluvení.

Příznaky

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny, a snadno se pak stanou nebezpečně dehydrovanými. Jedinci náchylní k aftám jimi mohou trpět i vícekrát do roka.

Nakažlivost

Názory na nakažlivost aft se dost různí. Jejich nakažlivost bývá zmiňována jako zásadní rozdíl oproti oparům, u nichž je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny však uvádějí, že afty se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo.

Zde se můžete podívat, jak vypadají afty v okolí ústní dutiny.

Léčba

S potížemi obvykle není třeba vyhledávat lékaře. Pokud je však bolest tak krutá, že nemůžete jíst, máte teplotu, nebo máte afty v ústech déle než dva týdny, pak s návštěvou odborníka neotálejte. Nejlépe pomůže stomatolog.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP