Ingredience: 3 brambory, 1 cibule, 1 polévková lžíce gulášového koření, 1 kávová lžička majoránky, 300 g mletého masa (mix), 1 polévková lžíce bezlepkové mouky, 2 lžíce oleje, 1 kávová lžička sladké mleté papriky, cca 2 g soli, 2 l vývaru nebo vody, 2 stroužky česneku
Postup: Česnek utřeme, brambory oloupeme a rozkrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli posekáme nadrobno. Nasekanou cibuli orestujeme s mletým masem na oleji v polévkovém hrnci, po přidání gulášového koření a mleté papriky ještě několikrát nad ohněm promícháme. Ve dvou lžících vody rozmícháme lžíci bezlepkové mouky, rozmíchanou mouku vmícháme do masové směsi. Poté do hrnce vsypeme nakrájené brambory, zalijeme asi dvěma litry vody nebo vývarem a po promíchání vaříme, dokud brambory nezměknou. Nakonec polévku ochutíme solí, utřeným česnekem, majoránkou a ještě chvíli povaříme. Polévku podáváme teplou ihned po uvaření.
Ingredience: 500 g předního hovězího masa, 100 g sádla, 200 g cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžíce kmínu, 3 vrchovaté lžíce sladké papriky, 80 g hladké mouky, 1,5 l hovězího vývaru nebo vody, 700 g brambor typu B, mletý pepř, majoránka, sůl
Postup: Maso nakrájíme na malé kostičky (cca 1,5 x 1,5 cm), osolíme a opepříme. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatohnědé barvy, přidáme kmín a maso, opečeme, přidáme nasekaný česnek (4 stroužky, jeden si ponecháme na konečné dochucení), osmahneme, zasypeme paprikou, znovu krátce osmahneme, zasypeme moukou, opět krátce osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, lehce osolíme, přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso měkké. Poté přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a vaříme je doměkka, na závěr polévku dochutíme utřeným česnekem se solí a majoránkou. Tato poctivá domácí gulášovka s krajícem chleba nahradí i hlavní jídlo.
V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU U DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Prosím o radu. Me 6ti lete dítě má spalovou angínu a velkou bolest v krku ... problém polknout cokoliv.
Máme antibiotika ale chtěla bych mu nějak pomoci od bolesti krku .... existuje nějaká babska rada? Zábaly krku? Nějaká bylina atd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Použijte spray Tantum Verde www.zbozi.cz/hledani… Ten obsahuje znecitlivující látky a zmírní bolest v krku. V jídelníčku pak během bolestí na místo klasické stravy volte raději vývary s měkkou zavářkou a kousky měkkého masa. Typicky písmenková polévka bude to nejlepší než se dítěti trochu uleví. Antibiotika účinkují rychle a do dvou tří dnů bude bolest mnohem mírnější.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky. Nakrájenou cibulku zpěňte na másle, vložte do ní mleté maso a asi 10 minut smažte za občasného míchání. Zaprašte mletou červenou paprikou, řádně promíchejte a hned podlijte horkou vodou, ale jen tak, aby vše bylo lehce pod vodou. V tuto chvíli můžete solit a kořenit dle své chuti. Dále přidejte na větší kostičky pokrájené brambory, masox, dolijte horkou vodou tak, aby vše plavalo a vařte ještě asi 5 minut. Mezitím si připravte máslovou jíšku a po 5 minutách ji vylijte do polévky a vařte zhruba dalších 20 minut, za tuto dobu už by měly být brambory také uvařené. Gulášovou polévku z mletéhomasa ochutnejte a případně dochuťte, nyní už můžete servírovat. Gulášovou polévku z mletéhomasa můžete podávat klidně i jako hlavní chod, protože dobře zasytí.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.
Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.
Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.
Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášovápolévka je umění. Gulášovápolévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.
Tradiční gulášovápolévka obsahuje maso, cibuli a vařené brambory. Má charakteristickou červenou barvu, kterou docílíme mletou paprikou. Polévka má výraznou chuť a měla by být dostatečně hustá.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Ingredience: 1/2 kg brambor, 50 g tuku, 1 malá cibule, 50 g hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, mletá sladká paprika, chilli paprička, mletý pepř, kmín, česnek, sůl, majoránka, petrželová nať
Postup: V osolené vodě uvaříme brambory nakrájené na kostičky. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a mouku (připravíme růžovou jíšku), vmícháme mletou papriku (případně i jemně nasekanou chilli papričku) a zalijeme chladným vývarem. Dobře rozšleháme. Přidáme pepř a kmín a polévku provaříme. Vložíme vařené brambory a znovu přivedeme k varu. Na závěr dochutíme drcenou majoránkou, petrželovou natí a česnekem utřeným se solí. Báječně chutná s domácím žitným kmínovým chlebem.
