Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

INKUBAČNÍ DOBA PÁSOVÉHO OPARU

OBSAH

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační dobapásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM PŘI LÉČBĚ PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Rusková.

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu

Léky na pásový opar

Jak již bylo řečeno, k léčbě pásového oparu se nejčastěji používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex). Též je k dispozici očkovací látka chránící člověka před planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování (jedna dávka) se doporučuje zejména osobám starším 50 let, které prodělaly plané neštovice.

Zde můžete vidět příbalový leták produktu Herpesin − tablety.

Zde můžete vidět, jak vypadá pásový opar.

Zdroj: Pásový opar

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
prosím, co lze podávat po vyléčení pásového oparu, děkuji, Rohanová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar

Inkubační doba pásového oparu

Nemocný je nakažlivý 1–2 dny před objevením se prvních puchýřků a až 5 dnů poté. Inkubační doba je 2–3 týdny.

Zdroj: Co je pásový opar

Diskuze

V diskuzi PŘI HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU DOCHÁZÍ K PÁLENÍ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Horáčkovápáový opa.

jedná se o muže pásový opar v blízkosti genytálií a zadní části hyždí věk 8O let , před šesti lety léčen na boroliozu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Při hojení pásového oparu dochází k pálení kůže

Inkubační doba

V případě pásového oparu je inkubační doba sedm až čtrnáct dní. Nakažlivý je jedinec ještě před výsevem puchýřků a maximálně asi pět dní po jejich objevení. Infekčnost pásového oparu vzbuzuje obvykle nepřiměřený strach, ve skutečnosti je ale minimální, na rozdíl od neštovic, jimiž jedno dítě spolehlivě nakazí celou školku. Zatímco neštovice jsou nakažlivé extrémně a v nemocnicích jsou důvodem umístění do karantény, u pásového oparu je k nakažení třeba styk kůže na kůži a ještě by potenciální nakažený musel mít nějakou oděrku, aby byla cesta k nemoci otevřená. Při dodržování běžných hygienických pravidel se tedy bát nemusíte.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Pásový opar foto

Zde je několik fotografií pásového oparu: foto pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Diskuze

V diskuzi JE TO VNITRNI PÁSOVÝ OPAR? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sedláčková.

Děkuji moc za informaci, zkusim jeste informovat pana doktora. Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sedláčková.

Na kontrole u lékaře mi bylo sděleno, že výskyt pásového oparu bez puchýřků není možný a v krvi má protilátky každý. Takže budeme provádět rehabilitační cvičení a uvidíme.

Zdroj: diskuze Pásový opar a znecitlivělý bok

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Dobrý den, zajimalo by mě z jak dlouho po sexu s člověkem, který má chlamydie trach. se stávám také infekční? Až po inkubační době nebo okamžitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po styku s osobou nakaženou chlamydií se můžete stát infekční do několika týdnů. Doba nelze přesně určit, protože záleží na mnoha okolnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Přenos

Nakažlivost pásového oparu pro vnímavé osoby je mnohem nižší než u planých neštovic. V literatuře se uvádí možnost přenosu infekce při přímém kontaktu s obsahem puchýřků. Pásový opar tedy od nikoho nechytíte, jde o vaši vlastní dřívější infekci.

Zdroj: Co je pásový opar

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi HOJENÍ PÁSOVÉHO OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Bereneiter.

Po oslabení imunity po nemoci akutního zánětu slinivky se mi vytvořil šíleně bolestivý pásový opar . Postižený levý bok až do půlky zad. Puchýře odezněly po 2 měsících a v současné době mám fialové skvrny na postiženém místě a stále to moc bolí . Zřejmě mám stále vnitřní zánět. Kdo poradí co s tím a jak dlouho ještě budu trpět ? Děkuje penzista 1938 .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanča.

Dobrý den, vnitřní pásový opar je opravdu velmi bolestivý. Mě pomohly injekce Milgama, vitamin C long efekt, Hlíva forte s rakytníkem a echinaceou na zvýšení imunity a hlavně proti bolesti Panadol extra tbl.Téměř po měsíci trvání jsou bolesti únosné, ale jak potrvají ještě dlouho, než odezní - to nikdo s jistotou neřekne.
důchodkyně Hanča

Zdroj: diskuze Hojení pásového oparu

Nakažlivost pásového oparu

Puchýřky, které při pásovém oparu na kůži vznikají, obsahují virové částice, a proto mohou být infekční. Infekčnost lézí pásového oparu je však mnohem menší než u planých neštovic. Z tohoto důvodu se žádná protiepidemická opatření nepřijímají.

Od osoby s planými neštovicemi může jiná vnímavá osoba dostat plané neštovice. Od osoby s pásovým oparem může vzácně jiná vnímavá osoba rovněž dostat plané neštovice. Pásový opar je projevem opětovné reaktivace viru, který už máte v těle jako pozůstatek dřívějších planých neštovic. K reaktivaci dochází v důsledku různých vnějších i vnitřních vlivů (zátěž, stres, jiné onemocnění a podobně).

Zdroj: Co je pásový opar

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Jaké bylinky --tinktůry--obklady se dají používat na p.opar??????

