Vepřovápanenka má tvar dlouhého úzkého válečku a s jinými řezy ji lze jen těžko zaměnit. Maso je křehké, jemně vláknité a velmi libové – obsah tuku činí zhruba 2 %. Povrch svalu je pokryt tenkou blánou a malým množstvím tuku.
V naší poradně s názvem MAČINGOVÁ ( ČERVENÁ ŘEPA) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Mohla, ale změní se tím výživové hodnoty v neprospěch celé kůry. Zavařovaná řepa bývá často slazena a okyselena. Také sterilace zbaví řepu části vitamínů a bioflavonoidů, prospěšných pro organismus. Pokud můžete, použijte červenou řepu čerstvou nebo mraženou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Barbora Vlachova.
Dobrý den, můžu řepu upéct? Moc nemusím vařenou, ale pečená mi nevadí.
Postup: Vepřovou panenku rozkrojíme na 2 kusy a ze všech stran ji osolíme a opepříme. Pak ji potřeme olivovým olejem. Tři až čtyři plátky slaniny narovnáme vedle sebe, položíme na ni panenku a zamotáme. Takto zabalíme každý kousek panenky. Na pánvi rozpálíme olivový olej a panenku na něm zprudka z obou stran opečeme. Potom ji přendáme do pekáčku a vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a pečeme 20 minut. Pečení by nemělo být delší než 20 minut, protože by mohla být panenka vysušená. Po upečení panenku rozkrojíme a podáváme se šťouchanými brambory se slaninou nebo bez slaniny.
V diskuzi POŠKOZENÉ ŘASY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Chtěla bych se zeptat jak se starat o poškozené řasy..používám kleštičky takže to bude asi i tím že řasy vypadávají a jsou poškozené ...prosím o radu!všichni mi chválí že mám řasy jak panenka ale jestli to tak půjde dál tak za chvíli nebudu mít žádný...děkuji !
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Čau Jano, jak jsou poškozené ty tvoje řasy? Jsou nějak krepaté (pokřivené), popálené nebo ti připadá že jenom vypadávají ve větším množství? Upřesni to prosím, ať je možné si tvůj problém představit a najít pak nějaké řešení.
Když tak sem napiš i počet řas, které ti vypadnou v průběhu jednoho dne.
Ingredience: 300 g vepřové panenky, 1/2 cibule, 1 stroužek česneku, rýžový olej (lze použít i olivový), sůl, pepř, čerstvý tymián
Postup: Panenku očistíme, rozdělíme na 2 porce, osolíme a opepříme. Zprudka ji ze všech stran orestujeme na rýžovém (olivovém) oleji. Na alobal poklademe nakrájenou cibuli a česnek. Položíme na ně panenku a navrch dáme pár snítek tymiánu. Zabalíme, dáme do trouby a pečeme 10–15 minut při 200 °C. Podávat můžeme s vařenou čočkou nebo brambory vařenými v páře.
Ingredience: 1 vepřovápanenka, bazalka, oregano, sůl, pepř, máslo, jíška (domácí či kupovaná), smetana na vaření
Postup: Panenku rozkrájíme na centimetrové plátky, které lehce proklepeme paličkou na maso. Osolíme, opepříme. Dáme na rozpálenou pánev. Když je maso měkké, vyjmeme ho z pánve a odložíme stranou pod pokličku, aby nevychladlo. Do stejné pánvičky, na které jsme opékali maso, dáme kousek másla a zalijeme 200 ml smetany. Přidáme sůl a opepříme (jelikož máme pepřovou omáčku, tak pepřem nešetříme). Poté přidáme bazalku a oregano (buď čerstvé nebo sušené). Zahustíme jíškou a dle chuti můžeme okořenit i jinými bylinkami. Jako přílohu můžeme dát bramborový knedlík, noky či obyčejné brambory.
V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.
Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.
Česnek a petrželku nasekejte najemno a smíchejte s olivovým olejem a mořskou solí. Do této marinády ponořte špalíčky panenky a nechte je naložené několik hodin, nejlépe přes noc.
Na troše olivového oleje upečte panenku dorůžova – nejdříve zprudka, poté pozvolna (ať je maso uvnitř šťavnaté) a během opékání potírejte marinádou.
Ingredience podle chuti: koření na steaky, mletý černý pepř, sůl
Postup: Vepřové panenky opláchneme, osušíme a nakrájíme na malé biftečky. Troubu předehřejeme na 150 °C. Olej vymícháme s kořením, solí a pepřem. Do této marinády maso naložíme a necháme odležet. Na pánvi rozpálíme olej a maso na něm opékáme z každé strany 3–4 minuty. Opečené plátky přendáme do trouby a necháme v ní 8 minut odležet. Minutky z vepřové panenky servírujeme se zeleninou.
V diskuzi JAK SE NECHAT SPRÁVNĚ OSTŘÍHAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana soucková.
dnešní vyučené kadeřnice neumí ani jedna ostříhat bob do podkovy tak jak to stříhají zde na videu.asi se to ve škole neučí.nikdy nejsem spokojena a to jsem jich několik vystřídala.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Smallpanda.
1 kg vepřové panenky (ideálně by měla mít aspoň 5 cm v průměru)
100 ml olivového oleje
čerstvé bylinky: tymián, rozmarýn, bazalka
sůl, pepř
Postup:
Nasekané bylinky smíchejte s olivovým olejem. Očištěnou panenku nakrájejte na špalky, opepřete, obalte ve směsi bylinek. 20 minut nechte odležet, pak ji osolte a zprudka opečte. Vložte do pekáče a 8–10 minut pečte při 180 °C. Poté do výpeku na pánvi nalijte 50 ml horké vody a po upečení medailonků přilijte šťávu z pekáče, minutu povařte a před podáváním nechte chvíli rozležet.
V diskuzi VEPROVA KYTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Fort.
moc pěkné zpracované
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.
Narazila jsem na tyto stránky náhodou a moc se mi líbí. Divím se, že - např. u vepřové kýty - je jen jeden komentář. Přála bych autorům více pochval!
Díky!
Postup: Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2 cm vysoké. Plátky zlehka naklepeme klouby prstů. Do misky dáme olej, přidáme koření, podle chuti sůl, rozmarýn a promícháme. Maso naložíme do směsi a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě. Poté maso zprudka opečeme na pánvi a podáváme s grilovanou zeleninou a vařenými bramborami.
V naší poradně s názvem LEPIDLO NA ZUBNÍ NÁHRADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natalie.
Prosím o informaci jak správně nalepit spodní zubní náhradu. Kam nanést lepidlo, zkouším to ale pořád to nedrží a nemůžu se najíst, protože ihned se náhrada uvolní a když se hýbe nemůžu jíst. děkuji za odpověď nebo odkaz na nějaké video jak to lepidlo správně nanést.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Zde posílám seznam videí, na kterých je vidět, jak správně používat dentální lepidlo na přichycení zubní protézy. m.youtube.com/result…
Postup: Panenku nakrájíme na 2 plátky, nařízneme a naklepeme. Mrkev nakrájíme na slabé proužky, jarní cibulku nadrobno, žampiony a hermelín na plátky. Maso osolíme a opepříme. Poklademe na něj slaninu, mrkev, jarní cibulku, část žampionů a hermelín a zabalíme do rolády (aby držela pohromadě, použijeme nit). Rolády opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji ze všech stran, poté podlijeme vodou, přiklopíme a pomalu dusíme asi půl hodinky. Maso vyjmeme a uchováváme v teple, do výpeku vložíme zbylé žampiony, zalijeme smetanou a krátce povaříme. Rolády naaranžujeme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme. Jako přílohu použijeme brambory, uvařené a poté opečené se zbylou mrkvičkou a jarní cibulkou.
Vepřovou panenku potřete hořčicí, osolte, opepřete a vložte do pekáče. Přidejte k ní na kroužky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, brambory na kolečka, mrkev, brokolici a ostatní zeleninu. Poté zeleninu také osolte, opepřete, posypte trochu červené papriky a přidejte 2 lžičky olivového oleje a trošku vody. Všechno dobře promíchejte a pečte v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 40 minut. Podávejte nejlépe s brambory.
Medailonky z vepřové panenky se smetanovou omáčkou
Suroviny (pro 2 osoby):
1 vepřovápanenka
sůl
pepř
hladká mouka
olej
2 lžíce bílého vína
50–100 ml smetany
50 ml horké vody
Postup:
Panenku nakrájejte na medailonky asi 1–1,5 cm vysoké. Nenaklepávejte, jen klouby prstů protlačte. Medailonky obalte v mouce smíchané se solí a pepřem (přebytečnou mouku oklepte) a na oleji zprudka osmahněte dozlatova, poté dopečte na mírnějším ohni.
Medailonky vyjměte, snižte teplotu na minimum a přilijte horkou vodu. Promíchejte, přidejte víno, smetanu, sůl a pepř, chvíli povařte – a máte omáčku na zalití medailonků.
Jako příloha se asi nejlépe hodí opečené brambory.
Ingredience: 400 g vepřové panenky, 5 plátků anglické slaniny, sůl, pepř, drcený tymián, olivový olej, rukola, ledový salát, citronová šťáva
Postup: Panenku nakrájíme na silnější plátky (2,5–3 cm). Osolíme, opepříme a posypeme trochou sušeného tymiánu. Slaninu podélně rozkrojíme na poloviny. Každou polovinou obalíme špalíček panenky a připevníme ji párátkem. Důkladně rozehřejeme olej a špalíčky masa prudce opečeme cca 2–3 minutky z každé strany. Nijak do nich nešťoucháme a víckrát nepřevracíme. Poté je přemístíme na plech s pečicím papírem a pečeme na 220 °C pod grilem asi 5 minut. Takto by maso mělo zůstat krásně šťavnaté.
Panenku odblaňte a naporcujte přibližně na stejné kusy, cca 1,5 cm vysoké medailonky. Na pánvi rozpalte olej a medailonky zprudka opečte z obou stran, vyjměte z pánve a uložte do tepla. Do výpeku přidejte pepř, krátce prohřejte a zalijte smetanou se zašlehanou lžičkou mouky. Provařte ještě pár minut za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Dle chuti osolte. Maso můžete vrátit do omáčky prohřát, nebo rovnou servírovat a omáčkou jen přelít.
Postup: Panenku nejprve odblaníme, opláchneme a osušíme. Poté do celého povrchu vetřeme sůl a opepříme. Takto připravenou panenku zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném tuku, tak aby zbělala, ne déle. Na předem připravený alobal nasypeme kolečka cibule a plátky česneku, na které položíme opečenou panenku a posypeme ji tymiánem. Vše důkladně zabalíme a dáme péct do vyhřáté trouby buďto na 20 minut s maximální teplotu 180°C, nebo na 10 - 15 minut při teplotě 200 °C. Před krájením porcí necháme maso odpočinout. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Smíchejte cukr, sůl a nasekané bylinky, směsí důkladně potřete maso, zabalte ho do fólie a nechte asi hodinu marinovat. Pak maso opečte ze všech stran na másle, vložte do pekáčku, trošku podlijte vodou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut, nebo dokud maso nezměkne.
Poté si připravte omáčku: nakrájenou šalotku, kmín a pokrájené švestky orestujte na pánvi s rozpuštěným máslem, zaprašte moukou, promíchejte, zalijte smetanou a vařte asi 15 minut.
Vepřovou panenku očistíme, omyjeme a osušíme. Pokapeme olejem, osolíme, posypeme pepřem a necháme 1/2 hodiny odležet. Rozpálíme pánev a opečeme na sucho z každé strany 1 minutu, celkem 4 minuty. Poté přilejeme olej a maso v něm omočíme. Takto připravené přendáme do pekáčku a v horké troubě pečeme zhruba 7 minut, záleží na tom, jak kdo má rád propečené (to budete muset odzkoušet). Po vytažení necháme 10 minut ještě odpočinout. K výpečku, který nám zbyl na pánvi, dáme víno a necháme odpařit. Přilejeme smetanu, přidáme máslo a dochutíme omáčku nasekanými bylinkami, pepřem a solí. Jako přílohu použijeme vařené brambory, šťouchané brambory, hranolky nebo pečené brambory. Jak kdo má rád.