Tip: Pokud máte mezi strávníky masožravce, opečte jim k polévce na kostičky nakrájený měkký salám nebo párek. Porci uzeniny vložte do talíře a přelévejte polévkou.
Ingredience: 500 g mletého masa (nebo bůčku), 1 kelímek smetany, 200 g eidamu, sůl, pepř, strouhanka
Postup: Mleté maso den předem dáme do mísy a zalijeme smetanou, aby bylo zčásti potopené (na 500 g mletého masa 1 kelímek smetany). Z této dávky je 16 bochánků. Druhý den smetanu slijeme (většinou se nám z velké části vsákla do masa), přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, okořeníme a tvoříme malé bochánky, které obalujeme ve strouhance, nebo je můžeme obalit v trojobalu. Pečeme na rozpáleném oleji do zlatova a poté pokládáme na papírový ubrousek, aby se nám odsál přebytečný tuk.
Párky nakrájejte na kolečka. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky, cibuli očistěte, nakrájejte na drobno a osmažte na rozpáleném oleji. Přidejte papriku, gulášové koření a promíchejte. Poté vložte nakrájený párek. Lehce ho orestujte, zalijte vodou a dochuťte kmínem, pepřem, solí a majoránkou. Nakonec přisypte brambory a vařte, dokud nezměknou. Polévku podávejte s čerstvým pečivem.
V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Kainer.
Chtěl jsem se zeptat,jestli nevydal otec pleskač nějakou knížku,nebo publikaci?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.
Dozvěděla jsem se, že užíváním kostival.kořene mletého lze léčit osteofyty,někdy až k úplnému vymizení.Zároveň mi bylo řečeno,že kostival kořen mletý je vlastně jedovatý.Ráda bych se dozvěděla pravdivé informace od odborníka.Děkuji za odpověď.
Postup: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nahrubo nakrájíme. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova. Jakmile má pěknou barvu, přidáme maso a osmažíme. Ochutíme kmínem a vše zasypeme červenou paprikou, sladkou i pálivou. Maso jen lehce orestujeme a ihned ho podlijeme vývarem. Maso vaříme doměkka, asi hodinu. Polévku ochutíme solí a majoránkou. Ve druhém hrnci si připravíme jíšku. Máslo rozpustíme, zaprášíme moukou a zamícháme. Jíšku jen lehce opražíme, aby nebyla hořká, poté ji velmi opatrně vmícháme do polévky a mícháme, aby se rozpustila a dobře spojila. Polévku vaříme do zhoustnutí. Přidáme lisovaný česnek, podle chuti ještě osolíme a opepříme. Hotovou polévku podáváme s chlebem, ozdobíme nakrájenou bílou paprikou a chilli papričkou. Polévka je díky ingrediencím velmi pikantní.
V naší poradně s názvem APETIT BABSKÉ RADY NA BOLEST KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Adámková.
Dobrý den.Slyšela jsem v Apetitu mazání z hořčičného/mletého/semínka na bolest kolene,ale zaslechla jsem už konec.Může mi prosím někdo zopakovat recept? Děkuji,
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jsou zde dvě možnosti, jak použít hořčičné semínko:
Proti bolesti kloubů: Nejúčinnějším způsobem, jak používat hořčičné semena, je vytvořit malý plátěný sáček naplněný těmito semeny a přidat ho do teplé vody. Pak se můžete buď namočit celá ve vaně naplněné touto vodou nebo namočit jen své bolavé klouby.
Pro zmírnění otoku: Pomocí pár kapek vody vytvořte jemnou pastou z mleté hořčice. Tuto pastu pak použijte na postiženou oblast a nechte působit 20 - 30 minut. Pro přirozené zmírnění otoku je třeba nátěr opakovat dvakrát denně.
Ingredience: 2 plátky másla, 1 střední cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 špetka pepře, sůl, 1 kostka hovězího bujónu, 3 nožičky párků, 2 střední brambory, 1 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 50 ml mléka, 100 g slaniny
Postup: Na másle osmažíme najemno nakrájenou cibulku, přidáme špetku pepře a mletou papriku. Zasypeme moukou a připravíme jíšku. Zalijeme asi 1,5 l vody, přidáme bujón a vaříme. Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme do polévky a osolíme. Uvaříme do poloměkka. Na pánvi osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu a párek, poté obojí vybereme z tuku a přidáme do polévky. Přilijeme mléko, promícháme a případně dosolíme. Podáváme s pečivem jako svačinovou pochoutku.
V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.
Dobrý den chtěl jsem se zeptat při zavařováni masa ve sklince mám víčka ručně přišroubovat na doraz a napustit vodu nad víčko nebo zaroveň s víčkem,mám sklinky o,80m jak to mám to maso vařit tak jak ve sklenici o,72m děkují za odpověď
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.
Ingredience: 300 g hlívy ústřičné, 300 g brambor typu B, 1 cibule, 1 lžíce řepkového oleje, špetka soli, špetka pepře, kmín, tymián, sladká paprika
Postup: Na trošce řepkového oleje orestujte nasekanou cibulku. Přidejte na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájenou hlívu ústřičnou. Duste přibližně 5 minut. Zasypte sladkou paprikou, přidejte tymián a kmín. Podlijte 1,5 l vody, nebo zeleninovým vývarem. Vařte doměkka, tedy 20 minut. Polévku dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
Tip: Ke konci můžete přidat ještě nastrouhanou bramboru, která polévku přirozeně dohustí, a několik stroužků rozmačkaného česneku, můžete přisypat i majoránku. Jakmile jsou brambory měkké, polévka je hotová. Případně ji ještě dosolte či dochuťte vegetou bez glutamátu. Gulášovou polévku s hlívou ústřičnou můžete podávat s chlebem nebo pečivem podle chuti.
Ingredience: 2,25 l vody nebo vývaru, 450 g brambor, 5 g tuku, 5 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, mletá paprika, mletý pepř, kmín, sůl
Postup: V hrnci zpěníme dozlatova cibulku, přidáme na kousky nakrájené brambory, zaprášíme hladkou moukou a paprikou, vše podlijeme trochou vody, nebo lépe vývarem, osolíme, opepříme a za občasného míchání ještě dusíme do změknutí brambor. Před dokončením varu přidáme ještě utřený česnek se solí a posypeme majoránkou. Můžeme podávat s bylinkovými krutony.
Tip: V létě lze přidat při vaření ještě 2 pokrájená rajčata a drobně nakrájenou papriku.
Výše bylo představeno několik variací na zaručeně nejlepší gulášovou polévku jako od babičky. A jaké originální recepty máte vy? Pochlubte se!
Ingredience: 1 kg mletého masa (míchané hovězí a vepřové), 4 ks vajec, 10 stroužků česneku, 2 ks cukety, majoránka, sůl, mletý pepř, strouhanka, hladká mouka, olej
Technologický postup: Cuketu oloupeme, vydlabeme z ní semínka a pak ji nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhané směsi vymačkáme přebytečnou vodu, poté cuketu přidáme do mletého masa. Směs masa a cukety mícháme a dochutíme vejci, trochou mouky, strouhankou, solí, pepřem, česnekem, majoránkou a pořádně zamícháme. Ze vzniklého těsta tvarujeme karbanátky, které opékáme na rozpáleném oleji dozlatova. Jako přílohu ke karbanátkům s cuketou podáváme vařený brambor nebo bramborovou kaši.
Ingredience: 40 g krupice, 35 g másla, 120 ml mléka, 15 g hladké mouky, 1 hrst kořenové zeleniny, snítka čerstvé petrželky, sůl, 1,5 l vývaru z uzeného masa, vejce dle porcí
Postup: Z uvařeného uzeného masa vývar procedíme, podle chuti osolíme, přidáme do něj na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle usmaženou krupici a polévku vaříme jen tak dlouho, dokud zelenina nezměkne. Poté umícháme v polévkové míse v mléce vejce, sekanou petrželku a za stálého míchání nalijeme do takto připravených misek polévku a podáváme.
Očistěte si středně velkou cibuli a nakrájejte ji na jemno, nasypte do hrnce s olejem a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte k cibulce namleté hovězí a vepřové maso a za občasného míchání a chvíli osmahněte. Dle potřeby podlévejte a krátce poduste. Potom přidejte na drobno nakrájené brambory, mletou sladkou papriku, sůl, pepř. Dolijte vodou a nechte vařit. Asi po 20 minutách přidejte rozetřený česnek a znovu krátce povařte. Na závěr přidejte zásmažku a za stálého míchaní ještě povařte cca 5 minut, dochuťte a polévku odstavte. Jako přílohu můžete podávat bílé pečivo nebo chleba.