Nic chemického


Předem děkuji za informace

Hezký den IKO

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Základním pomocníkem v přírodní léčbě pásového oparu je led. Ledové obklady sníží zduření a omezí bolest a mravenčení místa s oparem. Dále se pak používá na potírání gel Dermochlorophyl, který je vyroben ze zeleného barviva listů - chlorofylu. Rozvoj a množení viru herpes zoster omezuje základní aminokyselina Lysin. Jde buď koupit samostatně v prodejně pro kulturisty a nebo je možné jíst potraviny, které ji obsahují (kuřecí maso, ryby,vepřové maso, brambory, luštěniny, hovězí maso). Naopak je nutné vyloučit ze stravy mandle, rozinky, čokoládu, ořechy, pistácie a pivo, protože ty rozvoj oparu podporují. Někdy pomáhá potírání oparu zinkovou mastí a také užívání zinku jako potravního doplňku může být prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar

Popis pásového oparu

Herpes zoster neboli pásový opar je bolestivé virové onemocnění. Většina těch, kdo prodělali onemocnění planými neštovicemi, si jistě vzpomíná, jak se s „pupínkovou nemocí“ dojemně loučili, neboť plané neštovice má přeci každý jen jednou za život. Jenže onen virus – varicella – který plané neštovice způsobuje, tento slib, že už se víckrát nevrátí, dodržuje jen částečně. Přetrvá nenápadně v nervových buňkách (spinálních gangliích), a přijde-li podnět, převlékne kabát a vrátí se. V podobě pásového oparu. Podnětem pro reaktivaci viru je nejčastěji oslabení imunity (která měla být po prodělání planých neštovic již dostatečně silná a na virus varicelly vycvičená), to bývá časté při léčbě cytostatiky, u pacientů HIV pozitivních a nemocných Hodginovou chorobou. Spouštěcím mechanismem bývá také často šok, stres, úraz či porucha výživy. Pásový opar je tedy druhé kolo onemocnění planými neštovicemi. Po vyléčení této nemoci se virus už na scénu nevrací. Platí pro něj tedy pravidlo dvakrát a dost. Základním znakem nemoci je tvorba puchýřků v ohraničených pásovitých ložiscích. Jedná se vlastně o vnější projev zánětu nervu. Inkubační doba je 7–14 dní (u planých neštovic 13–14). Období nakažlivosti začíná zhruba 1–2 dny před prvními příznaky a trvá maximálně 5 dní po objevení puchýřků (po jejich zaschnutí).

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Léčba pásového oparu

Léčba pásového oparu by měla být zahájena co nejdříve po nástupu příznaků (nejlépe do 3 dnů). Nevyskytnou-li se komplikace, trvá léčba 5−7 dní. Léčba je symptomatická (léčí se projevy nemoci, nikoli její příčina). Kombinují se obvykle protizánětlivé, analgetické (proti bolesti) a virostatické prostředky. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir nebo valaciclovir. Antibiotika se při léčbě pásového oparu podávají jen starším lidem nebo lidem s oslabenou imunitou jako prevence sekundární bakteriální infekce, která by u takových pacientů mohla nepříjemně zkomplikovat léčbu. Někdy bývá doporučováno zvýšit příjem vitaminu B (ačkoliv vliv vitaminů na léčbu pásového oparu nebyl zatím s jistotou prokázán).

Při léčbě pásového oparu je vhodné urychlit zasychání puchýřků aplikací např. tekutého pudru, naopak po jejich zaschnutí a při odlučování krust je dobré zvláčňovat postižené místo změkčující mastí s antiseptiky či antibiotiky. Pro nekomplikovaný průběh léčby se doporučuje sucho a teplo. Dále existuje mnoho potravinových doplňků, které mohou při léčbě pásového oparu také více či méně pomoci. Mezi ně patří např.: L-lysin (podporuje hojení), Vironal (má protivirové účinky), Echinacea (zvyšuje obranyschopnost), pupalkový olej a vitamin E (mají příznivý vliv na hojení kůže). Rovněž může pomoci konzumování česneku, jelikož česnek má přírodní antiseptické účinky.

Zdroj: Pásový opar

Jak dlouho trvá léčba

Léčba pásového oparu bez komplikací trvá 5 až 7 dní. Léčba je symptomatická a podávají se obvykle protizánětlivé, analgetické a virostatické preparáty. Antibiotika jsou podávána jen u starších nebo oslabených lidí, a to jako prevence sekundární bakteriální infekce. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex).

K dispozici je očkovací látka proti viru VZV, která chrání před infekcí planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování se doporučuje jednou dávkou zejména osobám nad 50 let věku, které prodělaly onemocnění planými neštovicemi.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Inkubační doba HIV

Inkubační doba HIV po nakažení je 3–8 týdnů, kdy přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce, to znamená akutní HIV infekce. Ta obvykle vypadá jako chřipkové onemocnění.

Zdroj: Infekce HIV

Pásový opar na zádech

V mezidobí po vyléčení neštovic do prvních projevů pásového oparu žije vir v nervových buňkách vedle míchy a čeká na svoji aktivaci, jakmile dojde k narušení imunity lidského organismu. Pásový opar je shlukem puchýřků, které se objevují na velkém prostoru také na zádech. Vyrážka citelně bolí.

Zdroj: Co je pásový opar

Inkubační doba

Inkubační doba u spalniček je zhruba deset až čtrnáct dní. Člověk je infekční již několik dní (5 – 7 dní) před vznikem vyrážky a ještě zhruba 5 dní poté, co se vyrážka objeví. V tuto dobu je potřeba, aby nemocný byl v izolaci a nemohl šířit spalničky dále.

Zdroj: Spalničky - obrázky

Rizikové faktory

Hlavním rizikovým faktorem pro tuto chorobu je snížená obranyschopnost. K tomuto stavu dochází z mnoha důvodů (různá onemocnění, vyčerpávající psychické stavy či drastické léčby). Snížená imunita je typická pro vyšší věk. Rizikovým faktorem pro rozvoj pásového oparu je tedy také stáří (což potvrzuje fakt, že častější výskyt je zaznamenaný u osob nad 60 let).

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP